Stačí 3 ročnému dieťaťu spať za celý deň 9 - 10 hodín?

martina28p
1. máj 2012

nehnevajte sa,ak je tu už taká nejaká podobná téma a tiež prosím maičky,ktoré nezdielajú pochopenie,ked sa niektorá mamička pýta banality,nech sa do diskusie nezapájajú,ale ja sa radšej opýtam,...syn bude mať v lete 4 roky,od dva a pol roka uplne vynechal obedné spávanie,aj zo škôlky ho berávam na obbed,lebo mal velké hysáky,ked išli spať a preplakal tam celý čas,tak som si povedala,že trápiť ho nebudem,ked som na materskej s mladším....ale skôr mi ide o to,že vstáva ráno medzi 5 a 6 hodinou,niekedy to robil aj v zime,hoci bola tma...večer ho dávam spať tým pádom okolo 7 - ak vstane o 5 ráno,alebo do 8 spať musí...ak by som ho donútila ísť spať na obed,tak je to s plačom a protestami a ak náhodou raz za mesiac zaspí na obed,tak večer nezaspí skôr oko o pol 10.viem že sú mamičk,ktorým deti idú spať takto neskoro večer,ale aj že vstávajú podstatne neskôr....a ja sa priznám,že ja večer zaspávam pomaly o 9 čo som po celom dni uťahaná....ja len stále rozmýšlam,či mu to stačí,či bude mať zdravý vývin....dakujem za názory

bashka
1. máj 2012

podla mna staci...keby mu nestacilo spal by viac 🙂

janka_pn
1. máj 2012

moja ma 3 a pol a keby nechodila do skolky, kde zo zaciatku tiez plakala, ale nepovolila som 😉 , tak by na obed tiez nespavala. teraz doma cez vikendy malokedy zaspi a v skolke spi tak cca hodinku. rano vstava asi o 6tej, casto o pol 6. vecer chodi do postele o 8mej a zaspi vacsinou o tej tristvrte na 9..... takze nespi o vela viac ako tvoj. u nas to ale npr. aj cez vikend na obed funguje tak, ze jej poviem, ze nemusi spat, iba si v postielke, normalne v pyzamku pri zastretych oknach, oddychne. musi lezkat, ale moze mat pri sebe hracku, knizku.... tak lezi asi hodku, rovnako ako v skolke. aj tam to tak robia.

prasiatko30
1. máj 2012

musis ho poznat ty a vidiet ci mut to staci - a pokial tebe aj jemu vyhovuje ze tak skoro rano vstava tak potom nie je nad cim rozmyslat. moja mladsia dcera bude mat 3 len teraz v lete a veru uz peknych par mesiacov fungujeme bez siesty - proste nebolo mozne ju uspat, zaciatkom skolskeho roka ked zacala v jasliach tak este ako tak po vyzdvihnuti z jasiel som ju supla do kocika a kym sme isli po starsiu tak zaspala a dosla domov "lezici, spici" radost ale trvala len nejake 2-3m a ked si zvykla na rytmus a aktivity v jasliach tak to bola hodina uspavania ked ona rucala ako tur vyvliekala sa z kocika - lebo v posteli to bolo absolutne nemozne zaspat a nakoniec som povedala ze mi to nestoji za to teraz sa zobudza medzi 8-9tou rano a prakticky funguje ako zajacik duracel az do tej 9,30 a aj dlhsie keby mohla. jedina vynimka je ta ze ideme poobede niekam autom alebo kocikom - vtedy si este dokaze schrupnut nejakych 20-30min - i ked v aute zaspi aj hned po zobudeni ak ideme na dlhsiu trasu 😀 - ale to mi potom funguje aj do 10tej-10,30 cize som stastnejsia ked tie siesty nespi

inaksie som si vsimla ze ma obdobia kedy si fakt zdriemne aj niekolko dni po sebe aj poobede a potom zase obdobia kedy je maximalne aktivna a nic by ju nedonutilo zaspat siestu. a u starsej to bolo napr tak ze tu som ulozila a spala siestu este aj po dovrseni 3r - teraz uz len obcas ak nahodou zle spala alebo je chora

karamel
1. máj 2012

@martina28p urcite mu to staci.....niektore deti potrebuju spat cez obed, ine nie. Niektore spavaju cez obed aj ako 6 rocne, ine dvojrocne uz cez obed vobec nespia a je to uplne normalne. Kazde dieta je ine, ma svoj biorytmus a kazdy ho ma zadeleny inak. Ak ti maly prospieva, pribera, rastie a nie je mrzuty, nie je co riesit 🙂

