Spánok - nespánok trojročného syna

1inis1
26. dec 2014

Ahojte.....Som zúfalá zo svojho 3-ročného syna....Resp. najviac z jeho spánku. Priznám sa - nezvládam to, som zúfalá, je mi do plaču.....Aj cez deň je extrémne živý.....presadzuje si svoje....ok, dá sa to vydržať....Ale ako náhle má ísť spať nastane pohroma.....Zaspáva aj 2 hodiny....., v noci sa zobudí aj 3x a ráno nie je problém aj o 5,00. Večer prebieha tak, že je obrovský problém ho umyť, obliesť do pyžama, uspať....keď si konečne ľahne, nevie zaspať a je schopný aj hodinu volať "maminka poď sem" - a to opakuje ako gramofón, často veľmi hlasno aj pritom reve.....Je v kľude len keď si k nemu ľahnem.....to je ticho v momente......Lenže môj muž je proti tomu a ja s ním na 100% súhlasím. Pretože náš malý keď si na niečo zvykne.....koniec. A tak sa nevyspí ani ja....stále sa hemží, mňa všetko bolí a neviem spať, lebo malý sa mrví.....Nechcem takto spávať. Som za to, že malý má svoju izbičku a my máme spálňu. Nebolo to tak vždy, boli časy, keď v pohode zaspal a spal celú noc, max. k nám ráno prišiel do postele....Neviem, čo sa stalo....Ale skúsili sme úplne všetko....- rôzne časy ukladania na spánok, rôzny počet rozprávok - aj bez, rôzne typy lámp, hračky - nehračky, kúpanie - nekúpanie, masáže nožičiek, hudbu, zaspávanie s ním - bez neho.....vybehanie vonku, spánok cez deň - rôzne časy, nespánok cez deň.....milé slovo, dohováranie, pohrozenie, po zadku.....aj v noci - jediné to zabralo (potom ostal ticho a spal do rána). V noci sa domáha kadečoho.....chce lampičku, otvoriť dvere (aj keď sú), ale chce viacej, zapnúť inú lampu, vyfúkať nos, podať spadnutú hračku a pod. Ja neviem kde sme spravili chybu..... 😒 Chodí do škôlky od novembra.....tam vstáva každé ráno o 6,00 s plačom - stále.....V škôlke si s ním nevedia rady - nespí......Doma sme ho skúšali dávať spať o 18,00 o siedmej o ôsmej, o deviatej....nula bodov. Stále rovnaké.....Ja mám ísť o 2 týždne po rodič. do práce. Je mi zle z toho, keď si predstavím, že budem vstávať o 5,00 ráno s tým, že v priebehu noci som 3x hore a potom aj hodinu neviem zaspať 😒 Malý mal od malička problém so spaním.....ale čím je starší, tým je to akosi horšie.....Mal aj dobré obdobia - zaspal sám a spal celú noc....Už mám niekedy strach, že na nás susedia zavolajú sociálku, keď je to noc čo noc......Ale nechcem spať s ním, on si ľahko zvykne a potom s ním budem spať do puberty 😉 Ani manž. to neprospieva.....Chceme mať aj súkromie s mužom - aspoň v noci a myslím že po 3 rokoch je to aj namieste. Malý je inak na svoj vek dosť inteligentný, vie čítať aj písať niektoré písmená, vie pekne kresli, rozpráva zložité slová.....ale veľmi si vydobíja to svoje......Už aj lekárka mi povedala, že je veľmi svojský......Ja to ale nezvládam.....Niekedy si vravím, ako dobre bolo, keď som bola bezdetná.....a potom mi je ešte horšie. Bojím sa, čo z neho vyrastie, lebo všetci známi len krútia hlavami....že také dieťa ešte nevideli ☹

siska53
26. dec 2014

@1inis1 cele mi to vymazalo..:(
Tak len strucne.. My stale spime s detmi (4,5 a 2,5r.),syn tiez nie je velmi spaavy a casto nespi ani v skolke.ale lezat musi.
Co sz tyka tej noci,napadolmi postup z knihy- cez den si s nim sadnut a pokecat o tom,co ta trapi z spiszt si napady na to,ako to ulahcit jemu aj vam. Napisat uplne vsetko,aj najbizardnejsie. Nasledne vyskrtat nevyhovujuce a uplatnit tie,ktore budu vyhovovat obom stranam.

