Strach zo zubárky u 4 ročného chlapca

arieska
26. mar 2012

Milé dievčatá. To, čoho som sa najviac bála sa stalo skutočnosťou. Môj malý (4 roky) mal drobný kaz. Boli ho s manželom dať urobiť. Že trošku plačkal, ale inak všetko v poriadku, ešte sa aj rozlúčil s tetou zubárkou a tetou sestričkou a doma mi potom rozprával, že mu dali aj hračku.
Vo štvrtok sa však začal sťažovať, že ho bolí ďalší zúbok. Našli sme mu na ňom malú bodku, preto sme sa rozhodli, že v piatok pôjdeme ku zubárke. Najskôr len hovoril, že on tam nechce ísť, potom v čakárni mu už začalo kríviť ústočká a v ambulancii hotové Tatárske vpády - krik, plač...Ostalo to bez ošetrenia. Obávam sa však, že ani do budúcna to nebude lepšie. Povedala nám zubárka, že ho máme na to pripraviť...ale ako?
pritom sa o zúbky maximálne staráme. Čistíme 2x denne. Najskôr si sám a ja mu potom dočistím, ale samozrejme to moje "dočistenie" je poctivé. Sladkosti mu veľmi nechutia, občas si dá lízatko, ale ktoré dieťa si nie. Inak je skôr na slané a hlavne zeleninu-ovocie a zje aj hodne mliečnych výrobkov.
Ako to riešite vy?

atiatko
26. mar 2012

@arieska tak my máme 5 a pol ročného synčeka, s ktorým chodíme pravidelne na preventívky. Má na 2 zúbkoch porušenú sklovinu, nie je to kaz, a tak sa Dr. rozhodla, že to zatiaľ ani nejdeme riešiť. Máme všetky mliečne zúbky, ešte nám ani jeden nevypadol 🙂 Zatiaľ sme teda mali len preventívky, no a našťastie zubné ošetrenie ako také ešte nie. No mám z toho celkom strach, že keď príde na vŕtanie, či trhanie, či to Peťulko ustojí ☹ ja sama mám veľký strach zo zubárky a bez injekcie nejde ani len vŕtanie 😒 Mám ale susedu, ktorá má rovnako starú dcérku ako my, a tej trhali pokazený mliečny zúbok v celkovej narkóze 😖 Rada si ale prečítam skúsenosti so zubárkou u detí iných mamičiek 🙂 Pekný deň všetkým 🙂

jaduska
26. mar 2012

@arieska tiež mám rada tie komentáre lekárov, že mám dieťa na návštevu pripraviť....ja môžem malej rozprávať denne aj hodiny, že čo ju tam čaká, aj tak jej to nevysvetlím....tiež nám treba ísť opraviť kazy so 4-ročnou slečnou a mám z toho žalúdočné vredy....inak často sa mi stáva, že keď idem k lekárovi (hocakému) s deťmi ja, tak plačú, keď ide moja mama, tak ani neceknú....a potvrdila mi to aj sestrička u zubára, že deti najviac vystrájajú, keď sú tam s nimi mamky, že oni už veľakrát poslali maminu von a dieťa sa dalo potom ošetriť....
Takže podľa môjho názoru sú niektoré deti "nepripraviteľné"....

xlucia
26. mar 2012

@arieska este mas moznost dat mu opravit kaz ozonom, je je uplne bezbolesnte

anjelicek26
26. mar 2012

@arieska - aj Saska mala tri kazy, ma nachylne zubky, chodime na profesionalne cistenie, vydrvrdzovanie, kontrola kazde tri mesiace, cistime po vsetkom co i len zdaleka zavana sladkym a aj tak... my sme kvoli jej strachu zmenili zubara, pomohlo. Jeden kaz mala hlboky - trebalo injekciu, gel, vrtanie tak hlboko, ze to aj mna bolelo (predosly zubar kaz len zatrel, nie odstranil grrr), neboji sa... ale to je o pristupe zubara, presne a doslova jej opisoval kazdy krok, ukazal, povedal, chcelo to jeho CAS, ale toto je o pristupe.

