Štvornožkovanie až po roku

10. dec 2024

Ahojte. V dnešnej dobe je veľa šikovných detí ktoré už v 8 mesiacoch chodia.. ja mám doma práveže opak toho, moje dieťa bude mať 1 rok a iba sa plazi. Neťaha sa na 4, netaha sa hore na nohy ani... Maximum čo dokáže je dať kolená pod seba a hojdať sa na laktiach... Chodíme aj na fyzio aj neurológiu...
Mali ste niekto tiež takto "lenivé" , "zostávajúce" dieťa? A je všetko v poriadku teraz?
Ďakujem za odpovede

pribinak
10. dec 2024

Nie je lenivé, čo je to za blbosť

Najskôr je hypotonicke, teda má oslabený svalovy tonus
Asi by som zmenila typ rehabilitácii, lebo ročne dieťa by už malo zvládnuť viac

zuzkaa1991
10. dec 2024

Moja nestvornozkovala vôbec len sa postavila a potom zacala chodiť

snehulak77
10. dec 2024

Áno, náš bol tak. Cvičili sme vojtovku, aj sme boli na pobyte v Tetis.
Začal 4nozkovat, skoro v roku, v 15tich mesiacoch začal chodiť. No a je nezastaviteľný, behá, skáče, jazdí na odrážadle 😁

zuzanaete
10. dec 2024

Ste pod dohladom odbornikov. Mate teda realne zhodnoteny stav dietata a cvicite. Ano, niektore deti sa pohybovo rozvijaju velmi rychlo a niektore potrebuju cas. Nas potreboval cas. Chodili sme na rehabilitacie, ale nikto kvoli tomu nestresoval. Teraz je uz skolak a pohybovo veeeelmi sikovny. Ktoreho sportu sa chyti, tak ten mu ide.

kaciato
10. dec 2024

Ked chodite na fyzio aj neurologiu asi tam je nejaky problem, ktory sa riesi tak by som nepovedala, ze je lenive a v tom pripade je na mieste radit sa s neurologom a fyzioterapeutom s ohladom na stav dietatka pretoze ak je vsetko v poriadku ako ma, rok na plazenie je neskoro podla mna...

aurora33
10. dec 2024

Autorka, to že niektoré deti behaju v 8 mesiacoch nemusí znamenať, že su ,,šikovne”. Skôr nejaku fázu preskočili a ukáže sa to neskôr (skolióza, vtacanie nožičiek pri chôdzi, ploche nohy a podobne)

minesasubu
10. dec 2024

Tvoje dieťa je uplne v poriadku , syn začal štvornožkovať krátko po 1r. chodiť okolo 15mesiaca
ak sa už dáva na 4 skús pozrieť profit fyziomama ako posilniť svaly nech sa rozštvornožkuje , držím palce

dzulli1980
10. dec 2024

Moja neštvornožkovala vôbec ... a to má už 8 rokov ...

dotka04
10. dec 2024

Ano, mala som, teda mam, len uz nezaostava 🙂 V roku sa posadil, v 13,5 mes 4nozkoval, od 11 mesiacov stal, od cca 12-13 chodil popri nabytku a od 15,5 samostatna chodza. Mal lahku hypotoniu, aj ked pri jeho “milnikoch” som o tej len “lahkej” pochybovala 😁

lentilka
11. dec 2024

@dotka04 ahoj, kolko ma teraz a ako sa hypotonus prejavuje vo vyssom veku? Moj ked ma chyti za ruku, stale citim taku tu handrovost ci co. Spravi sa to casom?

mimikarol
11. dec 2024

Moja mala 12 mesiacov keď sa prvý x postavila. Doktorka mi tvrdila že to zato, lebo sa narodila 2kg. Mala som preeklampsiu. Chodiť začala v 15tich mesiacoch. Má 9 rokov a je úplne v pohode. Časom dobehla svojich rovesníkov

aurora33
11. dec 2024

@lentilka prave to je ta hypotonia. Také svalové napätie akokeby trošku nižšie.

lentilka
11. dec 2024

@aurora33 To mi je jasné, len či sa to vekom aspoň trochu zlepší... Neurológ hovoril, že dieťa z toho nevyrastie. Nejako si myslím, že čím viac sa budú končatiny používať, tým by mali byť pevnejšie, nie? Malý mi nespolupracoval, tak nebol priestor sa popýtať do hĺbky.

dotka04
11. dec 2024

@lentilka na jar bude mať 3 roky. Jemu to zasiahlo aj ústnu dutinu, takže cvičíme aj pusinku (cviky od logopedičky) - veľa slinil, mával stále pootvorené ústav, nevládal žuť pevnú stravu.
Stále má slabší chrbátik, vidieť keď sedí, že sa prihrbuje v oblasti trupu. On má silné rúčky a najmä nožičky, ale bruško/trup chrbátik je stále slabší. Vidieť to aj na postoji - nohy do X (začíname nosiť ortopedickú obuv).

aurora33
11. dec 2024

@lentilka neurológ ma pravdu. Svalovy tonus je riadený z centra, čiže z mozgu. Takže hypotonus nie je svalovy problém, skôr sa akokeby ,,problem z mozgu ukáže vo svalovou napätí”. Neviem to nejako ináč vysvetliť. Ale urcite nie je pravda, že čím viac bude dieťa svaly používať, tým budú pevnejšie. To urcite tak nefunguje.