Milé mamičky! Chcela by som vás požiadať o radu. Mám 2 a pol ročnú dcérku, ktorá už niekoľko týždňov zle zaspáva. Najväčší problém mi robí obedný spánok. Často na nej vidno, aká je unavená a ako sa jej chce spinkať, no nie a nie sa ukľudniť a zavrieť oči. Niekedy to trvá i hodinu, kým sa mi ju podarí uspať, ak vôbec sa mi to podarí. Skúšala som jej čítať, púšťať rozprávky, chodí doobeda minimálne na hodinu von. Nepomáha. A keď ju nedám cez obed spať, tak je k večeru už zlá a má problém vydržať do 19.h. Pediatrička mi vravela, že jej nesmiem ustúpiť a udržať ju v postieľke, aby vedela, že sa musí obedný odpočinok dodržiavať. Lenže ja mám veľakrát problém ju vôbec v tej postieľke udržať. A keď ju nechám samú, tak zachvíľu za mnou dobehne. Prosím, poraďte, čo robiť.
aj moja v tomto veku niekedy zaspala, niekedy nie.. ak ležala poctivo 30minut, tak už dalej som ju v posteli nedržala.. je pravda, že v tom veku ked bola, ja som bola tehu a dobre mi padlo k nej si lahnuť a ona vtedy väčšinou spala vždy, so mnou.. ked v 3r. nastupila do škôlky, tam jej obedný spánok vôbec nerobil problém, ale víkendy doma spáva len málokedy
@zuzu219 ahoj my sme na tom rovnako,naša mala bude mať 2 a pol roka koncom januara,tiež poobede spinkať sa jej velmi nechce,dnes zaspala pekne,včera poobede nespala,a k večeru už bola podraždena a napriek tomu že pobede nespala,večer zaspala až okolo 22.00,večer sa akosi prebrala k životu a naučila sa robiť kotrmelce,tak ich včera robila v posteli 🙂 vo february ideme na zapis do škôlky,tak snad am ju zoberu a tam ked budu spať ine detičky bude musieť aj ona 🙂 😉
@zuzu219 tak my sme na tom podobne, ako písali baby predomnou. Odporúčam ti, malú uložiť do postele, aby vedela, že na obed sa spí, polež alebo poseď pri nej a keď nezaspí do pol hodiny, nemá to zmysel. Aj moja prestala spať, tak raz do týždňa si pospí cez obed, ale potom večer ide až o desiatej. Ak nechodí spať cez obed, tak zaspí do ôsmej večer a spí do rána.
Ahojte mamini ja mam tento problem večer mala bude mat 3 roky a večer robí strašny cirkus a vyžaduje si aby som s nou spala aj ja,ak nie chyti taky hysakový plač až sa zasekava v dýchani,vedeli by ste aj mne poradit moc Vam dakujem ☹ ☹
@stelca moja keď robila scény, tak sme ju uspávali v obývačke na gauči. Ja viem, že sa to nemá, ale zabralo to. Pekne si ľahla, tak aby nevidela na telku, pustili sme si noviny, ja som jej škrabkala nožičky alebo bruško a tak zaspala. Potom ju manžel preniesol do postele. A teraz už zaspí aj sama v posteli.
