Spánok skoro 2,5 ročnej dcérky

alu123
14. mar 2013

Zaspáva okolo 22.00 hod., v noci sa dosť často budí - od narodenia až doteraz, len som si myslela, že je to kojením -nakoľko sa kojila skoro do 2 rokov. Túto noc bola v noci hore 2 hodiny nespokojná, plakala a nevedela zaspať, býva to aj inokedy ale trvá to iba hodinu. Ráno vstáva okolo 7,30 - 10,00. To je rozmedzie kedy vstáva hore. Nakoľko začíname mať problém aj s poobedným spánkom, zaspáva ešte stále v kočíku, vo vnútri zaspávala iba cez leto,keď sa kojila, odvtedy ju neviem uspať vnútri. Teraz je problém vôbec ju uspať aj v kočíku, cez zimu to išlo v poriadku, ale teraz už je to horšie, niekedy ju neviem ani uspať a sama zaspala okolo 17,30 večer na gauči a zobudila sa strašne nespokojná - trvalo to hodinu. To isté sa stalo, keď zaspala v aute tiež okolo 17,30 dala som ju do kočíka a tiež vstala nespokojná. Keď mi poobede zaspí v kočíku normálne, tak sa zobudí a je väčšinou spokojná. Prosím poradte mi. Ďakujem
Keď sa kojila, tak sme mali presný režim, chodila aj večer skôr spávať. Môže to byť mojou chybou.

ichbinich
14. mar 2013

@alu123:
Nemyslim si, ze to je "tvoja chyba". Mne to znie skor tak, ze tvoja dcerka uz denny spanok nepotrebuje... Skus ju niekolko dni nepokusat uspavat. Je mozne, ze potom skor zaspi a bude spokojnejsia.

Ja to poznam dobre u mojho syna: ked spi cez tyzden v jasliach, tak zaspava relativne neskoro, okolo 9, a trva mu to hodinu. Ked cez vikend nespi, zaspi skor a rychlejsie.
Ked zaspi a nieco ho zobudi a on este nie je vyspaty, je tiez veeelmi mrzuty, place a nevie sa utisit. Predvcerom sme obaja zaspali neskoro poobede na gauci, ked sme cakali, kedy pride konecne manzel z roboty. Potom sa zobudil a dobru pol hodinu plakal... Potom sa nastastie prebral uplne, najedli sme sa, este sa pohral a poskakal a siel spat.

Caste budenie v noci sa u mojho syna dost redukovalo odstavenim. Ale su noci, ked ma vola aj 5 krat. A su noci, ked spi pekne do rana. Nikto nie je stroj, a ani od neho neocakavam, ze bude spat ako zazerany x hodin. Aj ja sa budim v niektore noci casto, lebo sa mi sniva nejaka blbost, musim ist na wecko, som smadna a pod. A su noci, ked ma zobudi az rano budik... To je uplne normalne.

Ze bola v noci hore a nespokojna, mozno sa jej nieco snivalo, co ju "rozhadzalo". Moj syn mal raz zly sen, ze niekto bol u nas doma v obyvacke a vrtal mu do jeho milovanych auticiek... No a vysvetli uprostred noci 3-rocnemu, co je sen. Ze to videl iba on v jeho hlave, ze tu nik nie je... Chudacik, tiez plakal hodinu, kym sa ukludnil. Doteraz sa na to pyta, co bolo v tu jednu noc. Tak mu vzdy vysvetlim, ze to bol zly sen, ze vsak rano sme hned sli skontrolovat vsetky auta, ze sme vsetci spali a nik tu nebol.

Odporucala by som ti nasledujucich par dni vynechat denny spanok. Ak nahodou zaspi, nechat ju spat. Ale nesnazit sa uspat ju. Ak sa prave prestavuje, ze nebude spat cez den, bude to teraz chaoticke. Podla moznosti tomu daj volny priebeh.

