ahoj baby. nas maly uz par tt odmieta spat.unaveny je,je to na nom vidiet.ale ani za pana spat.vymysla aj poobede aj vecer...mama toto,mama hento..stale vylieza z izby a: mama ja ti nieco chcem povedat,a chcem pit,cikat...ja ho zakazdym otocim,ze ide spat..ked sa to opakuje x -krat,ja uz vytocena,uz pomaly vrieskam,...skoro stale to skonci placom a potom zaspi.snazim sa ho dat spat v rovnaky cas,hovorim mu ,ze ked sa pekne vyspi pojdeme tam-tam, a ked nebude spat tak nebude napr.pozerat rozpravku,hovorim mu ,ze si musi telicko oddychnut,...a vselico uz skusam....zaspava niekedy aj hodinu...a to by som chcela casom k nemu do cimricky odstahovat malu.a to netusim ako spravim..dik za kazdu radu..
@marissenka ja som to robila, môj starší syn to robí a asi aj toto moje druhé nemlúvňa to bude robiť, a čo poznám deti, tak to robí väčšina 😵
ja to riešim z kľudom - vypočujem, dám napiť, vycikať ... a jeho to prejde 🙂 Aj ja som zo začiatku mala nervy, kričala som, vyhrážala sa a zbytočne. Jedine, že som každý večer bola vynervovaná do krajnosti a malý zaspával rozrušený a z plačom. Teraz po čase to už ustáva, už to nerobí každý večer, vie, že v tej posteli musí byť aj tak. Dovolím mu tam si zobrať nejaké autíčko, lebo, že sa mu nechce spať a chce sa ešte hrať, ale do 5 min. je tvrdý.
Takže len pevné nervy a neupustiť z pravidiel.
U naj je to to iste a to ma dcérka 6 rokov. Od roka a pol nezaspala poobede, v škôlke absolútne,len lezala a vyrusovala,tak jej dali radšej kreslit. Radila som sa aj s lekarkou a ta povedala, ze su aj take deti, nespave a nemám to riešiť. A veru som neriesila. Ráno bola o pol siedmej hore,zapli sme jej rozprávku a trochu ešte s manželom dospali a večer zaspi medzi 21.00-21.30... Doteraz to tak je. Možno ranne vstavanie do školy ju naučí ísť spať skôr :d
@vefi89
@lovula
@radkanika dneska tiez.pol 10 a este tu strasi..snad ho to prejde.doteraz vzdy vecer zalahol,chvilku sa pohral v posteli a bol tuhy...vzdy vecer ho idem ulozit,trosku sa porozpravame,potom mu poviem,ze uz idem za tatom,ze deticky uz musia spat.ale on a budes tu mama a rev...maly vydierac...ach..uz som z toho unavena,chcem mat vecer chvilku aj pre seba. 😖
@marissenka čau moja a neskušala si rozpravku sesternici malá vždicky pri tom zaspi .Vyskušaj vytiahni na neho monotoni hlas a mal by zaspať
@petsuyk to nehrozi,on na mna vybafne milion otazok...on by sa snad rozpraval do rana..
neviem segranke som tak minule uspala malu aj z kamoškov ta len kukala oni sa tiež vypytovali asi 5 minut potom som im povedala že bud budem čitať alebo budu same tak stichli.A spal až do rana
No ja u 3,5 ročnej dcéry druhý týždeň zavádzam systém len nočného spánku. Osvedčilo sa večer je o 20:00 hotová a spí do 8:00 ráno. Cez deň je obdobie ,že okolo poobedia je unavenejšia, ale prekonáme to niekedy aktivitou, niekedy rozprávkou , ale celkom sa nám to osvedčilo.
Už som mala tiež nervy z uspávania večer o 22:30 a tiež aj na obed vyšlala donekonečna ☹ ☹ ☹
Všetkým sa nám takýto režim pozdáva 🙂 🙂 🙂
@marissenka
@lulka12 ja by som ten poobedny spanok este chcela udrzat.mam chvilku klud-od oboch. 😀 a aj mala sa mi lepsie vyspi,ked je ticho a potom aj v skolke spia.nas je na vecer okolo 5-6 hod hotovy ked nespi.je umrncany,nic ho nebavi...no uvidim,ale ked to takto pojde dalej vyskusam...
