Takmer 2-ročná dcéra slabo rozpráva

26. dec 2024

Ahojte, dcera bude mat vo februári 2 roky. Zatiaľ nespája slova, nehovori slovesa, hovorí len mena, citoslovcia, pár podstatných mien.
Rozumie všetko, dohovoríme sa “rukami nohami” a gestami. Ale teda veľmi sa jej rozprávat nechce. Citame Kubkov a iné knižky, vysvetľujem, hovorím veľa a snažím sa jednoduchšie (pokial sa nezabudnem). Ako rozprávajú/li Vaše deti v tomto veku prosím?

simona20201309
26. dec 2024

22,5? Teraz som už videla vsetko😂😂😂😂😂😂😂

K téme.... základ je ze ti rozumie. Ak jej dáš nejaký pokyn - prines jablko, zatvori dvere a pod... A mala tomu rozumie tak by to malo byt v poriadku.
Co viem, tak už aj 2r deti chodia na logopediu, tam ich vie logopedka naštartovať, dá rady. Ja osobne by som určite išla, tiež by ma to trápilo. Alebo potom už len čakaj. Obvodná vás bude riešiť až po 3r.
Skus zavolať nejakej logopedke. Aj tak sú dlhé čakacie doby.

autor
26. dec 2024

@simona20201309 nevedela som sa rozhodnúť 22 alebo 23 🤣🙈 viem, blbosť som napísala.
Dcera rozumie úplne všetko, aj take čo by som nečakala. Takze v tomto problem nie je. Chcela som vedieť skúsenosti rodičov s deťmi v tomto veku, logopedii by som sa najradšej vyhla, ale samozrejme ak bude treba, pôjdeme.
Čakačky v súkromných logo centrách sú v pohode, len si za to pekne človek zaplatí a nie malo.

minesasubu
26. dec 2024

syn 2,5 r a do 2 rokov povedla velmi malo skoro nič ptm sa rozhovoril uz povie vetu
ak rozumie vsetkemu neriesila by som zbytočne sa len stresuješ hlavne neporovnavaj s ostatnymi detmi
k nam na kurz chodi chlapec čo už rozprava ako dospelák
už v 2r vedel krasne rozpravať takže viem že su deti a deti

ja som na logopedii už bola, dala mi par tipov ako komunikovať s dieťatom ale to si všetko vieš pozrieť aj na instagrame ak vieš u koho

sukormne je drahe a k dobremu štatnemu sa tažko dostať aspoň v Ba

lucia13022023
26. dec 2024

Syn rozpráva od roka. V roku a pol spájal jednoduché vety, teraz mam 22m a 5 dní (joke) a hovorí normálne vety na úrovni trojročného dieťaťa kľudne. Ale on začal so slovami veľmi skoro. Cielene na mňa volal keď mal 6m.
Ale neporovnavaj. Je to ok, sú ešte malý, keď chodíme do kútikov sú tam rôzne deti, niekote nerozprávajú, niektore skrecia a niektoeym sa ústa nezatvoria. Je to individuálne. Ja by som riešila keby mi syn nerozumie alebo keby ma tri roky a nehovorí.. Ale v 22,5m je to ok :D

autor
26. dec 2024

@minesasubu logo profily mám už preštudované, aj knihu o detskej reci. Snažím sa podľa toho postupovať, ale nie som odbornik. Všetci okolo mna malej dávajú čas, ja som netrpezliva 🙈 ale minule na mna vybalila v knižke že “had”, čiže niekde sa to ukladá, len to ešte nedava von a jej maminka už čaká a čaká 😀🙈

autor
26. dec 2024

@lucia13022023 wau, šikovný 😉 naša ma v každom míľniku vytrapi, začne to robiť až ku koncu, teda okrem chodenia. Asi vie ako na to čakám 🙈 potom začne ako by sa nechumelilo.
Tak snáď to bude aj s rečou.
A asi musíme zmeniť názov témy 🤣🤦🏻‍♀️

lucia13022023
26. dec 2024

Jasne, hlavne sa s ňou rozprávaj. Nie ze opakuj toto a toto, ale pomenúvavaj veci pravým menom - napr svetlo a nie žiža. Veľa veľa jej rozprávaj, oni si to všetko ukladajú v tých hlavickach. Neboj sa ničoho 🙂 možno o pár týždňov začne tak rozprávať ze sa jej ústa nezastavia :D

kitycat
26. dec 2024

A svoju rec nema?

