Stretávate sa s inými mamičkami?

evinkakub
10. aug 2020

ahojte. robim chybu? mam rocne babo. chodime aj s manzelom na rozne vylety, kupka, mame rozne aktivity. taktiez navstevujeme aj jeho rodinu aj moju. casto. chcem sa spytat, ci robim chybu, ze sa nestretam s inymi mamickami a detmi. nebavi ma to. sadnut si a kvakat o nicom. 4 mamicky, 4 deti...rozhovory o sunare, o plienkach, o pokrokoch...
ja si aj tak myslim, ze kazdu mamu zaujimaju pokroky hlavne svojho dietatka a ostatne aj tak nevnimaju... a este to porovnavanie. ked aj stravim takyto nejaky den s mamickami, tak som z toho vycerpana, unavena,,, je to len o prisposobovani, pocuvani stale len o tom istom dookola a podobne. nebavi ma to.
ale tiez by som nechcela nieco zanedbat. iste sa to dietatko uci aj od inych deti... aj matka od inych mam. len by som rada vedela, ci je tu niektora tiez, co toto nerobi a radsej travi cas iba so svojim dietatom a manzelom, rodinou,... pripadne len s dietatom, ked je manzel v praci... to nemaju niektore mamicky fakt nic ine na praci, len chodit po roznych detskych kutikoch, po detskych ihriskach, na rozne detske cvicenia a podobne? ja to nepisem v zlom, ale ja mam nonstop doma upratane, navarene,napecene, ozehlene, oprane, o dieta postarane, ale uz ani nemam chut ai cas a ani energiu ist niekam na cele dni na detske ihriska.. kedy by som stihla vsetko ostatne? alebo co je priorita? mam nieco zmenit?

vilma7
10. aug 2020

To je postoj matky. Ja zas nemám upratané, vyžehlené, napečené, navarené samozrejme áno, ale s deťmi som stále vonku. Nie preto aby som preberala a inými maminkami obkakane plienky, ale kvôli deťom, lebo sú veľmi radi na vzduchu, pri vode, na výlete, takže každý deň ideme von aspoň 2x.
Teraz v horúčavách vyhľadávam ihriská kde je chládok a poobede sme väčšinou doma, kedy sa doma hráme, alebo len neďaleko bydliska.
Stretávanie nie je len o kvakani o deťoch, záleží o čom chcete debatovať, ja sa rada stretnem raz za čas s mojimi kamarátmi, niektorí majú deti, iní zas nie. A vidím že aj deťom dobre padne spoločnost inych ľudí ako len mama a tatko. Rodina je veľmi ďaleko, takže pre nás sú takéto kontakty vzácne.
Deti sú ešte malé, na hranie si vystačia sami, ale chcem aby si zvykali na prítomnosť aj iných deti.
Raz týždenne chodíme do organizovanej spielgruppe (skupina hrania), kde sa aj spieva, spolu desiatuje.

Každý nech si robí ako mu vyhovuje, tvoje dieťa v tomto veku určite nič nepostráda.

ladyvi
10. aug 2020

No podala si to tak pekne, ze ci nahodou nieco nezanedbas. Ale v skutocnosti mas potrebu seba dat na piedestal a maminy co si klabosia su nieco menej. Nie, nie su. Aj mna vycerpavaju mamicky na ihrisku. Lebo nie kazdy clovek mi sedi. Ale vyberam si s kym sa bavim a nasla som si dokonca aj par dobrych kamaratiek do zivota, kde viem, ze nas nespajaju len deti. Sme normalne baby. Bezne. Ukecane, ukvakane, urehotena. Hej riesime jedlo,plienky, kde maju dobre pyzamo pre deti. A co? Ved to je gro mojho zivota momentalne. Deti. O 2 roky nastupim do prace a budem riesit ine. Mas rocne dieta, pockaj ked bude mat 3 a bude chciet spolocnost kamaratov. Aby si sa mala potom s kym stretnut. Dieta potrebuje budovat si vztahy. Nic sa mu nestane ak nie, ale je fajn mat kamaratov. Ci nie?

