Ahojte,
Hladam radu od niekoho kto to mozno zažil. Mam 9 mesačne dieta ktore reve ale ze totálna hystéria pri ludoch s ktorymi sa denne nestyka. Akonahle pride jej otec si pre nu nahne sa do kociku mala spustí strasny rev a reve cely cas co je s otcom. V obchode stretnem známu kukne do kociku to iste. Ked som pri nej este ju viem ako tak utisit (niekedy sa to neda a musim s nou utekať domov) ale ked je s otcom prereve cele hodiny co je s nim. Nemate nejaky tip ako ju ,,socializovat,,? Alebo neviem ako ste riešili vy taketo správanie bábätka ? Ja uz zacinam byt zufala, este aj cez ten kovid je tej socializácie menej, ale ak aj idem von a niekoho stretnem skúšam vzdy aka bude jej reakcia a vzdy je to hystéria a plac. Dakujem za kazdy tip
@susiks je to prirodzené,najmä v tomto lockdown odbobi,chudence deti vidia ľudí pomaly iba na obrázkoch 😕 môj plakal a plače u lekára,to je jedno u ktorého,u každého. Už je starší síce (14 mesiacov pomaly) ale plakal aj ako 9 mesačný. Teraz ho už viem ukľudniť,je rozumnejšie,dá sa lepšie podplatiť hračkami 😁Veľa cudzích ľudí nevidí,ale keď sa stalo,že sa stretol s niekým,kto mu bol nesympatický,tak plakal tiež. Ja by som to vôbec neriešila. Všeobecné umrncany nie je, to je hlavné 😉
@oblecenie99 ja sa len bojim ci sa to na nej nemoze nejak odraziť v buducnosti. Ze bude nervak alebo bude mat nejake ine psych problémy.
@susiks Toto je normálne. Volá sa to separačna úzkosť a trvá od 8-13 mesiacov. Chlapci bývajú hanblivi aj dlhšie, ale aspoň nepúšťaju taký rev. Podľa detských psychológov si dieťa musí vytvoriť pevné väzby na tie svoje blízke osoby, čo je najmä matka, aby sa potom mohli sebaisto pustiť do sveta. Odlúčiť ich v tomto zraniteľnom období od matky a tvrdiť, že nech si zvykajú, je davno prekonaný názor, ktorý môže vytvoriť citových deprivantov, ktorí tak budú trpieť po zvyšok života a nebudú vedieť nadviazať normálne vzťahy (buď sa na niekoho chorobne naviažu alebo naopak budú k všetkým ľuďom podozrievavi) - k tomuto existuje seriózna vedecká literatúra, viz napríklad František Koukolik
@susiks Ak by nebol covid Tak by som poradili Ze na zaciatku stretnutia SA s tou osobou objat. Vela sA na nu usmievat a doslova ju predstavit malej. Aby videla Ze ti ludia Su tvoji kamosi.
@andreatytler no presne nejaku takuto radu som cakala. Ja to vyskusam aj napriek covidu. Dakujem
Mne je divne, že sa to otec nesnaži riešiť, to ju necha plakať, len pretože to tak stanovil súd? To je dosť krute. Mne to inak robila dcera a divne bolo, že robila len pri niektorych ludoch, na niektorych cudzich uplne slniečko a na niektorych rev jak koniec sveta. Napr na mojho bratranca a musim povedat do teraz si drži od neho odstup a nemusi ho, skôr by som sa porozmyšlala, aky typ ludi odmieta, čo maju spoločne ?
Ahoj. V tomto období sa u bábätiek prejavuje separačnalá úzkosť. Je to spôsobené tým že si dieťa začne uvedomovať svoju osobnosť. Pretože doteraz si zjednodušene povedzme myslelo že ste boli ty a ono jeden človek. Ale nemusíš sa báť.o chvíľu to prejde. Je to dôležita fáza v jeho vývoji, aby vedel že ty si mama pri tebe má istotu. Aby vedel jednoducho kam patrí a kde je v bezpečí.Skus si pogooglit niečo o separacnej úzkosti 🙂
@susiks neboj sa dcéra je úplne v poriadku, aj keď ešte nechodí do škôlky tak neviem ako bude fungovať tam ....ale známych ľudí ako susedov, širšiu rodinu už berie v pohode. Trvalo to až do cca 2,5 roka.