Moja si blabotala, blabotala a teraz 26 mesiacov (🤭) uz pekne komentuje, sklada trojslovne vety, opakuje nase rozhovory... a to tak z nicoho nic

autor
26. dec 2024

@kitycat tak ma mame ešte 3,5 mesiaca 😅
Ale hej, niečo bľaboce ale nič take zmysluplne alebo ako to nazvať. Na cvičení sa jej rovesníci pred mesiacom tiež netrhali o slovo. len keď pozerám že v 2 rokoch ma už spájať slova, tak ma to tak zneistilo.

vevapeto
26. dec 2024

Staršia dcéra rozprávala horšie, mladšia krásne, aj teraz v takmer 4.rokoch má perfektnú slovnú zásobu. Takže je to individuálne. Ak chceš podporiť v reči, veľa sa rozprávajte, keď pozerá TV, tak jej vysvetľuj dej alebo situácie, ktoré vidí.Do ničoho ju ale nenúť a hlavne sa neprovnávať s inými deťmi.

adka3321
26. dec 2024

Moja ma tiez vo februari 2 roky (24.2.) takze ma cerstvo 22 mesiacov 😁 a rozprava jednoslovne - vstavaj, papaj, spinkaj atd. Sem tam sa stane, ze povie: zajko spinka. Niektore slova hovori iba posledne dve pismenka - servitku - ku, lizatko - ko (a potom si domyslaj co od teba chce 😀). Vela slovicok ked jej poviem tak sa snazi zopakovat atd. Ja este neriesim, ze nerozprava vo vetach, pride aj to.

autor
26. dec 2024

@adka3321 tak to je vasa dcérka ešte pred nami. Naša slovesa vôbec, zvykla si na tie gestá, ešte s nou nie je debata 🙈. Tak chvíľku pockam a ak sa to nerozbehne (čo veľmi dúfam áno), tak pôjdeme trénovať na logo, čo už.

adka3321
26. dec 2024

Logopedicky sa nemusite vobec bat, nie je to nic strasne. Niekedy tie deticky staci len trosicku postrcit. Starsia dcerka 5r. nevedela povedat R. Bola som s nou u logopedicky a za mesiac sa tak krasne naucila povedat R, ze aj logopedicka bola prekvapena na kontrole a zo srandy povedala, ze ju ani nenecha zarobit 😀

autor
27. dec 2024

@adka3321 nebojím, len stále dúfam, že tomu predideme. Radšej s nou budem chodiť plavat alebo hrať sa ako na takéto sedenia 🙈 ale keď sa to nerozbehne, už mám nejaké centra vytipovane

maryetta
27. dec 2024

Moj zacal rozpravat fakt neskoro. Uz si ani netrufnem povedat kedy. Dcera rozpravala ako 2-rocna.
Synovia ale cca v 4-rokoch kedy ozaj pekne cisto zrozumitelne rozpravali.

basska_b
27. dec 2024

Moj ma 23mesiacov a len par slov... zvieratka napodobnuje... prvorodena v jeho veku spievala cele pesnicky, ale ona rozpravala od roka. Ona proste doteraz je extrovert , clovek, co sa mu usta nezavru, pre nu je to sposob, ako komunikovat svoj vnutorny svet. Stredna dcerka zacala rozpravat neskor, prve slova v 19.mes, potom viac az okolo tych 2.narodenin. Pustila som si stare videa - pred 2.narodeninami je na videach ticho a v nejakych 26 mesiacoch uz si tam vselico drmoli, je jej horsie rozumiet, ale uz vravi cele vety... nabehlo to.

basska_b
27. dec 2024

A inak ti logopedi, to mi pride ako tahanie penazi. Kamoska takto isla s 2rocnym na logo, ale on nejavil zaujem o nic. Tak im dali obrazky a pomenovavali, co na obrazku kto robi. Sak to vieme aj doma robit

autor
27. dec 2024

@basska_b hej hej, preventívne fyzio, preventívne logoped, sono klbikov hneď u bábätka (plne súhlasím), preventívne zubár od prvého zubná, atd.. len škoda, že všetko sú to súkromne kliniky 🙈 jasne, že dieťaťu dám aj posledné, len penazi to malo nie je. Ale to je ina téma.
Jezisko nám doniesol knižky, vyrábam obrázky, venujem sa jej. Od januára začne chodiť do jasli 2 dni po 2-3 hodiny týždenne, medzi deti. Možno aj to pomoze. Išlo mi len o to, aby som niečo nezanedbala. Ale dám jej ešte chvíľu času.

iwesska
27. dec 2024

Moj starsi zacal tvorit zmysluplne vety ako 2,5r. Na logo sme chodili az ked mal 5 a nevedel "R". Inak ma najlepsiu slovnu zasobu v triede podla jeho slovencinarky. Tak si urob nazor sama,ako velmi je dolezite zacat rozpravat co najskor.

autor
27. dec 2024

@iwesska asi máš pravdu, to len tie hlupe tabuľky a ja som náchylná z nich stresovať. Ale aj teraz som sa bavila so susedom zubárom, že už ani prvé zuby deťom nerastú podľa tabuliek veku v učebniciach 😀 tak dám malej voľný priebeh, každý deň ma prekvapi novým slovíčkom a verim, že bude aj spájať.