Spánok u 9 mesačného, spí málo a nedá sa uspať, hoci je unavený

arcticcode
12. máj 2019

Ahojte. Mame doma chlapca, co ma v utorok 9 mesiacov. Kolko by malo take babatko za den spat?
Jeho spanok je jedna katastrofa, nic nespi, v noci sa hocikedy zobudi aj na dve hodiny a hraje sa, niet mu rady. Kazde uspavanie je porovnateľné s cestou na golgotu. Vrti sa, mrvi sa, otáča sa na brusko. Nemozme ho nechat spat na brusku, lebo on na brusku automaticky zacina liezt a stavat sa o postielku. Potom ked neustoji, nevie ako dole, tak sa pusti a nabije hlavku. Strasne malo spi aj cez den, trikrat po pol hodine. Dnes vstal o 5:20, uz sme ho tri razy davali spat, ale bez sance. Teraz je 8:56 cize je vyse 3,5 hodiny hore, oci si sucha, cervene, male jak vevericka posvu, ale spat nebude ani panovi. Vzdy jak ho chceme ulozit sa otaca na brusko, ak mu v tom rukou branime, strasne vresti, az sa mi chce revat a toto robi sustavne. Uz to naozaj nedavame a nevieme, co mame robit ☹ je toto normalne? Mne je jasne, ze by mal spat v takom veku uz len dvakrat denne, lenze predpokladám, ze dva dvojhodinove spanky a neze pol hodiny spi, vsak tiez nemoze byt take decko 7 hodin hore furt

arcticcode
autor
12. máj 2019

Teraz zaspal, po troch hodinach a 55 minutach. To zakazdym ho mame takto vystavit az na smrt?

jaja23
12. máj 2019

@arcticcode môj ide mat 10 mesiacov a od 9 spi len 2x.ked som ho uspavala na 3x denne, spal len 15 minút. Teraz spi napr. Vstane ráno okolo šiestej, ide spinkať okolo pol desiatej až desiatej, spi tak pol hodinku, vo výnimočných prípadoch hodinku, hodinku a pol. Potom ide spinkať okolo druhej, spi dlhšie, asi hodinku, hodinku a pol, ale to musím byť pri nom, alebo ho von kocikovat, lebo po polhodine sa budí. Keď som pri ňom, tak ho pohladkam, dám mu ruku a spi ďalej. V kočíku ho ukolisem. Večer ide spať o siedmej, ale to som tiež pri nom, väčšinou sa mrvi, zaspí okolo trištvrte na osem. Cez deň by inak nezaspal, len v nosiči keď sme doma, to dávať ho len tak ležať nehrozí. To by sa tiež mrvil, staval na nožičky a podobne. Večer spinka tak, že si s ním lahnem na veľkú posteľ a keď zaspí, preložím do postieľky. Ale to tiež sa mrvi, sada si, obzerá všetko.. To ho vždy napravím, dám mu pusinku a poviem, že sa ide spať.

jaja23
12. máj 2019

@arcticcode inak keď vstane o pol šiestej ráno tiež ho ukladám okolo pol desiatej, desiatej, aj keď je unavený. Snažím sa, aby si zvykol.