No, dala mi zabrať ale každé dieťa je nejaké...musíš to vydržať aj ty. Neboj sa zlepší sa to keď začne rozprávať sa komunikovat,
@stefi_k no bohuzial, snaží sa ju utisit ale nikdy to nejde. Nemame dobre vztahy, bohuzial si to takto ,,odsiera,, mala. Je to vzdy len cca 2 hodky, ale predsa. Najskor som bola proti a teraz uz mi ho je aj luto, vidim ze sa snaží ale proste ta mala fakt ze reve. Spolocne maju hmm no povedala by som ze muzi. 90 percent pripadov tych reakcii je pri mužoch ale mozno preto, ze so ženami sa az tak nestykam. Stalo sa to aj pri kamoske.
@erickatt je s nim sama; určil to tak sud.
@denda007 guglila som ale nepride mi to uplne tak. Ked ju necham mame, babke tak je ok. Dokaze bezo mna vydrzat hodku dve tri uplne v pohode. Dokonca aj vonku ked sa s niekym rozprávam tak je mala kludna. Vzdy to zacne ked sa ten cudzí clovek nahne do kočíka aby sa na nu pozrel. Odvtedy je hystéria.
@susiks Ono to vylieči až čas, fakt je ešte moc maličká na to, aby sa nejako teraz zmenila. Postupne sa osmeli, keď už začne chodiť, spoznávať svet vo svojej plnej šírke. Socializovat s inymi deťmi sa deti začínajú až k 3. narodeninám. Teraz najlepšie čo jej môžeš dať, je tvoja náruč, prítomnosť a istota, že tam si vždy pre ňu
@susiks Podla mna to nie je separacna uzkost, lebo ona place aj napriek tomu ze si tam ty s nou (ako ten priklad kedy stretnes kamosku v obchode). Ak by to bola separcna uzkost, ona by sa ukludnila ak by si ju zobrala na ruky.
Nas syn to tak ma... ked si idem umyt vlasy, musi ho muz velmi zaujat aby si nevsimol ze odchadzam a potom sa neustale s nim hrat.
Mne to pride skor tak ze sa tych ludi zlakne, ked jej strcia hlavu do kocika. No a pri tvojom ex je mozne ze vycitila vase vzajomne nepriatelstvo a preto s nim nechce byt?
Nas syn je slniecko, on sa na kazdeho usmieva od ucha k uchu, kazdy clovek (aj uplny cudzinec) ho fascinuje ale nejde k nim hned. Musia na neho milo rozpravat, usmievat sa, tlieskat, robit saskoviny aby ho rozosmiali a potom sa k nim vyberie.
@andreatytler no praveze niesme uplne nepriatelia. Skor sa obávam ci nemoze mat nejaky blok voci cudzím ludom kvoli tomu ze ked je s otcom place. Ze prosto s nim asi uplne nechce byt tak reve a vzdy ked sa priblíži niekto iny ku kočíku ma pocit ze ide tam, ci to je uz mic sci-fi?
Akoze ja som zufala uz vobec neviem ako ju donútiť alebo presvedčiť alebo motivovať alebo teda neviem uz ozaj ako to nazvať aby ten cas s otcom prezila bez placu a aby sa nebala kazdeho kto na nu pozrie.
Psychológ pri 9 mesačnom dietati je totálny nezmysel ze?
@susiks No, to bude este velky problem... kazde dieta v kazdom veku berie taketo veci dost tazko. On ako chlap - este k tomu chlap, ktory je s dietatom velmi malo casu - nevie na to tak citlivo reagovat. Skor by som riesila upravu styku, je to dost neobvykle, aby bolo 9mesacne babo vytrhnute a date nejakej "cudzej" osobe osamote, bez matky...byva to myslim tak, ze matka je pri tom... popytaj sa alebo pohladaj skusenosti matiek v podobnej situacii.
@susiks napis do centra kvapka a porad sa tam. nepises ako dlho zila aj s otcom kolko casu spolu travili a aky mali vztah ked ste boli spolu. tam bude pes zakopany. ona sa podla mna boji ze s kazdou to cudzou osobou ju posles prec ako s otcom. otec by nebol otvoreny tomu dat aspon par stretiek v trojici a postupne budes ty na par minut odchadzat ked si babo zvykne?
