Štvorročné dieťa kaká iba do plienky. Ako ho to odnaučím?

9. apr 2021

Prajem dobrý večer, moje dieťa je plne odplienkované cca od dvoch rokov..s cikaním nikdy problém nebol, na noc je tiež už dávno bez plienky..má blok "len" s kakaním.
Vopred prosím, aby sa do diskusie zapojili iba tie maminky, ktoré s týmto problémom majú reálnu skúsenosť. Kto nezažil, nepochopí aké je to trápenie. Vyskúšala som už snáď všetko na svete, no žiaľ bez zmeny. Jediný pokrok je v tom, že si na wc už aspoň sadne, no potrebu tam nevykoná..Na wc zvyknem čítať knihy, robím divadielko, vysvetľujem, rozprávam sa, snažím sa navodiť príjemnú atmosféru, motivovať, či dokonca kúpiť hračku po ktorej túži, ak sa to podarí. S MM sme skúšali po dobrom, ale aj po zlom ako sa hovorí. Jedným z radikálnych riešení bolo nedať plienku, ale to sa uberalo ešte horším smerom - nakoniec došlo k zadržiavaniu veľkej potreby a odmietaniu vykakať sa aj do plienky..bolo to pre všetkých veľké trápenie..
S pediatrom sme to konzultovali, ten odporúča nejaký čas ešte počkať. Premýšľam aj nad psychológom, no najradšej by som to zvládla v pohodlí domova. Pomohol niekomu s týmto problémom psychológ? Nechcem na dieťa tlačiť, ale na druhej strane ani nechcem byť úplne benevolentná a čakať do nekonečna na zázrak 🙄.

jarmila2010
9. apr 2021

https://www.modrykonik.sk/group/7904/ skus tuto skupinu...mozno aj oznacene prispevky z minulosti...

autor
9. apr 2021

@jarmila2010 ďakujem 🙏

dzulli1980
9. apr 2021

Moja kakala do plienky do 4 a pol roka ... nepomáhala žiadna motivácia, keď sme jej plienku nedali, dokázala držať stolicu aj tri dni, potom to nešlo ani do plienky, musela som dávať čapíky, aby to šlo aspoň do plienky ... nakoniec som kúpila takéto wecko, nechala ho len tak položené vedľa dospeláckeho, nenútila som ju a jedného dňa ma prekvapila ... odvtedy plienku nechcela a kaká len do neho.

autor
9. apr 2021

@dzulli1980 to je skvelé..teším sa s vami..za pokus to stojí..🙂

lavender273
9. apr 2021

Moja ma 4.5 roka a tiez mame takyto problem. Jednoducho nepojde na wc ( pritom ked bola mensia sla na nocnik v pohode). Potom utalo a mozem sa na hlavu postavit, jednoduchi nepojde. Rada si tiez precitam co baby poradia.

vilma7
9. apr 2021

Moja sesternica mala tento problém s posledným dieťaťom, ale nepomohlo žiaľ nič. Tuším chodil už na ZS, a ešte stále len do plienky, .. takže sa roky s tým trápili.

dankanka
9. apr 2021

Prešli sme si tym.. Este nie sme uplne vonku. Je to tak na polceste. Naša kaka iba vonku, na dvore, na travu. Predstav si treskucu zimu, osem hodin večer, kedy ste uz okupane, ona zahlasi kakat.. Nuz co. Boli sme. Zacala som to prilis riešiť, rozoberať, stale jej pripominat.. Efekt opačný, kakala raz do tyzdna. Tak som jej davala lyzicku olivoveho oleha, aby ju pohlo, kazdy deň.
Poviem ale co zabralo najviac. Neriešit. Vobec. Absolutne. Hraj jej hru. Nevsimaj si to, nemaj to za divné. Akoby problem nebol. O toto ide. Chcú nasu pozornosť, ved je to skvelé, ze to tak riešime. Povieme, mas problém, tak ma problém. Zvol opačnú strategiu. Ja iba hovorím, ze by ma velmi potesilo ak by kakala na záchod, nocnik. Ale zr ak teda chce, mozme ist von, aj ked je teda dost zima a doma je to lepšie.. Ale ako myslí.. Čuduj sa svete, zacala chodit na wc.
Zelam pevné nervy a kľud.

autor
9. apr 2021

@vilma7 och to vážne? To ma veľmi mrzí 😕 verím, že aj sesternica sa raz dočká toho dňa "D" kedy sa to jej dieťatku podarí 🍀

autor
9. apr 2021

@lavender273 to ma mrzí, tak sme na tom podobne, ale aj my sa raz dočkáme 🍀

autor
9. apr 2021

@dankanka tento príspevok má určite niečo do seba a úprimne som zaň veľmi vďačná 🙂 verím tomu, že to môže takto fungovať..
pribudol nám do rodiny súrodenec, tak aj to má možno nejaký vplyv.. žeby volanie o pozornosť?

dankanka
9. apr 2021

Nehovorte ani o tom pred ním. Mne to prislo sprvu zvláštne, veď pozornosť sa dá vynútiť aj inak..no ale vidíš.. Neboj, nie ste sami, prechadza si tym vela detí, rodín..

