Správanie 3,5-ročného syna

10. feb 2023

Môj 3.5r syn chodí do škôlky a dnes, na obligátnu otázku, či bolo všetko ok, mi učiteľka povedala, že je neposlušný, všetko mu musia 20x opakovať a nevie udržať pozornosť. Doma je rovnaký, máme s ním čo robiť. Okrem toho v poslednom čase začal mať záchvaty hnevu. Keď na to príde, pošleme ho do izby, nech sa ukľudní a on tam od nervov hádže všetko, čo mu príde pod ruku.
Je toto správanie na jeho vek normálne? My ho nijako nerozmaznavame, ale ani prehnane netrestáme. Snažíme sa ho vychovávať ako najlepšie vieme, vysvetľujeme mu dokola. Len unho je to ako hrach o stenu. Keď si zaslúži, dostane aj na zadok. Som z toho smutná :(

doriiis
10. feb 2023

No tak asi sama vidíš a cítiš,že takto to v poriadku nie je.

domak2
10. feb 2023

Ťažko povedať, možno nebude na škodu nejaké vyšetrenie. Ale ja napríklad nerozumiem keď niekto niečo 20x opakuje ponad hlavu dietata. Poviem raz a keď sa tak nedeje, idem k dieťaťu a poviem mu to z očí do očí, pripadne to ideme spolu spravit. Teda ak fakt chcem aby to bolo spravené.

gabika223
10. feb 2023

každe dieťa skúša čo si môže dovoliť,.... sú dôležité hranice, nie je potrebné 20x opakovať, ale keď sa niečo povie musí dieťa vedieť že je to jemu adresované, napríklad očný kontakt s ním, nie napríklad počas hrania, lebo deti nás vnímajú jedným uchom a potom to nie je tak, že nechcú. A ak sa niečo zakáže, tak sa to musí dodržať a nedovoliť mu to aj keď vyvádza, je potrebné to vydržať, lebo potom ma zmätok a zistí že stači plakať alebo vyvádzať a rodičia ustúpia a bude sa to opakovať.

adeladulova
10. feb 2023

3,5 rocneho mam doma tiez. A ked sa nieco nedeje na tretikrat ako poviem- prezlec sa z pyžama, alebo uprac si hracky, mame tento postup. Prve 3 razy s kludnym hlasom hovorim prosim. Ale to sa mi musi divat do oci (niekedy musim pockat, kym sa na mna pozrie). Ak nic, tak pridem k nemu, zopakujem hlasnejsie, vysvetlim dovod preco to chcem- aby ked pride ocko z prace, nebol nahenvany na neporiadok, a ked stale nic, priznavam, uz vreštim 3-2-1 a ci chce aby nastal cirkus - to presne vie co bude, stacilo mi ho 2x ukazat, odvety si pamätá a staci uz len pohrozit.
Moj nervy máva, dupe pri tom a strečí, to zvacsa tlmim este mojim hlasnejsim prejavom, niekedy ked mam tlak v poriadku necham ho vykricat. Hadzat vecami nedovolim. K tym sa musi spravat slusne, inak balim do krabice a ideme akoze darovat inym detom.
V skolke sa im necuduj, 20 deti na starosti a jedno/ dve neposluchaju, jasne ze rodicom povedia. Ale to ber ako vyhodu, lepsie ako sa to dozvediet napr na rodicovsok pred vsetkymi. Proste malemu vysvetli, ze p. ucitelka je smutna, ked ju neposlucha a musi pochopit ze to je v tom momente najväčšia autorita ktoru posluchat musí, resp. mal by chciet, kedze ona chce naucit kopec super vecí, na ktoré ty nemas napr. cas
Drzim palce!

brezza
10. feb 2023

No mam o polroka starsieho syna a u nas to nakoniec skoncilo s diagnozou autizmus a asi aj ADHD nam pribudne. Ja mu mozem aj 300x nieco povedat aby spravil a aj tak robi milion inych veci a vobec neudrzi pozornost a odbieha stale. Zachvaty hnevu ma tiez. Mozno by som porozmyslala na tvojom mieste ci nema poruchu pozornosti. A este k tej bitke, tou sa to urcite nevyriesi.

zorkahorka
10. feb 2023

Ooooch, moj ma 5 a pol a tiez sa niekedy dostava takto do vyvrtky. A mna tiez 😟 napis mi ss, pokecame

selest
10. feb 2023

Jedna vec je ak sa dieta raz za cas ohadze o zem alebo vystraja a ine ak sa tak sprava vzdy a vsade. Povedala by som ze mate problem s kt si neviete rady a ak si nedate pomoct moze vam prerast cez hlavu. My sme z toho dovodu navstivili psychologa, poradi vam vo vychove, nasmeruje ak ma dieta dg a potrebuje specialny pristup.

andreatytler
11. feb 2023

Preco ho posielate do izby ked ma zachvat hnevu? Ak je to preto ze hnevat sa je zle a skarede a nebudete sa s nim bavit kym s tym neprestane, tak robite chybu. Ucite ho ze hnev je nieco co treba schovavat, neprejavovat a ignorovat. A pritom je to len neskodna emocia. Dolezite je to ako sa s tou emociou vyrovna a to 3.5 rocny nemoze vediet sam od seba. Vysvetlili ste mu uz niekedy co to je hnev a ako sa s nim popasovat? Pomohli ste mu niekedy ten hnev spracovat?
Nezmenilo sa nieco v jeho zivote preco by mal mat zachvaty hnevu? Nezacali tie zachvaty hnevu po tom ako nastupil do skolky? Nema noveho surodenca?
Ak je vase vysvetlovanie akoby hrach na stenu hadzal a uplne vas ignoruje, ako potom fungujete? Ako docielite aby urobil co chcete? Ci on to urobi po tom ako to poviete 21x, alebo az po bitke, alebo to vzdate a nechate ho robit co chce?