Zdravim dievcata🙂,
Mam takmer 4 rocneho syna. Šikovný, mudry chlapec, pekne rozpráva, v samotnej komunikacii nie je problém. Okrem neho mame este 9 mesacne bábätko.
K problému. Syn sa okolo Vianoc zacal hrat na certa. Ok, ved nech sa hraje. Zaslo to ale až tak daleko, ze sme mu inak nemohli ani povedat. Po par mesiacoch sa zase zmenil na inu postavu, obcas je vcelicka, obcas nejake postava z hry v tablete. Ma asi 4 obľúbené postavy, ktorymi chce byt. Nevidela by som v tom problém, keby sa na ne hral. Ale on vyžaduje aby sme ho iba oslovali tak cim prave je. Ale nikdy nikdy nechce aby sme ho oslovovali menom. Okamžite nas opravi ked mu povieme menom, niekedy nas opravi v klude, niekedy uplne kričí. Je to strasne otravne. Ked zapocuje svoje meno, okamzite kričí, ze on nie je xy, ale vcelicka napriklad. Nemusime ho ani priamo oslovit, staci,ze o nom hovorim s manzelom. Ja vôbec neviem ako reagovat uz. Nestretli ste sa s tym niekto u svojich detí? Preslo ich to?
Ďakujem za kazdu reakciu.
No aj naša mala obdobie, keď bola mačička, potom bola kovbojka, momentálne je Justínka, Emka ... tiež nemá rada svoje meno ... ja to neriešim, lebo v škôlke, u lekára, proste "cudzí" ľudia ju oslovujú jej krstným menom, a vtedy s tým problém nemá, nerobí scény, nehysterčí ... a keď si doma vyžaduje, nech ju volám Justínka, nerobí mi to problém ... každý máme nejakú "úchylku" 🙂
@evitka83
@dzulli1980 mne to tiež bzo začiatku nevadilo a oslalovovalo som ho tak ako chcel. Ale on ma problem, aj ked naprikad, hovorim napríklad manzelovi,ze dneska sme boli s Peťkom vonku.... A on okamzite vyštartuje,ze on nie je Petko. Aj ked naprikad o nom hovorim druhemu synčekovi, pozri kto prišiel, Peťko. Tak zase hysak on nie je Petko. Aj od babiek a mojich sestier vyzaduje aby ho volali inak ako Peťko.
@modravlna Moja starsia dcera v 2-3 rokoch hovorila, ze je Schumacher, raz sa jednej mojej kolegyni predstavila ako Zetor😀 Ma 18 a je uplne normalna, takze klud.
A v škôlke, u lekára má problém s tým, keď ho oslovia jeho menom? ... naša, keď mala asi 2, 2 a pol roka bola mačička ... opravovala aj doktorku, aj susedu, keď ju oslovili jej krstným menom ... akosi ju to prešlo ... teraz si vyžaduje len doma, od nás, aby sme ju volali Justínka, Emka, princezná, víla atď. ... v spoločnosti so svojím krstným menom nemá problém.
@modravlna
S tým som sa ešte nestretla ale verím že popri Tom všetkom čo deti vymýšľajú z nudy v karanténe je to desne otravné 🙈
Nezačal s tým vtedy , keď sa narodil súrodenec?
@dzulli1980 no u lekara sme boli naposledy v oktobri, vtedy s tym este nevymyslal, a teraz ked to takto vrcholi, vlastne nikde ani s nikym iným nie sme. Od najbližšich ludi si to vyzaduje. V skolke od Vianoc nebol, aby nenosil domov bacily na maldsieho, tak sme sa dohodli s dr. este v tom oktobri, lebo mladší mal mat ockovanie. A potom zatvorili skolky kvoli chripke a potom kvoli korone.