777januska777
10. aug 2020

Tak keď som mala ročné dieťa ani mňa nebavilo hľadať a stretávať sa s inými mamičkami a inými deťmi, ale ono keď sú deti väčšie, tak na nich vidíš, že im chýba spoločnosť a že potrebujú aj iné deti okolo seba, tak neskôr som sa začala stretávať aj ja s inými mamičkami a ich deťmi, tak isto som zámerne začala vyhľadávať miesta kde bude viac detí. Neskôr to zistíš, že keď ti také 2 ročne bude chodiť po dome ako bez duše a nebude vedieť sa s ničím zahrať a keď sa stretne s nejakým rovesníkom ako ožije. 🙂

heidy222
10. aug 2020

@ladyvi 👏dobre si to povedala.

Autorka, tiez nechapem co riesis. Materska ma byt aj trochu dovolenka. Ked ta bavi doma upratovat, super, Ked ta bavi sediet na ihrisku s Mamickami, tiez super. Urob si to ako chces a neries co si kto pomysli. A Ked bude dieta chciet kamaratov, nuz Tak budes nutena ho dat do kolektivu alebo ist na ihrisko

queen_mary
10. aug 2020

Ja si neviem predstavit ze by som bola lem ja muz a nase decko. Ja som zasa opacne, ze sa rada stretnem aj s inymi kamoskami/a alebo matkami. Aj pre to dieta su to uplne ine podnety, ked si beru hracky, musia sa delit so svojiki hrackami, a ked vidia mamu hrat sa aj s inymi detmi. A hlavne sa rada vykecavam 😁 ale nebavime sa len o plienkach 😅 proste o barscom, ako s hocikym inym.

queen_mary
10. aug 2020

a upratane mam, stiham ked maly spi, navarene tiez normalne aj nam aj malemu. Mozno nie dokonale, ale pre mna je priorita, aby malo dieta co najviac podnetov, aby sa vonku poriadne unavilo, spoznavalo... a nie aby na mna pol dna hladel ako upratujem alebo varim..

stanulienkat
10. aug 2020

Do tých troch rokov som to mala podobne ako ty, tiež som mala domácnost tip-top. Mna nebavilo kvakať so sliepkami na ihrisku o plienkach, takže v tomto sa ti ani nečudujem. A to sme boli stale vonku.Kamarátky som si našla na ihrisku od štyroch rokov keď sme mali a viac. Už sa tie ženy vedeli normálne porozprávať aj o témach pre dospelých. Do tých troch rokov to bola katastrofa. Takže ani som nevyhľadávala mamičky,co mali deti do 3 rokov. Mentálne ma to vyčerpávalo a nič mi to nedávalo,to tliachanie o kasickach. Takže vydrž keď ti dieťa podrastie a nájdete si parťákov. Neboj sa.

evinkakub
autor
10. aug 2020

@stanulienkat dakujem. uz som si myslela, ze som divna.

janka0509
10. aug 2020

Ja travim cas podobne ako ty. S mojimi sestrami, rodicmi, a taktiez s clenmi manzelovej rodiny. Moji rodicia aj manzelovi rodicia maju rodinny dom, a sme nonstop na dvore. Chodime na ihrisko sice celkom casto tiez, ale nemam dohodnute stretnutia, ze sa s niekym stretnem. Takze vacsinou tam vidim mamicky po dvoch,ktore si vystacia. A ja sa iniciativne k nim nepripajam. Mne to nevadi.
Mam dve deti, 4 rocneho a 1 rocneho. A priznam sa,ze troska vidim na tom 4 rocnom, ze sa odmalicka nehraval pravidelne s detmi. Teda ja som s nim chodila medzi deti, ale veľmi casto sa stavalo,ze deti, ktore chodili spolu pravidelne von so svojimi maminkami si tiez vystacili a mojho syna si nevsimali, aj ked sa chcel pridat. Uz som zazila aj komentar, ty nie si nas kamarat, choď preč. A vtedy som si tak vyraznejsie uvedomila, ze by som mozno mala udržiavať hlavne kvoli nemu nejaky pravidelnejsi kontakt. Sice mame v rodine deti, s ktorymi sa u babky obcas pohraje,(bratranec a sesternica) ale priznavam casom, ze veru by mu mozno prospelo keby poznal blizsie viac detí. (Samozrejme pozna vela deti menom, ale vsetky s ktorými je prilezitostne, ale najradsej sa hraje s 9 rocnou sesternicou).