@marissenka myslim, ze drobec si len skusa "uchmatnut" maminku sam pre seba, dokazat si, ze je pre teba dolezity a ze zostanes s nim..na tvojom mieste a po nasej skusenosti by som dcerku dala co najskor k nemu do izbicky - jemu by som to vysvetlila ako ze nechces, aby bol v izbicke sam a ze mu veris a vies, ze bude davat na sestricku pozor a preto mu ju das do izbicky - vecer mas dalsi argument, preco ma tisko lezat - aby nezobudil sestricku, lebo je malinka a potrebuje vela spinkat, aby narastla a mohli sa spolu hrat a hlavne este nebudu spolu tolko vymyslat a je podla mna lepsie, ked si uz teraz na seba zvyknu v izbicke a najdete nejaky system v zaspavani, my sme cakali kym mala druha dcerka cca rok aj tristvrte a to uz su kocky riadne partacky a ver, ked maju spat, tak jedna druhu hecuju a vymyslaju, ked aj vidim, ze jedna by spala, ta druha ju za chvilu preberie a je to niekedy dost narocne..skusali sme aj citanie rozpravok, ale tiez to u nas nemalo velky zmysel, len sa tym natiahol cas, koooopec otazok...ale tiez sme si uz povedali dost, lebo sme ostavali pri nich, aby nevymyslali a takto to dalej nejde, nalepili sme im na stenu nalepky s oblubenou Minnie, kazda ma nad postelou, tak im hovorime, ze ich budu v noci strazit, ze sa nemusia bat, takze posledne dni zaspavaju v izbicke same, pri stlmenom svetle, ak sa vela vymysla, svetlo vypnem, samozrejme este potrebuju kazda 10x cikat, ale tak pokial sa do pol hodiny ukludnia, tak mi to pride v pohode, ved ktore dieta nevymysla...hlavne treba byt zasadovy a pravidla dodrziavat, aby si na ne zvykli...tak snad ti nieco z toho pomoze 😉
@lulka12 nebojis sa, ze bude mat potom problem so spinkanim v skolke? Moja starsia sa uz tiez par krat pokusala ma ukecat, ze poobedny spanok nepotrebuje, v podstate nepotrebuje, lebo vydrzi, ale obcas vidim, ze je uz ku veceru nervozna uplne zo vsetkeho a teda u nas je to aj o tom, ze by potom aj mensia vymyslala, a bojim sa aj tych problemov so spinkanim v skolke, tak sa pokusam este ponechat aj poobedny spanok
@sedem mne mala zacala teraz konecne spat celu noc.este ju musim odstavit-nadranom si este cucne,a potom to chcem skusit.len sa bojim toho,ako spolu zaspia,ze budu budit jeden druheho...kazdopadne dakujem za radu.vidim,ze to nieje len u nas take zaujmave vecer 😀
@marissenka no chce to pevne nervy, hlboky nadych a povedat si, ze to nebude trvat vecne 😀 u nas tie zaciatky, ked sme ich dali do izby spolu boli uplne besne, tiez som bola po uspavani uplne vynervovana, lebo skusali, co mozu, teraz keby som ich mala dat spolu, tak to urobim podstatne skor 😝 😅 a co sa tyka toho vzajomneho budenia, tak to u nas vobec nebol problem, ked spinkaju, tak im je skoro vsetko jedno 🙂
@lulka12 tak to je fajn, u nas v skolke je to tiez mozne, len viem, ze to pani ucitelky nemaju moc radi, lebo niektore deticky potom vyrusuju, pripadne ak im dovolia ist sa hrat, aby nerusili, tak sa pytaju aj dalsie a tazko sa im to vysvetluje, ze ty mozes a ty nie..to pisem konkretnu skusenost, tento skolsky rok sa to u nas dost riesilo... 😉
@sedem veru aj ja si tak hovorim:vsetko raz prejde...a mladsiu si mala este v postielke?rozmyslam aj ako by som dala postielku,ci tesne pri jeho postel,aby sa mohli drzat za rucicky,alebo od seba...
