Dievčatá, máte niektorá takúto skúsenosť? Ja viem, že to asi normálne nie je, lebo všade sa dočítam, že 90% detí v tomto veku ešte spí dvakrát denne, a 5% dokonca trikrát. Aj starší syn začal spávať raz denne až niekedy od 13-14 mesiacov. Lenže ide o to, že posledný mesiac mám pocit, že dcéra vôbec nie je unavená, keď ju ukladám na spánok. Vstáva medzi 6-7:00. Prvý spánok mávala medzi 9-10 hod.,druhý medzi 13-14 hod., večer šla spať o 19:00. Zaspala do pol hodiny. Lenže ako začala sedieť a štvornožkovať, je strašne zvedavá, a nechce ísť spať za žiadnu cenu, vždy sú to boje, uspávanie trvá hodinu doobeda, hodinu poobede, a dokonca aj večer, čo mi vždy zaspala do pol hodinky, začalo sa to preťahovať na hodinu a viac. Človek by práveže čakal, že sa tým objavovaním sveta na štyroch nohách a sedením unaví a zaspí aj skôr, ale je to práve naopak. A to podstatné, čo chcem vlastne povedať je, že ona vôbec nevyzerá byť unavená. Doobeda keď ju chcem dať spať ako doteraz najneskôr o tej desiatej, tak ona je úplne bdelá, žiadne známky únavy. Včera som prvýkrát skúsila nebojovať s ňou a dala som ju spať len raz na obed. Spala asi hodinu a pol a potom šla spať až večer. Oba razy zaspala rýchlo a bez problémov, a nebola viac unavená ako inokedy, vyzerala normálne ako vždy čo sa týka energie. je to možné, že 9-mesačné dieťa má len 1 denný spánok? Máte takú skúsenosť? Alebo čo by ste radili?
Nečítaj tie mamičkovské časopisy! Strata času a penazí....každé dieťa je individuálne. Proste sa jej mení režim a bude spavať menej. Čo sa dieťa unaví za dve hodinky ked vstane o cca 7:00 a o 9:00 už chceš ukladať? Syn mi tiež spával viac ako dcera. Dcera nespala ani ako novorodenec, furt pozerala. A potom mala cca od 3-4 mesiacov 1 spanok v tom istom čase na obed od 11:00 do cca 14:00, plus minus pol hodina. Najlepšie sa mi unavili nie doma na koberci, ale v kočiku na vzduchu, ked som išla doobeda von na ihrisko tak zaručene zaspali aj oni a aj ja. Spať dieťa asi nedonutiš, tak sa tým vobec nestresuj, ak nechce spať ten prvý spanok, zredukuj na jeden obedný a uvidíš.
Ahoj no teda to ako keby som o našej malej čítala,presne toto bolo aj u nás,malá začala chodiť v 9-ich mesiacoch a odvtedy akoby chytila druhý dych,zastaviť ju nachvílu aby sa vobec najedla bol zázrak nieto ešte aby spala.Jediný spánok denne aj to som bola rada ak ťahala aspoň hodinku od jednej do druhej skor bolo nemožné ju uspať a potom išla až do 7 večera bez prestávky, to šup na prso a spala do 10 minút.A od 1,5 roka mi poobedný spánok ignoruje asi 70% času,spí fakt len max 2-3x za týždeň a to nehovorím o tom že je v noci hore aj 5x :-P netuším kde berie tolkú energiu
@evening_star
ahoj, u nás je to podobne... a som rada, že si napísala, tiež som sa nad tým už viackrát zamýšľala... moje dve staršie deti spávali dva spánky cca. do jedného roka, ale toto naše najmenšie šidlo cca. od 8 mesiacov ako začala štvronožkovať nemá "čas" ísť spinkať dvakrát... nesilím to a dávam ju spať len jedenkrát, väčšinou potiahne dve hodinky, niekedy aj tri... večer chodieva spinkať okolo pol deviatej a ťahá (s nočným kojením) tak do tej siedmej pol ôsmej ráno... zrejme jej to stačí, lebo je v pohode aj v dobrej nálade 😉
ked mal moj syn cca rok,odmietal spat cez den uplne. dcera spi raz denne od 10 m. a vecer chodi spat o 20.
Ahoj moja dcera spi raz denne od 9,5 mesiaca. Velmi mi to vyhovovalo lebo tym padom spali so starsim naraz poobede od cca 12.00 a ja som mala cas pre seba. Neriesila som to, stacilo jej to, odvtedy spi takto a vsetko je ok.
Ďakujem za rady, tak to asi nebudem siliť, a budem ju dávať len raz, keď sa zdá, že jej to stačí.
@evening_star myslím, že jej to stačí, môj syn bol len o málo starší, keď mu už stačil len jeden spánok denne.
@evening_star ano je to mozne, nase obe deti spavali cez den dost malo, ale spinkali super v noci, ide o to, aby dieta malo spolu dostatok spanku, denneho a nocneho....nase obe dokonca prestali spavat na obed tesne pred druhymi narodeninami.Vsetci mi hovorili, ze je to skoro, ale krasne spinkali od 18:30 do takej 7:00 rano a cez den uz potom spat nechceli, tak som nenutila....podla mna dieta vie, kedy je unavene a malo by spinka a ak ho das do postielky a hodinu ti tam preplace, tak asi spat ozaj nemoze...