Špičkovanie 14-mesačnej dcérky

27. sep 2023

Ahojte, prosim o radu.
Dcerka ma 14mes. a chodi popri nabytku, no stupa na spicky. Nikdy sme ju neruckovali a ani nepouzivali ziadne pavuky ci chodatka, vsetko musela dosiahnut vo vyvoji sama, a obuvam jej papucky Rak.
Co by bo vhodne urobit, aby pekne doslapla na cele chodidlo? Mate niekto skusenost? Boli nam odlorucane sandalky z Protetiky, ze su tahsie, ze ju to bude nutit viac dosliapnut.
Dakujem za rady.

anavixy
27. sep 2023

A dokaze dostupit na chodidla? To je dolezite, ci chodi len a len po spickach, alebo vie aj dostupit normalne, pripadne ci tak chodi stale aj bosa aj obuta v roznych papuckach. Ja osobne nie som fanusik obuvania nechodiacich deti, a ked, tak capacky. Protetiky podla mna ale ze urcite nie! A Raky tusim robia dva druhy podrazok, ohybnejsie a tvrdsie, tie tvrde tiez podla mna nie su vhodne ani potrebne. Ano, pri spickovani, ked sa zisti, ze dieta je zdravotne aj vyvojovo ok a spickovanie je len zlozvyk a rozmar, sa odporuca obut topanky s pevnou podosvou ale nie preto, ze su tazsie, ale preto, ze sa nedaju ohnut v spicke a teda sa neda v nich spickovat.
No najdolezitejsie vo vasom pripade ne to, ze dieta este nechodi. Len obchadza nabytok (ako dlho?) a to sa neda povazovat za chodzu a teda zatial ani posudzovat chodzu, v zaciatkoch deti niekedy zvyknu stupat alebo chodit po spickach. No a dovody potom moze byt napr skratena achilovka alebo hypersenzitivita chodidiel napr. co si ja pamatam, to zistia odbornici, ked dieta bude samostatne chodit a bude chodit len po spickach, teda nebude schopne dostupit alebo vacsinu casu bude chodit po spickach (vtedy ho vyhladajte).
Takze zalezi ako dlho obchadza nabytok, ci chodi len vylucne po spickach alebo aj dostupi na chodidlo, pokial sa ti nieco nezda, tak navstevou dobreho detskeho fyzioterapeuta nic nepokazis 🙂 alebo si najdi na ig nejake fyzio profily, spickovanie je zakladny problem, riesi ho asi kazdy fyzioterapeut v prispevkoch

autor
27. sep 2023

@anavixy dakujem za odpoved, posledny mesiac sa zacala pustat popri opore a vie aj pekne stat na chodidlach

anavixy
27. sep 2023

Ja by som tomu este dala cas 🙂 ale mozno niekto bude mat osobnu skusenost inu, ja mam len nejake teoreticke info nacitane 🍀

autor
27. sep 2023

@anavixy dakuhem

kacena4
27. sep 2023

v tomto obdobi je to normalne, casom sa to upravi, ked si dieťa zvykne na novu polohu tela a prenasanie rovnovahy

autor
28. sep 2023

@kacena4 dakujem

cali2016
28. sep 2023

U nasej 20 mesacnej sme teraz riesili rovnaky problem. Chodit zacala normalne, 3 mesiace na to zacala striedavo spickovat.Boli sme u ortopeda. Hovoril, ze u malych deti to je normalne, im sa este vyvija svalstvo, ale ze to treba sledovat.

autor
28. sep 2023

@cali2016 dakujem moc

autor
28. sep 2023

@cali2016 dakujem moc