Alebo si spisat zasady nocneho kludu. Co robi syn,co robia rodicia.
Napr. Syn si ide o 19:30 robit vecernu hygienu. O 19:45 je v postielke. Mama (tato) precitaju rozpravku. 20:00 mama a tato daju pusu,zapnu lampu a odchadzaju nechajuc pootvorene dvere. Od 20:00 rodicia nereaguju na syna,nechodia za nim do izby Od 20:00\syn nevola rodicov.
Jasne,mozu byt situacie,ze choroba,ale to byva na detoch uz vidno,ze sa nieco deje,to uz by smr mi vediet rozoznat,kedy je to vrtoch a kedy naozaj mu je zle,ma teplotu ci daku bolest.
Neviem..toto mi tak napadlo..

siska53
26. dec 2014

@1inis1 este ..nenastalo topo nastupe do skolky?
Psychloga -konzultaciu ste nezvazovali?

danieli
26. dec 2014

Velmi vam držím palce, nemám radu, možno len riad sa svojimi pocitmi, my mame doma podobne dieta, direktívne, vsetko riesi krikom, akoby nevedel potichu hovoriť, zaspavanie mame podobne, aj hodinu hore a len mami mami, tak si teraz vzdy ľahnem k nemu kym nezaspi (lebo z toho vykrikovania mam iba nervy a z behanie po schodoch duplom), potom ho vsak prelozime do jeho izby a tam pekne spi sam vačšinou do rana, takto sa to da, tiez vsak nechcem, aby spal s nami, to je pre mna nepohodlne, je velmi hlučný, svojsky, tiez nam hovoria, ze take dieta nevideli, resp. ze je rozmaznany, skúšala som všeličo, aj po dupe, to vsak voooobec nepomohlo, u nas pomáha jedine trpezlivé dlhe vysvetľovanie, dohody, pochvaly a pochopenie resp. porozumenie jeho zlosti, niekedy ma to stojí všetky sily nevybuchnut a nekricat naňho, ale zisťujem, ze svätá trpezlivosť a dôslednosť je ucinnejsia, uvediem príklad, este kym bol menší, zaumienil si piť pred spaním, nie vsak hocičo, ale sladku minerálku, zuby mal umyté, vysvetlila som mu, ze iba cistu vodičku a ponúkla mu ju, nechcel, pokojne som zopakovala co a ako, vodičku položila na nočný stolik, nereagovala na žiadosť o minerálku, zlostil sa kričal plakal zúril, ja stale pokojne svoje, po čase pohar zhodil a vodu rozlial, pokojne som ju utrela a konštatovala, ze asi nie je smadny, opäť krik hnev, doniesla som novú vodu, vypil ju, celé to trvalo HODINU, zatinala som paste, aby som naňho nenakricala a zachovala rozvahu, odvtedy pije pred spaním uz len cistu vodu, sam ma upozorní, ze ma umyté zubky a minerálku nie, s vašim spánkom to bude este narocnejsie

1inis1
autor
27. dec 2014

@siska53 Mám pocit, že po nástupe do škôlky sa to zhoršilo...ale určite sme mali tento problém aj predtým 😒 Rozmýšľam, že zájdem naskôr k detskej nech poradí, či teda skúsiť psychologičku alebo neurologičku....K neurologičke sme s ním chodili ale z iného dôvodu, keď bol menší. Tá nám vtedy kázala užívať vit. B6. Skúsim ešte to.

1inis1
autor
27. dec 2014

@danieli Vďaka 🙂 Ja už ale tej trpezlivosti veľmi nemám.....On je extrémne nevyspytateľný....Čo na neho chvíľu platí, na druhý deň zase nie. Je náladový, aj cez deň....Keď začal chodiť do škôlky, tak som si normálne vydýchla.....Teraz som chorá a je to zle, keď ani v noci sa nemôžem vyspať, nie to ešte nedajbože vypotiť....No neviem si predstaviť, že by sme mali ešte bábätko.....- smer psychiatria Pezinok. My stále len riešime spánok, jedlo, obliekanie, hygienu - to sú hodinové záležitosti.

