Ahojte, chcem sa spytat, ak su tu take mamicky, co sa drzia zasady, ze do 2 rokov minimalne ziadne technologie (tv, mobil, tablet) a potom tiez len obmedzene mnozstvo a tak. Ako to riesite, ked chodite na navstevy a tam bud bezi tv cely cas a dieta chce samozrejme pozerat , alebo ich dieta na tablete/mobile a tiez vase chce ? Mne to riadne lezie na nervy, proste u nasich, u svokry a vsade tv, mobil, tablet a ani za nic to nevypnu neodlozia. A zas navstevy rodiny nechcem odstrihnut kvoli tomuto, ale ale aby moje dieta bolo ovplyvnovane v roku technologiami na ktore ma cas zatial.
@evica17 Keď ideš na návštevu musíš predsa počítať s tým, že tam bude tv, mobil, pc, rádio. Tí ľudia sú predsa doma. A Ty si návšteva .... a ľudia bežne žijú s elektronikou.
@evica17 keď by som išla na návštevu k svokrovcom, tak by som rešpektovala to, že majú zapnutú telku, ak by išla len ako podmaz, poprosila by som ich, či by ju nemohli vypnúť a povedala aj dôvod. Ak tam nechodíš dva krát do týždňa a si tam hodinu, dve, tak to tvoje dieťa prežije bez ujmy. Čo sa týka návštev, kde majú deti, ktoré tablet z ruky nepúšťajú, tie by som obmedzila na absolútne minimum, prípadne celkom zrušila a navrhla, že môžeme ísť spolu s deťmi do prírody, do ZOO a pod. kde hádam tablet v ruke mať nebudú. Inak by som tam nechodila.
@evica17 tak tam nechoď, snáď nebudeš na návšteve diktovať, čo majú robiť, aby bola madam spokojná
Lebo v takom veku odporúčaný maximálny čas je tuším 10 či 15 minút denne. Chodila by som s nimi na prechádzky, von a taký program alebo sa normálne spýtala, či by bolo ok vypnúť telku na ten čas.
Akože ja si aj tak navštevu predstavujem ako istú formu interakcie a nie že ideme spolu pozerať futbal a reklamy
@evica17 Ahoj, sestra tak vychováva malú ❤️ čo sa mi veľmi páči, žiadne vplyvy okolia. Keď prídeme k nej tak mala je sústredená na hranie a vystačí si so stavebnicou - má 1,5 roka. Keď príde k nám alebo k rodičom všetci to rešpektujú - ja som si zo začiatku nevedela predstaviť ale aj mne vyhovuje, že keď prídu je všetko vypnuté a môžeme sa navzájom na seba sústrediť - a som aj menej nervózna 😅 čo som si dovtedy neuvedomovala. Najlepšie je keď príde s ňou k nám a vidí ovládač tak ho dáva preč a hovorí nono 😂. A čo sa týka telefónu sestra jej povie, že nemôže tak ho nechá tak - ale ako keď telefonujem tak jasne, že aj malá je pri tom ale to je všetko. Najskôr som si to nevedela predstaviť ale aj ja si budem dávať pozor na TV a telefón. Napríklad kamarátka ma stále zapnutú televíziu a veľmi nahlas až ma z toho bolinhlava a maly má 5 mesiacov ale stále sa pozerá za zvukom - čiže stále sleduje TV. Ako keď s manželom chodíme na návštevu väčšinou je u niekoho zapnutá TV a mne to vadí - keď chceme pozerať telku boli by sme doma a nie na návšteve. Osobne keď sa nám narodí dieťa slušne poprosim, či by nemohli vypnúť TV a ak nie tak odídem do druhej miestnosti a tam sa hrám s malým. Ale úplne ťa chápem a páči sa mi ako uvažuješ 🙂 to sa vidí málokde. Väčšinou každý dá dieťaťu telefón do ruky a má pokoj. Ale kedze je to tvoja priama rodina normálne im povedz nech to vypnúť.
@evica17 ak ide o rodinu - ja poprosím, či môžu tu TV vypnúť. Úplne v pohode ju každý vypne ešte s komentárom,,jasne, zbytocne nas rusi"
A zas niekedy to nechám tak, ... nq návšteve raz za čas to ublížiť nemôže.
Mame len jedného kamoša (11r), ktorý občas vezme do ruky mobil. Moja si k nemu sadne a tvári sa, že ju to zaujíma, ale väčšinou si užíva, že sa o neho môže oprieť a zamilovane sa na neho pozerá 🥰🤣🤣🤣 myslím, že je to jej prvá láska 🤣
V rodine si poviem svoj názor priamo, neprajem si to. Rešpektujú. A stretávame sa len s kamoškami, ktoré majú rovnaký názor ako ja. S mamičkami, ktoré tolerujú svojim malym deťom mobil, tablet (a to aj vo vyššom veku ako 3r) si nemám čo povedať. Takisto, keby som prišla niekam na návštevu, kde fičí telka napriek tomu, že tam sedí návšteva, taktiež by som tam asi druhý krát neprisla.