@zuzu219 ahojky ja mam podobny problem len moj syn nie ze nespi poobede ale vydrzi hore do 22. hod skusala som cajiky na spanie chodime na dlhe prechadzky o nie je unaveny raz zacas sa stane ze zaspi poobede a potom vecer je hore do 23,30 niekedy aj dlhie ☹ ja s nim vecer si idem lahnut o 7 rozpravam rozpravky a takto spolu lezime aj do 22niekedy aj dlhsie 😒 niekedy si stane ze ja zaspim od unavy skor ako moj syn 🙂
ale tu nejde tak o telku, lebo vy jej púštate to, čo ju baví..ide o to, aby bola s vami, bojí sa byť sama...a tak ja som si prišla na svoje,pozrela som si noviny a ona bola spokojná, lebo bola so mnou... 😉
chápem ťa.. 🙂
@zuzu219 nasa ma 2 roky a 8 mesiacov a asi tiez od 2,5 roka niekedy strajkuje zo spanim poobede. Rano spava do 7,30-8 h. Ma potom poobede problem,ze nezaspi, vacsinou to je vtedy ked sme vsetci doma, ak som s nou cez tyzden sama, tak zaspi skorej, ale su dni ked vobec, vtedy sa ulozi okolo 20 vecer uplne v pophode. Ak spi poobede tak ma problem a zaspi tiez bud az okolo 21, alebo neskor, dovtedy vystraja a nechce ani v posteli lezat
@nikolca Našťastie, keď dcérka naobed nespí, večer je o tej 19.h úplne tuhá. Len je problém to s ňou dovtedy vydržať, keďže je tiež mrzutá. Som veľmi zvedavá, ako to pôjde v škôlke, lenže tá ešte nepripadá do úvahy, pretože stále bojujeme s pocikávaním 😒 Doktorka nám vravela, že niektorým deťom to trvá dlhšie. Dúfam, že už to do leta prekonáme.
@zuzu219 n naša mala plienky cez den nenosi,no bolo obdobie asi pred mesiacom pobede plienky ked išla spinkať som jej nedavala,potom sa znovu pobede budila totalne cela pocikana,a teraz sme cez obed zase bez plienky,ked spi sa nepocika 🙂 ale v noci plienku ešte mame,no dve noci je plienka sucha a na tretiu do nej tolko nacvrlika,ťažka je ako by do nej cikala štyri dni 🙂 s tym spankom to je hrozne,pobede dnes zaspala pekne asi preto že som s nou bola sama doma,no večer to bude zas okolo 23.00,no človeka to totalne vyčerpava,už aj doktorke som o tom hovorila,aj čajiky na lepši spanok pilaa nepomohlo,ona aj ked večer neskoro zaspi,rano pred šiestou je už hore 😒
Tak ja uz som s malej zufala. Cez obed niekedy zaspi niekedy nie, skusam ju davat zakazdym ked nezaspi do polhodiny tak na to kaslem. Ja by som najradsej vypustila cely poobedny spanok..ak spi tak hodinu a potom večer straší tak do 22:30..lenže celá premúdrelá rodina dáva rady že take malé dieťa musí spať...ale ako čítam je asi normálne že vela detí v tomto veku ten poobedný spánok jednoducho nepotrebuje.
Problém nám robí to večerné zaspávanie, aj ked poobede nespí a celý den lieta behá že je uťahaná tak rekord najrýchlejšieho zaspania je 30 min. Bežne jej to trvá tak 45 -60 min...ideme do postele o 20,30 a kym spi je asi tak 21.30. Ja neviem čo už by som vymyslela...dávam ju spavať každý den o tej istej dobe, rovnaké rituály, kupel, rozpravka..zhasneme a lezím s nou...sama nezaspí stále vylieza plače..co je divné lebo tak pred polrokom som ju dala do postielky nechala pootvorene dvere a zaspala tam sama do 10 min. Ja to dlhe zaspavanie nechapem, vsak ja sama spim asi tak do 5 min ako lahnem do postele. Ona sa tam hádže prevaluje neviem čo...už som rozmýšlala či to nemôže byť aj tým že ked tam s nou uz hodinu ležím v posteli a spanok nikde som pekne nervózna a naštvaná ..ako vcera som tam trčala prosím pekne hodinu a pol..ja fakt neviem ci je to len take obdobie alebo co..mate dajaké rady co s tým? Mne by ani nevadilo že s nou musim ležat keby je to 15 min ale toto je o nervy
@lujza123 - do pohody a rob si podla svojho - ja mam 2,5r "svistku" a ta tiez uz asi od oktobra bojkotuje akekolvek popoludnajsie spanie - nemyslitelne aby zaspala okolo tej 14tej a ked zaspi neskor tak strasi potom aj do 23tej, ked som sa ju pokusala uspavat okolo tej 2hej-3tej tak boli dni ked sme sa riadne vynervovali - ona ziape ako tur, dobreze sa nezachadza a mne tecu nervy - nakoniec som to vzdala a tak po obede mame kludnejsiu cinnost, potom ak ideme so starsou na nejaky kruzok tak zvycajne zalomi v kociku - ale uz je to len nejakych 20-30min a funguje dalej - zobudza sa okolo 8ej rano a zhasam v detskej o 21,30 do tej 22ej spi a bez hulakania - pri malej neostavam - sice je pravda ze spi so starsou sestrou ale jedna spi hore na poschodovej a mala spi dole, do izby vchadzam po zhasnuti este asi 2-3x ale to je zvycajne voda a niekedy sa stane ze sa vymoce z postele a precupita ku dveram - vtedy ju eln bez slova zavediem k posteli a boztek na dobru noc a spat
ahoj zuzu, už ste to vyriešili??? Dostala som sa k tvojmu príspevku, lebo hľadám radu pre nás. My ale máme len 14 mesiacov!!!!! a uspávanie trvá aj 3hodiny.............☹
už sme v koncoch.............
