Správanie skoro ročného dieťaťa

bambi3396
9. máj 2021

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť, poradím sa znova aj z dr.
Syn za 2 týždne bude mať rok
Jeho správanie sa mi nezdá.
Najprv to bolo že si začal trieskať hlavu o čo prišlo, stena gauč zárubňa o podlahu. Robil to už ako 10m určite. Radila som sa z dr. Vravela že je to obdobie vzdoru že je to " normálne do určitej miery, to som sa aj dočítala na nete dr potvrdila. Dnes má skoro rok a mne sa zdá že sa to stupňuje, začal hrýzť. Neviem kto mi už poradil že keď urobí také dačo že sa mám akože rozplakať. Skúsila som , jeho reakcia bola že sa rozplakal aj on . Urobila som to 2x. A zistila som že jemu sa to asi páči pretože začal hrýzť nie 2-3 x za deň ale 20krat... Od vtedy chodí vkuse z otvorenými ústami a vkuse kuše. Napr sedím príde ku mne že chce ísť na ruky a nestihnem ani zareagovať a kusne má napr takto do brucha, ruky, rameno , do líca hocikde. Dnes mi dal taký ranný budíček odtlačok mám doteraz..
Ďalej, ako sedí v stoličke že má ísť jesť robí to že sa nakloní dopredu a s celéj sily hodí do zadu a robí to rýchlo a dokola. Keď mu niečo vezmem čo proste nesmie začne vrieskať a hodí sa na zem a hra urazeneho alebo vrieska reve.. akože mne toto normálne nepríde ani nie ešte na ročné dieťa. Dr mi vtedy vravela že toto nebude malého prípad že " je nervovo narušený" ale dnes neviem či by nezmenila názor. Už pri obliekaní vyzliekani keď ma ležať nechce u dr vystrájal vrieskal ako keby ho rezali.. viem že deti sa nemajú porovnávať každé je iné len už mi to dávalo signál či je to ok?. Malý je šikovný. Všetko začal skoro robiť na 4m zuby prvé slovo mama na 6m sedieť a stať na 8-9m prvé kroky na 9m už behal.. teraz lieta preliezky.. vyjde 3 schody.. prosteja som ho do toho nenutila žiadne chodaky nič ja som už dávno vravela že mne niekto vymenil dieťa alebo vyrátal zle termín pôrodu 😁.. poprosím vás o vaše skúsenosti. Ďakujem

majamat
9. máj 2021

@bambi3396 no neviem, sice akoze obdobie vzdoru zacina neskor, ale moja dcera bola priecna od narodenia,. hlavu si nebuchala a hryzla menej,a le hadzala sa mi uz ked sa naucila sediet, musela som ju podkladat vankusmi, ked sa jej neico nepacilo zurila ked mala 9m tak zurila tak, ze zatatala paste, napla sa a triasla sa a zurivo revala, od narodenia sa zachadzala. ona nevedela tak zalostne platakt, vzdy to bol zurivy rev. a plakala teda dost vela.
potom neskor sa hadzal ao zem, mala amoky, obliekanie, to ej samostatna kategoria. to jacala tiez uz o 7-9m, neviem rpesne, po roku ani za svet ciapky, papuce a neviem. vsetko jej vadilo. nikdy nespolupracovala, jest nechcela, radsej bola hladna, ani za svet sa naucit jest sama ( teda ked uz chodila do skolky ), ani za svet sa naucit obliekat. vecne som ju nahanala po byte a tie amoky aj 4-5X denne, to bola hroza. inokedy bola sladka ako med.proste sme zo vsetkym bojovali. teraz tiez dost bojujeme, ale uz je to lepsie.
tiez som obcas mala pocit, ze to nei je ok, ale ked tu napisali dalsie ammicky, tak som zitila, ze to robia aj ine deti. niektore viac, ine menej, su aj deti, ktore su kludne, ale teda nei kazde dieta take byt musi.
a teda sestra ma maleho drobca a je dohryzena.

tvoj maly hryzie, elbo je to pre neho zaujimave, aj to hadzanie sa dozadu. proste objavil neico nove a paci sa mu to. takto male dieta este nepozna sucit, aby vedelo, co znamena, ked niekoho pohryzne. nevie predpokladat dosledky. a je zrejme dost aktivny.

jana_eyre_2
9. máj 2021

Podľa mňa normálne zdravé dieťa čo skúša hranice kam môže zájsť.. dôležité je ako reagujes? Písala si len o tom že si skúšala akože plakať..

