Zaujimalo by ma ake su vase skusenosti pri vychove. Tahate s muzom vdy za jeden koniec? Ste s muzom vzdy zjednoteny front ked vychovate dieta?
Moj nazor je taky ze rodicia by mali VZDY byt na tej istej strane a nikdy si neoponovat navzajom pred dietatom ked sa jedna o vychovu. Ak aj muz nesuhlasi s mojim rozhodnutim ohladom vychovy, pred dietatom musi so mnou suhlasit a moze mi povedat ze so mnou nesuhlasi az ked sme sami a nechat na mna ci zmenim svoje rozhodnutie alebo nie. Je to realne? Funguje vam to takto? Chapem ze obcas vam ujde jazyk a nemusi sa to podarit na 100%.. som realista.
Nas syn ma len 8 mesiacov, takze este nevychovavame ale chcem byt pripravena ked zacneme.
Moji rodicia boli zjednoteny front... teda mama vychovavala a otec vychovu ignoroval ale nesiel proti maminmu rozhodnutiu. Naopak moj muz je z rodiny kde otec velmi prisne vychovaval a mama ho haltovala zahriakavala a bola vzdy na strane deti a tak si myslim ze nepochopi ake dolezite je byt zjednoteny front.
Ak je tu nejaky detsky psycholog, uvitala by som prispevky a vysvetlenia ze preco je to dobre pre dieta aby jeho rodicia boli za jedno. Alebo ak mate vlastne skusenosti ako deti rodicov co si oponovali alebo mate deti a vas partner oponoval vam a vy vidite na detoch urcite zle spravanie, ktore z toho vyplinulo...Ak si budu rodiacia vo vychove odporovat, aky zly vplyv to moze mat na dieta. Mne sa totiz zda ze ani velmi nemoze ublizit, dieta sa akurat nauci vyuzit situaciu a pojde za tym rodicom, ktory mu veci dovoli.
Aby bolo jasne, teraz nehovorim o hadkach ktore rodicia maju medzi sebou... to je jasne ze to ma zly vplyv na dieta, Myslim tym ze ja poviem ze cukriky az po obede ale otec mu jeden da so slovami ze jeden cukrik predsa nemoze narobit vela zla.
Dakujem vopred za rady a nazory.
@andreatytler Odpoved preco je dobre byt za jedno, je prosta-aby dieta nebolo popletene, ze jeden povie tak a druhy naopak. Ak toto manzel nechape, tak mu to mozes aj nakreslit, ale sotva pochopi.
@andreatytler Tak minimálne dieťa nebude vedieť kde je sever, keď muž bude ináč a žena ináč hovoriť/robiť.
Dieťa si vyberie ľahšiu cestu a bude robiť scény alebo sa hnevať, lebo veď vidí, že u druhého rodiča to ide.
Neviem, načo ti je psychológ, je to nad slnko jasné.
Plus áno hádky medzi rodičmi, lebo ten, čo bude chcieť mať poriadok, obyčajne je to ten, čo má doma režim, a chce a vidí, že to funguje sa hada s tým, čo ten poriadok nerešpektuje a zavádza svoje pravidlá. Pri viacerých deťoch je to katastrofa, tým že to je umocnene druhým dieťaťom.
No už môžte začať vychovávať predsa začína dieťa loziť atď moja otvárala šufle zo zeme už ako 6 mesačná. Takže no no už používať môžte. Dieťa si na zle veci rýchlo zvykne tie dobre sa učia ťažšie 😉😉
V jednom prispevku trikrat "zjednoteny front".
Ved nerozmyslaj tak urputne dopredu.
Mozno budes nakoniec ta, co "da ten cukrik" hoc tatko nesuhlasil.
Vsetko ukaze az cas.
Manzelovi povedz aku mas predstavu.
Ale nemyslim si, ze ZF je tak mega dolezity ako opisujes.
Bezne funguju rodiny, kde su ine nazory rodicov a dieta nevyrastie nejako "zasiahnute".
Je normalne, ze budete mat ine nazory a je fajn, ked to dieta uvidi.
Vydiskutujete si ich, urobite kompromis. Raz ustupi jeden raz druhy.
Dolezita je komunikacia a harmonia.
Nie vojenska prisnost/presnost
Prečo si myslíš, že to tvoj manžel nepochopí? Veď uvidíš aké to bude, keď dieťa budete vychovávať. Toto je taká veľmi hypotetická otázka že až. Vy sa môžete teraz dohodnúť, že budete spolu držať, ale v skutočnosti to tak nemusíte vôbec dodržať. Máte si povedať svoje predstavy, ako plánujete svoje deti vychovávať a čo vám vyslovene vadí a čo by ste nikdy nechceli a v tom hľadať kompromis a nie predpokladať niečo čo ani neviete aké bude.
@andreatytler u nás to funguje tak ako píšeš, pred deťmi stojíme na jednej strane, aj keď možno nie tak celkom súhlasíme s názorom toho druhého ale pred deťmi držíme spolu, potom bez deti si to vydiskutujeme a dohodneme sa ako ďalej! Takže keď ja zakazem niečo tak nepochodia ani pri otcovi a opačne! Keď dostane po zadku alebo podobne, tak preto ze si zaslúžila, takže keď príde za mnou sa posťažovať, má smolu, nedostala pre nič za nič! Moji rodičia vychovávali nás tak, že keď mama zakázala otec dovolil, a nerobilo to dobrotu, hlavne voči mame to bolo nespravodlivé, vtedy som sa na to nepozerala tak ako sa pozerám teraz, keď som už aj ja matka! Bolo by to pre mňa nerešpektovanie môjho názoru
na 90% sme na tom nazorovo rovnako a tie zvysne percenta si obcas musime vydebatovat, idealne nie pred detmi, ale uz sa obcas aj to stalo. Neviem si predstavit (resp, vlastne viem!) ten chaos, keby sme tahali kazdy inak. Lebo deti pravidelne skusaju - jeden rodic nedovoli, idu automaticky za druhym a tak podobne 😀
a potrebne je to na to, aby dieta ziskalo v zivote istotu. Potom sa moze bezpecne orientovat v zivote.
