Ťažká povaha 1,5 ročného syna

22. máj 2022

Syn je 1,5 ročný. Od narodenia bol náročný, veľa plakal, zle spinkal, plakal pri prebaľovaní a stále chcel byť na rukách. Ale brala som to tak že je bábätko a časom to prejde. Ale čím je väčší tým je viac náročný. Plače a bráni sa činnostiam ako je umývanie tváre,zub, rúk, kremovani tváre, čistení ucha a nosa, obliekaní a pod. Od mala som sa ho snažila učiť všetko hravou formou spievaním, opisovanim aby vedel prečo ho utieram a pod. Ale nemá to unho význam. Vždy sa neskutočne bráni a plače. Ďalej vždy plače a bráni sa keď ho dávam do autosedačky. Mám pocit že chýba je v komunikácii ako by ma nevnímal alebo nechápal čo sa deje. Ešte nerozpráva, ale vraj je skoro nieco riešiť. Nerada robím veci na silu ale keď niekedy sa ináč nedá. A je mi z toho smutno keď vidím iné kľudne a usmievavé detičky, že môj stále musí kvôli niečomu plakať a bojovať. Viem že mi napíšete že je to obdobie vzdoru, ale on ho má od narodenia. Ako mám zmeniť výchovu aby bol spokojnejší ale zároveň aby bol ochotný urobit aj čo po ňom chceme?

julianabelakova
22. máj 2022

Myslim, ze v takom veku je dost bezne, ze sa deti nechcu obliekat, umyvat, atd. Ale uz okolo tych 2 rokov je to lepsie. Neporadim asi velmi, ale vsetky tieto odmietania presli postupom casu, moja ma teraz 3r a starsia 5rokov, robia to uz bez problemov a same, vela pomohla aj skolka. Drzim palce, viem, ze je to velmi narocne

isadeira
22. máj 2022

Moja odpoved sa vam mozno nebude az tak pacit, ale deticky, mam to sama odsledovane, zrkadlia okolie. Hlavne teda maminku, ak ste s nim zrejme najcastejsie. Aka ste vy povaha, ako vy reagujete, ako sa vnutorne citite, ci ste spokojna a tiez sa vam nechce vnutorne kricat kvoli niecomu. Moja malinka najhorsie spala vzdy ked som mala ja nejake tazsie obdobie, teraz sa to deje znova, ma 2 roky, s partnerom sa pomaly rozchadzame a dcerka je ako certik a to sa snazim riesit vsetko mimo nej a s kludom ale deti to proste vycitia a vytahuju svojim spravanim z nas presne tie pocity ktore v sebe napr dusime 🤷🏻‍♀️ Nevravim, ze robite nieco zle a mate si to vycitat, to vobeeeeec! Prave naopak, vie to byt krasny ukazovatel ze aha, mozem nieco zmenit, uvolnit, nestrachovat sa tolko, atd atd 🙂 to badanie po pricinach vie byt vyceroavajuce a niekedy je asi aj dobre to prijat, ze to takto je a lubim ho aj tak a davat mu to najavo, ze to vobec nevadi ze sa tolko zlosti, kludne aj vyslovit ze aj napriek tomu ze to je pre vas narocne tu ste pri nom a chapate ho 🙂 s tymi zubkami, nechtami, ma problem snad kazde dietatko a casom by sa to malo teda zlepsovat, nam pomahala len rozpravka pri umyvani - vzdy ked mi zatvarala pusu tak sa rozpravka pauzla a tak nejak pochopila ze to je dolezite a teraz sa sama pyta, ze si chce umyvat zuby. Ale tak na kazde dietatko plati nieco inee, skuste ho neporovnavat a nesmutit ze nie je iny, on to tiez isto z vas citi. Drzim palce 🙂

danielahamar
22. máj 2022

To čo opisujes robí aj mojo skoro 1.5r synator a nie je mu vôbec nič, je úplne zdravý a určite to nie je obdobie vzdoru. Môjho vychováva tak isto ako jeho starších bratov a ti boli úplne ini, aj povahou.

autor
22. máj 2022

@julianabelakova ale on je taký od narodenia práve. A hádam pri všetkom čo nieje presne podľa jeho želaní. Je to s ním ťažké. Ale ďakujem verím že prídu už krajšie časy
@isadeira o tomto som si čítala keď som veľmi riešila jeho spánok, ktorý je doteraz katastrofálny. Ale ja mám taký bežný život s bežnými problémami, ktoré má asi každá žena 🤷. Tak neviem ako ďalej postupovať aby sa to zlepšilo. Na začiatku ma trápila jeho povaha, hlavne kvôli tomu že každý na nás cumel prečo dieťa tak vrieska, ale už som sa s tým vyrovnala a hovorim si , že aspoň sa majú na čo pozerať a nie každý musí mať kľudne dieťa. Ja skôr myslím na to či nebude zaostali a podobe, že nevníma a nechápe prečo sa nejaké veci dejú. Ale asi je len malý na to ešte.
@danielahamar ďakujem. Si ma ukludnila

alexandra2010
22. máj 2022

Isadeira spravne opisala.
este by som dodala zo skusenosti, lebo som mala dobry knizny podklad ked sa mi narodili deti..babetka maju 4 rozne typy povahy, ktore im dlhodobo ostane, aj v detstve. Ako uz roky pozorujem okolie, velmi to sedi. A my sa musime prisposobit k tym ich povaham, aj ked my sme ine typy. Priklad: velmi spolocensky rodic a babo chronicky mrzute ktore potrebuje svoje veci a denny rezim a malickost ho rozhadze aj na dva dni (tahaju dieta vsade, rozpadne rezim spanku, lebo potrebuje tie opakujuce sa cykly bez velkych zmien). Mala som prve dieta spolocenske a druhe babo 3 roky mrzute.

autor
22. máj 2022

@alexandra2010 áno aj o tomto som čítala. u nás je to práve naopak, že ja by som radšej doma bola a mala kľud a malý chce stále von. Takže sme skoro stále vonku keď to ide😁. Nejaké bližšie info o tej knižke? Ďakujem

alexandra2010
22. máj 2022

Tracy Hogg: Babywhisperer
Mala som v madarcine, vyslo aj v nemcine.

ivangeline
22. máj 2022

Moje deti skutocne robia len to..co ja..a manzel. :D Takze v tomto veku je troska co to povaha.. unava...zuby a ine choroby..a zrkadlenie.

linki90
22. máj 2022

moj malý bude mať za mesiac aj pol 2 roky ,a je presne taký istý ako opisuješ svojho 🙈 reve kricí pri cisteni,usi ,zubov,nechty si strihat nechce vobec ,lezie na stol neustale ho davam dole vysvetlujem nepomaha,stale si ide svoje,nechce byt v kociku,nechce ist za ruku,ked ideme von ide opacne ako ja ,uteka mi,hodi sa o zem ked nieje po jeho .No neporadim ti snazim sa ako viem ,skusala som hravou formou kludnou,potom som aj hlas zvysila nepomohlo,ked zacne plakat neprestane ako keby ho drali z koze.Inak je mily rozumný len musi byt po jeho ked nie tak je krik ale tak nemozem mu dovolit vsetko 🤦🏻‍♀️