Správanie dvojročného syna

akje
28. mar 2022

Caute baby. Mam jednu otazku na vase deticky a ich spravanie. Je tu nejaka, ktoreho dieta sa sprava ako Monk? :D

Syn ma 2 roky a 2 mesiace. Troska si zamaze ruku a uz bezi do kupelne pre mydlo a umyva ruky. Vyleje vodu, hned leti pre utierku a utiera. Vidi spinu na zemi, vytahuje vysavac. Raz som vysavala chodbu a on medzicasom vytiahol koberec z detskej, aby ked vysavam som povysavala aj pod nim. Pred tyzdnom sme nemohli odist z kupelne, kym nebola podlozka na zemi uplne vyrovnana. Bol bosy a vzdy ked ju vyrovnal a zostupil z nej, opat sa pokrcila a opat ju napravoval. Nakoniec ked uz nebola pokrcena, sa mu podarilo ju trocha posunut a musel ju vratit na miesto tak, ako bola predtym. Uz sme konecne vysli z kupelne a obzrel sa a uvidel, ze sprcha ostala polozena na vanicke, utekal naspat, svihol ju a daval mi ju do ruky, aby som ju zavesila na miesto. Inak nechcel odist. Ked ho umyvam a spadne mi gel do vane, okamzite ho bere a dava na miesto. Dnes rano som mu urobila mlieko a podavala som mu ho. Z nicoho nic ho zrazu nechcel a krical aaaaaa a ukazoval k umyvadlu a ja som nechapala. Potom krical baaaaaaam a musela som dvihnut plastovu flasku, ktora bola polozena bokom. Akoze spadla a mam ju dvihnut. Preto krical bam. A az ked som ju dvihla spokojne zobral mlieko a isiel ho vypit. A takychto prihod mame vela. Prvorodena taketo veci nerobila, tak mi to pride cudne no :D

Akoze je to ok pri dvojrocnom dietati?

Robia/robili to aj vase deti? Zmenilo sa to casom?

pribinak
28. mar 2022

Ak mladý pán z tohto nevyrastie, tak ľutujem jeho budúcu ženu 🤣

sabca_m3
28. mar 2022

@akje mala je mladsia ale robi to tiez, mne to príde tak ze vlastne len opakuje mna 🙂 a to som neni chorobne cistotna 🙂 hlavne to umyvanie ruk ...uz mám pocit ze budemw ozaj nie malo platit😄😄

elementissa
28. mar 2022

To, že je taký pedant môže byť povahová črta. Skôr ma zaujalo, že kričí aaaaa a bam. To v 2r2m ešte nerozpráva normálne vety? To by ma znepokojovalo oveľa viac teda.... Môže byť kľudne Asperger

maminkadeticiek
28. mar 2022

Nie,nepride mi to monkovske.Mame v rodine dieta s monkovskymi prejavmi,aj tam je lahucka diagnoza,ale toto mi pride iba poriadkumilovnost,obzvlaet ak to cgce dat na poriadok sam.Aj moj syn ked rozleje utrie,bezi po handru,pozameta,nadvihne.Skratka vie ako to patri,ako to ma byt a hotovo.Nemozem byt stastnejsia ako jed upratuje sam a ano od 2 rokov kludne.

marianarem
28. mar 2022

@akje Moj to az takto nema, ale pamatam si, ze kamoska mi podobne prihody rozpravala o svojej nalej, ked bola presne v tonto veku. Dnes je z nej uplne normalna pubertacka.

akje
autor
28. mar 2022

@elementissa ja v tomto netlacim na pilu. Ani s dcerkou som netlacila a rozprava tak, ze pusu nezatvori :D

Maly vie aj ine slova, vety netvori. Mysliet mu to mysli, knizky spolu citame, pesnicky mu spievam, veci mu pomenuvavam. Pozdravit ludi vie, bystry je tiez, ked sa mu chce, zopakuje po mne slovo, no nema rad tento typ hier.