lily246
12. máj 2019

@arcticcode Ahoj, v prvom rade tebe aj tvojej žene prajem veľa síl a pevné nervy,veľmi dobre viem,čo je to dlhodobo nespäť. Mám 10 mesačného nezbedníka. Tiež slabý spáč.Dosť mu ale pomohli spánkové opatrenia,ktoré som zaviedla keď mal cca 3,5 mesiaca (neviem,či by u vás zabrali,keďže váš chlapček je už starší).
Treba zaviesť striktný uspávací rituál,aby chápal,že teraz sa ide spať. U nás to je: pred spaním kludnejšie hranie, ked na ňom vidno únavu,momentálne po 3 a pol hodine bdenia,zobrať na ruky,upokojiť,ísť do spálne,zavrieť dvere,zatiahnuť závesy,PUSTIŤ BIELY ŠUM, ľahnúť si s ním na posteľ tak,že si ho položím na svoje nohy tvárou ku mne a hojdám ho na nich kým nezaspinká,čo trvá chvíľku,preložím do postieľky. Môjmu toto pomohlo rýchlo zaspinkávať, aj dlhšie a pravidelnejšie spať. Biely šum je veľká pomoc. Niektoré deti sa budia na najmenší šuchot. Náš spí väčšinou na bruchu, to by som vášmu tiež nebránila,len ho treba asi viac ukludniť tesne pred spaním. Deti majú krátke spánkové cykly,zobudia sa veľakrát v noci a niektoré sa vedia samy upokojiť a iné potrebujú pomoc opäť zaspať. Musia skontrolovať,či je všetko tak ako keď zaspavali (Čiže ta istá perinka, stále šuští biely šum, stále je pri mne mojkáč,dudlík,atd...). To píše abu si viac rozumel detskému spaniu. Šúchanie očí znamená že už je príliš unavený a mal byť uspaný skôr. Asi je z tých neposednejsich aktívnejších detí,unavte ho poriadne medzi spaním. Toľko k mojím pozorovaniam,dúfam,že sa to spanie u vás zlepší.

lily246
12. máj 2019

@arcticcode Ešte by som sa zamyslela,čo mu chýba k spokojnosti,náš takto vystrájal keď bol ešte hladný a chcel mlieko pred spinkaním,aj v podávaní mlieka som zaviedla režim, keď bol väčší. No a posledné čo mi ešte napadá sú zuby, idú mu? To určite vidno na ďasnách. Náš vtedy horšie spí, ma už 8 zubov a teraz mu idú 2 stoličky. U toho vášho to vyzerá že potrebuje systém,upratať trošku jeho časový harmonogram lebo je v ňom on sám stratený,ale to len hádam.

jaja23
12. máj 2019

@lily246 inak presne, toto aj nám pomáha. Cez deň keď ide spať, zatiahnem žalúzie, pustím mu hudbu z internetu, baby sleeping mozart, dám do nosiča a on vie, že sa ide spať. Večer kúpanie, papanie a tiež vie, že sa ide spinkať.

lily246
12. máj 2019

@jaja23 hej,ja som ten biely šum zaviedla tak,že som ho pri ňom začala uspavat,pridala som ho do už existujúceho uspavacieho rituálu a pomohlo to. Samozrejme sú lepsie a horšie dni a noci, ale robíme čo sa dá, myslím že spinká cca ok, cez deň 2x po 1,5 hodiny a v noci sa budi 3-4x na papanie.

kristina2412
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
whatever1
12. máj 2019

@arcticcode Skoro som sa pocurala od smiechu na nad tym prirovmanim k 🐿nej posve😂😂😂

arcticcode
autor
12. máj 2019

No zuby má dva a ďalšie mu idu, to je jasne. Najlepšie spal po zaočkovaní, to som ho len položil do postielky, dva razy potriasol (máme takú kolisko-postielku) a bol tuhy jak bartošova.
Taže je to OK, že spí dva razy do dňa v tomto veku po pol hodine (aj keď dneska spal obidva razy vyše hodinu a pol) a ak aj vstane o piatej, tak proste v pohode 4 hodiny môže vytrimať byť hore, hej?

lily246
12. máj 2019

@arcticcode Neviem, čo znamená "vytrimať", predpokladám, že "vydržať". Ak áno, tak 4 hodiny bdenia sú ok, počet a dĺžka spánkov detí sú aj tak vždy individuálne. Podstatné je, aby dieťa vyzeralo spokojne a nie preunavene.

