Mamičky prosím povzbudenie prípadne radu ako zvládnuť toto náročné obdobie nástupu do škôlky. Nemôžem si dovoliť ostať doma.momentalne sa cítim ako najhoršia matka, mám strašne vicitky svedomia,že ju tak trápim, že kôli mne tak plače, celý deň som ako bez duše a len čakám kedy budem môcť pre ňu. V januári bude mať 3 a musím do práce tak chodí od teraz aby mala čas si zvyknúť.pred ňou nič nedám na javo ale musím bojovať sama zo sebou ju tam dať. Od rána ako otvorí oči plače že máme ostať spolu ,že nemám ujsť 😭😭😭. Mamičky ako ste to zvladli, zvládate??? Som strašne nestastnaaaaáaaa
No nám pomohlo hlavne vysvetľovanie a aj doma rozprávať o tom že pôjde do skolky a podobne. Aj keď boli napr prázdniny tak už tri dni dopredu sme opakovali že ide do skolky. A teraz po roku mi pomaly ani pusu nedá keď odchádzam 😁 A tie prvé dni som sa aj ja dorevala...
Keď budete spolu doma veľa sa stískajte 🙂 prejavovať veľa si veľa lásky, aby to mala stále na mysli, že sa ľúbite 🙂 bude dobre, každú novú zmenu treba spracovať a neskôr bude lepšie, držím palce 🙂
Je to Tvoje prvé dieťatko v škôlke? Mne začal chodiť druhý syn teraz od septembra, 3 rocky ma v novembri. Prvé 2 týždne boli strašne, nočné mory, nespal, plakal zo sna, od rána plač, v škôlke nejedol, nepil, necikal, nehral sa, proste nič... Tretí týždeň nastal zlom... Napapa sa pekne, hra sa, dokonca nechce chodiť domov 😀 veľa mi rozpráva, čo bolo, pani učiteľka povedala toto, hento, básničky recituje. Za mňa rada... Chce to čas, čas, čas a zas iba čas. A určite NIESI najhoršia mama, chceš pre dcérku iba dobré, kolektív jej pomôže, naučí sa sociálne fungovať.
@fiafia ja som revala vzdy pod oknami skolky. Isla do skolky, ked mala 2 roky. Na zaciatku plakala tak 10-20 min, potom akoby utalo a prestala a hrala sa s detmi. Chodila som ich spehovat, ked boli vonku. Moja dcera bola cela vysmiata, lebo miluje deti. Obcas to bolo narocnejsie, ale vsetko sme zvladli. Vsetko je zo najma o tvojom postoji. S odstupom casu pre nas najlepsie rozhodnutie. Pri druhom uz tak prezivat nebudem 😉
nam pomohlo pri prvom,ked ho zacal vodit manzel. akonahle som isla ja,uz mu bolo luto. ale teda trvalo to dost dlho, aj ked nemali sme nejake vazne problemy, len rana boli zle,potom uz v pohode. mal presne 3,ked nastupoval. a teraz moje dvojky mali 2r5m a par dni bolo zle rano a potom sme mali virozu par dni,to boli doma a potom uz uplne v pohode rano. ale dovolili im nosit si svojich plysakov a myslim,ze pomohlo,ze su dvaja spolu.
U nás to bolo to isté. Najdlhšie plakávala zo všetkých detí. Prešlo to až po dvoch mesiacoch. Mne pomohlo to, že som ju pomojkala, stále opakovala to isté, že je už veľká a šikovná, že rodičia chodia do práce a detičky zas do škôlky a že to zvládne a že jej verím. To som jej povedala ešte doma a keď sme prišli do škôlky, tak už len pusa a papa. Plačúcu som ju dávala pani učiteľke, ale rýchlo som utekala preč. Žiadne dlhé lúčenie. Rýchlo preč. Ona poplakala ešte pár minút a potom už bolo dobre. Potom som sa ju snažila motivovať. Vtedy túžila po legu. Tak sme sa dohodli, že keď celý týždeň vydrží ráno bez plaču, tak dostane lego s tým, že ak potom bude znova plakať, tak lego beriem. Trvalo to síce asi dva týždne, ale nakoniec zabralo. A takáááá bola šťastná, keď to lego dostala a potom už neplakala odvtedy.
Je to ťažké obdobie,niektoré deti to zvládajú lepšie, iné horšie. Nie je to vôbec o tom, že si zlá mama. To si ty nesmieš pripustiť. Všetky robíme to najlepšie, čo vieme. A toto patrí k tomu. Detičky sa musia naučiť byť samostatné aj keď je to také bolestivé. Nemôžeme ich vodiť za ručičku do nekonečna. Držím palce, aby ste to zvládli čo najrýchlejšie.
@fiafia nebojte sa, prejde ju to. Buďte trpezlivá, aj my sme mali ťažke 3 týždne mi plakaval každé ráno, či doobedu aj na obed a prestal keď zaspal alebo ráno plakal a potom keď si spomenul na mňa tak znovu plač. To je bežné u detí aj som čakala, keďže som ho dlho kojila do 23 mesiacov a je strašný mamičkar. A najnovšie na 4 týždeň mi už neplakal ráno, iba sem tam cez deň keď si spomenul na mňa a ráno už len mrmci že vraví maminka príď po mňa? Tiež som bola v tom, že aká som neschopná mama keď som sa ho chcela"zbavit", ale ja som ho dala preto ze v decembri bude mať 3 roky a to je najhorší mesiac keďže budú prázdniny Vianocne tak nič z tej škôlky nemal a do roboty môžem ísť kedykvek ako si nájdem robotu a aj preto, že mi malo rozprával tak aspoň je v kolektíve aj sa rozrecnil. Treba len vydrzat.