kukucka100
9. apr 2021

Pridám môj "príbeh" s kakanim syna. Žienky ja som si toľko krát poplakala kvôli tomu 😭. Hľadala som na nete, všade možné účinné rady aby kakal do záchoda. Vyskúšali sme všetko čo sa dalo, mame niekoľko druhov nočníkov (so zvukom, bez zvuku, aj taky co je tu hore v príspevku, mcqueen obrázok, paw patrol obrázok), tri druhy redukcii na WC, dva druhy schodíkov,... Skúšali sme po dobrom, zlom, za odmenu, bez odmeny,... Fakt všetko úplne všetko. Syn od dvoch rokov a päť mesiacov úplne bez plienky, nechcel ju viac ako začal cikat do WC a kakal zásadne do slipov (strašná hanba pre mňa) našťastie to robil len doma, on sa inde nevykaka. Žienky trvalo to viac ako rok kým začal kakat do nočníka. Chcel jednu hračku a ja mu hovorím keď budeš kakat do nočníka tak ti ju kúpim a už týždeň kaka len do nočníka (síce ma rituál - musíme urobiť stan z deky, má pustený telefón s rozprávkou, musi byt sam v izbe, knihu na kolenách, chce len starý nočník po dcere) ale kaka sám a do nočníka. Bolo to až moc jednoduché sa mi zdá po tom roku trápenia, ale dúfam ze je to definitívne a bude sa to len zlepšovať. Musím ho ešte sledovať ci sa nechce schovávať aby sa potajomky pokakal ale povie už aj sam že chce nočník. Ten kto to nezažil nepochopí a verím ze sa to zlepší aj u vás. Ja dúfam ze my sme už na dobrej ceste. Je to veľké trápenie, pre deti, pre rodičov. On je veľmi šikovný chlapček, veľmi rozumný na svoj vek, s prehľadom zvláda všetko ale toto... Doteraz som neprišla na to prečo vlastne, kde nastal ten blok,... Dúfam že vás môj príspevok povzbudí a možno inšpiruje k novým pokusom.

kali23
9. apr 2021

U nas pomohla finta s plienkami... Pomaly sa minali, nenapadne sme hovorili, ze je najvyssi cas zacat do nocnika..., ze vacsie plienky sa uz nevyrabaju, atdatd po poslednej siel na wc, predchadzala tomu skuska do travy ako nas havko 🙈 tiez sme uz boli jemne v strese, lebo siel za tyzden do skolky 😁 mal 3r, ale dal to. Skuste... Ale tiez odporucam "neriesit" brat to v pohode. 😉

dankanka
9. apr 2021

@kukucka100 vidíš ale toto je to. Vie, ze to nie je správne, lebo to robí iba doma. Inak zadrziava. U nas je to isté.. Odplienkovana od 2 rokov, do skolky chodi od 2 r, 4 mesiacov ale vzdy sa kakalo len doma.. Su tie deti vymyselne 🙂

renatka100
9. apr 2021

Nie je to ziadna hamba, hlavne sa tym nestresuj. Moja dcera presne takto kakala vylucne do plienky. Od 1 roka - zacala cikat sama do nocnika ale kazdy den si pytala na kakanie iba plienku - takto to bolo do 4 rokov - vzdy iba doma - v skolke nikdy nekakala - jedneho dna si sadla na zachod a zacala kakat sama do zachodu. Nesilili sme to, hovorili sme si ze hadam kym pojde do skoly to prejde...treba si to nevsimat, treba dieta na to priam nabadat, chodit spolu kupovat plienky, vyberat ich, az kym dieta nezisti ze to nie je taka zabava a hlvne ze vas tym nenahmeva! a ked vas to uz nebude zlostit tak pochopi a presadne na zachod. Takze si treba povedat ze to skonci a dieta nechat same kym mu to nepride. Drzim palce

zitulina
9. apr 2021

Moja dcérka tiež kakala do len do plienky. Chodila už do škôlky,ale ani tam nechcela. Bola schopná vydržať až kým neprišla domov a musela som jej dať plienky aby sa kludne vykakala,normálne jej bolo už zle tak sa jej chcelo a ani za boha nechcela sadnúť na záchod. Išla do izby do kúta a tam kakala vždy. Moja sesternica povedala aby som ju nenútila už tolko krát,ona pôjde sama na záchod keď sa jej bude chcieť. Treba jej povedať že už nie je bábätko. (Na to sa hnevala). Potom som jej povedala že už je taká velká že už také velké plienky nevyrábajú,musíme to spraviť inak,ani to nepomáhalo. Zrazu chcela sama vyskúšať tak že som ju musela objať pri tom.😊 Prajem ti veľa trpezlivosti !

