Štvornožkovanie s nohami široko od seba

13. júl 2021

Ahojte, 10mesacna dcera pri stvornozkovani ma nohy strasne nasiroko od seba. Strieda ich, ale stale pri tom vyzera ako zabka a ked zastavi, automaticky ostava vo W sede. Viem, ze je to zle a ze to znamena, ze ma oslabene svalstvo a ak sa to nezlepsi do buducej poradne, budem to urcite riesit, ale ak mate nejake tipy ako sa tomu da pomoct, budem rada. Zatial sme spravili to, ze sme dali koberec, lebo som mala pocit, ze tie nohy mala dosiroka kvoli tomu, ze sa jej smykala plavacka a toto jej davalo vacsiu stabilitu, ale su to len dva dni a zatial to nepomohlo. Tiez sa ju snazim hned brat z w sedu a polozit do sikmeho, aby musela zapajat svoje svaly, ale neviem, ci to je uplne spravna cesta.

verizienka
13. júl 2021

Ahoj, moja robila presne to isté. Robíš to dobre, treba ju opravovať a dávať do sikmeho sedu. Doteraz mala psychomotoricky vývoj ok? Neplazila sa dlho? Ma zrejme ochabnuté svalstvo na chrbte a bruchu. Určite ti odporúčam cvičiť s ňou. 10 mesiacov je v pohode vek ešte ju vieš cvičením pekne spevniť. My máme takú ,, super,, pediatricku co neriesila nic. Vraj sa spevni sama na štyroch. Ale stvornozkovala tak aj po troch mesiacoch, zlepsilo sa to fakt až ked sme zacali rehabilitovať.

autor
16. júl 2021

@verizienka a ako ste cvicili?

verizienka
17. júl 2021

Vojtovka, bobath. Nasli sme si súkromnú fyzio.

coochy
17. júl 2021

ahoj presne toto sme riesili.. vsimni si ci pri stvornozkovani pouziva klbiky alebo iba vrti panvou do stran.. nasa vrtela do stran, akoby nepouzivala klbiky a tak sme veeela cvicili a casom zacala pouzivat klbiky ako mala ale stvornozkovala stale na siroko.. co sa tyka W sedu, vzdy na striedacku jej zober jednu nozku a daj ju pokrcrnu pred nu, najprv ju aj 10000x a za par dni uvidis ze pomalinky zacne striedat sedenie do W aj s normalnym 🙂 kedze 10mesiacov je uz dost a o chvilku zacne chodit chod cim skor fyzio aby si jej dala co najlepsi zaklad predtym ako zacne cupitat.. my sme s nasou chodili od 6 tyzdnov a stale chodime

autor
18. júl 2021

@verizienka Vies mi prosim popisat tie cviky? Lebo cvicila som vojtovku so starsim, lebo bol predcasniatko, takze niektore ovladam, len neviem ktore su vhodne konkretne na tento problem. V nasom paneláku byva fyzioterapeutka, ktora s nim cvicila vojtovku. Uz je na dochodku, ale ked ju stretnem, urcite sa jej popytam. Len ako naschval na nu nemozemem narazit a vyzvanat jej ist nechcem :D

autor
18. júl 2021

@coochy obcas uz tie nohy pri sedeni narovna, ale je pri tom dost zhrbena, tak neviem, ci je to dobre, ze sa do takehoto sedu nedopracovala sama zo sikmeho sedu. Mam pocit, ze pouziva klby, ale aj dost vrtí panvou. Musim to odsledovať. Vies mi popisat ake konkretne cviky ste cvicili konkretne na toto? Lebo ako pisem vyssie - niektoré cviky z vojtovky ovladam, lebo som ich cvicila so starsim, lebo bol predcasniatko. Keby som nemala vtedy nastudovane kvoli nemu ako ma presne prebiehat vyvoj, ani by som netušila, ze ona robi nieco zle 🙂

verizienka
18. júl 2021

Myslím, ze je to cvik na reflexne plazenie. Malá lezala na bruchu, jedna ruka je fixovana pozdĺž tela, druha zase dohora. Hlavu som jej fixovala v smere odo mňa. Jednu nohu pokrcenu pod seba jej držíš, druhú má mať vystretu, tlačis na spinu a má s ňou robiť pohyby ako keby stvornozkovala. Je to ťažko opísať. Mne trvalo dva týždne, kým som sa ten cvik naucila a to som ho videla aj skúšala pri fyzio. Ak mas fyzio priamo v bytovke tak to je super. Ja by som jej isto zazvonila, nech ju aspoň kukne. 😊

coochy
18. júl 2021

presne ako pise @verizienka reflexne plazenie a do toho som robila este reflexne otacanie, aby spravne drzala nozicku a zaroven cvicila diastazu (u nas vsetky problemy vychadzali z diastazy) 🙂... samozrejme, ze nie je dobre ze sa do sikmeho nedopracovala sama ale tvojou ulohou je teraz aby netravila cas vo W sede, ktory pouziva preto, ze je lahsi a teda iba napravovat napravovat napravovat 😁

verizienka
18. júl 2021

@coochy Ako ste zistili, že sú to kĺby? Naša tiež tak kruti panvou. Ale toto mi nikto nespomínal. A to začiatočné sono kĺbov mala uz na druhej kontrole vraj dobre.

autor
18. júl 2021

@verizienka tento cvik som cvicila aj s malym, len pomerne kratko, lebo on siel krasne podla tabuliek. A velmi rychlo nas stopla, ze uz cvicit netreba. Ale natrenovany ho mam, len som ho potrebovala ozrejmit, lebo je to uz 6 rokov odvtedy. Skusam ho teraz aj s nou. Ak neuvidim zlepsenie, urcite to budem riesit na najblizsej poradni.

coochy
18. júl 2021

@verizienka nebol tam ziadny oficialny problem s klbikmi len jednoducho ona sama ich nepouzivala 🤷‍♀️ asi jej bolo lahsie vrtiet ritkou, to fyzio ked ju videla tak hned povedala, ze ona len ritkou kruti a klbiky nezohyba 🤷‍♀️ a viac isla akoby pravou nozkou, tam na tu stranu vrtela ritkou jak spravna gogo tanecnica 😁