Ja som teda na podobné správanie dosť hlasno zvolala že to nesmie robiť, niekoľko krát kym to dieťa prešlo.. sú vseliake obdobia a nápady deti, sú aj nervnejsie deti (ako napr.moj tretí) ktorému podobne veci dochádzali dlho, dlho sa vie a vedel hnevať (vekom sa to zlepšuje) ale dôležité je byť dôsledný a opakujúci sa ako platna.. detom proste dlhšie dochádza..

alexandra2468
9. máj 2021

No ja mam 16m dieta a tiez je taka 😃 nekuse, ale bije ma a ma z toho ohromnu radost. Tiez sa rozplace, ked sa otec tvari, ze place, lebo mu ublizila. Ale pokracuje v tom aj tak 😃
Dojde ku mne a ani sa nenazdam a jednu mi pleskne po tvari.
Robi bordel pri kazdom prezliekani aj prebalovani. Doteraz plakala aj pri kupani. Do 8m odmietala kocikovanie, vzdy amok.
Tiez je velmi sikovna, je bilingvalna uz teraz, chodi sama po schodoch...
A teda nenapadlo ma, ze by mohla byt kvoli tomuto “narusena”. 🤷🏻‍♀️

bambi3396
autor
9. máj 2021

@jana_eyre_2 reagujem dôrazne poviem nezaberá tak skriknem . V autosedačke mi napr sedieť nechce vtedy ma už tak vytočil tak veľmi som nakricala bolo to horšie. Ukludnila som sa začala vysvetľovať rozprávať veľa ukludnil sa. Tak vtedy som zistila že naňho krik neviem aký nezaberá.

bambi3396
autor
9. máj 2021

@alexandra2468 máme v rodine ešte 2 také deti vo veku mojho.. oni sú iné preto ma to napadlo aj okoliu to ok nepríde. Ja nevravim že nieje ok skôr mi to príde divné... Také veci riešia mamičky zo staršími. Radšej sa opýtam a ak náhodou niečo začať to riešiť skôr poprípade rady.. ako "kašlať nato a niečo zanedbať.

majamat
9. máj 2021

@bambi3396 ani u nas nezaberal krik. a ani hodit na zadok, co mi mnohi radili, z toho bol len amok. no vysvetlovanie neplati ani teraz. mozem sa aj pokrajat a s cerou to nepohne, skor mi odpapuluje.

majamat
9. máj 2021

@bambi3396 no urcite je dcera ina, vsak uz ma 10r. no fakt je, ze jedine co je dolezite, je nepovolit a vytrvat a teda dost dlho to trva nez sa dieta zacne menit, neiktore deti su vytrvale v tom co robia. dokazu to zopakovat milionkrat, ale je to o povahe dietata.

karhu
9. máj 2021

krik na deti väcsinou nezabera a uz vobec nie na take male, podla opisu nerobi nic nezvycajne, hryzie lebo ho to bavi, tvoje hrane rozplakanie sa bol chaby pokus
hlavou si trieska, lebo este nevie, ze si moze ublizit, reve ked sa mu nieco nepaci, lebo to deti robia
väcsinou je chyba v rodicovi, ze nespravne chape a reaguje na prejavy a potreby dietata, skus si nieco nacitat o tom ako sa deti prejavuju, ze sa radis s inymi babami je fajn, nehladaj hned diagnozy

darja27
9. máj 2021

@bambi3396 to ani na môjho,má 14 mesiacov a tiež v kuse hryzie 🤷🙈 strašne rád všetkým trieska,dverami ,dvierkami na skrinkách....a pozerá,či naň pozeráme my.Tazko povedať čo im chodí v hlavičke po rozume

zuzkavladko
9. máj 2021

ja k tomu hryzeniu - uhryzni ho aj ty a poriadne silno 😉 To s tym akoze rozplakanim nechapem....urob mu ty to, co robi on tebe, nech vie ako to boli.