@marissenka na zaciatku som mala detsku postielku, ale to bolo cca dva-tri tyzdne, kym prisli velke postele(dali sme robit stolarovi), potom sme ju uz dali do velkej, ale mala postielka este ostala v izbe a ked moc vymyslala, tak som sa jej vyhrazala, ze pojde spinkat do babatkovskej postielky(par krat tam aj skoncila) , ale teraz uz spinka vylucne vo svojej velkej posteli, na boku ma este pre istotu zabranu, aby nespadla a postele sme dali radsej od seba, keby boli blizko pri sebe, tak by skakali z jednej postele do druhej, preliezali by, este viac by sa rusili, takto, ked na seba nedociahnu a v idealnom pripade, ked lezia, tak ani na seba cez zabranu nevidia, tak je to najlepsie..aspon u nas..a to mam obcas este chut postavit do stredu izby nejaku zvukotesnu stenu, aby sa ani nepoculi 😀
@lulka12 nie, necapnem mu, ale má pred varechou rešpekt, stačí ak ju držím v ruke 😨
@marissenka ja večer čítam rozprávku, poviem, že musí už spať, lebo chodí ujo s vrecom čo zbiera mrchavé deti a je kľud 😅 😀
@marissenka joooj, on má ešte poobedný spánok? Tak to zruš a hneď. Toto isté sme mali aj my. Malý spával poobede a ja som mala kľud, ale večer nervy v r....i. Išlo to do takého extrému, že bol hore až do 23:00 a to som si vtedy povedala dosť. Poobedný spánok som zrušila, poobede ale musí byť tichúčko. Čiže sa môže hrať v tichosti v detskej izbičke, alebo mu pustím nejakú rozprávku, čiže oddychuje, ale nespí. Musela som to takto zaviesť aj kvôli mladšiemu synovi, ktorý má poobedný spánok dosť dlhý a keď sa nevyspí, tak je urevaný až do večera. Tri mesiace mi trvalo kým sa starší syn naučil, že poobede treba byť tichúčko, lebo Miško spí, maminka si chce vypiť kávu v kľude a on si tiež musí odpočinúť aby vládal potom vonku behať. Boli to tri mesiace dohovárania, usmerňovania a nepoľavenia, ale oplatilo sa, teraz mi všetky maminy naokolo závidia 😀
A tiež som ho to učila keď mal 3r a cca 4 mes.
@marissenka hm, včerajšok dopadol u nás rovnako...o ôsmej som ju nahnala do postele, do deviatej vkuse čosi chcela, od pitia po cikanie, asi 3x som jej povedala,ze dobre ale uz spinkat...zakaždým však ,,mami uz len posledná otázka'', a mne o pol desiatej rupli nervy, bola som unavena, som chora a k tomu v 35 tt tehu... No veru mala som dosť, tak uz som aj začala strašne kričať. Jasne,ze sa rozplakala, odišla som do obyvky za manželom a on si v kľude pozerá film. Tak nervy ešte viac,poslala som ho za ňou,ze nech ju uspi on, mala ho vyhodila z izby...tak odišiel a nechal ju v tme. Po pol hodine sa idem na ňu pozrieť,ja ze uz dávno spí...chudatko bola schulena do klbka a ja ze spis? A ona tak nešťastne ,,mami,ale ja bez teba nedokážem zaspat"...no skoro mi srdce puklo, co som to za matku :( som si k nej ľahla, silno sme sa objali a takto do 2 minút zaspala. Fakt neviem,ako to bude,keď sa narodí o chvíľu malicky a síce manžel by ju aj uspal rad,lenže ona je odmalička zvyknuta, ze ju uspavam ja a odidem z jej postele,keď až spinka. Keď nie som doma,alebo je ona niekde na návšteve,kde spí, absolútne žiadny problém,ale doma no hrozne s tým spanim.
@radkanika toto mame aj my...tatka tiez vyhadzuje z izby,s revom ,ze chce maminu.muz nakonec rezignuje a musim ist ja,takto si to vydobija..nauceni su,ze ked je mama na blizku robi vsetko ona.ja som z toho strasne unavena. ty musis byt duplom,ked si tehu..ale malu mas starsiu,tak by to mala lepsie zvladat,ked sa vam babo narodi..a minule sme boli s mm na svadbe,babka sla s deckami k bratovi a oni tam ako medik, pekne sa hrali,neplakali.a prisli sme my a konec,len mamina,mamina.ani za pana ist s niekym inym,tak som ich mala cely vecer na sebe zavesenych 😖
@marissenka no my keď sme kdekoľvek vonku, ona si ma nevsima, az pokial čosi nechce, teda väčšinou ísť na wc 🙂 čakám ju pred wckom a potom som zas nezaujimava, no a keď sme u ľudí ktorých pozná, tak to mna veru nepozná vôbec, som tam pře ňu skôr za trest a vkuse ak čosi povíem, tak,,bože mamiiii,ja ešte nechcem ísť domov" atd 🙂 to len doma večer s tým spanim je taká. Je neskutočne samostatná, dokonca aj raňajky si uz väčšinou urobí,sama sa oblieka,sama ide k susedom a pod, len to spanie je horor..nechápem to, nie je unavena...a veru áno,ja som,no napriek tomu ze su prázdniny a je doma,tak je celé dni na dvore,chvalabohu ze bývame v RD a ma vonku od trampoliny cez smykalku po hojdačku a susedove deti,no a okolo jednej uz je aj babka doma,býva vedľa nás,takze rovno cupka tam. Vždy ju aj pocujem,keď som vnútri,robím si co mi treba a aj si pospim 🙂 chvalabohu.
@marissenka mne to začal robiť tiež, niekedy zalahne a spí, niekedy vybieha aj hodinu, väčšinou vezmem varechu 😅 je to nejaké blbé obdobie, a ja dúfam, že len prechodné, treba nejak vydržať asi len 😝