Spánok v škôlke verzus spánok večer

28. sep 2022

caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼‍♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?

elizabet173
28. sep 2022

o koľkej ti ráno vstáva? Lebo sú tam určite deti, ktoré sú hore pred šiestou, poobede si tú hodinu a pol pospať potrebujú a večer okolo 20,00 spia. Ak tam je 7 detí, myslím, že by nemal byť problém s tým, že by ho zobudili skôr, asi je to súkromná škôlka, možno by sa dalo zariadiť aj to, aby nespal vôbec. Spýtaj sa zajtra

zuzkaa1991
28. sep 2022

Moja nema obedny spanok od 3r. Tiez v skolke spia...aj dlhšie.....lenze preto mame strikne našťastie nam rituály pomohli teraz dost ....okupat sa pozrie si rozprávku o 20.30 najneskor ideme do postele pecitsme knizku po tme sa porozprávame trosku a uz musi ticho lezat...niekedy to stihneme.skor niekedy neskor ale.okolo 21 spi ....stane sa ze o pol10 este nespi a kruti sa a huci v posteli.....ale skratka musi byt v posteli ticho a ja s nou...inac by vydrzala aj do 12hod v noci byt hore 🙈 tazsie to bolo v juni kedze dlho bola vonku....takze teraz cez zimu kedze je skoro tma lepsie sa "manipuluje "poviem.jej velka tma je musíme ist spat ;) mame 4.5r

autor
28. sep 2022

@elizabet173 6:00, budicek, tak 50 na 50 ze budim ja alebo vstane sam

hilda08
28. sep 2022

U nas to iste, v skolke 1,5 hod spi, doma ho vecer nejdem dostat do postele…pred chvíľou zaspal aj to predtym neuveriteľný randal ako on nechce spat…a to rano vstavame 5:30…ked nejde cez obed spat uz pred ôsmou vecer spi…netusim ako ho donútiť zaspať skor

autor
28. sep 2022

@zuzkaa1991 citat knizku a lezat ticho nehrozi, on ma proste mega energiu, z toho spania poobede.
To mam odsledovane, kym este nebol v skolke. Ved preto aj pisem, ze som spanok musela zrusit, lebo mu to uplne narusalo spanie vecer. Jemu staci aj hodinka poobede ked naaaahodou mi zaspi a ide jak duracel…
a v skolke ze 1,5h panecku🤣🤦🏼‍♀️ no bud si nejak zvykne, alebo budeme po veceroch po skolke este vonku, nech ho unavim

autor
28. sep 2022

@hilda08 no u nas rovnako, akurat rano vstavame o pol hodku neskor ako vy
no neviem🤣 teraz uz len cakat, a zajtra sa opytam teda. Alebo proste chodit s nim este aj vecer von ho unavit. Dam si kavu a vydrzim do noci🤣🤣🤣

hilda08
28. sep 2022

Mne v skolke povedali, ze vsetci maju rovnaký čas oddychu, ci spia ci nie, a ze ked zaspi skor ho nezobudia…horsie je ze mam este štvormesačného a fakt nemam energiu so starším kazdy vecer do pol desiatej bojovať…a potom rano zas..

autor
28. sep 2022

@hilda08 ono ja som popravde absoluutne necakala, ze on si lahne a zaspi . ale budis, tak to nejak musim vymysliet

majulino
28. sep 2022

Nevymyslis nijako. Vyskúšané pri dvoch detí h
Nespali od 1,5roka. Po nástupe do škôlky od 12:30-14:30-15:00 ako kedy. Domov sme chodili 1,5km peso. Cestou sa zastavili.na každom ihrisku. Reálne sme domov došli až okolo 19 a to sme zo škôlky odchádzajú o 15;50 najneskôr. Proste skôr ako o 22 nezaspali. Pomohlo len vydržať. Ale zase moji vedeli, že sa môžu aj na hlavu postaviť o 21:00 najneskôr na posteľ a nemohli odtiaľ vstať... Len ja som až príliš rázna a dôsledná v tom čo poviem. Občas mi stačí aj pohľad a aj susedovej deti začnú počúvať 🤣🤣🤣

simona20201309
28. sep 2022

Nečítam komentáre, píšem rovno môj nazor. Zrušiť 2,5r dieťaťu spánok je podľa mňa hadam žart! Lebo čo, chceli ste mat už o 8 večer pokoj?
Akú večierku ti narusal? To,že teraz v škôlke spi, je jasný dôkaz, že ten spánok skratka potreboval a stále potrebuje.
Kľudne ma tu teraz za to zabite, ale toto je pre mňa strop!
Kto rád ráno vstáva? Či je problém ten, že sa musíte večer venovať o tu 1,5h dlhšie?