Klasicke rady ohladom zaspavania a spanku si podla vsetkeho uz vyskusala: k veceru skor klud, ziadne blaznenie (pricom mojho syna praveze musim nechat vyblaznit sa, ked to potrebuje, inak sa mi vrti v posteli), podla moznosti ten isty ritual vecer (napr.: vecera-kupel-umyt zuby-odchod do postele), dat pripadne vsetkym hrackam dobru noc, citat knizku a pod. Mozes jej aj poobede/podvecer ponuknut medovkovy caj, uskodit jej nemoze, a mozno zaberie 😉

Ak mas este otazky, kludne sa spytaj. Vsetko dobre a pevne nervy!

kaja73
14. mar 2013

@alu123 nedavaj ju cez den spat a na noc ukladaj uz okolo 18-18,30-kdze je vtedy uz unavena-po par dnoch mi mala nabehnut na tento rezim. Presne tento problme sme riesili aj my-syn ma 3 roky a musela som ho presta davat cez den spat,lebo zaspaval az okolo 23h a v noci mal discoteku aj 2-3 hodinovu aspon 3 krat do tyzdna,pricom vsataval cca o 7h--uz to proste neslo takto.
A pritom on cez den vzdy zaspal bez problemov do 5 minut.
Bolo tazke mu to nedopriat,lebo on by cez den ozaj spal,ale po cca tyzdni nabehol ako tak na novy rezim.
Teraz nespava cez den cca 3-4 tyzden-vecer zaspava okolo 19,30h a spi v kuse do cca 5-6h,potom je chvilu hore ,vypije si svoje mlieko a spi este 1-2h.
Takze cez noc naspi cca11h co doteraz bolo tak max 8h cez noc-aj to nie vzdy- a cez den spaval 1,30h-teda spolu len cca 9-10 hodin
Cize teraz spi vlastne viacej hodin aj ked nespi cez den..

111mrkva111
14. mar 2013

ahojky aj ja som mala taký problem ale už som ju prekukla proste tvrdý režim som nasadila lebo už som bola unavená.. kojili sme sa sice iba rok.. ráno som jej nikdy nedovolili spať dlhšie ako do pol 8 a potom zaspala o pol 1 najneskor o 1 spava do 3 a večer je to síce horšie nikedy vydrži do pol 10 ale o pol 9 sa snažim najneskor ju dať do postele.. bolo to tažke prvý týžden ale či mi veríš alebo nie je to teraz super a ja viem že ona ešte potrebuje spať po obede lebo ked som ju nahodou nedala zaspala na gauči o 5 a spala aj do 8 a večer nie a nie spať... skus možno pomože.. moja malá ma teraz 2 roky aj 9 meiacov 😉

anjelicek26
14. mar 2013

@alu123 - budes musiet poposuvat cely rezim, kazdy den opl hodinu a po tyzdni ste na norme... ono do skolky tiez budete vstavat o siedmej najneskor a nie o desiatej... zacne ti tiez chodit skor spavat. Obedny spanok uplne nerus, ale skrat... v skolke bude pravdepodobne musiet spavat, tak by s tym bol problem. Skus ju po hodine zobudit. Inak nasa mala v tom veku prestala spavat uplne, med lizat to nebolo, ale ked dieta nie je unavene, spat ho neprinutis. Maly naopak spi 4 hodiny na obed...kazde dieta je ine.