janka0509
10. aug 2020

No este dodam, ze tiež nepotrebujem kontakt s mamickami. Skor mi chybaju moje kamosky,s ktorými som cez msg stale v kontakte, no su z ineho mesta, dediny, mame rozne stare deti, iny rezim, ale verim,ze onedlho sa zladime viac, aj s tymi druhorodenymi a budeme sa stretavat viac. A s nimi ked sa stretnem raz za cas, nehovoríme o detoch,nieco malo ano, ale ziadne porovnavacky sa nekonaju.

veroniq85
10. aug 2020

Divna nie si. Ked ta to nebavi a radsej davas prednost inym veciam je to len tvoja vec. Ja som si nasla kamaratky na ihrisku ked mal prvy syn 1 rok. A ano boli tam temy aj o plienkach ale nasla som si skvele kamosky s ktorymi sme chodili na kruzky, vylety, spolocne obedy, neskor aj drinky bez deti a povazujem ta pre mna za skvele straveny cas. A nebola som odkazana len na navstevu rodinu alebo sobotny vylet s muzom. Pre mna je naopak utrpenie zehlenie pradla. Nasla som si kamosky s ktorymi mam velmi blizky vztah. Navstevujeme sa, boli sme na spolocnej dovolenke a uz davno neriesime plienky. Vieme sa porozpravat o vsetko. Zaroven som spoznala aj mamicky len "tak z videnia" s ktorymi som obcas pokecala a to bolo aj super pri nastupe do skolky ze sme sa uz poznali z videnia aj ked nie doverne.

veroniq85
10. aug 2020

a este co sa tyka starsich deti 3+ tak neviem aku mas predstavu ale pokial ide o pracujucu matku tak tam si nejake nadeje na vyhladavanie kamaratstva na ihrisku nedavaj. Ja som chodila 1,5roka do prace medzi prvou a druhou materskou. Tam aj pri idealnej pracovnej dobe prides domov z robotu a skolky okolo stvrtej. Potom ta caka domacnost a varenie. A zaroven nemas pocit potreby tahat dieta na ihrisko lebo cely den bolo v kolektive. Prave vtedy das prednost uz len dobrej kamoske s dietatom alebo cas s rodinou. Starsie deti pracujucich rodicov su v beznych dnoch len zriedkavo na ihrisku. Skor cez prazdniny ci vikendy. Ale urcite nie pravidelne aby si sa s niekym zoznamila. Tam potom mozno skor cez skolku popripade skolu neskor. A pokial si typ ktory o priatelstva s inymi mamickami nestoji vobec tak potom nemas co riesit.

simsalabim
10. aug 2020

Ja som si “na ihrisku” nasla 2 dobre kamaratky. Jednu pri jednej, druhu pri druhej dcere. Nikde nie je napisane, ze rozhovory musia byt iba o plienkach.

zuzudrnda
10. aug 2020

Autorke - nie si divná, ak pri prvom 1r dieťati a hlavne teraz v lete vyhľadávaš skôr svoju rodinu a iné prostredie ako sú herne a ihriská. Mnohé sme to mali podobne. Neskôr je fajn ak aspoň kvôli dieťaťu pôjdeš do kolektívu, uvidí iných ľudí, iné situácie, iné deti. Skôr sa čudujem stereotypným názorom niektorých mamín a trošku to cítim aj od autorky, ktoré si myslia, že ženy sa prechodom na materskú stávajú stroje bez záujmov zamerané na prdíky a plienky, či večne kotkodákajúce sliepky, ako to spomenula niektorá z mamiek vyššie. Samé ste maminy, dcéry, ... spoločnosť sa mení. Mnohé nemajú to šťastie, že majú rodinu blízko, aktívnych starých rodičov, či žijúcich rodičov, funkčných manželstiev a pod. a môžu sa denne navštevovať. Ich únikom z kruhu dieťa-matka je práve spoločnosť iných mamín, žien, starých mám možno na ihrisku či v herničke, ktorých nemá na prvé stretnutie čo spájať, len ich deti a témy okolo nich. Neskôr sa spoznájú možno viac a možno nie. Je to jednoduché, ľudské. Trošku menej predsudkov a viac akceptácie do týchto tém. Nenavštevujem detské ihriská a herničky pravidelne, ale nesúdim. Stretla som vonku vzdelané, inšpiratívne, akčné maminy, ktoré okrem upratovania, varenia a dieťaťa stíhajú projekty pre komunitu aj iné mamky s deťmi. Sú medzi nimi učiteľky, farmaceutky, lekárky, právničky a hlavne ženy, ktoré žijú prítomnosťou a teda dieťaťom a áno aj týmito témami. A sú aj také, ktoré sa potrebujú len vyrozprávať a "prečkať" materskú. Nie je na tom nič divné ani zlé. Rovnako ako zvoliť si svoju cestu.