felicita027
9. máj 2021

mne to príde tak, že potrebuje viac pozornosti a nevie ako inak si ju má vypýtať. Neviem ako sa mu venuješ ale pravdepodobne zistil, že jediný spôsob ako ju získať je takým správaním. Každé dieťa je iné niektoré potrebuje viac pri sebe matku iné sa vie aj samé zahrať na pár minút skús mu venovať viac času a uvidíš, či sa to zmení. Popravde si neviem predstaviť ako by vyzerala situácia keď sa spolu hráte a on sa zoberie a začne si búchať niekde hlavu alebo kusať.

luccija
9. máj 2021

@bambi3396 začal robiť všetko skôr, tak sa aj jeduje skôr.Poznam deti zlostne ako čert za všetko a tie, kde má položia tam som.Povedz to lekarke.Hlavu si trieska od zlosti, že niečo nemôže či zo zábavy?súhlasím, že je to povaha niektoré deti bojujú celý život.Len to treba korigovať nech si neublíži vysvetlenie vanie v takom veku asi nepomôže, ale musíš mu rázne povedať nie, dať ho inam ..poraď sa so psychologičkou aj tu je poradna

evaachesa
9. máj 2021

Náš začal kusať tiež cca v 1 roku s prestávkami...mala som dokusanú komplet modro zelenú ruku a aj po nohách..dohováranie nič neriešilo...pár krát som ho jemne kusla aj ja, len aby si uvedomil...potom to prestalo...zase začal o nejaký čas a začal ma hrýzť aj pri dojčení 😵 po nejakom čase s tým prestal a teraz ho to ani nenapadne...má 1,5 roka...jednoducho mal také obdobie a skúšal čo si môže dovoliť...zabralo ale ozaj až keď som ho tiež kusla...až sa urazil že čo si to dovoľujem 😅

selest
9. máj 2021

Normalne dieta, robi co sa mu zda zabavne, reve ked sa mu chce revat proste sa hra a skusa co dokaze, co mu dovolis atd. Skoro kazde dieta robi cirkus pri prezliekani ci prebalovani, keby si videla co robi moj 2.5 rocny tak volas vymetaca diabla😂este bude aj horsie ked bude vacsi a zacne ozajstne obdobie vzdoru a bude mat viac sily😂vyrastie z toho ako kazde dieta, kym pojde do skoly bude zlaty sikovny, neboj nic mu nie je.
Skor by som mala obavy keby bolo dieta ako teliatko kde ma posadite tam budem..

karmen118
9. máj 2021

@bambi3396 To s tou jedálenskou stoličkou robil aj náš dlhú dobu, najprv sa hádzal ako tvoj a potom akoby hojdal v nej, ale akonáhle sa začal sám kŕmiť tak s tým pomaly prestával - lebo si vyrážal sám sebe jedlo z rúk a lyžičky, čo ho hrozne hnevalo. Teraz pre zmenu kopcuje nohami do podpery na nohy, takže, keď to začne robiť mu ju proste sklopíme a je. Inak tiež sa nám to nevidelo normálne, ani starkým, ale proste asi len nevedel obsedieť a bavilo ho, že nás tým rozčuľuje.
Obe deti prestali hrýzť až keď sme im to vrátili tak, že pocítili a pochopili, že to naozaj veľmi bolí, inak tiež z toho mali hroznú srandu. Keď sa besnia ešte skúšajú, ale väčšinou len naznačia a nezakusnú sa úplne ako predtým.
Naše deti sa našťastie netrieskali samé o nič, ale asi nevie v sebe spracovať nejaké emócie, možno bude ten typ, čo všetko viacej prežíva a má proste v sebe pretlak a kedže nevie ešte rozprávať a povedať vám s čím má problém, tak to rieši takto nešťastne - s tou psychologičkou je to veľmi dobrý nápad, vysvetlí ti, poradí, aby ste toto nevhodné chovanie odstránili. Inak ako si ho opísala, akoby mal tvoj synček urýchlený vývoj, preto aj skorej obdobie vzdoru uňho asi aj začalo - v tomto prípade by ti tiež mohla pomôcť tá psychologička ako postupovať.
Vyzliekanie a prezliekanie nemá rado veľmi veľa detí, to isté prebaľovanie, neskôr umývanie zubov a odsávanie soplíkov, to isté pásanie do kočíka či autosedačky, to je často hotový wrestling, poznáme aj my 🙈