danieli
27. dec 2014

@1inis1 moje pocity, tešila som sa, ze pôjde do škôlky, no som tehotna a zo škôlky mi dvakrát doniesol take choroby, ze som vybrala uz ako tehotna stvoro antibiotik, on chorý ja chorá, my mame bližšie psychiatriu v Levoči 😀 nechala som ho doma, obliekanie sme uz vdakabohu nejako prekonali, bolo obdobie ked som ho vobec nemohla dostať z pyzama, rev krik vresk, jedenie u nas hrôza, pár jedál co je ochotný zjesť sam, ak je nieco ine nechce prísť ani k stolu, neochutna nezje, o par minút pisti, ze je hladný, ine mu nedám, volajako zje par lyzic, cirkusy okolo všetkého, nic nemôžeme urobiť normálne v pokoji, cely den s nim narabam, nic ine ani nestíham, dnes sme boli v Tatrach, zavesil sa manželovi na ruky, ani krok pešo, manžel samozrejme, aby neplackal, ho nosil ako taky otrok, ja nahnevana, ze so sebou tak nechá manipulovať, on utahany nahnevaný, no co narobim rodinná idylka, mne maly chodí pešo normálne kedze kocik som darovala, aby si zvykol vsak s babom nebudem ťahať v kočíku 3 a polročne dieta, my este aj ked ideme doobedu von tak viem, ze taká hodinka kym sa vychystame, lebo bude vymýšľať piť to hento svetrik škriabe topanka tlači a vonku zduty jak pes lebo chcel pozerať rozprávky, juuj roman by som napísala niekedy az nechápem ako moze byt taky protivny, ale faktom ostáva, ze ani v živote nebude vzdy vsetko po jeho

1inis1
autor
27. dec 2014

@danieli to ako by si opísala situáciu u nás 😀 Zatiaľ si hovorím (resp. utešujem sa),že je to obdobie vzdoru.....ale potom sa začnem báť,že je to proste povahová črta, temperament ktorý mu ostane celý život a ide ma šľak trafiť keď si predstavím pubertu. Môj ma utešuje,že MOŽE z toho vyrásť 😉 Skúsim sa poradiť s lekárkou a skúsim mu nasadiť vit. B6.....

bosoriak
27. dec 2014

@1inis1 Ahoj, ak je to normalne dieta (normalne myslim zdrave, bez psychologickej alebo neurologickej poruchy), tak mam jediny recept: pevne a laskavo. Ulozit, nereagovat. Vopred sa dohodnut, ze povedzme prides este raz, ale len za podmienky, ze bude potichu. Inak neprides. Mozes sa mu pokojne ozvat, ze si vedla v izbe, ale neprides. Nejde o to dieta zlomit, ale o to, stanovit nejake hranice. 3-rocny nie je malinke babatko a vie pochopit, ze je jednoducho cas na spanie a nie na vymyslanie.

Pripadne - moze ostat v izbicke, moze si kreslit, citat, sediet v postielke.. ale potichu a bez vyzadovania pozornosti. Ale to skutocne len v pripade, ak vies, ze nie je vycerpany.

Pochopitelne, uplne by som vynechala denny spanok. Moje dcery nespia od 2 rokov a nijako im to nechyba, skor mame peklo, ak nahodou v skolke zaspia. Denne aktivity, stanovit pevny rezim. A DOSLEDNE ho dodrziavat. A dolezite je aj byt jednodni s manzelom. Dohodnite sa, ako budete reagovat pri uspavani a aj to dodrzte.

Obavam sa, ze bez placu to nebude. Mozno uvaz navstevu susedov a vopred sa im ospravedln, ze mate takyto problem a chces ho riesit. Najlepsie s bonbonierou 🙂 Ale skutocne, je to dieta, potrebuje mat hranice, potrebuje mat jasne pravidla fungovania. Jednoducho neexistuje, aby dieta takto cvicilo s mamou, ved prides o rozum.

(Cele je to platne len ak je dieta zdrave, spominala si neurologa. Ak ma nejaku poruchu, urcite sa treba riadit pokynmi lekara.)
Drzim palce.

1inis1
autor
27. dec 2014

@bosoriak Ďakujem..... 🙂 . Malý je úplne zdravý. Na neurologiu sme chodili len preto, že sa narodil o 3 týždne skôr. V podstate skôr len preventívne na kontrolu. S tým denným spánkom......skúšali sme nespať, v podstate niekedy ani nezaspí cez deň, ale to je ešte horšie....Tiež som si myslela, že keď cez deň nebude spávať, večer lepšie zaspí a bude spať až do rána ale u neho to tak nefunguje.....Zaspáva ešte horšie a ráno sa budí unavený, tým pádom s plačom do škôlky. Minule mi učiteľka hovorila, že sedel pri okne, hlavu podopretú rukami - padala mu, zaspával ale do postele ho nemohla dostať.....Vraj nechce ísť spinkať, lebo čo keď náhodou pre neho prídeme.....Jemu ale dôsledné vysvetľovanie situácií nepomáha. Darmo mu ja budem vysvetľovať čo ako bude prebiehať, kedy pre neho prídeme......proste nula bodov, on si len to svoje omieľa. Občas v škôlke zaspí na gauči, ale pyžamko ešte oblečené nemal, ani nespal ako ostatné deti v postielke, dokonca tam ani neležal.....A to učiteľku má úžasnú, vie to s deťmi, deti ju majú radi, aj rodičia chvália......My s mužom sme jednotní, ale akosi všetky snahy zlyhávajú ☹

