Ahojte, potrebovala by som poradiť/ povzbudiť. Mám trojtýždňového novorodenca. Prvý týždeň sa budil na papanie po troch hodinách, bol ako hodinky, vtedy ešte dostával príkrm cez fľašu kedže som nemala dostatok mlieka preňho, tešila som sa že má také 3-hodinové cykly. Následne začal byť plne dojčený, jesť mu chutí niekedy pýta aj každú hodinu, stále chce byť na prsníku samozrejme papa možno 20%času zvyšok len dudle prsník. Keď na prsníku zaspí a idem ho preložiť ( tiež sa musím najesť atd) do 5 minút je hore a plače. Takto to je aj v noci. Spím tak 1-3 hod denne a on možno 12 hodin ( vraj by mal novorodenec 16-20, ale tak spal možno ten prvý týždeň) Dlhšie spánky má až poobede a večer. Sem tam ho bolí bruško, dosť vela poprdkáva, keď
mu nejde tak plače, ale nie je to nič strašné. Vyslovene plače keď ho dám do postielky a kedže nezvládam ten jeho plač počúvať dam ho na prsník a zrazu spokojné bábo. Mali ste niekto také bábo ? Prešlo to ? Nejaké tipy ? Viem, že malý chce byt zrejme stále pri mne , ale cez deň ani na mne nespí dlhšie ako 10 minút, následne sa zobudí, pritom stále zíva ale akoby nevedel prejsť do hlbšieho spánku. Obávam sa či to nemôže mať následky keď tak málo spí.
Moja bola taká prvých 10 mesiacov, až pokým neprešla na jeden spánok denne. Spala len v kočíku alebo na mne. A keď sa zobudila samozrejme chcela byt na rukách. Spávala po 30 minút 3-4x. V noci spala somnov v posteli. Postieľku sme používali cez deň cca prvý mesiac
Ahoj, ja mam sice už polročnú slečnu ale mali sme rovnaký problém. Doma mi nespala dlhšie ako 20-30min. Takže do 3,5mesiaca som ju každy deň, na každý spánok a hodiny kočíkovala. Bolo to veľmi náročné, lebo som v podstate doma nič nespravila. Domov sme sa chodili len trošku “pohrať” a ja najesť sa. Inak cele dni som ju kočikovala vonku, lebo jedine tam vedela spať aj 2-3hodinky. Samozrejme nemohla som zastaviť. V3,5m prišiel bojkot kočika a musela som ju jedine hojdať na fitlopte. Znova 30min spánky. No a od 5 mesiaca neznáša hojdanie na rukách,nespáva v kočiku ale spí doma v posteli, akurat, že musim pri nej ležať. Niekedy potiahne aj 1,5hod. Takže chce to ČAS a zrejme budeš musieť na istú dobu chodiť každy deň s kočikom, aj keď v tomto teple veľmi opatrne. Radšej si sadnuť niekde na lavičku do tieňa a tam ho trmácať. Ešte sa spýtam. Prečo prekladáš bábätko do postieľky keď zaspí? Ľahni si sním do postele, poležiačky nakoj a potom jednoducho nechaj bábätko tak. Vypľuje bradavku a ty odchádzaš a pravidelne kontroluješ. Ja som bábätko nikdy neprekladala. Spí sice snami a nie v postieľke, ale absolutne to neľutujem. Inak pri prekladani sa ti zrejme budí preto, lebo ma moorov reflex. Prečitaj si o tom. Asi nebude zavinutý v perinke?
@mary174 a inak ešte.. cumlík má? Lebo zrejme si robí cumel z teba. 20% času jesť a ostatok dudlať.. radšej by som skúsila cumeľ. Lebo keď sa od teba odpojí a nema čo dudlať aj preto sa ti budí. A spinká veru dosť málo. Moja 6 mesačna dcéra spáva tak 14hodín denne +- aj keď jasne bábätka su individualne, ale aj tak 12hod na 3 tyždnove bábätko mi príde málo.