vilma7
9. máj 2021

Ja mám dve deti a ani jedno nerobilo nič z toho, čo tvoj... trieskať si hlavu, hádzať sa.o zem, hrýsť niekoho... takže si to aj ťažko predstavujem. Buď ide len i náročnejšie dieťa, alebo za tým ozaj niečo bude.
Ako je na tom s citlivými kontaktmi, očným...pomojká sa, pritúli, vyhľadáva dotyky, pomaznanie?

ivangeline
9. máj 2021

Ako s mojou sa snazim vychadzat ale tiez je tvrdohlavec od narodenia a avsolutne odmieta spat..od narodenia... Ma rok a 3m. Nahneva sa malokedy ale ked ano...hadze veci na zem..seba..bije hlavu o zem.. kuse do vsetkeho a potom ju to samozrjme boli ale ze by mna kusla! To si teda nedovoli! Mozno preto ze je dievca..skor zaplace...ako hnev. ;)

andreatytler
10. máj 2021

@bambi3396
Podla mna mas zdrave dieta.

Buchanie hlavy, hadzanie sa o zem
U nasho to bol prejav hnevu, ked sme mu nieco zakazali. Chel tym povedat, ze mu bolo ublizene tym zakazom a ze je frustrovany. Je to forma komunikacie ale treba vediet na nu spravne reagovat. Nezakazovat a nehnevat sa na neho. Len s kludom vysvtlovat, ze ak sa bude udierat, tak ho bude boliet hlavicka… zase to mozes urobit ako divadielko, ze si ty udries hlavu, a potom si cela ubolena chytis hlavu a povies auuu.
Treba eliminovat jeho frustraciu zo zakazov. U nas skvele zabera
Potvrdit emocie…. Vidim ze sa hnevas
Zakomponovat do ziadosti seba… JA nechcem aby si to robil
Vysvetlovat PRECO mu zakazujem…. lebo je to hlucne a zobudi to braceka
Ponuknut nahradu…. mozes zase buchat, ked sa bracek zobudi
Napriklad: Ja chapem ze by si sa chcel hrat s tym hrncekom, aj mne sa velmi paci, ale JA ti to nemozem dovolit, lebo sa bojim ze by sa rozbil a ublizil by si si."
Vobec nepochybuj ze by tomu neporozumel. Nemusi rozumiet vsetkemu, ale porozumie, ze sa mu snazis veci vysvetlit a nie len bezducho zakazat. Proste ho beries ako seberovneho.
Kludne ponukni buchanie hlavy, paste do vankusa ako alternativu v momente kedy sa hneva. Kazde dieta ma pravo sa hnevat. Treba ho naucit ako ten hnev spracovat.
Ked uz je v amoku a vrieska na zemi, pomoze len sediet vedla neho a pokojne ho uistovat, ze je vsetko v poriadku a ze si pri nom. Po case on sam pride k tebe a objime ta. On sa musi naucit ten hnev v sebe sam ukludnit. Krik ani bitka nefunguju.