1inis1
autor
27. dec 2014

bosoriak Som to tak chaoticky napísala. Pre vysvetlenie v škôlke spať nechce, ale doma cez deň väčšinou spí cca hodinu.

bosoriak
27. dec 2014

@1inis1 Nie, dosledne vysvetlovanie nema absolutne ziadny zmysel. Dolezity je nasledok jeho spravania. To znamena, ze ak ho ulozis do postele, on potom hodinu vykrikuje a ty nakoniec prides a lahnes si k nemu, tak je vysledok jasny: ak budem kricat, nakoniec pride mama a bude po mojom. Chapes, ten nasledok mas v rukach ty.
Preto som pisala, aby si tam isla len vtedy, ak je ticho - a tak mu to aj oznamila. A povedzme maximalne dvakrat.
Tiez s tym spankom - je nejaky dovod, preco si mysli, ze ked zaspi, tak ponho pridete? Tu by som hladala dovod. Decka maju dost sebastredne vnimanie sveta, mozno ste niekedy povedali alebo urobili nieco, co sposobilo jeho vnimanie zaspavania a spanku ako cosi negativne. Skus sa zamysliet nad tym, co to mohlo byt. Nemusi to byt nutne jedna udalost, moze to byt nejake obdobie, casovy usek. Ale je dost dobre mozne, ze to odhali naozaj len detsky psycholog.
Ale podla toho, co si napisala, sa skor spanku boji a s tym by som nezartovala, moze si vyrobit kvalitnu neurozu.
A cez obed zaspi normalne, ci len s takym cirkusom?

siska53
27. dec 2014

@1inis1 hm..no nastupom do skolky sa vela detom zmeni spravanie k horsiemu..nas nastupil teraz ako 4,5r.v polke septembra a tiez som to pozorovala,trvalo to asi 2m.,uz je to lepsie. Tiez nie je jednoducha povaha,ale zas az tak ako tvoj nie.
Nepomohli by obrazky s tym,co sa vecer bude diat? Ze by to mal na nejakej nastenke prispendlene...?
Alebo daka hracka do postele?
A veru,bolo by dobre zistit,preco je zrazu taky pri nocnom zaspavani. U nas napr.dcerka skoro roka pol spinkavala v kociku v predsieni v tme. Bolo to fajn zaspievala som jej a o par minut odisla. A zrazu tam nechcela spinkat. Ona nejak este nerozprava dobre,este len startuje (ma 2,8r.),ale opytala som sa jej ze preco tam uz nechce spinkat. Jej odpoved? Vrtali.. U nas totiz prerabaju a obvas vrtali tichsie,to ju nezobudilo,no po 2x vrtali silno a ona sa odvtedy boji tam spat. Tak musim s nou na posteli..ale radsej som pri nej kym zaspi,aspon si oddychnem aj ja a nasledne idem robit daco v domacnosti (alebo sa hrat so starsim,ked je doma kvoli chorobe) .

Pytala si sa ho,ze co mu prekaza na spinkani?
Citala som,ze dietatu je lepsie povedat,po akej cinnosti sa nieco bude diat. Napr.malemu poviem ze pridem do skolky po teba,ked sa vyspinkas a napapas. Aj to som mu povedala,ze skor ako sa vyspinkaju a napapaju,nemozem ponho prist,lebo je zatvorene.