simona20201309
28. sep 2022

Podľa mňa by bolo príliš namáhavé, aby 4r dieta zvládlo fungovať od rána od 6hod do večera do 7-8?

autor
29. sep 2022

@simona20201309 zrusila som spanok, pretoze inak chodil spat medzi 0:00 a 0:30! vydrzi extremne vela byt hore aj v pohybe, viac ako jeho rovesnici.
mohla by som s nim vyslapat aj na gerlach a nezaspi mi vecer skor ako o 21:00/21:30, ak by si poobede zdriemol, vzdy to tak bolo.
tu teda vobec nejde o to, ze by som chcela mat vecer pokoj, naopak chodi odmalicka spat ovela neskor, nez rovesnici, ked tu citam, ako 3-4rocne deti spia uz o 19:00-20:00, take nepoznam. Vzdy to bolo ovela neskor aj bez obed. spanku a ked mi teraz bude 1,5h spat poobede ako 4rocny uz!, tak proste zaspava extremne neskoro. A tympadom bude problem rano vstat. A dokola

autor
29. sep 2022

@simona20201309 zvladne, od 6:00 do vecera do 9! nie 7-8, to sme kolkokrat este vonku

autor
29. sep 2022

@majulino tak syn zas nerobi hluk, nebeha takto vecer uz, len proste s obed. spankom v skolke v trvani 1,5h!, bude zaspavat vecer neskoro, lebo jemu aj 1h spanok poobede staci na take dobitie bateriek, ze ide naplno do 21:00/22:00.
Nerozumiem ako mozu deti spat v skolke 1,5h a doma vecer spat uz o 19:00, moj syn ma proste extremne vela energie, jemu ten spanok dobije baterky na zvysok dna, doslova

aurora33
29. sep 2022

@simona20201309 ked budeš mať deti ktoré spat jednoducho nepotrebujú tak to pochopíš.

aurora33
29. sep 2022

Autorka, poznám to, nám tiež škôlka absolútne narušila režim. Aj som sa to snažila vysvetliť učiteľkám, ale nezabralo. Museli sme vydržať. Teraz už mám školákov a je to oveľa lepšie. Ale predné viem o čom píšeš. Naši už ani nechceli chodiť do škôlky lebo museli spat a počula som to aj od iných deti. Niektorí rodičia to riešili tak že ich po obede brali domov, a tam sa km venovali bez obecného spánku. Ale to boli takí čo su doma. Mne sa to kvôli práci nedalo. Ale presne tiež sme šli vždy pešo všetky ihriska sme prešli doma žiadna tv nič a aj tak oooobrovsky problém zaspať.

autor
29. sep 2022

@aurora33 no, nieco podobne u nas. Budeme chodit domov asi fakt az vecer potme z ihriska 19:00/20:00, aby som ho nejak teda este unavila.
Ze “zrusit spanok aby som o 8 mala pokoj” aaach ako velmi sa myli!!! Spanok som musela zrusit, lebo nespal este o polnoci!! aky pokoj, praveze kazdy iny rodic mal vecer davno pokoj, lebo im deti chodia spat v case, ked som ja este so synom vonku a oni uz maju “pokoj”….. ale pravdu mas, take extremne aktivne dieta treba zazit. Vymyslim to 🙂 reflex. vesta a domov budeme chodit vecer, varit a chystat veci budem v noci. A budem mat ten “pokoj” o ktorom tu poniektore pisu, co v tom case budu mozno aj spat

slavkadi
29. sep 2022

Aký máte večer "rituál"? Ako prebieha večierka?

autor
29. sep 2022

@slavkadi no ak poobede spi, tak vecer sme este vonku, doma potom vana, vecera a cakaaaaaam kym zaspi, lezim vedla neho. Potichu.
Ak poobede nespi, tak sme tiez vonku, ale nie tak dlho, opat doma vana, vecera, niekedy zaspi uz nad tanierom. Ale inak vstane od stola lahne a spi. Doslova

zuzkaa1991
29. sep 2022

Tak behat od 16hod do 19hod vonku....akoze aj moja ma energiu niekedy ale skratka musi ticbo lezat inac idem orec a bude musieť byt sama 🙂

slavkadi
29. sep 2022

A medzi večerou a posteľou? Pýtam sa preto, lebo u mojich funguje všade v byte zhasnúť, tichý režim 😁 len svetielko pri postieľke, prečítať rozprávku a už ostanú ležať, či spia či nie a ja si idem čítať do spalne. Tak či tvoj nie je až príliš rozrušený z denných aktivit. Vekom sa to zlepšuje, ráno dlhšie pospia ak nemusia vstávať, inak vstávajú 6:00 a spať idú 21:00. Dcéra je predskolacka, v škôlke si pospi hodinku, inak poobede doma nespava.

