Strach z kakania

elibelipebeli
1. aug 2022

Prosím, poraďte, už som zúfalá a poplakala som si už dnes :( predvčerom sa (2r a 3 mes.) dcérka nevedela po 3 dňoch vykakat (bola predtým chorá, nechcela veľmi jest ani piť a zrejme preto nastal problem, ze jej neslo kakat, lebo predtym aj kazdy den). No po tých 3 dňoch ju už bolelo bruško, hovorila ze chce kakat, ale nešlo jej to, až to vyústilo do placu a aukala, po hodine trapenia muž letel do lekárne, dali nám glycerin cipky a lacteon, to pomohlo a do 10 minút sa jej podarilo, ale s obrovským plačom, bolelo ju to, strasne plakala. Zvýšili sme hned príjem tekutín, slivkové šťvy a výživy, ľanové semiačka, probiotika, ovocie i zeleninu, včera i dnes polievocky, všetko čo pomôže...včera sa šla vykakat, aj jej to šlo, len ešte ju to bolelo asi a zas plač. Dnes ale už horor :( od obeda úmyselne stolicu zadrziavala, hoci jej trebalo, asi dôsledkom predošlých dvoch dni spojených s bolesťou pri kakani :( Boli sme doma max trpezliví, no ona sa zatala...dala som jej po 2 hod.zadrziavania v zufalstve znovu cipok aj lacteon, ale nic., prekrizila nozky a ked jej chcelo ist, strasne plakala, ze nie nie....dala som jej aj rumančekovy čajík, ktory pomaha zriedit stolicu. Ten zrejme spôsobil, že už to nevedela ľahko zadržať, 3 cele hodiny vkuse že chce kakat, sadla na nocnik a keď už malo ísť, postavila sa a zadržala, samozrejme plač. Asi mala strach, že príde bolesť. No a problém je na svete, lebo už som jej aj plienocku ponúkla (už chodí na nocnik), a na rukách nosila, madirujeme brusko, aj na nocnik ju dam, aj na veľké wc, mojkam ju, objímam, zabávam, vysvetľujem, že kakat nebude bolieť, len musi ona potlačiť,a ze kakat je dobre...nie, postavila si hlavu a robi aj nemožné, aby to zadrzala. Takže do dnes vyústilo do situácie, kedy jej nešlo zadržať kakanie a spustila hystericky rev, vrieskala, prosila, že nie nie (pritom už šlo skôr tekuté), vkuse au au, pritom si nemyslím, že by ju to už bolelo, len sa sama tak vystresovala z toho, že nevie zadržať, a úplne spotena, az sa z nej lialo, vyčerpaná zaspala teraz :( 3 hodiny sme sa dnes trapili a ja viem, že zajtra to bude to iste. Že už nie je problém v tvrdej stolici, ale v jej hlavičke a to úmyselne zadržiavanie môže byť veľký problém. Prosím, ak si týmto niekto prešiel, poraďte...ako jej vysvetliť, že to nebude bolieť a nech nezadrziava?

jumama
1. aug 2022

Daj jej vela sa hrat s makkymi alebo sypkymi vecami, takymi co moze rucickami mackat a presypat. Napr. piesok, presypanie ryze, fazuliek na tacke, s poharikom, lyzickou, mystickou, makka plastelina, alebo cesto, alebo si uvarte doma plastelinu, alebo holiacu penu, noze sa hrat s autickom ci babikou na kupalisko, umyvarku.... Vo vode vo vani napr. vreckovku alebo utierku, co moze zmykat., hrat sa tak. Niekde bolo vysvetlene, ze deti sa vela musia hrat taketo senzoricke hry, ze to pomaha aby nezadrziavali stolicu.

Viem, ze u vas je to akutne, asi z toho, ze ju to boli. No mozno jej mozes vysvetlit primerane tomu, co rozumie, ze ak bude vela stavicky pit, ze ju ritka boliet nebude, ze hovienko uz bude makke.

54tinka54
1. aug 2022

@elibelipebeli možno má tam nejakú malú trhlinku ktorá ju štípe. Ja som to mala so synom, po tvrdej stolici mal konečník začervenaný a mal tam aj trošku krvičky tak sme mastili. Kým sa mu to celkom nezahojilo tak pri každom kakaní tiez plakal ale po zahojení už bolo dobre.

asia83
1. aug 2022

@elibelipebeli Toto sme mali aj my s dcérou. Dva týždne kakala kde sa dalo, len nie do nočníka, zo strachu z bolesti. Po dvoch týždňoch som jej vysvetlila, tvárila som sa pri tom mimoriadne nenútene, akoby o nič nešlo, hoci to vo mne vrelo, že nech skúsi potlačiť (keď cikala na nočníku), nič sa nedeje, že to nebude bolieť, nech iba skúsi, otočila som sa a akože som niečo robila v umývadle, aby si nemyslela, že na ňu hľadím kedy to už bude, a teda tlačím na ňu. Vykakala sa. Hlavne trpezlivosť.

ada_alica
1. aug 2022

@elibelipebeli treba udržiavať mäkkú stolicu aby naozaj nebolelo a potom ju pomaličky presvedčiť že sa nemá čoho báť, toto sme aj my mali tak som ju na wc objímala a držala za palce že ona to dá 😁 podporiť ju že to zvládne a že ty jej v tom pomôžeš..... ešte sa nám v škôlke stalo,že je zabehlo, začala sa dusiť....od vtedy nechcela jesť absolútne nič a ani ku škôlke sa priblížiť...tak som si zobrala týždeň dovolenku a bola som maximálne trpezlivá a zvládli sme to, tak aj vy zvladnete....