Ahojte, píšem v mene mojej kamarátky, nakoľko už pár týždňov mi vraví, že sa jej nezdá správanie jej syna. Prejdem rovno k pointe.
Chlapec reagoval na meno, kýval, ťapkal. Posledné týždne prestal vykonávať dane činnosti, dalo by sa povedať odkedy začal aktívne chodiť. Bije sa to s tým, že začal ukazovať prstom keď sú von alebo doma, či už na niečo či ho zaujíma alebo čo chce. Chlapec hluchý nie je, nemá problém so sluchom.
Nezvyčajne kýve hlavou, počas dňa z ničoho nič začne kývať a po chvíľke to skončí. Nerozpráva ešte, sem tam na ulici ukáže na psa a pomenuje ho nejak, neviem presne ako ale nie je to nič ako havo, hau hau a podobne výrazy.
Motoricky je šikovný, vie stavať kocky, kruhy do veže, vie že autíčko sa posúva po podlahe, vkladať niektoré tvary.
Chcem priateľke pomôcť, dosť tŕpne a tak sa chcem opýtať matiek, ktoré už majú väčšie skúsenosti s deťmi ako my dve, či je to typické správanie dieťaťa, možno niečo čo časom odznie alebo je to niečo nezvyčajné.
Vrelá vďaka.
Moze to byt docasne. Ked dieta zacne chodit, tak chce len chodit a chodit a napr.mozu ho docasne prestat zaujimat hracky. Chodza ma velky vplyv na vyvoj mozgu a prepojeni, takze treba pockat, kym to maly organizmus spracuje...moze sa docasne zhorsit aj spanok ci zaspavanie...dieta rastie, vyvija sa, meni sa.
Naucil sa nove zrucnosti...aktivne chodi, zacal vnimat veci inak a ukazuje na ne prstom, co je pre dieta velky skok vpred. Ostatne veci nezabudol, len ich aktualne "dal na nejaku chvilku bokom", kedze sa zdokonaluje v novych zrucnostiach, ktore su zaujimavejsie.
Dietatko je podla popisu uplne v poriadku, netreba hladat problem tam, kde nie je 🤗.
A co presne je netypicke? 15 mesacne dieta nemusi vediet rozpravat, dolezitejsie je, ci rozumie jednoduchym pokynom. Rovnako gesta moze a nemusi pouzivat. Tiez regresie su v tomto veku ok, cize kyve a potom ho to proste nebavi…reaguje na meno a potom iste obdobie nema chut reagovat. Ak si kamoska robi starosti, nech vyhlada centrum vcasnej intervencie
Je to s detmi tak, hlavny zaujem sa raz za cas zmeni a niekedy aj zo dna na den. Mozu potom nieco akoby zabudnut, ale to je skor tym, ze ich to momentalne uz velmi nezaujima.
Ja stále vravím, že malé deti sú divné a robia divné veci... A s tým kyvanim hlavou, môj tak robil, keď ho bolelo ucho 🤷
A okrem toho, rozprávať začal až ako 2,5 ročný, v knižkách neukazoval, nechcel sa nič "učiť", nezaujímali ho farbičky, len traktor a autíčka... Teraz má 3 a je šikovnejší ako staršie deti v škôlke, čo sa týka samostatnosti, spieva, tancuje, recituje básničkyv bavia ho kreatívne činnosti ...
Na meno prestal reagovat uplne, alebo ked od neho nieco chce? Vela deti sa takto pasivne brani natlaku. Niektore hned povedia nie a niektore sa tvaria ze nepocuju.
Kyvat papa a tapkat su nudne aktivity, ktore dieta nema dovod vykonavat. Po tom ako sa ich nauci, ho omrzia a prestane ich robit.
Ukazovat prstom je obrovksy milnik v komunikacii a je to velmi dobre znamenie a treba ho v tom podporovat.
Kyvanie hlavou moze byt iba ze sa naucil pohyb a trenuje ho. V tom veku robia rozne cudne pohyby.
Ak ma svoje vlastne slova to je tiez v poradku.
@andreatytler vieš čo, mám pocit aj keď som u nich, že reaguje len niekedy, viac pripadoc je že nereagoval ako reagoval. Pozornosť si pýta často, ťahá sa na ruky, príde ku nej alebo mne len tak.
Každopádne ďakujem každej, ktorá ste napísali vaše postrehy a skúsenosti, myslím si, že sa môže cítiť pokojnejšie.
Ak nereaguje ked ho napriklad volaju k jedlu, nech skusia zavoalt ci nechce kolacik 😀a podla toho zistia ci skutrocne nereaguje, alebo ich len zamerne ignoruje.
Ahoj, ako je na tom chlapcek dnes ?
Podľa mna normálne dieťa. Je to dieťa, má právo robiť aj cudne veci