parvinka0001
29. sep 2022

Dvojky budim ich o 7.00 v škôlke spia ,večer idú spat keď chodia do škôlky o 19.00-19.30 .cez víkend vstávajú o 8.30-9.00 na obed idú spať cca 12.30-13.00 spia do tretej .večer chodia spat o 20.30.

ivangeline
29. sep 2022

Vies..to nie je o tom,ze si nepotrebuje pospat...alebo vecer nie je unaveny,ak toho zazil dost v skolke a bol aj vonku a fyzicky bol aktivny...to je o tom,ze sa nevie alebo nechce upokojit. Moj 4r spi na obed. Nema problem. Je pokojny typ. Dcera bola od baba urevana a nechcela spar,doteraz je problem...tolko aa hadze v posteli a vymysla...ze co chce a co jej je a ako chce.. ak su vsak podmienky priaznive,zaspi a to este nema 3 roky. Ozaj to nie je o tom,ze nepotrebuje spat. Najma,ak ho budis o 6 rano!! (Inac by v skolke nespal...)

autor
29. sep 2022

@parvinka0001 no a presne o tom pisem - spia ti na obed od cca 13:00 dve hodiny do 15:00, a uz 20:30
spia.
Mojmu synovi dvojhodinovy poobedny spanok spravi to, ze ma energiu do polnoci. Neexist. aby spal dve hodiny, do 15:00 a spal uz o 5 hodin na to

autor
29. sep 2022

@ivangeline budim, alebo vstane sam. Ale ako to tu tak viac pisem, fakt asi pockam este par dni, co to spravi, ked ma doobeda akcny den, aj ked inak akcny, ako ked sme doma len vonku sami chodili, predsalen je to ine, v skolke, s detmi.
Uvidim no, mozno sa to nejak prijatelne utrasie este.

ivangeline
29. sep 2022

Chvilu pockaj ale trvaj na skorskej vecierke. Ak nepomoze a neupravi sa samo...tak vsak zobudit skor ho mozu.. hodinka spanku mu na oddych staci. Ja nenechavam deti do 15tej..to je vela. O 14 budim,am este spia.. dlhsie len ked ozaj sa vychodili v lese...bolo hpruco...bol ci este bude narocny den.

ivangeline
29. sep 2022

My chodime spat 12 az pol 1.

aurora33
29. sep 2022

Ani kto nezažije nepochopí, čo tu aj čítam my sme mali všade tmu ticho telku som večer nezažila ani neviem kedy a proste nič nič nič nepomohlo. Spánkové hygienu mame úplne dokonalú a aj tak nič :D

lucilaines
29. sep 2022

@simona20201309 no ty si hrozne mudra ozaj. Moj syn tiezod 2,5 roka nespal a to som mu spanok nezrusila, prave naopak, kedze ja som chcela mat ten pokoj dokonca aj cez den. Na kolenach som ho prosila, hodiny s nim v tichu lezala pri posteli, hladkala citala, vyhrazala sa a neviem co vsetko, jednoducho uz spat nechcel a nepotreboval. Dnes ma 4 roky, mam doma este babo, no 100€ by som dala kazdemu co mi ho doma cez obed aspon na chvilu uspi. Nemozne.
Autorka, pre teba, u nas to bolo rovnako. Situacia ako pisem vyssie a napriekntomu v skolke spal. Nie vzdy, ale casto. Tiez sme v sukromnej skolke, ja som sa s ucitelkami dohodnut snazila, ony aj boli celkom ochotne, len proste sa to prakticky nedalo. Vsetci tam boli v tej spalni, ked mu povedali ze nemusi ist do postielky a nech sedi niekde na boku a cita si, tak vyrusoval vsetkych, co chapem, ze bol problem. Ked si lahol do postielky a dostal tam knizku alebo hracku tak aj tak zaspal. Doma potom zaspaval po 23.00 bezne a ja uz som bola z toho ko, pretoze uz ja som bola tak unavena, ze som chcela ist spat. A ano, ako tu niekto pisal, aj som chcela mat vecer pokoj a vobec sa za to nehanbim, pretoze mam aj manzela aj domacnost aj samu seba a aspon ta hodinka vecer pre mna a pre nas je naozaj potrebna. No boli sme ztoho na prasky vsetci. Nakoniec mi ho ucitelky budili skor, nechavali ho spat len nejaku pol hodinku a ked uz ostatne deti zaspali tak ho budili ancitali si s nim. To trocha pomohlo. Ale aby som ta povzbudila, tak teraz uz je v skolke druhy rok a uz nespi takmer vobec. Malokedy zaspi. Uz len lezi v postielke a proste nezaspi. A doma chodi spat potom 2.30 bez problemov

parvinka0001
29. sep 2022

Neboj aj moji by chceli byť dlhšie hore ale ja som v tomto rázna .idú ľahnúť pár krát sa ozvú poviem spat a spia .