lubica69
26. mar 2012

My máme tiež problémy so zúbkami Pred časom sme mali úraz kde sa nám ohol predný zúbok Nevypadol len odumrel Pani zubárka povedala,že je už mŕtvy a pokiaľ nebolí nič s ním robiť nebude Zúbok nebolí len sčernel Ďalší problém nastal keď sme našli kaz Jedna pani zubárka,že zablombovať Lenže keď sme prišli na ďalší krát bola tam druhá pani zubárka a tá,že blombovať nie,že je to mliečny zúbok a tie sa zvyknú pri blombovaní štiepiť 😅 😅 😅
A to isté bolo aj s fixáciou zúbkom za ním Jedna,že hneď druhá,že až keď stolička úplne vyrastie 😅 kedže nám vyšli trváce 😅 už v 4,5 roku stoličky aj 2 spodné predné A presne veta typu pripravte ho na to ma teda dosť prekvapila Tak sme to robili tak,že sme chodili viac krát a pomaličky "pripravovali" 😀 😀 😀

mummy01
26. mar 2012

Presne,je to o pristupe.Ja som dlho hladala zubarku s citlivym pristupom lebo dcerka je hrozny bojko a pri drobnych zakrokoch ako napr.odber krvi je hystericka a agresivna.My mame jeden kaz,o 2 tyzdne sme objednany na osetrenie tak som velmi zvedava ako to dcerka zvladne.Preventivky zvladala v pohode.

mamutka
26. mar 2012

ja som malemu obcas hovorila rozpravky o zubaroch a opravovani zubkov, o super kresle co chodi hore dolu, ked sme sa chystali na preventivku. mam panicky strach zo zubara a nechcem aby to prezival cely zivot aj moj syn. Ono dnes uz vacsina rodicov vie ako deti na zubara pripravit, vedia aj to, cim deti nekrmit, aby zbytocne nekazili zubky, aj to vedia, ako zubky cistit, aj to vedia, ze deti sa nesmu strasit zubarmi a vrtackami... len skoda, ze drviva vacsina zubarov sa absolutne nedokaze pripravit na prichod dietata do ordinacie........ nepochopia, ze nestaci mat diplom na stene a amalgan v skrini. ze ked pride pacient vo veku 2 ci 4 rokov, tak sa maju podla toho aj chovat. dieta vidi svet inak. aj bolest pri vrtani dokaze zvladat, len to musi pre tu jeho hlavku mat zmysel.........
my sme nastastie nasli pani Doktorku, ktora nasmu vtedy 3 rocnemu hrdinovi s malym kazom stebotanim vysvetlila, ako mu poklopka malinkym kladivkom po zubkoch, ako poopravuje, skontroluje, povrta vrtackou pistadlom, ako namiesa kasicku a dobre to tam nacapka, utlaci, podupka, aby dobre drzalo a pod.........
nieco uzasne, pritom velmi smutne, ze ostatni lekari sa tvaria, ze ak maju diplom, tak nie su povinni hrat sa na detskeho psychologa. nepochopia, ze az tolko od nich nikto ani nechce, ze k tomu co robia, je len proste to divadielko okolo velmi dolezite, lebo od nich zavisi, ci to dieta bude v buducnosti prezivat strach a nervy a aj v dospelosti odkladat navstevu zubara aj ked vie ze si skodi......
takze ak je zubarka bez tychto extra vlastnosti, doporucujem menit ju, nie nasilu akoze pripravovat dieta, proste tak male deti potrebuju cloveka, ktory je nie len odbornik, ale aj super clovek, ktory pochopil o co ide. situaciu v ordinacii ovlada lekar, nie matka, a ak ju lekar nezvlada, tak za to nemoze ta matka - ak ovsem doma dieta nestrasila cele roky, ze ak si nebude cistit zuby, uvidi co bude u zubara....
samozrejme su vinimky, kedy dieta neukludni nijaky super lekar, ale za tym vzdy nieco je, napr.dieta, ktore ma uz hodne zlych skusenosti po nemocniciach, operaciu za sebov, take vidi lekara a moze mat hrozny zachvat, v takom obdobi by som zubara neriesila ak sa da. zazila som to s malym a videla som to aj u ineho dietata. kebyze to nepoznam, pomyslim si ze je to nevychovane rozmaznane dieta, ze matka ho nezvlada, nastastie doktorka ani sestra sceny toho dietata nijako nekomentovali a vobec si nedovolili povedat nieco matke. vacsinou ale aj odbornici hadzu ludi do jedneho vreca a kazdy vreskot oznacia za psycho zachvat nezvladnuteho jedninca.
sorry za dlhy obkec, proste si myslim, ze ak sa to da, treba hladat a hladat, az kym nenajdete odbornika, co to s detmi proste vie.

melodik
27. mar 2012

ahojte, my mame tiez skusenost so zubarkou - musim podotknut, ze prijemnu. Moj syn bol na prvej prehliadke asi 4- rocny, pozriet zubky si dal, ale osetrit uz nie, ked tam lekarka nasla kaz. Ale ako tu vravia dievcata, je to o pristupe lekara! doktorka reagovala v pohode, povedala, ze teda to nechame tak, ze prideme inkokedy, myslim, ze dve navstevy sme obisli na prazdno :( jednoducho sa nechcel dat osetrit, aj ona nam povedala, aby sme ho pripravili na vysetrenie, ale nebol to ziadny rozkaz ani nic take, jednoducho, aby sme mu skusili vysvetlit, co ho caka ake to bude. Ona mu ukazala vsetky nastroje, povozila ho na kresle, vsetko mu dala odskusat. no a pri nasledujucej navsteve sa to uz podarilo a dal si vyvrtat uz 4 kazy!!!! ked nas caka preventivka, rozpravame sa co nas caka, co asi budu robit. Raz sme absolvovali take jedno vystupenie o zubnom Bacilovi Cecilovi a Bacilke Milke - bolo to mile a pre deti velavravne a poucne, este aj teraz cerpam z tohto divadielka, ked povie ze nechce ist k zubarke - tot nasa skusenost 🙂 prajem vela trpezlivosti a co najzdravsie zubky!!!

