Uz som ti pisala na tuto temu no ziadne rady som nedostala. Syn coraz horsie zaspava. Dnes sa ho snazim od 19:40 uspat, je po 21 hod. a este stale nespi. Musim byt stale v izbe, akonahle otvorim dvere maly je za mnou, zacne behat. Uz som z toho unavena. Neviem co z tym. Teraz behame aj po roznych vysetreniach. Rano je uz skoro hore, poobede pokial sa sam nepyta spat nedavam ho do postele. Vidno, ze je vecer unaveny az az no zaspavanie je katastrofa. Myslim, ze v jeho veku by uz mohol byt pri zaspavani sam v izbe. Takto odidem z izby aj po 22 hod a mozem ist akurat tak spat. Na syna som sama takze asi mi neostava nic ine. Beham okolo neho a staram sa o neho od rana do vecera tak aspon aspon takto vecer chcem mat trosku klud.
Nemá režim,na obed ho daj spať najviac na 2 hod. v presný čas,potom ho zobuď,večer tiež zaved rituál večera,umyť,pomodliť,rozprávka a spať....nie si dosť rázna,akonáhle vylezie z postele,tak ťapnúť po zadku a vrátiť do postele,ani len nepripustiť ani sekundu aby kdesi behal.
Tu platí: každé dieta je iné... Jedno zaspava pekne od narodenia, druhé treba nosit na rukách, tretie treba hondrkat v kočiku... čo sa týka starších detí je to rovnaké. Jedno zaspí samé, k inemu sa treba pritulit, dalsie zaspí pri rozpravke, pri svetielku, alebo zaspí ked "akože maminka spí" nemyslím si, že Vám niekto poradí čo bude platit na Vase dietatko. Musite to zistit sama, porozpravat sa s snim, poskušat.... Hlavne s kludom... Moj starší syn v takom istom veku chcel aby som ležala pri nom, tooolko krat som aj ja zaspala 🙂 o cca 23:00 som sa pri nom zobudila, umyla sa atd a išla spat do svojej 🙂 všetko preslo, chcelo to čas... a nevadilo mi to.... on bol doležitejší ... a tiež som bola na neho SAMA 🙂
v izbe nemusíš vobec byť -len si si ho tak naučila a maly vie, ze ťa može ,,držať,, hodiny kym zaspi. My sme nikdy nesedeli a neuspavali deti....po večernom rituáli sme ich ulozili, bud prečitali rozpravku, objali, prikryli, pusa, plyšak na spanie a dovi dopo...aj pri mne deti vymyšlali a skušali kolko mozu, našťastie moj muz do zobral do vlastných ruk, ale u nas ma moj muz autoritu....on ked povie tak to plati. Deti nebije, nehulaka...a s kludom angličana nema problém aj 100x capnut dieťa do postele a odist s tým ze ,,uz spinkame,, ...a tak všetci hned pochopili, ze proste ina šanca nie je, ked vylezieš aj tak pojdeš naspäť do postele. Aj my sme s otvorenými ustami počuvali našich nešťastných známych, ktorý maju za sebou mnoho prebdených nocí lebo vraj ich dcera ked sa v noci zobudí, tak chce pozerat rozpravku.....a oni miesto toho aby tomu urobili ,,priertž,, tak zapinaju telku. Ked vybehne, odviest do postele ....skusit to jeden krát nestačí, na vytvorenie navyku potrebujeme 21 dní...az po tejto dobe je mozne povedať, ze to nefunguje. S láskou ale pevne a nekompromisne. Deti skušaju aj tie moje...ked muz neni večer doma tak uz špekuluju s ukladanim do postele a nakoniec ich musim nahnat zvyšeným hlasom lebo po dobrom ma niekedy ignoruju, naťahuju čas, ze ešte piť...ešte cikat...no a zlaty klinec, o 21:00 ze ,,ja som ešte hladna,,. To uz nekompromisne ,,večera uz bola,, - moja dcera je schopna zjest tanier kaše a potom ešte rožok, takze o hlade to nie je len skuša či ,,natiahne večierku,,.
leeenka26 neviem presne, pol roka? Väčšinou pri mne do 15 minut pritúlený zaspinkal, niekedy to zmohlo aj mna a zaspali sme spolu 🙂 tých 15 minut ma nezabilo a viem, že zaspinkal šťastný ♥ teraz ma 8 rokov a rád stále hovorí, maminka lažkaš si ku mne nachvilku? povieme si aký bol den, dostane pusu a spokojný spí...