selest
12. máj 2019

Mame 8 mesacneho a spinka dva spanky cez den
Maximalne hodinku doobedu a hodinku poobede. Ak spi dlhsie budim ho lebo by to bolo presne co u vas. V noci by sa zobudil a chcel by sa aj 2 hodky hrat. Vstavame okolo.siedmej a vecer uz okolo 8 max pol 9 spinka. Je strasne aktivny takze sa hrame cely den. A tym myslim ze hrame vystrajame lietame po celom byte atd. Nejake dlhe vysedavanie v kresielkach ci v kocari nehrozi. Bud spi alebo je v pohybe inak mame tazku noc. Co sa tyka toho otacania na brusko nas sa tiez otaca ale on uz sa v noci otaca ako chce a uz vie pekne stat aj v spacom vaku cize sa nebojim ked sa zobudi a postavi ze sa udre. To si asi musite pockat kym sa to nauci a potom to uz neriesit. Inak ak nevie spinkat mozno mu je teplo alebo chladno nieco ho tlaci napriklad plienka alebo nas neznasa stitky na veciach.Ale mozu ho aj zuby boliet.. Tiez poobede uz nedavam ovocie ani nic v com je cukor. To uspavanie hlavne vecer je niekedy des. Ledva drzi otvorene oci ale nebude spat😂 my sme to predtym neriesili lebo ked bol mensi tak si spal resp.nespal ako chcel ale od pol roka som sa snazila spravit mu casovy harmonogram aby zhruba v tom istom case spal a uspavam aj cez den proste je 10:30 doobedu a ide sa pocuckat a spinkat. Ked ni na ruky alebo nosic. Vacsinou sa to podari a aj on uz sam byva zhruba v rovnakom case unaveny. Len treba asi vydrzat

jahodka007
14. máj 2019

@arcticcode ja som to mala podobne, až jedného dňa ked mam 7 mes. som povedala dosť. Cez deň som ho dávala spat len 2x, aby som v tom mala jasno. Ráno o 9-9:30. Poobede o 14:00. Nepozerala som na to kedy vstal. Musel vydržať.Klasicky rituál pred spaním. Uložila som do postieľky a odišla. Nastal plač, no po 3min.som vošla, dala cumlík, pohladkala a odišla. Opäť som prišla po 5min., potom po 6, nakoniec po desiatich. Reval asi hodinu a potom zaspal. Teraz ma 10mes a občas si este poplace, vojdem až po 10 min., ak stojí, tak ho položím, upokojim, cumel a odchádzam.
Držím palce, ja si to chválim, konečne som si oddýchla a začala sa z neho tešiť.
Ak ti padá, ked sa postaví, skús si to niecim zabezpečiť, tak ze ked spadne,aby sa onic tvrdé nebuchol.

marguay
14. máj 2019

Nerob vyplakavaciu metodu, uspech nemas zaruceny, jedina zarucena vec je poskodenie nervovej sustavy dietata, co sa odzrkadli na psychike v starsom veku. Niektore deti su viac kontaktne a na zaspatie potrebuju rodica a rytmus. Cize pohupovanie v satke na fitlopte alebo tancovanie v nosici....ja mam velmi zivu dcerku a garantujem ti, ze unavenie na odpadnutie moze sposobit este horsi a kratsi spanok. Nam sa osvedcilo normalne unavenie plus tazka praca pri uspati v satke, rozumej tancovanie a tak cize makacka, ale do 20 min uspesna. Take dieta kludne este 3x spat ak spi kratsie cykly. Vydrzi hore cca 3 hod a ak ak nezaspi neznamena, ze chce byt dlhsie hore o niekolko hodin, len ty nevies uspat. Perlicka : na predporodnom kurze nam vraveli, ze velku cast rodicovstva tvori umenie uspat dieta. Vtedy mi to bolo smiesne, ze ake uspavanie, ale po porode som si vlasy trhala. Do roka sme to vychytali a od vtedy ako hodinky.

selest
14. máj 2019

@marguay nosic alebo satka je super. Ja ked som sama vzdy uspavam v nosici a 95% maly zaspi do 5-10 minut. Len ked je tato doma tak sa maly pyta k nemu a tato velmi nosic nechce lebo mu je horuco v nom😂a clovek si hlavne nepride o krize ked nahodou uspavanie dlhsie trva