Ahoj, tak dúfam, že pomôžem. Toto sú veci čo napadli mňa ked som čítala tvoj príspevok - ak sa malý každú hodinku budí možno je problém s papaním, píšeš že keď jedol umelé mliečko nemal problém spať 3 hodiny, zavolala by som si laktačnú poradkyňu, nech sa pozrie či bábo dosť papá, či je správne priložený na prsník (v mojom prípade ni dala rady na nezaplatenie). Bábatko sa možno ešte učí prisať čo je ovela ťažšie ako z flaše, nenaje sa dosť od únavy zaspí a za chvílu sa zobudí, že je hladný/smadný, môjmu trvalo prvý mesiac dojčenie pol hodinu kým sa najedol, keď sa naučil papať. Viem že to znie časovo náročne, ale potom spal 2,3 hodky bez problémov a ja som si oddýchla. Druhá vec je že sú strašné teploty. Skontrolujte koľko máte v byte /dome stupňov. Náš bol celý nervózny a nespal keď sme mali doma nad 25 (treba pozrieť koľko má pocikaných plienok, suché pery, fontanelu, a vela vela piť pre tvorbu mliečka). Nemusí byť problém že chce byť pri tebe, možno má len diskomfort a to že je s tebou ho ukludní. A nám ešte pomohla jena vec - volá sa to Rockit (raketka čo hojdá kočíkom). Dúfam že som pomohla. A ešte na povzbudenie - bábatko si len hladá režim a začiatky sú náročné o mesiac si myslím že budete zohratí a všetko bude lepšie 🙂 prajem všetko naj
Moja dcéra od cca 1 mesiaca spávala 1x za deň cca 30 minút aj to muselo byť v byte ako v hrobe inak bola hneď hore. Koľko krát sa mi stalo, že celý deň nespala a bola hore od 6 do 20 hod. A od 1 roka mi už nespala vôbec cez deň, ale zato prespala celú noc. Kojila som ju do 8 mesiacov, lebo mlieko odmietala a UM nechcela vôbec. Zato ovocie a zeleninu jedla na kilá.
@mary174 ahoj. Máme rovnaký problém. Môj syn má mesiac a okrem toho že nespí má ešte strašné bolesti bruška. Vyskúšaj nosič. Ja som bola strašne proti tomu a nechcela som to, ale teraz si to neviem vynachváliť. Malinký sa do pár minút ukľudní a zaspí. On je spokojný a ja tiež, mám voľné ruky a môžem aspoň niečo porobiť. Väčšinou sa aj podarí, že keď ho preložím do hniezda tak búva ďalej.
@mary174 presne toto som mala aj ja, takže s niekoľko daňovým babom som behala v mínusových teplotách po snehu, aby spala, teraz ma pol roka spinka 3 krát za deň v kočíku na dvore, niekedy 4 keď je moc horúco a nedá sa jej riadne vyspinkat... A ešte ozaj bez perinky nevie za spinkať, tak ju v tomto teple zabalím len do obliečky z perinky
@mary174 ahoj, ako keby si opisovala mňa presne pred rokom. Malý bol taky istý. Spal iba v pôrodnici. Doma to bol des. Bohužiaľ doteraz zle spava. Nam v tedy pomohol nosic, tam dokázal spať aj 3-4 hodiny. Neskôr kočík. Ale ako písali iné kočky, musel byť v pohybe, takže prvé mesiace som trávila dlllhymi prechádzkami, samozrejme som nemohla zastať ani na sekundu. A to kocikovanie trvá doteraz... a ešte k tomu mal aj reflux, ktorý ustúpil tak v piatom mesiaci
@mary174 Ahoj, od narodenia do 1.roka spinkal moj syncek 30min.doobeda a 30min.poobede.V kociku na "vzduchu" aj 1-2h.Takze denne doobeda aj poobede na orechadzke, ci bolo +30 C alebo -10 C 🙂 od 2,5r.nespi poobede vobec. Vzdy, ked som pocuvala mamicky, ktorych deti spali po 2-3 hodiny poobede, tak som ticho zavidela 🤷♀️
@mary174 moja tiez doma nespala cez den dlhsie ako 10 min, takze sme boli cele dni vonku, ale museli sme vozit,nie stat