Správanie 1,5-ročného dieťaťa

1. jan 2023

Ahojte píšem sem prvý krát nakoľko sa chcem poradiť s mamičkami či je toto normálne správanie 1 a pol ročného dieťaťa alebo mám zbystriť a viac sledovať moje dieťa.
Na začiatok poviem že máme v rodine psychické problémy (asperger)

Moja dcéra je od narodenia veľmi živé dieťa, neobsedí, zahrá sa s niecim len chvíľku a zas niečo iné. Ale čo má poslednú dobu zaráža tak to je jej správanie. Napríklad položím si mobil na stôl odídem a ona zbadá mobil a ide a podáva mi ho a nikto inyho nesmie chytiť len ja. Keď mi ho chce podať niekto iný začne strašne kričať.
Alebo cez stoličku mám prevesenu utierku a ona ju tam jednoducho neznesie chytí ju a hodí ju preč alebo mi ju podáva celá podráždená lebo tam podľa nej nemôže byť.
. Alebo sa kúpe. Hra sa vo vani 3min úplne všetko ok zrazu vstane a začne strašne plakať a chce ísť odtiaľ preč. Akoby tam sa snou kúpal nejaký prízrak.

Za ďalšie veľmi silno kričí . Neviem či má len taký silný hlas alebo mám za tým tiež niečo hľadať.
Jednoducho má občas také zvláštne prejavy zlosti.
Myslíte že to môže byť nejaký varovný signál že niečo nieje ok alebo len ja mám pritvrdiť vo výchove ? A je to nejaké obdobie vzdoru ?
( Dr o Tom poviem tiež )
Ďakujem za každú odpoveď.

drzaopica
1. jan 2023

Normálne...objavuje svoje emócie a zisťuje, že má aj ona nejaké slovo.Tak o rok aj pol bude este horšie🙂

lavinis
1. jan 2023

Asperger nie je psychicky problem ani choroba
Je to porucha autistickeho spektra

lavinis
1. jan 2023

Áno môže to byť varovný signál, ADHD, porucha autistickeho spektra alebo to nemusí znamenať vôbec nič, dôležite je, či sú tam ďalšie prejavy, najskôr sa ti k tomu vyjadrí odborník okolo 2-3 rokov
Jeden priznaky ani dva autizmus nerobia

zuzikak
1. jan 2023

rozhodne neries veci typu "pritvrdit vo vychove"/ Tvoje dieta je este velmi malicke a nezrele. Objavuje a vyrovnava sa s vlastnymi emociami. Ano, niekedy sa male deti (kludne aj do veku 4 rokov) niekedy spravaju ako mali autisti - niektore veci musia byt presne ulozene, odlozene na milimeter podla ich sposobu. Avsak autistov to z nich nerobi. Je to len faza vyvoja mozgu. A krik velmi silny tiez este nic neznamena. Prejavuje silno svoje emocie, kedze urcite este sa nevie vyjadrit inym sposobom. Ak by malo mat nejake autisticke spektrum, ci ine diagnozy, skor ako okolo 3 rokov ti to zrejme presne nepotvrdi nikto. Len prajem vela trpezlivosti a pocuvaj dieta. Ak krici, ze chce odniekial odist, pomoz mu odist - ty nevies preco takto reaguje ale ono ma na to svoj dovod. Vsetko v klude a s laskou a uvidite ako sa bude dalej vyvijat 🙂

vilma7
1. jan 2023

Veľa detí môže mať autentické črty povahy ale nemusia mať následne diagnózu.
Takže pritvrdit netreba, ale naďalej ju dobre sledovať, vnímať.

lavinis
1. jan 2023

Súhlasím s babamiz respektujuci prístup treba, nie pritvrdit. Hranice sa dajú nastaviť aj inak.
Pozri respektujuce rodicovstvo knižky a clanky

tiika
1. jan 2023

Mám dcérku v rovnakom veku. S tým dávaním veci na svoje miesto robí to iste. Je zdravá, podľa mna je to teda normálne. Vyvíja sa zmysel pre poriadok, chápe, že každá vec ma svoje miesto, že niekomu patrí. Občas nás takto komanduje 🙈
To ostatne ti neviem povedať. Neviem v akých situáciách kričí. Moja občas bezdôvodne, evidentne vidno, že skúša a trénuje hlas a občas zakričí, napr. keď si chce presadiť svoje alebo na psa, aby išiel na miesto. Inak začala dosť silno plakať, keď jej cosi nedovolíme a bez vysvetlenia zakážeme, niekedy nie je skratka čas alebo energia na dohovor.