@susiks Aj moja mala také obdobie, ale zistila som, že u nás to bolo tým že sa ani nestihla rozkukat a hneď na ňu niekto "skočil" a vylákalo ju to.. Robila to hlavne svokra, ani nas nepozravila, prvé čo, vyletela, ruky rozpazene, oči vypulene, a kričala na malú ahooooooooj. Vtedy mala spustila rev a nemohla sa ukľudnit až sa zajakavala, musela som odísť do inej miestnosti aby sa ukludnila a po návrate, keď ju uvidela tak zas rev. Nepomohlo vysvetľovať nech ju necha chvíľku rozkukat sa aspoň minútku nech si zvykne.. hocikoho som stretla a chvíľu sa so mnou zarozprával a potom sa prihovoril malej tak bola v pohode, ale kto hneď "zaútočil" tak rev.
@susiks Vyskúšaj. Ale ono ak si dieťa pamäta stres z konkrétnej osoby, tak stačí že sa na nho tá osoba hneď pri stretnutí čo i len pozrie. U cudzích, či známych úplne stačilo sa zvitat alebo prehodiť so mnou pár slov a na dieťa sa hneď v prvej sekunde neupinala prehnaná pozornost. Ak už mala opakovanu "traumu" z niekoho tak stačil očný kontakt, myslím hneď pri zvitani a to bol koniec. Ozaj stačilo dat dieťaťu pokoj, nevsimaj si ho a nevynucovať si očný kontakt. Po minúte, dvoch keď dcera zistila že všetko je ok, tak bolo všetko v poriadku, smiala sa, nebála sa ísť k nim na ruky. Teraz ale čítam že si otec môže bravat dieťa bez tvojej prítomnosti. Nedalo by sa s ním dohodnúť, aby k tebe pár krát prišiel a vyskúšali ste si to takto? Nech dieťa vidí že je všetko ok, prvé minúty sa bavte len vy dvaja, sprav mu čaj alebo niečo , mala nech sa rozkuka. Alebo pridete k nemu vy. Možno ak prebehne pár stretnutí dobré a bez ujmy tak si mala zvykne a on sa naučí ako na nu, aby neplakala. Je to aj v jeho zaujme predsa..
@susiks Ja male deti prirovnavam k mackam... reaguju tak isto... ked na nich niekto ide hlucne hned od dveri, utekaju prec... ale ak ich niekto ignoruje, pridu same lebo su zvedave.
Skus aj ty vzdy kazdemu povedat ze nech na dieta nerozpravaju... ze sa musi otukat.
Co sa tyka exmanzela... no to mas blbe... ten sudca je totalny magor. Muz je s nou prilis malo, zial je to pre nu len cudzi clovek. Aby sa nieco zmenilo v jej reakcii, musel by byt s nou kazdy den. Urcite sa s nim o tom porozpravaj, ci by nesuhlasil s tvojou pritomnostou (mozno bude treba len na zaciatok) aj napriek sudnemu rozhodnutiu. Stravit 2 hodiny s urevanym dietatom nie je nic lakave... musi ju mat velmi rad, ked si po nu napriek tomu chodi.
@susiks Na to vrestanie je par ucinnych metod. Podstata je vyrusit dieta z vrestania a donutit ho otvorit oci aby videlo, ze sa nic zleho nedeje. Ono to dieta rozmysla vlastne uplne jednoducho. Ak nastane nejaky impulz spusti smiech, vreskot proste nejaku zakladne reakciu. V tvojom pripade zavrie oci a vresti. Ako keby sa obrni voci okolitemu svetu tmou a hlukom a caka na zachranu. Na riesenie doporucujem vysavac, fen alebo silnu hrkalku. Ked zacne vrestat, pusti napriklad fen. Ak je tvoja mala vonku, tak hrkalku. Ale musi dostatocne hlucna aby prehlusila ten vreskot. To malu vyrusi z jej vlastnej obrannej reakcie a rozhliadne sa a prestane vrieskat. V tej chvili zisti ze je vsetko v poho. Samozrejme, ak zbada tvojho muza a opat zacne vrieskat, musi on nejako rychlo uputat jej pozornost. Napriklad mu mozes pomoct tym, ze sa jej ukazes ty. Zaklad je narusit pricinny vztah medzi vrieskanim a zbadanim tvojho muza. Drzim palce 🙂
@susiks aj moja bola taká, musíš to len pretrpieť, prejde to samé keď bude vacsia