Štvornožkovanie 9-mesačného

zdeman
17. aug 2024

Malý začal stvornozkovat, ma 9 mes., na pravej strane normálne ide kolienkom a na ľavej chodidlom, je to v poriadku?

andreatytler
18. aug 2024

@zdeman Spravne svornozkovanie by malo byt cez chodidlo a potom na koleno, ale velmi malo deti to tak robi, lebo maju ponozky a v tych sa im nohy suchaju a tak ich iba tahaju za sebou. Podla mna si trenuje polohu do sikmeho sedu. Vtedy si daju tu nohu cez chodidlo pod seba a supnu zec nu zadok.

zaphyra
18. aug 2024

@zdeman ak sa tak hybe vpred, tak nie, nie je to správne. Ak je na mieste, tak sa pravdepodobne snaží posadit.

egonsk
18. aug 2024

@zdeman bud rada, ze stvornozkuje aspon, to mas sancu, ze bude vediet aj skoro komunikovat a rozpravat 😉 ... moj starsi hned chodil a nerozpraval, takze sme museli s nim stvornozkovat ako s 2 rocnym, aby sa mu uvolnila komunikacia. Zial uz je v puberte a stale je to s komunikaciou i rozpravanim nic moc.

michaela789
18. aug 2024

Deti sa pohybujú rôzne. Už som videla dieťa, čo chodilo po rukách a po chodidlách ako pavúk 🙈 alebo také, čo skákalo... že rukami normálne vpred a potom nohami priskočilo k rukám. Pokiaľ to nie je pohyb spôsobený nejakým nežiadúcim zásahom (pasívny sed atď), tak je to podľa mňa v poriadku. Dieťa si pomôže ako vie a ako chce. Hlavne, že napreduje.

ninka99865
18. aug 2024

@egonsk to je prosím čo za rada? Ja sama som 4 nozkovanie preskočila a hneď som chodila a rozprávala som skoro a ani s komunikáciou som nikdy problém nemala…

egonsk
18. aug 2024

@ninka99865 prepac, ze som ranil tvoju osobnost, skus si precitat nieco o vyvine a potom pochopis suvislosti recoveho centra a motoriky. Ak nie, pomoze ti to vysvetlit na kramaroch detska psychiatricka, alebo primar detskej psychiatrie, alebo dobra logopedicka, ktoru najdiez tiez v rovnakej budove v auterene, ak sa odtial este nepresunula 😉😁

weleda123
18. aug 2024

@ninka99865 to, že u teba to bolo v poriadku je super. Ale Egon má pravdu, 4nožkovanie je jeden z najdôležitejších míľnikov a veľa detí (poznám 2) rodičia museli učiť 4nožkovať po tom ako najprv začali chodiť, pretože pediatri na tom vyslovene trvali.
Rýchly google search -
Pri štvornožkovaní dieťa používa krížový mechanizmus, ktorý podporuje súlad medzi pravou a ľavou hemisférou. Práve ich dobrá spolupráca je dôležitá pri čítaní i písaní, čo si vyžaduje ich vzájomnú spoluprácu. Prepojením hemisfér sa podporuje sústredenosť dieťaťa a koordinácia.

ninka99865
18. aug 2024

@weleda123 áno ja veľmi dobre viem aké je 4 dôležité pre vývoj, ale nepríde mi v poriadku tu strašiť matku ako jej dieťa nebude vedieť rozprávat.
A už vo viacerých témach som sa docitala pár skvostov ktoré zanietene radil… tak lem preto som sa ozvala

egonsk
18. aug 2024

@ninka99865 ja som ju nestrasil, hned prvou vetou som ju povzbudil, ze ma byt rada, ze dieta stvornozkuje a nasledne som objasnil, preco je to dolezite, dokonca na osobnej skusenosti. Vidis, mozno mas predsalen aj ty nenaky problem/nasledok - porozumiet textu.