Správanie sa 3,5-ročného chalana pri odplienkovaní

janapeterjana
25. feb 2023

Maminy, snažím sa odplienkovať 3,5 ročného chalana, ktorý to doteraz bojkotoval (neriešte prosím prečo). Všetko chápe, vie zadržať, vypýtať sa a pod. Ale otázka - začal byť posledné dni akoby smutnejší, vážnejší, akoby sa stále kontroloval alebo ja neviem... Mate s tým skúsenosť? Samozrejme, odmeňujeme, chválime, všetko..

marianarem
25. feb 2023

@janapeterjana Tak mozno je len na to sustredeny, dava si pozor, berie to vazne. Je to prenho nova vec, tak asi mu to este nejde tak, ze popri hocijakej cinnosti, hrani a blazneni by vedel mimovolne este aj odsledovat, ci sa mu nechce. Super ze to uz nebojkotuje.

bluka2
25. feb 2023

Asi by som k tomu zmenila prístup. Namiesto "Samozrejme, odmeňujeme, chválime, všetko.." by som sa tvárila, že normálna vec, ok, vycikal sa, koniec.

kozova87
2. mar 2023

Fuuu no neviem,3,5 roka je už troška dosť na odmenovanie,je to normálna vec a on by to tak mal aj brať,to už je veľký škôlkar,môj krpec do 2,5 roka ani vidieť šerbel,potom si ho sám pýtal,nikdy sme ho neodmenovali,musí na to asi len vyzrieť

beata_k
2. mar 2023

@janapeterjana Preco myslis, ze je to odplienkovanim? Nepocul skor nieco, nevidel?

milanemila
2. mar 2023

@janapeterjana my sme ani neodmenovali ani nechvalili pri odplienkovani. Vykonavanie potreby je zakladna biologicka potreba tela a tak sme to aj prezentovali. Proste to nebola u nas tema, dcera sa vobec necitila tym padom pod tlakom. Nekonalo sa ziadne chvalenie a odmenovanie a na druhej strane ani ziadne karhanie alebo sklamanie ak jej nahdoou uslo. Mozno zapocul ako sa s niekym o tom bavis alebo ako niekto riesi, ze uz je velky a este ma plienku, deti su velmi vnimave. Dalsia vec je to pytanie, tomu tiez nerozumiem. Dcera ked chcela isla, neoznamovala nam, ze chce ist cikat (iba ked sme niekde mimo domua nema po ruke svoj nocnik/zachod) a potom kym bola mensia od 2-2,5 roka tak nas zavolala, ze hotovo aby sme ju utreli a potom sme jej vysvetlili ako na to a utiera sa po cikani sama.

marzuz89
2. mar 2023

@janapeterjana pytala si sa ho? JEHO. Je to velky chlapec, nexistuje nic jednoduchsie ako spytat sa. Vobec sa o pocitoch nerozpravate? Nevies, ako sa citi, resp co sa deje, preco? Skus zacat tam. Zistujem, ze to co ja povazujem za normalne, vlastne x rodicov nerobi, nepovazuju deti za "rovnocenne", nie su zvedavy na ich nazor, na och riesenia. Ak by bol moj syn posledne dni smutny, uz od neho viem, co sa deje. Nie z konika. Bud tu pre neho a ries veci s nim prosim 🙏

A zaujalo ma.. 3,5r sa vypyta? Ako, ze vypyta? Nie je v pouzivani wc samostatny? Mozno potrebuje doveru, nechat to na neho. Nie ako babatko sa pytat, a co potom? Neobsluzi sa sam?

marzuz89
2. mar 2023

@milanemila toto pytanie takto velkych deti prekvapuje aj mna.. Kolko tem je takych, ze medzi recou, 3+ rocne deti sa pytaju a rodic ich ide dat cikat.. Treba podporovat samostatnost a velmi sa mi paci tvoj pohlad ❤️ my sme chvalili, na zaciatku, lebo to bolo nieco nove, co dokazal syn, tak si to pytalo ocenit (slovne). Po par dnoch uz presne ako ty pises, je to normalne, my sme tie prve dni sa tesili, buracali, podporovali, ale ked rodina aj po pol roku zasla a tlieskala, tiez som poprosila o klud 😅 ze nech ho nemotaju, ved je normalne, ze ide na wc sam a vie, co tam ma robit 🙂

janapeterjana
autor
2. mar 2023

Áno, áno, samozrejme, obujte sa do mňa a do môjho dieťaťa. Že je nesamostatný a blá blá blá. Lebo vy predsa najlepšie viete, ako žijeme, aké máme problémy, čo riešime a pod.... Otázka znela - máte skúsenosti so zmenou správania počas odplienkovania?

tanyag
2. mar 2023

@janapeterjana
Nič si z nich nerob, je tu veľa super matiek, ktoré si rady rýpnu ak môžu..Nikto nepozná tvoju situáciu, či nie je nejaký zdravotný problém...ale rýpať budú....moja dcéra tiež prestala nosiť plienky, keď mala 3 roky a 4 mesiace...a to bolo zo dňa na deň, žiadne stresy, žiadne nehody, žiadne trucovanie....ale nie, správanie sa jej nezmenilo...

lienka.7
2. mar 2023

@janapeterjana mozno sa na to iba sustredi, nemyslíš? Je to veľká zmena v jeho živote. Možno je perfekcionalista👌 dava si proste pozor.