Ak nie sú rodičia pri všetkých dôležitých rozhodnutiach za jedno a idú jeden proti druhému, dieťa prestáva vnímať to, že sú pravidlá, ktoré platia a neporušujú sa...aký to môže mať dosah do budúcnosti si môžeš domyslieť.
Teraz sa nebavíme o malichernostiach typu "cukrík pred obedom", aj keď množstvo a typ sladkostí je napríklad pre mňa dôležitá téma 🙂
Treba sa na to pozrieť ale ja tak, že toto bude pravdepodobne častá téme vašich budúcich hádok. Nielen, že to ovplyvňuje dieťa, ale aj váš partnerský vzťah.
kdeže, u nás každý ťahá na inú stranu. Vôbec nie sme jednotní. Veľmi záleží ako a kde vyrastal. Mám pocit že môjho vychovala ulica - nevadí mu vôbec nič....
@andreatytler Ahoj, ak aj mam iný názor na nejakú situlaciu tak to preberiem bez deti... Pred deťmi držím stranu mm. Cukríky neriešimr u nás platí ze sa je kto cochce samozrejme obed musia.
@sono2 Ano, ano “nie” uz pouzivame ked chce ist k elektrickym zasuvkam alebo ked hrizie. Snazime sa to nepouzivat casto aby to nestratilo ucinok a aby sme ho nezmiatli.
Suhlasim ze deti budu robit sceny a to nikto nechce 🙂
@777januska777 Moj muz je lenivy. Robi veci tak aby s tym mal co najmenej starosti. Vidim to na nasej macke. Mame pravidlo ze ak v noci mrauci, ignorujeme ju az kym nie je 7:30 a potom ju pustime von. Su dni ked muz ma dobru naladu a kludne ignoruje to mraucanie ale ak nema naladu, pusti macku von hocikedy. Takze macka sa nikdy nenaucila a mrauci a mrauci. Som si ista ze z deckom to bude to iste… ak mu 30x umraucane povie “ale ja chcem cukrik” tak mu ho da len aby bol klud. (cukriky tu pouzivam ako jednoduche priklady, nie som nijak na to fixovana).
Preto sa chystam mat s nim debatu o tom (@mareka49 zavri oci) “zjednotenom fronte” a potrebujem argumenty aby som mu vysvetlila preco je dobre to robit… jeho argument na vsetko je ze moji rodicia to robili takto a ja som v poriadku.
@lenka2710 Myslim ze je vela rodin kde jeden rodic “vychovava” a druhy “mojka”. Je to velmi nefer voci rodicovi ktory vychovava, lebo deti su velmi vsimave a mudre a jednoduco sa naucia vyuzit situaciu vo svoj prospech a ziskat veci ktore chcu tak ze vzdy pojdu za tym rodicom co im veci dovoli. Az neskor ked maju vlastne deti dokazu ocenit dobro ktore im daval rodic co ich vychovaval.
Urcite sa takymto pristupom velmi podryva autorita rodica ktoreho rozhodnutia sa ignoruju alebo pozmenuju.
@hradnapani 100% suhlasim ze jednotny rodicia davaju detom pocit istoty.
To ze sa rodicia niekedy nepohodnu a idu oproti sebe aj pred detmi je ludske. Dolezite je ale aby sa to vedebatovalo.
@amanta5 Velmi trefne poznamky o tom ze dieťa prestáva vnímať to, že sú pravidlá, ktoré platia a neporušujú sa. To je podobne co povedala @deti95060810 ze sa zda ze jej muza vychovala ulica.
Tiez o tom ze toto bude dovod nasich hadok... to je uplna pravda. My mame s muzom velmi podobne nazory na svet a na vychovu ale nie uplne rovnake.... urcie sa nezhodneme v tejto teme ☹
@lauriema Dakujem za prispevok. Mas asi dorych jedakov ked mate pravidlo ze sa je ktochcecochce alebo prave tym ze netlacis pravidla tak nemas problemy s jedenim sladkostami? Cim viac sa zakazuje, tym viac po tom deti tuzia...
@andreatytler myslím si, že vo vašom prípade rozhovor nepomôže, on si to musí uvedomiť sám, keď bude vedieť, že taká rozdielna výchova nie je dobrá. A ešte by som mu dala za príklad, že nech sa pozrie na to ako on akceptoval rodičov, že otec bol pre neho v detstve niekto koho ignoroval a snažil sa presvedčiť mamu a ku nikomu nemal rešpekt (väčšinou to tak býva pri rozdielnych postojoch) a tak dopadnete aj vy.
@777januska777 Moze byt ale dufam ze sa mylis. Vdaka za ten typ ze aby sa pozrel na svoj postok k rodicom. Rozdielne nazory na vychovu su jednym z najcastejsich dovodov na hadky ☹
Mozno pomoze ak ja nebudem suhlasit s jeho nazorom a nech vidi ako sa pri tom citi a pochopi ze to je dolezite. Ved uvidime... nejako uz bude. 🙂
@andreatytler nemáme vždy to rovnaky názor, niekedy hľadáme kompromis, ale vždy som sa snažila o tom diskutovať bez deti. Povedali sme im, že sa dohodneme a oznámime výsledok.
A riešiť nejaký 1 cukrík, či cez alebo po obede, je blbosť... o takýchto veciach ani nediskutujeme.