henka123123
10. aug 2020

tiez to nevyhladavam a ak sme aj boli na ihrisku nebavila.som sa tam s nikym.maleho pohojdala trosku sa pohral v piesku a upalovali sme prec..neplanujem to menit

lucinka1988
10. aug 2020

@evinkakub ja ta úplne chápem, lebo to mám podobne. Mám síce 2,5 ročne dieťa, k tomu pracujem od nastúpu na MD z domu, ale nikdy som nemala v obľube vymetať detské ihriska a stretávať sa tam s inými mamičkami. My sme každý deň inde, zoberiem auto a ideme po svojom, k jazeru, na výlet, do mesta, atď..Všade sa syn zabaví s nejakými deťmi, ale cielene to nevyhľadávam. Mám jednu najlepšiu kamarátku, ma podobne starého syna a s ňou sa stretnem tak 2-3x do mesiaca..Inak nemám potrebu rozoberať tie veci s ostatnými mamičkami, čo si spomínala..A ani toho času toľko nemám, keďže mám aj svoju prácu, ale mne to takto vyhovuje a moj syn je tiež úplne v poriadku, dokonca by som povedala, že vyvojovo dosť popredu pred rovesníkmi, takze to nie je o tom, či je dieťa denne na ihrisku s inými deťmi..Toľko moj názor.

asia83
10. aug 2020

@evinkakub Prečo sa porovnávate? Niekto je introvert iný extrovert, niekto potrebuje sociálne kontakty viac iný menej, niekto potrebuje byť vonka iný dnu. Ja mám upratané, nevarím každý deň, no chodíme každý deň doobeda na ihrisko. Spojím to s návštevou obchodu. Tam sa stretávam s mamičkami, prihovorím sa väčšinou ja, lebo ma zaujímajú ony, ich deti. Tak sa rozprávame, no nie iba o deťoch, väčšinou práve o inom, práci, domácnosti, mužovi, svokre a pod.

lydex
10. aug 2020

Zbytocna diakusia ak ta to nebavi tak naco vobec o tom rozmyslas ? Je to potom voci druhej strany neferovo stretnut sa s nechutou.....si taka ako si mas svojnokruh neries. Ja nemam rosinu poblizku. Nestretavame sa a muz do vevlcera vvrobote. V mojom pripade by si urcite niekoho stretnut chcela. Ale ja kebyze mam sestry dobre svagriny atd tiez sa asi nestretavam nebol by cas...ale viac by som dbala na dieta ako na poriadok varenie lebo ak mas vylestene doma vsetko znamena ze a duetatom travis malo casu ...to ze je printebe a ty varis upratujes to radsej ho dat na ihrisko niekomu...ja dbam v rpvom rade na dieta potom na domacnost anostatne. Nemam vylestene atd lebo priorita jendieta....atd atd atd

mirka969
10. aug 2020

Hmm tak ja mam doma tiez navarene,upratane kazdy den atd ale ajtak chodim 2x denne na ihrisko , doobeda a podvecer ked nie je tak horuco . Nerozpravam sa s cudzimi mamickami, chodim tam.preto aby sa moj syn zabavil, nebudem ho predsa drzat doma medzi styrmi stenami. Nikde nie je napisane ze ak ides s dietatom na ihrisko musis sa tam aj zoznamovat.