cella285
27. mar 2012

ahojte...ja budem mat s tymto tiez problem..ja osobne mam panicky strach zo zubara ☹ a malemu zacali cerniet zubky, v novembri mal 3...takze neviem co robit...neviete v okoli Skalice o nejakom dobrom panovi Zubarovi alebo Zubarke?dakujeeem

zlatusik28
27. mar 2012

@arieska ahoj, môj starší bol prvýkrát u zubárky keĎ mal asi nejaké 4 rôčky, dal si aj zúbok trocha vyvrtať ale odvtedy už k zubárke nechcel ísť, lebo že ho to minule bolelo. A dopadli sme tak, že keď sme šli na preventívku, v čakárni je frajer, že otvorí aj pusu u zubárky, lebo potom sa pôjde do dráčika 😉 ale dnu už nie, neotvorí a neotvorí pusu. Nám doktorka sama povedala, že ho máme na to doma pripraviť, ale ono to jednoducho nejde, pretože ako sama povedala, ona nie je detská zubárka, ako kedysi to bolo ☹ Ale, keĎže mu bolo treba trhať dva zúbky, vyrástli mu dva trvalé zúbky naviac, museli sme ich trhať a to nás odporučila k jednému zubárovi, asi 20 km od nás... a čuduj sa svete, bol to "originál" detský zubár a ja som len čumela, ako dokázali môjho syna krásne omotať a zubky boli von. Jednoducho majú viac skúseností s deťmi a je to aj hneĎ vidno. A určite k tomu prispelo aj to, že to bol muž 😉 Aj švagrina prešla so synom od zubárky k zubárovi a pochvaľuje si to 😉

jeny
28. mar 2012

My sme boli prvy krat este kym nemala 3 roky na preventivke, pekne bez strachu, vsetko krasne mala zvladla. Potom sa objavil prvy kaz, no mala sa nebala po predchadzajucez pozitivnej skusenosti. No tentokrat pocitila bolest, boli aj slzy no zubok sa podarilo vyvrtat a zaplombovat. No plomba o pol roka vypadla a dalsia navsteva uz bola horor, mala nechcela otvorit usta, nedala si nic urobit tak nas neosetrili. Doma som ju pripravovala, mala slubila ze bude pekna, ze otovri usta a v ordinacii pravy opak. Inak este odporucam pozriet si s detmi rozpravku Bol raz jeden život s castou o zubkoch. Je to tam pekne vysvetlene aj zobrazene. Nasa to ovlada dokonale ale strach z bolesti je zatial u nas neprekonatelny a tak mame 2 pokazene zubky iba rozvrtane a nezaplombovane....

sante81
28. mar 2012

ja mam 31 rokov a do teraz som neprekonala panicky strach zo zubára, takze neviem ako to riesit s malym dietatom, syn ma 2 a pol roka, ziadne sladkosti, len nejaké susienky, o čokoláde môze len snívat, na preventívke sme boli uz 2x ale usta neotvoril, skusime neskôr, zubky ma pekné , cistíme 2x denne uz polroka. ale sklovina je dedična a nechcem aby mal taky chrup ako som mala ja v detstve, čo bola chyba mojich rodicov.

jazminn
2. dec 2012

nemá niekto skúsenosť, našla som odpoveď na panický strach u zubára zo strany detí, kde radí zubár, že treba dať dieťaťu liek tlmiaci strach napr. Dormicum...

mata2
4. dec 2012

ahoj,
moj tomas zacal zo zubarkou vyjednavat len co si sadol do kresla.. 😀 ze ked zdvihne ruku,to znamena ze ho to boli,tak nech prestane vrtat... 😀 😀 😀
zubarka mu to slubila,a ked dvihol ruku,ona naozaj prestala...sestricka skoro od smiechu padla zo stolicky 😀
ale tym si doktorka ziskala tomaskovu dôveru,a teraz vie ze aj ked bude vrtanie neprijemne,tak staci dvihnut ruku.. 😉
ak vasej dr. nebude vadit,ze sa cely zakrok o minutu predlzi,tak takuto "spolupracu" doktora a pacienta mozem len odporucit 😎