Stav novorodenca po Utogestane v II. trimestri

mimkao
14. júl 2020

Je tu, prosím, mamička, ktorá musela užívať Utrogestan v druhom a treťom trimestri a už ma bábätko na svete?
Malo po narodení nejaké komplikácie?
Som v 21 tt a dostala som ho dnes predpísaný do 36 tt.
Lenže príbalový leták píše, že sa nesmie užívať v takom štádiu tehotenstva.
A neviem, či to teda užívať, aby som neuškodila malému, alebo ísť na šerkláž. Ďakujem

olivia1425
14. júl 2020

@mimkao samozrejme uzivat neuskodi nijako 🙂

beybitko
14. júl 2020

@mimkao ahoj, ano, ja som uzivala az do nejakeho 28 tyzdna a maly je a aj bol uplne v poriadku.

silviavisz
14. júl 2020

@mimkao uzivala som do konca 40 tt a maly je uplne zdravucky 😊

mimkao
autor
14. júl 2020

@silviavisz jeej, ďakujem za povzbudenie. 😊
A ani ty si nemala problémy s pečeňou? Lebo to sa tam tiež písalo.

elviku11
14. júl 2020

Utrogestan je hormón progesterón. Ten sa počas tehotenstva zvyšuje. Ak je ale jeho hladina nízka, zvyšuje sa len pomaly, hrozí riziko, že sa plod neudrží. Čiže sa progesterón dopĺňa týmto liekom, aby bol v ideálnom množstve.
Ja som mala progesteronu malo aj pred tehotenstvom. Potom som ho brala pri všetkých troch tehotenstvach aj v druhom a asi aj v treťom trimestri a deti sú úplne zdravé.
Viem, že som si každý mesiac dávala z krvi kontrolovať či už mám toho hormónu dosť alebo nie. Ak nebolo dosť, ďalej som užívala utrogestan. Ak ho potrebuješ, nemá ti ako ublížiť

nikpa
14. júl 2020

@mimkao ja som tiez uzivala od 2.trimestra az do pôrodu, syn ma 2.5 roka, je v pohode. Pečeňové testy som síce mala pocas tehu zhoršené ale brala som nejake vitamíny a zlepšilo sa to.

mimkao
autor
14. júl 2020

@nikpa ďakujem za odpoveď. a čo za vitamíny to boli, prosím? malý nemal ani žltačku?

nikpa
14. júl 2020

@mimkao essentiale forte ale nenormálne ma z toho zapekalo, bez čipky som na veľkú nemohla ísť. Syn mal žltačku, dostal párkrát to svetlo v inkubátore.

mimkao
autor
14. júl 2020

@nikpa Aha, takže to s tou žltačkou sedí. Aj keď, to mi príde najmenej.
A pečeňové testy ti robili ešte počas tehotenstva, alebo už po?

nikpa
14. júl 2020

@mimkao ťažko povedať ci by ju mal aj keby som ho nebrala, veľa detí ju máva. Pečeňové testy mi robili len počas tehu. No treba si zvážiť pre a proti, ja som utrogestan brala na udržanie plodu, podarilo sa. Ta žltačka je oproti tomu mala daň. A teda ako pisem vyššie, možno by ju mal aj tak.

olivia1425
14. júl 2020

@mimkao moj osobny nazor
Moje dieta malo zltacku brala som 5 ks utrogestanu denne,ale.myslim ze v nasom pripade to sposobilo ze bolo narodene predcasne.
Radsej by som poctivo brala lieky ako porodit skor z coho moze mat babo sakra problemy 😑 a zltacka uz je mozno najmensi problem

silviavisz
14. júl 2020

@mimkao nie vobec. Ja som to brala hned od zaciatku lebo som bola po ivf .potom som kratko vysadila ale kedze som sa zacala skoro otvarat opat mi to nasadili.

janba
14. júl 2020

Uzivala som od 26tt do tusim 36tt, maly sa narodil v 39tt a nic mu nie je 🙂 skor mi to len pomohlo aby som predcasne neporodila