Treba to stále vysvetľovať, byť trpezlivý. Plus existujú Bachové kvetové esencie, je tam detský variant krízových kvapiek, kvapne sa po 1 kvapke na každé zápästie a na spánky, pomasírovať, ideálne 4-x denne. Mali sme doma už v minulosti extrémne náročné obdobie doma a pomáhala som nám (mám ich aj pre seba). Synovi hovorím, že je to voňavka a ráno a večer som mu ich dávala, momentálne už ich nepotrebuje a tento týždeň už chodí bez plaču.
Naša malá sa najprv tešila, potom po týždni tam nechcela chodiť. Keďže som bola ešte doma chodila do škôlky pondelok až štvrtok a doma bola s nami 3 dni. Pomáha rýchle lúčenie a čo najmenej vecí riešiť ráno. A poobede vyzdvihnúť, čo najskôr, aspoň na začiatku, lebo potom tie detičky pri každom zvonení čakajú, že je tam už ich rodič.
Mamičky ďakujem za krásne povzbudivé slová. Ako sa cíti matka pochopí len matka. Najhoršie je, že sa s partnerom nezhodneme vraví, že mala ešte čas no ja som ju nechcela dať tak natesno pred nástupom do práce, chcela som aby si zvikla do vtedy. Nič tam neje ani nepije, keď príde domov nemôžem sa ani pohnúť od nej boji sa aby som neodišla. Chápem, že je to potrebné ale je to tak ťažké, keby som mala aspoň RTG zrak aby som videla ako jej je. Táto neistota je pre mňa zabijak 😧
@fiafia veľa matiek zaživa to čo ty, je to ešte krátko čo chodí do škôlky, potrebuje čas. Neboj, nájde si kamarátky a bude jej tam dobre, naučí sa kopu veci. Môj malý si zvykal asi pol roka. Teraz je predskolak a ráno ešte stále občas plače, ale hneď keď odídem, už je dobre. Škôlka mu prospieva, naučil sa veľa nových veci, má kamarátov, nenudi sa.
Moji obaja začali chodiť v 2,5 roka do škôlky. No boli v pohode. Chcem Ta len povzbudiť. Veeela deti tam ráno plakavalo, až záchvaty, vonku pred škôlku ich bolo počuť. a už si zvykli, chce to len čas, opakuj jej stále, že nech sa nebojí, že Mama príde, že sa po hra s deťmi, že v škôlke je dobre. Veľa trpezlivosti prajem, nech si zvykne čím skôr.
Moja bude mať 4 roky a každé ráno plače, vystrája. Možno 5x čo neplakala. Stále sa ma dookola pýta len to, či pre nu určite prídem, lebo jej veľmi chýbam... tak vysvetlujem, že na 100% prídem, len si potrebujem poupratovať, navariť pre nu, a že čoskoro idem aj ja do práce tak aby si našla kamarátky a má ešte malého 1,5 ročného bratčeka, tak sa potrebujem aj jemu venovať...čítame si veľa rozprávok napr. http://www.duhovaskolka.sk/sk/nasa-rozpravka alebo som kúpila knižky Teka ide do škôly a Už som škôlkarom a to si donemoty čítame a musím povedať, že sa to zlepšuje
https://www.verbarium.sk/index.php?route=produc... ahttps://www.verbarium.sk/index.php?route=produc... ... jedna staršia učiteľka mi povedala, že sa zbytočne stresujú len mamičky, lebo oni sú na to školené a zvyknuté a že všetky teda takmer všetky deti sa do 5min ukludnia a idú sa hrať... hlavu hore, je nás veľa čo nás srdce bolí :-*
@fiafia no môj isiel ako 2,5 ročný. týždeň plakal ráno a poobede.cez deň v pohode.A place tvoja aj cez den v škôlke? Ja som plakavala tiež, keď som ho tam nechala, ale iba trochu.To je len zvyk. U môjho syna zabralo, keď som nerobila ze ťuťuli-muťuli, ale že, pohodaaaa, ved sa pohras, take hračky doma nemáš a doma by si sa nudil, to zvládneš,aj ja som chodila do škôlky aj starká aj dedko aj všetci a nikto neplakal,a bla bla. Proste nejak to pri ňom neprezivat, skôr možno , aby aj ona videla, že si s tým uplne v pohode. A ze je to vlastne uplne bežná a normálna vec. A môj malý si takýmto spôsobom aj rýchlo zvykol a teraz ma 4,5 a beží do škôlky.
@tinkatinus ráno plače, cez deň ako tak potom poobede ako sa zobudí až kým prídem. Dnes aj na prechádzke lebo išli kade to poznala . Stále vraví, že tam nejde a bude s maminou. Je to strašné vyčerpávajúce teraz ju hocičo rozlutosti, najhoršie že vôbec nič tam neje
@fiafia tak.. a ako je to potom v škôlke? Place len pri odchode alebo aj cely cas tam?
Nas starsi prve 3m.katastrofa aj tam, mladsia mala.ine metody nq začiatku, ako prejavovala nesuhlas so skolkou, ale v skolke neplakala neskor, len to ranne divadielko u nej trvalo az do tohto augusta.. teraz uz nastupial do skoly a aj tam.zo začiatku to bolo tazke, nie a nie sa odtrhnut, ale uz ide pekne.. takze ..nemusi to prejst.. jej sa tazko lucilo..
Ich sesternica plakavala tiez celu škôlku rano..
Hlavne nemaj výčitky, ked musis, musis.. nic sa neda robit.
@fiafia vysvetluj jej vela rozpravaj jej vela a prejde to