@pribinak diagnoza "rodic, ktory ocakava, ze dieta bude spat nie podla vlastnych potrieb, ale podla potrieb rodica" .
@lilly0812 mojho 4.5 uz nielko mesiacov nedavam spavat pred 21h; vstava medzi 6-7h; cez den nespi, len oddychuje v posteli; celu noc ma v izbe zapnute tlmene svetlo, inak sa sam boji.
@lilly0812 a este jedna vec. Tvoje dieta ma 4 roky. To uz je velke decko, nemas co "okolo neho behat od rana do vecera".
@maslenka47 ona tu uz viackrát pisala, chodia k logopedicke, riešia viac veci, asi tam nieco bude, preto som sa jej pytala ci uz maju dgn
Niektore dgn mozu podaktorí rodicia tažšie zvládať a tym pádom ma dieta prevahu
Obzvlášť sk je rodic na dueta sám
@pribinak k logopedicke dneska chodi kazdy druhy...
Jednoducho si treba urcit nejake pravidla. Poobede nespis? Nemusis, mozes si kreslit, pozerat obrazky v knizke, pozriet rozpravku... ale ja sa ti teraz venovat nebudem. To iste vecer, okupe sa (cca 19h) , dostane kasu a odvtedy je "kludovy" rezim. Spat este nemusi, ale ja si robim svoje a venujem sa mu maximalne momentovo (chce vodu, chce mi nieco ukazat - ok pozriem si a dalej sa venujem svojmu atd).
@maslenka47 oni riešia toho viac, nielen to, ze chlapček nerozpráva
Suhlasim s janinah. Nam na spanok tiez pomohol najviac rezim. V rovakom case spat, v priblizne rovnakom vstavat. A presne ritual ako spomina. Nasa 3,5r. tak uz vie, ze vecera, vecernicek, hygiena, rozpravka a ide sa spat. Samozrejme, tiez sa to snazi casto natahovat /smadna, hladna, vyvetrat, este citat a pod./, ale ustupime len v opodstatnenych pripadoch /ma rada chlad v izbe napr./, inak nie. Niekedy, ked vidim, ze ma podvecer este vela energie /najme ked neboli zo skolky von/, tancujeme spolu alebo jej pustim spievankovo a tancuje s nimi. Ale nie tesne pred spankom, to by ich este viac nabudilo. Drzim palce.
Toto doverne poznam,maly ma 4,5roka sam zaspava asi mesiac,samozrejme som si ho tak naucila zaspavat pri nom,niekedy som tam bola aj dve hodiny,nic nepomahalo.Ale tyzden pred tym ako zacal spavat v izbe bez mamy som mu zacala omielat doookola ze vsetky deti spia uz same v jeho veku,robila ssom sa ze volavam s jeho spoluziakmi vecer ci uz same lezkaju v postielkach,tyzden komunikovania koli spaniu proste,po tyzdni som mu pustila rozpravku vecer na pocuvanie ,zapla lampicku a zavrela dvere a Maly spal!
@maslenka47 mame ADHD. Syn skutocne potrebuje neustaly dozor
@maslenka47 pekna blbost. Nedavam dieta spat podla vlastnych potrieb. Ak obedny spanok nevyzaduje spat nejde, hrame sa ideme von alebo nieco robime. Nie vzdy sa pyta poobede spat. Vecer chodieva najneskor o 20:15, poslednych par dni som ho ukladala skor nakolko mi to odporucila krcna lekarka aj psychologicka
@vitkovca tak to gratulujem. Ja som skusila vselico. Aj sa kupila taka lampicka co sa da urobit ako vankus. Svietiace hviezdicky a ukludnujuca hudba, vobec to nechce. V izbe musi byt tma inak nezaspi. Trva to uz dost dlho. Par krat sa stalo, ze zaspal za 15 minut no to je vtedy cely den od rana hore.
@maslenka47 ty si teda mater...chúďa tvoje decko
Vitaj v klube, u nas detto. Nas sa ani sam casto zahrat nevie... Je to na palicu uz