Ma stale cas sa rozbehnut s recou, ma vsetky potrebne stimuly. Ak bude takyto o rok a stagnovat, budem to riesit s logopedmi. Beriem to tak, ze nema co k teme povedat, tak je ticho :D

ninusa4
28. mar 2022

@elementissa lol 😂

akje
autor
28. mar 2022

@pribinak :D ano, mne je niekedy luto aj mna :D a potom si uvedomim, ze by som na tom mohla byt horsie.. keby mam takeho manzela :D takze dufam vo svetlu buducnost mojej nevesticky a ze ho to prejde :D

pribinak
28. mar 2022

@akje 🤣 čo už, musíš ho rýchlo oženiť

floren
28. mar 2022

@akje môj kričí bleeee. Pomáha mi upratovať, dúfam, že mu to ostane.

diamond007
28. mar 2022

@akje je to v pohode, len sa to bude stupňovať v troch rokoch 😀 ale nič strašné.
Naša si delí aj stravu, nikdy nemôže byť jedlo spolu. Knedľa zvlášť, ostatné zvlášť. Nejeme tak my, že by to doma videla.
Ale úplne keď nemá zarovnane topánky, jeduje sa keď jej niečo presunieme. Keď mala 2r a prerobili sme kuchyňu, mesiac chodila plakať že stôl v kuchyni má byť tam a bol už na opačnej strane. Dodnes má vreskot ak niečo nemá tak, ako si ona žiada. Podľa mňa jej toto povahova črta, tatino bol extrémny pedant a ja som tiež bola kým som nemala deti 😀 veľakrát sa rozplače ked niečo nemá na svojom mieste ale vedľa

zuzuliatko18
28. mar 2022

My mame podobneho monka doma, niektore veci musia byt na svojim mieste, rad upratuje, utiera, pomaha. Je to zlate a nemyslim si, ze je to priznak nejakej diagnozt. Proste vo svojom veku opakuje co vidi u nas, Len tak troska po svojom, . Svagrina mi vravela, ze okolo 2 rokov maju deti najvacsi cit pre poriadok, niekde to citala. A teda ano, nas je z celej rodiny v tomto najvacsi extrem, ale aspon mame veselo😁

andreatytler
29. mar 2022

@akje Mas aj podozrenie na diagnozu alebo to beries skor ako srandu a chces vediet ci su aj ine deti take.
Mas tam uz 2 znaky - opakovanie cinnosti alebo posadnutost urcitou cinnostou a slabsia verbalna komunikacia. Nevsimla si si aj nejake ine znaky? Nejaka precitlivelost na vnemy ako zvuk, dotyk, svetlo. Ake ma socialne schopnosti, chape dobre vyraz tvare, ton hlasu?

tramtada31
29. mar 2022

Aj syn, ktorý je mladší, to robi. Ak sa mi napr. pocikal na zem, že zabudol na serblik, tak povedal, že “mokre, chcem utriet”. A bral handru a utieral. Potom napr. Chce skladať oblecenie, alebo iné a povie “chcem pomahat maminke”, čiže jemu ide o pomáhanie, nie, že by ho to iritovalo, že je niečo v neporiadku. Tiež mi povie, aby som napravila sprchovu hlavicu, keď mu spadne, vetou:”pomozes mi?” Atd.

akje
autor
29. mar 2022

@andreatytler mam to zatial za srandu, no vcera, ked videl, ze mam tricko na gombicky, tak sa mi snazil zapnut po krk aj zvysne, ktore zapnute neboli a napraval mi vlasy na rozpustene, ked som och mala v drdole, lebo mal potrebu a vadil mu ten drdol.. tak ma napadlo, ci to naozaj moze byt nejaka diagnoza alebo to deticky v tomto veku proste robia a prejde to, alebo im to ostane a je to ok. Neberem to vazne asi preto, ze inak je uplne v poriadku, vnima, chape dobre, co sa mu hovori, je to taka vesela kopa, ze vie zartovat aj s obmedzenou slovnou zasobou.

ladybug138
29. mar 2022

@elementissa 🤦🤦 no to snad nemyslis vazne...v 2r a 2m ak nerozprava vo vetach, tak Asperger?? V tom pripade by bola polovica deti v nasom okoli Aspergermi...moja dcera je starsia o kusok a teda vo vetach nerozprava, max vo velmi jednoduchych, nestras

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
29. mar 2022

@akje Myslim ze vacsina deti v tom veku ma rado rutinnu a zname prostredie a veci na svojom mieste a ak je nieco inak tak im to vadi... asi zalezi len do akeho extremu to ide.
Nas 2 rocny ma podobnu lasku k upratovaniu a zapnutym gombikom a zipsu a inym veciam, ale nie az do takej miery ze by nemohol odist kym kobercek nie je napraveny.
Mozno sa ho skus opytat ci by to nemohlo byt aj inak... hlavne ak sa jedna o veci co su tvoje, ako tvoje vlasy a tvoje tricko... ze ty to chces rozopnute... nech sa nauci respektovat tvoje zelania.