lauriema
10. aug 2020

@evinkakub Ahoj, ako keby som o sebe čítala presne, chápem ta ja tiež radšej trávim čas s manželom a deťmi ako s mamičkami a ich deťmi.... Ale občas treba asi aj to. Ja som vyčerpaná aj keď nečakane príde na návštevu napr. Švagriná s 3 deťmi ci pána to je bordel všade plus moje tri katastrofa 😉😉😉😀😂

simuskaaa123
11. aug 2020

Zatiaľ nie. Keď bude väčšia a bude mať kamarátov, tak áno. Ale ja som utiahnuty typ, takže spoločnosť celkovo nevyhladavam.. Moja bude mať rok koncom septembra.. Mám jednu kamošku a ta nemá deti. Čo mám spolužiačky co rodili chvíľu po mne tak ešte sme sa nestretli s deťmi :D

majulino
11. aug 2020

Ja som taka aka ty, nevyhladavam ine, cudzie mamicky. Nebavi ma s nimi rozpravat o tom, co ktore dieta vie (nerobim to ani s vlastnou sestrou a to amme rovnako stare deti) moje deti su spolocenske, stretavame sa s mnozstvom ludi, kamaratov, su medzi nimi aj mamicky, ale nastavene rovnako ako ja, ziadne plienky, grckanie, pokroky a mnozne cislo (kakame, teplotujeme atd.) Samozrejme, ze ak potrebuje jedna z nas pomoct tak nemame problem

arianna25
11. aug 2020

Kazda z nas je ina, ma ine dieta, muza, domacnost, zaluby, priority. Tak rob ako to ty citis.
My sme v dome, doobedu je drobec vonku, aj poobede a ked spi cez obed tak si porobim a vecer si tiez nejake veci porobim.
Niekedy mam chut byt doma a niekedy byt vonku medzi ludmi. Tak ťzo vsetkeho trochu. Nebavilo by ma ani byt kazdy den len doma na dvore a ani byt denne na ihrisku, ale tak striedmo 😊 spokojne 😊
Hlavne je aby di ty a tvoja rodinka bola spokojna.

evkamotka
11. aug 2020

Lenze ty to davas hrozne do kontrastu, prilis cierno bielo. Detske cvicenie mam pod oknami, presun 1min detskym krokom. Bola to 1 hodina tyzdenne. Nakolko zavratne inak zije ta zena, co az nehoraznu 1 hodinu tyzdenne vezme krpca medzi deti? 🙂 btw neviem kde ake maju ale my sme si moc na cviceni nepoklabosili. Pocuvali sme trenerku a spievali detom. Sama nas upozornovala, nech to ma pre tie deti zmysel. Krpec mal nieco nove a mne to pomohlo osviezit si vsetky detske riekanky, naucila som sa hry co som sa vedela hrat s malym aj potom doma. Viedla to fyzioterapeutka, kontultovala som s nou spravne synove sedenie.
Po druhé, ihriska. Byvame na sidlisku. Syn nema ani 3r. Logicky ked chcem aby bol vonku a nemam k dispo auto plus 6 mesacny druhy syn, vezmem ho hlavne na ihrisko. Akoze co na nom vidím? Ma byt doma alebo vonku na vzduchu a hybat sa? Jednoducho ho beriem von, ked nemame dvor ako na dome, mame ihriska. Technicky sa s nikym nerozpravam. Som pri detoch. Preco by som za to nemala doma upratane? 🙂

lucilaines
11. aug 2020

No aj ja radsej travim cas s manzelom a synom ako s cudzimi mamickami, to asi kazda ze jo. Ale manzel chodi do prace. Ja som 5 dni v tyzdni s dietatom sama a teda po dvoch rokoch denno denne doma by ma prinajlepsom porazilo, keby som mala cas travit upratovanim a varenim. Ja mam tieto drtske aktivity rada, 3 dni z 5 mame doobeda cvicenie, hudobnu, plavanie. Popravde ani ja nevyhladavam cudzie ze y, skor sa stretnem s mojimi kamoskami, ale robim to hlavne kvoli sebe, aby som mala zmenu, program a kvoli malemu, vidim, ze ho to bavi a vela mu to dava, vela sa uci, socializuje. Takze neviem co chces pocut, led sa ti nechce chodit tak nechod a bud doma a upratuj, sak to je v poriadku. Ale neviem co sa cudujes, ze ostatne zeny na to maju cas a chut.