atair
1. máj 2012

podľa mňa ak mu to stačí tak sa nieje čoho obávať:O) Ja sama som maminou hyer dvojčiať ktoré už síce majú 6rôčkov ale od 1 roka ani za svet nechceli zaspať na obed a v škôlke to nieje inak no oni dokážu fungovať od cca 7 rána do tej 10 večer nonstop bez oddychu tiež som sa zo začiatku bála a riešila to no bola som z toho iba na nervy ja a oni sa bavili ďalej a hoci som ich ukladala do postielky už o 8 večer aj tak zaspali až okolo 21,30-22,00 :O)

kaja73
1. máj 2012

Starsi syn mi nespal cez den od 18m-v noci spaval cca 11 hodin a od 3 rokov max. 10 hodin-vacsiniu vsak len 9 😒
Dnes ma 13 a pol roka , spi tak 7-8 hodin-snad mu to nechyba-je cisty jednotkar,energie ma dost,nervozny nie je.
Mladsi syn mi sice este spi cez den-ma 28m-ale v noci spi len 8-9h a cez den 1 -2h -cize spolu najviac 11h, vacsinou je to vsak spolu len 10h.
Skusam vselico, aby spal viac,ale nic nezabera -ak nahodou jeden den omylom spi viac,tak dalsie 2 dni spi zas ovele ovela menej.

luciauk
1. máj 2012

@martina28p bohužial stačí 😀

anjelicek26
1. máj 2012

@martina28p - asi staci, keby nestacilo, spal by viac.

gemini2
1. máj 2012

@martina28p moji drobci mali nedavno 1 rok a spia 10-11 hodin denne......tak trojrocnemu urcite staci... 🙂 🙂

martina28p
autor
1. máj 2012

Dakujem vám všetkým,hned mám lepší pocit 😀

gubcikova
1. máj 2012

my máme 2,5.chodí spávať o 20:00 a vstáva 6:00-7:00.ked chodila spať o 19tej tak vstávala o 5-6.na obedný spánok mi začala protestovať a plakať,ked som povedala,že ide buvať.tak jej vravíme,že si ide oddýchnuť,nech si ľažká do postieľky chvíľku aby bola potom silná.do 10min.je tuhá

zuzka1008
11. feb 2014

my mame 3 rocnu a spi od 19:30h do 6h, niekedy byva poriadne unavena, ale ked na obed nechce spať, tak s tým nič nenarobim... 😒

leilat
23. feb 2014

Ja si myslim, ze to nestaci. Ale je to tazke im to vysvetlit. Tu je o tom dobry clanok aj s tipmi ako na uspavanie starsich deti:
http://www.prosimspinkaj.sk/19/post/2014/02/aj-...

palomka
23. feb 2014

moja dcera od 2,5r prestala spat cez obed. teraz ma 5r a chodi do skolky, vstava o 7.oo, v skolke zaspi ako prva...samozrejme, ked chodi spat neskoro, niekedy aj o 23.oo. Aj ked sa dostane skor do postele, nezaspi, bude chodit na wc-ko, napist sa, pre hracku a neviem co vsetko. a tiez by osm bola radsej keby spala dlhsie, teda isla skor. ona je skor taky typ ako ja,. ze dlho hore a potom si radsej pospat. ked lahnem o 20.oo do postele, tie nezaspim 😖 Stale verim, ze ked nastupi do skolky tak sa to zlepsi

zuzanitta1
23. feb 2014

moja má rok a 8 mesiacov a už pol roka spí cez deň len hodinu cez obed od 12:00 do 13:00 ako naprogramovaná, hodina a dosť , večer chodí spať o pol deviatej deviatej a ráno vstáva o siedmej pol osmej, spať nechce absolutne môžem robiť čo chcem, a nevyzerá večer na to ,že by chcela vôbec ísť spať, do roka a 2 mes. spávala doobeda hodinu a poobede hodinu, tak asi deti vedia, kedy sa cítia unavené, a kedy chcú spať, dúfam, že jej to vydrží do škôlky, že bude spať aj tam cez obed.....

ivetoy
5. mar 2014

moja nema ani dva roky ma 22 mes a spinka 11 hodin a to je vsetko...nieco pred 20 uz spinka a vstava o 7 ,7.15 Poobede uz nespi.