Ahojte vedeli by ste mi poradiť mám dcérku má 3 roky a 3 mesiace a zatiaľ nerozpráva súvislé vety len tu svoju reč ako Mama,Táto,Havo,Ham atď.ja jej rozumiem len sa bojím či to nie je neskoro či už nemala súvislé rozprávať v jej veku jej brat v jej veku rozprával.
@pupetko263 vôbec by nebolo na škodu aby ju videla Logopedicka.
Je v kolektíve deti? Aspoň na ihrisku? Aby mala kontakt aj s inými a počula inú slovnú zásobu
3r a rozprava takze ok, hoci hatlaninou ale rozumies. je to ok ak by sa po 4r. nelepsila neposunula treba riesit logo skor netreba
@pupetko263 vsade pisu, ze je to individualne. U nas to bolo skor. Tie zakladne vety pred 2 r. a dnes take suvetia vymysla, ze niekedy nechapeme, v lete ma 3. V kolektive nebol - takze neviem to ani porovnat. Ale ja dost rozpravam tiez a teda hovorila som na neho od narodenia stale.
veď navštív logopéda. On ti povie čo a ako.
@pupetko263 nemusis sa bat. Moj nerozoraval fo 3 a pol roka, dovtedy mal asi tak 30 slov samostatnych, ziadne vety. Teraz ma 4 a je ukecany riadne.
Teraz je vela deti co zacinaju rozpravat po 3,5 roku, potvrdila mi to aj logopedicka.
@pupetko263 každý deň podobný príspevok. Ženy čítajte aj staršie fóra.
Keď si myslíš, že si prd to aby hovorila normálne spravila všetko (žiadne cumle a fľašky do 3r, čítalw veľa anie pozerala TV, rozprávala jej, spievala), tak choď k logopédovi anedaj sa odbiť rečami, že v školke a časom dobehne. Nedobehne! Bude to ťažšie preúčať dieťa, čo má zle naučené slová. Keď to nestihne do školy,bude mať problém.
Úprimne by som sa asi spýtala pediatra na to, možno je to normálne ale takéto veci rozpráva už moja neter a to má rok aj mesiac 🤷🏻♀️
@pupetko263 synovec doaz od vyše 4 začal rozprávať dovtedy ani, len mama nechcel povedať a vsetko v poriadku 🙂
@pupetko263 moja dcérka na tom bola podobne, v 4 rokoch sme to začali riešiť, keďže nerozprávala ako ostatné deti na svoj vek, objednali sme sa k logopedicke.Reč sa vyvíjala veľmi pomaly, ako začala chodiť do školy, učila sa písmenká, čítať a písať, tak sa to v škole zlepšovalo, aj keď stále to nie je na 100percent, ale verím, že aj to bude. Chce to čas.
Ja mám o pár mesiacov staršiu a máme to podobné. Už máme aj termín u logopedičky, no nechcela nás najprv zobrať, že mame ešte počkať. Ale nenechala som sa odbiť, nech ju aspoň raz uvidí a posúdi… podľa mňa ma oneskorený vývin reči, my sme v kolektíve od veľmi malého veku, bola a aj je v dennodenom kontakte s deťmi, veľa jej čítam, má rada knihy, recitujem rôzne básničky a nič… ako chodí do škôlky , vidím pokroky ale veľmi slabé
@sasitimi17 dcerka ma oneskoreny vyvoj reci, chce to vela casu a trpezlivosti. tiez sme boli v podobnom veku, detska lekarka, ze to je este skoro riesit, v 4 rokoch sme boli 1x u logopeda.
@minutka nie nieje skoro, ja som vedela, že reč nieje ok, logopedicka iba potvrdila, že reč je pozadu, aj keby sme šli v 2 och rokoch, nemyslím, že by sme na tom boli lepšie, je to vývojová chýba reči....keď sa dcérka naučila čítať a písať, začala čisto rozprávat , tie ťažšie nové slová sa stále učí. Píšem z vlastnej skúsenosti.
@pupetko263 keďže má 3 roky,mala pred nimi poradnu. Čo na to dr.? Zvážila logopeda?