autor
9. apr 2021

@kukucka100 veľmi pekne ďakujem za váš príspevok 🙏za úprimnosť v takejto chúlostivej oblasti..ja som si tiež veľa krát kvôli tomu poplakala🙄 tiež mám veľmi rozumné dieťa, dokonca je v niektorých oblastiach dosť popredu, len to kakanie je náš každodenný boj..tiež sa občas zamýšľam nad tým, kde sa stala chyba, v čom som ako rodič zlyhala..presne tak, kto nezažije, tak nepochopí a človek sa kvôli niektorým ľuďom cíti neschopne😕 Dnes som to úplne nezvládla..stratila som trpezlivosť, syn vycítil zo mňa nervozitu a sklamanie..teraz si to vyčítam..ešte keď išiel spinkať mi dnes povedal "maminka prosím buď len trpezlivá" 😓

autor
9. apr 2021

@kali23 ďakujem za komentár 🙂 toto presne sme skúšali, ale u nás je ten problém, že vidí, že mladšiemu dieťaťu dávam plienky..keď som tie jeho schovala a povedala, že už ich prestali vyrábať, tak si zobral tie malé plienky 🙈 😅

autor
9. apr 2021

@renatka100 dosť ste ma upokojili, ďakujem 🙂

autor
9. apr 2021

@zitulina ďakujem pekne☺️🙏 baby normálne ste ma pozitívne naladili, fakt veľké DAKUJEM

janulik2008
9. apr 2021

Mala tiez kakala do plienky dlho. Radsej balik plienok ako davať čípky dieťaťu ... my však nevieme ani ako a zrazu šla na wc a kaká do wc. Neboj príde to ... mala ked mala nieco po 2 narodeninach tak mala problem s kakanim tak radsej sme dali plienku ptm nech sa vykaka ako trapit dieta a hlavne sme sa jej nesmiali ... ani neriesili prisiel vecer a ako sme dali plienku uz bol smrad aj dosla ze treba vymenit plienku 😀

autor
9. apr 2021

@janulik2008 ďakujem za povzbudenie, jedného dňa sa budeme tešiť aj my😅💪

renatka100
9. apr 2021

Tak hlavne s kludom daj plienku nech sa vykaka a bud rada, ze chce plienku - boli tu aj mamicky ktorych deti len do gatiek chceli ☹ to nakupovanue plienok nam inac dost pomohlo, akoby jej to vtedy docvaklo

basska_b
9. apr 2021

Jaky zlatý môj, že "buď len trpezlivá..." - no presne, buď! Kakanie je o psychike. Moje deti (3 a 1 rok) vonku zadržia. Pustia to až doma. Pamätám si aj tie svoje stavy po pôrode, čo som sa nemohla vytoto... psychicky blok, cudzie wc, stres a strach... a keď mi dala sestrička čipok, tak som sedela na wc, pozerala na tú vec a zrazu to šlo ako nič... Ja by som povedala úplne zrezignuj a skús opäť o pár mesiacov... moja mama hovorila, musíš zistiť, čo to dieťa potrebuje. Ja som vraj chcela súkromie. Brat zas chcel na veľké wc.

autor
9. apr 2021

@basska_b ďakujem 🙂 ❤️ máš pravdu..teraz keď sa na to pozerám z tej opačnej strany, tak mám ešte viac pochopenia..teraz ma napadlo, že po pôrode som nedokázala ísť ani na malú..tiež nejaký blok asi, tak mi dali cievku..

luccy89
9. apr 2021

Nas ma sice len 2r4m a kaka tiez len do plienky. Inak uz je 4m odplienkovany. Ale u nas je problem s tym, ze mu je z hovienka zle🙈 nemoze to vidiet, preto nechce na jeho zachodik. Napina ho na vracanie. A to aj ked ho utieram ked sa vykaka do plienky a citi ten smrad tak ho napina🙈 ked cika, tak sa niekedy opyta: kakat mozem? Ja ze jasne ked ta boli bruško vykakaj sa. A on nie, bojim hovienka😃 inak chodime casto k nasim a tam uz plienky nema a vzdy zabudnem zobrat, tak tam sa aj do nocnika vykaka... ale iba somnou a nesmieme to nikomu povedat, je to nase tajomstvo😃 zatial neriesim vobec, ale teda cakala som, ze to coskoro prejde, vobec som netusila, ze aj starsie deti este mavaju takYto blok

autor
9. apr 2021

@luccy89 vy ste podľa mňa na veľmi dobrej ceste 🙂 držím palce, aby sa vám to podarilo skôr ako nám, lebo je to o nervy🙈

autor
9. apr 2021

@luccy89 inak ešte som chcela napísať, že toto isté aj môj..on sa prvýkrát v nočníku toho veľmi zľakol, keď to videl prvýkrát a doteraz mu vadí smrad a všetko okolo toho..

lavender273
9. apr 2021

Raz na ten zachod hadam pojdu 🤭🙊

fatimuska
10. apr 2021

@luccy89 syn, 4 roky, tiež sa bojí hovienka sem tam sa vykaka aj do nočníka ak zásadne do plienky, tak keď sa odhodlá ísť na nočník, tak mu voňavý krémom natrieme pod noštek, na kolienka, tiež nema rad ten zápach