Podľa mna je to ok a nenazvala by som to že odmieta meno, čo mne ale "nesedi", ak teda nepreháňaš, je to, že chytí doslova hysak keď počuje jeho meno v bežnej konverzácii. Ale tak u mna pri hocijakej veci, ktorá sa deťom nepáči, je hysak neprijateľný. Treba sa aj so synom porozprávať tak aby tomu rozumel... raz dva by som zakazala aby dieťa vyskočilo na mňa alebo muža, ked sa bavíme medzi sebou..to by som mu povedala že keď sa rozprávame s nim môžeme sa hrať že sa volá tak ako chce, ale ked sa rozprávam s ockom, nebude po nas kričať a hysterčit, lebo sa s ním viac hrať nebudeme a nebudeme mu hovoriť tak ako chce... Všetko sa da deťom vysvetliť, 4roky nieje maličké dieťa, len treba nájsť spôsob aby porozumel. Ale deti veľmi dobre vedia čo kedy môžu a čo nie.. U nas tiež bolo že sa "volal inak" (bol policajt z lega Duke 😂) trvalo to asi týždeň, aj ma opravil ked som mu povedala jeho menom, ale teda opravil ma normálne nie hysakom. Inak je to, že chce aby sa mu chvíľu hovorilo inak, podla mna úplne v pohode. Nebude to trvať dlho.... Tak ako ho to napadlo, tak nato aj zabudne.
@leskovael toto mu presne rozpravame,ze ked sa rozprávame my dvaja, tak mu budeme hovoriť tak ako sa vola. A presne toto iste sme mu povedali, ze ked bude takto kricat po nas stale, tak mu tak uz nebudeme hovorit nikdy. Ze sa tak mozeme hrat niekedy, ale ked sa nehrame, hovorime mu menom. Niekedy sa zda,ze ok, ale o dve hodiny zase pocujeme to iste... Ja nie som Petko. Niekedy nas opravi kľudne, niekedy nervozne. Ked mu oponujeme, ze sa tak vola, vtedy vacsinou uz chyti hysak,ze on je vcelickaaaaa.
Ja som to tiez mala, chcela som byt Eliska. Tiez mi islo moje meno vtedy na nervy. To prejde, je to iba take obdobie. Ked je v klude tak mu vysvetlit ako sa volaju clenovia rodiny a on ake ma meno.
môj má 7 r. a sem tam je psík 😅 ale tak zase netrvá na tom striktne, reaguje aj na svoje meno 🙂
myslím, že čím viac pozornosti tomu venujete, tým je to horšie
@modravlna neviem ci správne chápem ze počas dňa mu niekedy hovoríte menom akým chce, potom ho zase oslovujete (aj ked sa bavite s nim) jeho menom, ked vtedy povie, že sa tak nevola začnete sa "hádať" že sa tak volá 🤔 ak to tak je tak vidím "chybu" alebo akoby som to nazvala, že raz ste ochotní ho volať ako chce, potom zase nie. Nastavte sa tak, že ho proste budete volať ako chce, keď sa rozprávate s ním...normálne celé dni.. Je to jeho svet, chcel by byť napr ako nejaký superhrdina, tak nech sa tak chvíľu volá. Pre neho je to iba forma hry.. A vás to nestojí žiadny čas len to ze ho tak pomenujete.. Ale určite nedovoliť to, že ked sa bavite vy rodičia, bude sa do vašej debaty miešať a už vôbec nie hysačiť. Jednoducho ho naučiť že rodičia sa medzi sebou rozprávajú normálne a keď sa rozprávate sním, sa vlastne hráte a vtedy ho voláte menom akým chce.
asi by som skúšala dávať dieťaťu menej mobil resp. tablet
@modravlna Je to len detská predstavivosť. Aj náš sa niekedy tak hrá, keď je toho už na mňa priveľa, pridám sa k nemu a vyberiem si aj ja nejakú postavičku. Zaberá to hlavne večer, keď chce ísť spať s maminkou, a ja na to, že ja nie som maminka, ja som ovečka, prasiatko kví-kví,.... Toto ho vráti na pár dní do reality a je to bez zbytočných výbuchov hnevu.
@modravlna syn ma 3,5r a presli sme si uz roznymi obdobiami. Z takych vaznejsich spomeniem napr ze nedavno bol macka. Mame bytovu macku a zmyslel si, ze je aj on macka. Ked som nanho zavolala jeho menom, tak hysak, ze on je macka a mam ho volat macacim menom. Aj dostal parkrat jest na zem z misky. Drzalo ho to snad aj 3 mesiace.
