Tabuľka priberania bábätiek

mlska19
25. mar 2021

Mile mamicky,chcela by som sa spytat,ci nemate k dispozicii tabulku percentiloveho priberanie babatiek,s ktorou,ako som sa docitala,pracuju pediatri.Ja som nasla tabulku WHO,podla ktorej je optimalne priberanie v 1. a 2.mesiaci 120-250 g tyzdenne,a moja pediatricka ma presviedca,ze syn pribera malo.Pribera totiz 150 g tyzdenne,ona tvrdi,ze ako plne dojcene dieta by mal za mesiac pribral 1 kg,co vychadza tych 250 g.Momentalne po mne chce,aby som si ho vazila pred a po kazdom kojeni,co je uz odbornikmi neodporucany zastarany postup.Dnes mi volala a bola prekvapena,ze ma uplne v poriadku hodnoty a krvny obraz,"dokonca aj zelezo".Maly sa nezda byt hladny,od narodenia je spagetak,to som ale bola aj ja,pediatricka ma ale smeruje k dokrmovaniu flaskou,ze ved tym si uz dojcenie teraz nepokazim-syn ma 5 tyzdnov.Dakujem za kazdu radu.

majamat
25. mar 2021

@mlska19 z Dr. si nic nerob. moja dcera priberala niekedy aj 1kg a potm bola riadna baculka a dr. zas pindali, ze je moc baculata.

a teda priberanie sa nespravne posudzuje. ak dieta za prva 2m narastie 6cm, nemalo by pribrat rovnako,a ko dieta ktore narastie 12cm ( tu na mk som poznala ammicku, ktorej syn za prve 3m narastol 17cm )

majamat
25. mar 2021

cize diet ama priberat aj podla toho,a ko rastie.

kubkovamama
25. mar 2021

@mlska19 aaale prosim ta, kasli na tabulky. Mam teraz tretie, tiez partyzdnove mimino a pribera si ako chce, jeden tyzden menej, druhy viac. Ked uz, tak skor rastie do dlzky ako na vahe. Pediatricku mam asi uplne super, ziadnymi tabulkami sa neriadi. Vysetri, je to o.k.Vsetky moje tri boli kojene a ani jedno teda nepriberalo tabulkovo.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
25. mar 2021

Bud zmen pediatricku alebo jednym uchom dnu a druhym von. Ako len moze ocakavat, ze kazde dieta bude priberat rovnako. Ved niekto sa narodi s vahou 2,5kg a niekto 4,5kg, niekto ma 49cm a niekto 52. To su proste velke rozdiely. Mame doma mensie dieta, ktore je mimo tabuliek a doktorka bola vzdy spokojna. Nikdy ani len nespomenula prikrmovanie. Pri hodnoteni zohladnovala viacere faktory, nie len hole cislo, ze kolko pribral za tyzden.

mlska19
autor
26. mar 2021

Dakujem vsetkym,ja som zo zaciatku mala stres,ked vsetci naokolo riesili otazky,ci kojim,a ci mam dost mlieka,a ci mam dobre mlieko apod. (aj ludia,ktorych by som radila len medzi beznych znamych sa stale muza vypytovali,ked ho stretli v obchode).Zrejme aj z hormonov som kvoli tomu vypenila.Potom ma to uz hnevalo menej,ale zasieva pochybnosti a niekde v hlave ta uzkost stale je.Maly ale priberal,doktorka stale len,no,tusim sa to rozbieha,a minula poradna bum:Mne sa to jeho priberanie nepaci!Z 3050 g,ktore mal pri prvej poradni, isiel na 3800 g za 30 dni,to proste pre nu je malo,vraj uz mal mat 4 kg...Riesila som to aj s laktacnou poradkynou,ta mi dala rady na zvysenie produkcie mlieka,osobne navstevy kvoli Covidu nerobi,ale ja mam prave pocit,ze on si vezme,kolko chce,nejeduje sa,zeby mal malo papania,proste v urcitej faze prestane tahat a uz nechce (respektive zaspi mi na prsniku),aj ked vystriedam prsniky.Teraz dal ale za dva dni 100 g hore,takze je to ozaj take nepravidelne,a ja by sa teda tomu UM chcela vyhnut.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akbara77
26. mar 2021

@mlska19 kukni mamila.sk.alebo kontaktujte laktacnu poradkynu, je to najlepšie čo môžte urobiť.Ja vďaka nej a tej stránke dojcim viac ako 3 roky! A to nam mala po.porode.chudla, vážili sme.ju pred a po dojceni atď...skoro sme prišli o zdravý rozum. Každá prvorodicka,čo chce dojcit by mala kontaktovať laktacnu.A nie je to pánske huncuctvo ako.som si dakedy dávno myslela.

emv
27. mar 2021

@mlska19 aj mne kázali dokrmovat a prestala som dojčiť, lebo si tak zvyklo na fľašu a to že z nej to tečie rýchlejšie, že k tvojej pediatricke sa radšej nebudem vyjadrovať.... Úplne zlé postupy. Rob podľa seba. Kľudne aj odmietni dokrmovanie alebo zmeň pediatricku. Nas tiež stále buzerovali za váhu. Každé dieťa je iné.

sruma
28. mar 2021

prvy tyzden tiez mi hovorili ze ho mam budit (prespal mi 7 hodin vtedy) a castesie krmit ako 3 hodiny. Ked babo nie je hladne, jednoducho mi nejedol. Za 5 dni od porodu mi uz hovorili ze mal mat povodu vahu, pribral 80g od vtedy. Potom zas ho prevazievali na 10 den a chybalo mu 100g od povodnej vahy. To uz bola ina sestricka a mi povedala ze si z toho nemam nic robit, ze pokial je spokojny tak je dobre, ze pribera ale pomalsie. Plne ho kojim, teraz ma 6 tyzdnov, pribera je spokojne, papa aj z veciciek niektorych vyrastol. Neboli sme este na porade ideme az v 8 tyzdni tak som zvedava co povedia. Jed oznacne sa nedrziz tabuliek! Kazdne babo je ine

mlska19
autor
16. apr 2021

Update:Za 3 tyzdne sme dali hore skoro 900 g a doktorka vcera,ze:"Takto sa mi to paci!Aj ste ho dokrmovali?"Joj,ako som rada,ze som sa zatala a ziadne UM nedala!Pomohla laktacna,pomohli ste vy vsetky,ktore ste ma povzbudili.Dakujem!Maly je spokojne a velmi dobre babo,klop,klop.P.S.:Tabulku WHO som nakoniec zohnala,podla nej vazi sice menej ako priemer,ale nie nejako kriticky.