@lujza123 - moja mala nespavala od 2,5 roka. vsetky tieto reci musi spavat... no nemusi... za to synacik rochni minimalne 3 hodiny cez obed a 12 v noci...
@prasiatko30 u nas to vyzerá rovnako
pozeram, ze sa tu dlho nepisalo. mame podobny problem a trapime sa so zaspavanim od narodenia. teraz som z toho uz na nervy, lebo sa to zhorsuje. poobede zaspi pomerne rychlo, ale vecer je to hroza. teraz mi zaspala po 1,5 hod. uz sa stalo, ze sme sa trapili 2 hod. a nakoniec sme vstali z postele a vratili sme sa do nej az neskor. to zaspala az 00:45 hod. a potom rano vstava ako obvykle. na obed samozrejme je uz unavena, kedze v noci spala malo, tak zaspi skor napr. v kociku a pod. a niekedy aj vecer je to zaspavanie dobre, ale aj ked sa snazim to tak udrzat ( stale rovnaky - skorsi cas zaspavania ), nepodari sa mi to. postupne sa zaspavanie zas predlzi a zaspava neskoro.
Milé mamičky. Pýtate sa, ako sme to vyriešili. No, vyriešilo sa to samo. Proste ju už cez deň nedávam spávať. Ešte chvíľutrvalo obdobie, kedy bola podvečer mrzutá a bolo ťažko vydržať, no časom sa to ustálila a ona si zvykla. Teraz namiesto spánku pozerá rozprávku alebo si čítame knižku, maľujeme, ... Snažím sa o nejaké pokojné aktivity, pri ktorých by si oddýchla. A poobede zas naberie elán a je ako "utrhnutý vagón" :o) .... Inak sa ospravedlňujem, že som nereagovala skôr, ale odkedy sa mi narodilo tretie bábo už toho času niet ani toľko na písanie. Všetkým vám držím prsty.
@zuzu219 diky za odpoved. u nas je skor problem vecer. cez den mi zaspi krasne, teda vacsinou. ked sa stane, ze cez den spi malo, aj tak sa stane, ze vecer je problem. vsak raz to snad bude lepsie, lebo aj oplesiviem dovtedy 😀
my sme sa trapili od narodenia a je to rozhodne lepsie ako vtedy.
@zuzu219 niektore deti prave v takomto veku prestavaju cez obed spavat. Nepises do kolkej rano spi. Ona je mozno v takom stave, ze organizmus je uz unaveny, ale nedokaze zaspat. Mojej sestre tak syn v podobnom veku tiez prestaval spavat, tak ho nedavala. Castokrat jej vonku zaspal na pol hodinu v kociku. A spat siel potom v klasickom case ako chodieval. Teraz - uz bude mat 3 roky vydrzi cele poobedie, ale o 20 hod je tvrdy a spi az do rana..Tak neviem ci som pomohla...