Teraz najnovsie ma obdobie, ze je Hanicka. Podla asistentky v ich skolke, ktora mu ocividne chyba. Tiez mu nemozeme hovorit jeho menom, hned nas zvysenym hlasom opravi, ze je Hanicka. Aj ked volame babkam a tak, nemozu ho oslovit jeho menom. Kedze teraz nechodime nikam medzi ludi, tak sa "hanickujeme" len doma. Ale s tou mackou to bolo take, ze aj ked sme boli vonku, tak kazdemu hovoril, ze je macka.
Okrem Hanicky a macky mal este ine postavy, s ktorymi sa stotoznoval, ale tie ho nedrzali az tak dlho. Nemyslim si, ze je to nejaka chyba vo vyvoji alebo co. Vidim na synovi, ze ma velmi bujnu fantaziu, tak asi si to takto ventiluje. Nijako to doma neriesime, prejde ho to.
Také 4 ročné dieťa by sa malo hrať s tabletom tak asi hodinu denne, lebo oni to pozerajú priveľa a zžívajú sa s tými rozprávkami, miesto toho ich treba radšej zobrať prechádzať sa von alebo niečo iné si robiť - kresliť, hrať sa s inými hračkami, aby si rozvíjali všestrannosť a niekedy mu aj povedať, že keď sa hráme tak si včelička a keď sa už nehráme tak si
( jeho meno).
Moja ma 3 roky a momentalne je Rapunzel
@mpg nemyslim si, ze za to moze tablet. Moj syn ani netusi, co je tablet a mobil v ruke sice uz mal, ale vzdy na nom pozera len mapy... a stotoznoval sa uz s niekolkymi postavami. A teda s niektorymi to bolo naozaj vazne, vid moj predosly prispevok.
Skor je to o fantazii toho dietata. Vidim na synovi, ze ma velmi bujnu fantaziu, casto si vymysla a stale sa hra na nieco, podava mi imaginarne veci.. stotozni sa s kazdou cinnostou, ktoru vidi, napr vidi, ze vysavam, vezme si svoj imaginarny vysavac a vysava vedla mna.
aj my sme si prešli obdobím, kedy síce nechcela byt dcera inou osobou..ale vodila si so sebou a hrávali sme sa s "imaginárnym koníkom" - isté dlhšie obdobie..🙂 milé, úsmevné atd..neriešili sme - prístupil sem na to..nikto ju netrestal za to, nevysmieval sa pod..ako prišlo, tak to obdobie aj odišlo..a nebola "závisláčka" ani na TV, mobile, ani rozprávkových bytostiach atd..
@diewcatqoo ja som si skoro ista, ze za to tablet nemoze, lebo moja dcera v tom case ziaden tablet nemala, velmi zriedka sme mali zapnutu telku.
@leskovael presne takto sme to chceli nastavit prvé mesiace, lenze zacal mat problem a vôbec to nechcel akceptovať. Tak sme si povedali,ze si povieme, ked sa budeme tak hrat,ze mi povie, hrajme sa na vcelicku, budem vcelicka a potom sa dohodneme, kedy hra skonci. Chceli sme tomu dat hranice. Lebo sme tie jeho hysaky nechceli akceptovat. Nechceme to dovoliť, aby nam stale skakal do reci, ale ako? Proste neakceptuje ziadne vysvetlovanie, stale ma hysaky, staaale, ja nie soooom Petko. Prave preto je to strašné otravne, ze ked vyslovim jeho meno aj ked nie je v mojej prítomnosti, az sa strhnem, a po sekunde mi dojde,ze ok, nepočuje ma.
@deti95060810 on ho nema vela. Dokonca to zacalo pocas Vianoc, kedy tablet este ani nedrzal v ruke. On ani tv vobec nepozera, ani nas mobil ho nikdy nezaujimal. S tabletom sa zacal hrat tak mesiac a pol dozadu. Ale to uz ho drzal davno ten cert.
@dskjhfdlkdjhl nie nemôže za to tablet. Jeho to drzi dlhšie ako tablet používa. On je praveze dieta, ktore sa neda odlozit ani k tomu tv. Jeho nikdy nebavilo pozerat tv. Ani moj mobil nikdy nepytal. Ten tablet ho zacal zaujimat iba nedávno.
@modravlna moja dcera ma 5 a pol a tiez sa nechava oslovovat rozne. Najskor princezna, potom kralovna teraz semokraska 😊