usiko
14. mar 2013

@alu123 my mame doma spaca ale na tvojom mieste by som nedovolila spat rano dlhsie ako do 7-nanajvys 8 hodiny, potom ju ustvat🙂, teda ist von, nech sa vybeha a tak a po obede ju dat spat tak na jednu hodinku....napr od 1-do2, alebo od 2-3...no a potom ju skusit dat spat ...pred spankom tiez vonku, nech sa vybeha......podla mna scasti je to aj tvoja chyba🙂 .,.....su to zle navyky, ale len ty vies, ze to mozno inak neslo a tak si to vtedy citila,akurat ze uz si ustvana...takze skus poposuvat rezim, a casom zistis, co na nu zabera....mozno aj dlhsi popoludnajsi spanok bude ok, a mozno zaberie len to, ze popoludni uz spinkat nebude......drzim palce....urcite sa to upravi len treba skusat....inak, 2,5 rocne dieta uz rozumie vsetko,takze kludne aj dohovorom treba, iste mas na nu nejake paky, napriklad nasa zacala tak trucovat ze vecer , bola najedena, vycikana, napita, v postielke saa postavila a zacala vykrikovat ze chce papat...ale az hysterickykricala a pritom bola najedena, brusko vypucene, takze keeby bola jedla viac, bolo by jej tazko.....tak som jej povedala, ze ak bude takto kricat, tak sa nalakaju svieratka, s ktorymi spinka a budem jej ich musiet zobrat...odvtedy nekrici,zabralo to hned a ako ulozime o 8, spi do 7-8 rano....takze iste na nu nejake paky najdes.....

awalancha3
14. mar 2013

bola kojena dost dlho, navykla si, ze nocne budenie je "normalne".......nic ine nepomoze, len vydrzat a stanovit si pevne pravidla...obed o 12.00 a bezprostredne po obede ju dat lahnut, povedat jej, ze nejde spat, lebo este nie je tma, ale ze si ide iba odpocinut, ulozit ju, sediet pri nej (viem, ze za ten cas by si si kadeco porobila, ale vydrz, sed pri nej, nejako velmi jej nerozpravaj, povedz, ze rozpravky budu vecer, ked pojde naozaj hajat), nechaj ju v postielke 1 a pol hodiny, pokusaj sa aj od nej, ked bude kludna, odist..... aj ked nebude spat, oddychne si..... poobede treba chodit von a nechaj ju dobre vybehat, spinkat ju zacni davat okolo siedmej, kupanie, prezliekanie, vecerné prípadné mliečko, pozretie jednej rozpravky v telke a potom ju prenes do postielky, a tam s nou bud a rozpravaj, hlavne vymyslene rozpravky o napr cojaviem zajkovi, ktory bol vecer unaveny a boleli ho nozicky, lebo poobede si nozicky neoddychli a atke "vychovne rozprávky".... vydrz, do mesiaca bude vsetko ok....... v podstate je to aj predpriprava na skolku....
Nerob postupne zmenu, urob ju naraz a vytrvaj......

simca06022011
14. mar 2013

no podla mna sa navykla na zly rezim, urob raznu zmenu, rano ju bud v normalnej hodine, ziadne vyspavanie... na obed do postele o 12tej ako pise awalancha3, ja by som pri nej ani nezostavala, ale to enviem ako mate vyriesene, mne mala z ohradky nevylezie, dam ju tam a musi spat ked sa ma spat.... ked nezaspi poobede, tak spat nebude vobec, necham ju hore az do 19tej (postupne si ale moja uvedomila, ze nevladze a poobede spi o 12tej ako dudok...), okupe sa okolo 18:30, dostane papat a ide rovno do postele, dam jej dobru noc, pusu, poviem ze sa idem teraz aj ja umyt a ona nech spinka... a za chvilu spi.. niekedy si porozprava este daco.. ale ja idem do izby iba spat, viac k nej nejdem, az rano ked sa zobudime... jedine ako to dieta vies nastavit, je byt tvrda a stat si za svojim... vecer sa ide spat a hotovo 🙂 ked nebude spat, cez den sa nebude vladat hrat... casom na to prejde... jeden den bude plakat 10 minut, druhy menej a nakoniec ju to prejde... kamaratka si navykla malu na zaspavanie pri nej a neurobi teraz za den nic, to dievcatko bez nej nezaspi ani za nic.. musi k nej lahnut a vydrzat....