Hryzenie
Nas syn zacal hryzt tiez v tom veku. Je to uplne bezne.
1.) Treba odsledovat kedy hryzie… ked je unaveny, nahnevany, rozjaseny…
Pre tak malinke deti je hryzenie senzoricka aktivita. Tak male deticky si nedokazu regulovat svoje reakcie na senzoricke vnemy a ked je tych podnetov privela, tak to hryzenie prichadza automaticky. Je to forma ukludnenia. Nas syn yo robil vtedy ked mal privela stimulacie a on na to reagoval ze zahryzol... proste take velke vzrusenie ze sa uz nevedel ovladnut. Napriklad ked sme sa jasili na posteli, alebo ked som ho objala hore bez (naha koza bol pre neho velmi silny stimul). Vtedy stacilo len ubrat na intenzite alebo hru uplne stopnut aby sa ukludnil a do buducna nehrotit hru prilis velmi.
2.) Stopnut akekolvek hry na hryzenie, alebo “jedenie” dietatka…napriklad ze sa hras, ze mu ides zjest nozicku.
3.) Hryzenie moze byt frustracia koli tomu ze nevie rozpravat. Snazte sa zlepsit neverbalnu komunikaciu. Ma sice len rok ale vravis ze je popredu, takze to moze byt aj jeho pripad.
4.) Nukat vela chrumkavych jedal... Kedze to hryzenie ukludnuje, tak mu to umozni.(surovu mrkvu do ruky, chrumky), bude ho to ukludnovat a bude menej hryzt ine veci.
5.) Urcite ho nehryz spat… je to forma nasilia. Uplne postaci ak presmerujes hryzenie na iny objekt v okamihu ako sa to deje. A spravit to hravou formou.
Napriklad ma syn isiel uhryznut a ja mu vravim srandovne... "Niiie, niiie, nehryz ma... Na, tu mas vankus, ten uhryzni". A teatrale som ja uhryzla vankus. On to po me zopakoval a pochvalila som ho. Alebo nos so sebou vsade hryzatko a ked ide uhryznut, ponukni hryzatko a zase ho nahovor na to aby uhryzol to hryzatko hravou formou.
Mne uz teraz ked ide uhryznut, staci sa len opytat: "kde mas hryzatko?" a on uteka ho pohladat a kuse do neho tak teatralne, ze "hammmm".

Obliekanie a autosedacka
Toto su tiez bezne problemy. Zial su to nevyhnutne veci a ak vysvetlovanie nepomoze a tlaci ta cas, nechat ho revat. U nas pomaha urobit z obliekania hru (ako pomaly obliekam nohavicu, tak sa ho pytam: Kde mas nohu? Kde mas nohu? A potom ked prsty vykuknu z nohavice, tak som nadsene prekvapena…. AHA tu je noha a potom oslavujeme ze sme nasli jeho nohu. V autosedacke pomahaju hracky, chrumky (iba ak soferuje muz a ja sedim vedla neho aby som videla ci mu nezabehlo) a ked som s nim v aute sama, tak mu musim spievat. Tiez mozes skusit dietatu vysvetlit, ze teraz idete na vylet a budes ho musiet zapnut do autosedacky. Ze chapes, ze to nema rad ale musis to urobit. Spytaj sa ho ci by t nepomohol a neplakal pri zapinani do autosedacky.

Hojdanie a trieskanie sa v jedalenskej stolicke
Tiez bezne… nudi sa tam. Ak na to regujes hnevom, zakazujes, tak uz je to pre neho hra. Nevsimaj si spravanie a on s tym prestane, ked uz ho to omrzi. Ja dam nasmu synovi do ruky lyzicku alebo nejaku hracku, ale to neviem ci spravne. Najlepsie je ponuknut mu niekolko druhov jedal, a nech sa krmi sam. Pomaha ak budes jest s nim. Ak sa zaujima o tvoje jedlo, davaj mu zo svojho taniera.

bafka
10. máj 2021

@bambi3396 ako môj, teraz už 3 ročný syn. Ale fakt ten popis sedí, so všetkým. Či už búchanie hlavy v tom veku, hádzanie sa v stoličke , o hryzenie ani nehovorím, ešte aj teraz občas pohryzie 🤦‍♀️ a tiež bol fyzicky veľmi šikovný, v 6m stál a chodil okolo nábytku, v 11m chodil po rebríku na šmykalku sám. Od 1,5r mi cez deň nespáva, horšie že ani v noci poriadne. Všetko je to len o období, myslím, že máš zdravé dieťa. A náročné. Je tu aj skupina na FB- mám náročné dieťa. Občas ma tá skupina držala pri živote, keď som videla, že nielen moje dieťa je aké je, lebo všetky deti kamarátok boli o dosť kľudnejšie.

bambi3396
autor
12. máj 2021

@bafka ďakujem, viete mi poslať sem link na túto skupinu pretože som sa jej nedohladala

bambi3396
autor
12. máj 2021

@andreatytler dakujem, to som potrebovala vedieť 🙂