@evica17 ak ešte môžem dodať tak všeobecne, moja spolužiačka je psychologička a povedala mi jednu veľmi dobrú radu, ktorej sa držím a budem sa snažiť drzat. Stretávať sa s rodinami, ktoré majú rovnako nastavene hranice (aspoň podobne) a aspoň podobne názory na výchovu. Aby potom nedochádzalo k situáciám, prečo Peťka môže toto a ja nie?
@maximilie čiže by si nenavštevovala ani rodičov/súrodencov, keby ti nevyšli v ústrety?
@zuzanockamt obmedzila by som návštevy a to dost. Mať zapnutu TV počas návštevy je podľa mňa vrchol neucty. A keď rodič dovolil deťom byť na tablete, keď ma návštevu...to je už čo za výchovu? Aký zmysel má potom taka návšteva?
Moc nechodime na navstevy aj koli Covid ale ked tak bday party alebo play date. To sa deti hraju vonku ak je zle pocko tak vnutri s hrackami tv neni zapnuta, nehraju sa s tabletom ci mobilom . Tv ked mali svokrovci zapnute svoje programs to ju nikdy nezaujimalo hrala sa popri tom. Mama mava vecer tv zapnutu ked sme u nej dlhodobo na prazdniny ale cele dni sme niekde vo vodnych parkoch atd. Vacsina ludi nema zapnutu tv ked mà navstevu.Aspon co poznam.
@maximilie Fuuu, smutné. To tiež nie je dobrý príklad pre dieťa, ukázať mu, že rodina nie je dôležitá.
My chodíme k našim na niekoľko dní a je vrchol neúcty im zavádzať nové poriadky. Rešpektujem všetko, čo majú zaužívané. Sú to rodičia a majú svoj vek.
@zuzanockamt trochu sa nad tým zamysli...kto tu poukazuje na to, že rodina nie je dôležitá? Vďaka bohu, moja rodina je dosť chapava
@maximilie je to presne tak, ako píšeš, ak prídeš na návštevu a nestojíš im ty ani tvoje dieťa ta to, aby TV vypli, tak práveže oni ukazujú tebe, že pre nich nie si dôležitá. alebo teda menej dôležitá, ako TV.
@zuzanockamt ty máš problém vypnúť TV keď máte návštevu? Alebo tvoji rodiča? Neviem si predstaviť ze prídem k dedovi ktorý bude cumiet na nejaký program a vnúčatá si nevšíma. Moji rodicia majú 1000x radšej program, ktorý im urobia vnúčatá, ako ten co ide v TV.
Ešte sa nestalo aby s tým mali problém. Je to len ich zlozvyk, že im beží TV. Keď prídem, poprosím, vypnú
@elizabet173 ďakujem, presne tak som to myslela
@maximilie aj moja, my nechodíme na hodinku-dve, my chodíme na niekoľko dní
@maximilie ja rodičom doprajem aj vnúčatá, aj správy v TV, politickú diskusiu atď...či pár dní až týždeň im mám nariadiť iný režim?
@zuzanockamt to je zas úplne iné. Jasne, ved sa určite viete aj dohodnúť a určite máte viac izieb ako jednu obývačku s TV.
@zuzanockamt sak logicky je ine ked je navsteva par hodin tak nikto nepotrebuje tv kazdy by sa mal venovat navsteve komunikovat .. ked je navsteva celodnova tyzdnova atd tak si rodina vecer pozrie tv . Je to dost ine ked prides na hodku a Niekto len čumi do tv ani si Ta nevsima to naco tam potom si?
@zuzanockamt cize ku kamoskam ides rovno na tyzden ?
@zuzanockamt ty si ocividne nepochopila tuto temu .
@zuzanockamt aky. Nas styl fungovania? Ked som u mami tak si pozera tv kedy chce tak ako tvoja 😂fakt nechapes rozdiel medzi par hodin navstevou a pobyton u rodicov.
@miadi štýl, aký načrtla autorka v úvode ...Lebo mne nevadia ani rozprávky, pesničky v TV pre deti, kým dospelí kecajú
@evica17 Iba raz sme boli na takejto navsteve, ze kamoska zapla telku pre malu - mala nejaku zlu naladu a kamoska ju chcela prebavit do vecere. Tak normalne som povedala, ze nech pozeraju a my sa ideme prejst do zahradky, ze ja moc zatial nechcem, aby maly na to pozeral. Ich telka bola navyse fakt obrovska. Ale ak by nebola moznost nejako vybehnut a ist do tej vecere robit nieco ine, no tak by pozeral, zase nejaka trvala ujma by to nebola.
@evica17 Načo lozíš po návštevách, keď ti to vadí ?