Ahojte.Prosim Vas poradte mi.Mam 3r a 1r syna.Uz asi 2.tyzden su spolu v izbe.Najprv uspim maleho,on odpadne za 5minut ako vypije mliecko a potom prinesim starsieho syna.Jemu rozpravam rozpravky ale nastane problem ked po dvoch rozpravkach chcem odist.Zacne nahlas kecat niekedy kricat a prebudi mensieho.Potom uz maleho zvycajne berem prec do spalne - a to nechcem lebo mam pocit ze vacsi potom sa nikdy nezvykne ze maju spolocnu spalnu.Chcem aby spolu zaspavali nech si zvyknu.Ako robite vy?Mate podobny problem?Dakujem za pomoc.
Treba davat spat oboch naraz... rozpravku mozes rozpravat rovno pri krmeni a nech spia obaja :D
No raz som skusala ich dat naraz.Dopadlo to katastrofalne.Maly nevedel vobec zaspat bo vacsi furt rozpraval.Maly mi zaspi hned takze to ani neratam casovo a vacsi vyzaduje 2kratke rozpravky...cca do pol h to mam hotove max.Ale nespi.Tym padom ze uz ma 3r a cez obed spi 1,5-2h nezaspi hned,preto davam mensie skor lebo on uz je nervozny okolo 7 lebo je unaveny.To by potrebovala doriesit ked vyjdem z izby vacsi aby nebudil mensieho..
Deti dať spať naraz, zbytočne si to komplikuješ. My sme dali deti spolu sice neskor lebo nebol dovod...5 a 2 roky mali vtedy a žiadne že kecanie, proste sme ich zahriakli že už ticho. Dodnes dcera vychadza z izby s nejakým neodkladným filozofickým problémom svojho sveta. Vždy jej odpovieme krátko, stručne, jasne ale vypoklonkujeme ju do postele pripadne jej poviem nech si zoberie nejaku hračku a potichu ju moze mat pri sebe. ...ona uz z tonu hlasu, gest velmi dobre vie že to myslíme smrtelne važne. Ja už chcem mať tiež večer konečne chvilu klud hlavne teraz cez prázdniny ked sa človek venuje deťom naozaj non stop a unava prichadza už okolo 20:00 ma ťaha spať...
ja mám rovnako staré bambule, sú mesiac spolu v izbe, menšiu som predtým uspávala na rukách, len chvíľu ale predsa, teraz ich dám naraz obidve, menšia pomrnčí chvíľu a zaspí rýchlo, staršia - keď poviem že má byť ticho tak je, semtam na mňa zakričí ešte ale mladšiu nezobudí, takže je to individuálne podľa detí, odporúčam tiež ako ostatné baby dávať ich spať naraz
zjednodusila som si to tym, ze som im na zaspavanie pustila rozpravku, alebo pesnicky, mladsi zaspi tiez rychlo, ale starsia velakrat nemoze zaspat, skus ho navnadit, nech si sam vyberie, aku rozpravku bude pocuvat. vekovy rozdiel mam tiez dva roky a spolu spia od 1 a 3 roky, ako aj tvoji, len ja mam parik.
Ja mám rozdiel medzi mojimi niečo vyše rok a pol a od 9-tich mesiacov mladšej ich dávam spolu spať a vždy šli spať naraz. Pri tej staršej ale niekedy vypúšťame poobedňajší spánok, lebo sa jej zjavne nechce a vtedy sa občas nevyspala ani tá mladšia, lebo nie vždy staršia bola ticho. Takže vtedy ruším u staršej poobedňajší spánok a večer potom nie je problém.
Ja mam deti s rovnakym rozdielom a spia spolu od rovnakeho veku ako tvoje. Rovnako maly ide spat prvy hned po mliecku a dcera o pol hodinky neskor. MIluje ten cas, kedy sa venujem len jej a maly uz spi. Aj ona zo zo zaciatku nechapala, ze ho budi, ked sa rozprava so svojim konikom, ale ked som si snou pohovorila a par dni bola v tomto smere na nu dost prisna, uz ho viac nebudila.
@kermitka ahoj ja to poznám len od mami, staršie sestri spali spolu v detskej ja (o dva roky mladšia) a s ešte mladším bratom sme spali spolu v spálni, síce tam ledva natrepali dve postielky ale šlo to. Pamätám si, že do detskej som šla spať až som bola schopná zaspať bez mami ...no ani tak nie preto....starší surodenci boli dosť hluční po rozprávke a zhasnutí svetla sa zábava ešte len začala. Osobne by som ešte ročné dieťa k staršiemu nedávala, bolo by to tak ľahšie. Až bude väčšie možno sa samo bude pýtať k staršiemu súrodencovi, aspoň ja si pamätám, že som súrodencom závidela, že spia na vlastných posteliach (mne už z postieľky trčali von nohy...bez srandy) a že sú "veľkí" 😀 Prvé noci bol des, bála som sa tmy, oni ma strašili vkuse som chodila žalovať, nakoniec sme dostali všetci a zaspali sme :D
A nemôžu chodiť spať naraz? Čítať obom naraz rozprávku a pod.?