No urcite by som sa poradila so psychologickou...inak u nas mal syn druhu fazu vzdoru od 3r.a9m.cca pol roka a po nastupe do skolky zas na tie 2m.zhorsenie. Tetaz je to lepsie,ale obcas (ked je unaveny)sa vie prejavit tiez.

danieli
27. dec 2014

@1inis1 My sme rovnako boli sledovani na neurologii ako predcasniatko, rovnako narodeny 3 tyzdne skor, po porode mu stanovili este o tyzden menej teda 36 tt, nas asi bude aj hyperaktivny, ale to mu "nezazlievam" 😀 skor sa snazim pochopit, ze sa s tym nabaluju aj ine veci, teda cely ten cirkus co mame, ja neviem, ci je to povaha, ci z toho vyrastie, ak by z toho vyrastol tak ja sa asi pominiem od radosti, snazim sa mu vyjst v ustrety pokial nieco chce po svojom (to su presne tie ritualy, co zaberaju najviac casu a mne uz tecu nervy) a je to vec nedolezita (vyber tricka, cesta do potravin, ktorou chce ist, alebo aj somarinky, ze chce este nieco zobrat z domu pred odchodom a pod.), v zasadnych veciach som neoblomna, dnes uz rozpravku nie, lebo je vela hodin, aaaaale mozme sa dohodnut, ze bude zajtra, niekedy som uz taka unavena, ze nevladzem ani rozpravat, cely den s nim rokujem ako v parlamente, hovorim vysvetlujem vsetko sa snazim pokojne, maly je aspon trosku pokojnejsi, strasne dufam, ze prestane pre vsetko co potrebuje chce neche je zle ci inak hned kricat a hucat, uz aj teraz je to lepsie, no je to narocne, aj v rodine mi uz povedali, ze je rozmaznany, to ma trosku aj boli, zvlast ked viem ako k nemu pristupujem ja a ako ked je s nimi, v preklade u babky moze vsetko, tak to aj vyzera, doma nam to spolu celkom funguje, jasne nie je to jednoduche, ze ideme von a on uz caka a tesi sa, ale ide to vramci moznosti, u babky je zly ako cert, skusa ich medze a oni mu ziadne nekladu, potom aj doma chvilku trva kym sa zas upokoji, uz sa tym vsak nezaoberam, zaradila som len dalsiu vetu: u babky mozes milacik aj na lampe visiet, doma nie, funguje to, chape to, skusili ste zmenit aj izbu na spanie? myslim tym, nielen detsku a spalnu, ale hoci aj ine miesto v byte, nieco stylom, skus mi ukazat, kde by si chcel spat, je nejake miesto, kde by si si dobre oddychol? nas este na takeho vymozenosti obcas "naleti", raz nam zaspal v pracovni pod stolom, na koberci a celkom sam 🙂

siska53
27. dec 2014

@1inis1 este mi napadlo..co tak kupit kristal do bytu..jansom.kupila,lebo mm ma problemy so spankom. Kedze su ale male kamienky,tak subpod postelou v miske,lebo predsa su este mali (teda maku by mohlo vselico napadnut,nemozem byt nonstop s nimi. Su aj vacsie (dnes nam dala mama a je na lbraze v obyvke). Ma to harmonizovat priestor a na nespavost pomaha polozeny na stoliku. Ale su aj vacsie,co sa daju zavesit.
Skus pozriet www.liecive-kamene.sk
Ja som odtial objednavala aj kristaly aj saolinovu drt (tu som este neskusala).
Mm spi 3.noc ako dudok,ale mozno je to tym,ze nepracuje. Takze ci to pomohlo,budem vidiet,az ked pojde opat do prace.
Ale je to zaujimave s tymi kamenmi...
A mozno mas dake dieta typu duhove,indigove ci kristalove - skus si precitat charakteristiku.

1inis1
autor
31. dec 2014

@bosoriak Ani cez obed nezaspi normalne, trva to aj hodku....ale to ho nenutim, len ho dam do izby do postielky, tam sa hra a potom zaspi. Teraz sme na dovolenke a tu spime s nim v izbe, a to robi tiez cirkus. Ze chce ist domov, ze chce tata, ked lahne k nemu on, chcem maminku, ked lahem ja, zase chce ine, katastrofa.....

1inis1
autor
31. dec 2014

@siska53 My mu vsetko dosledne vysvetlujeme, stale, dookola......Hracky si do postele podonasa ake chce, je na to zvyknuty hlavne auta, ma taky ritual, bez hraciek nehrozi......

1inis1
autor
31. dec 2014

@danieli My sme teraz na dovolenke so sirsou rodinou.....a pyta sa stale domov.......on ma rad svoju izbu, len si vymysla.....tiez mi hovoria, ze je rozmaznany.....len on ma tu povahu zdedenu....a viem aj po kom, proste to je v rodine, musi mat to svoje, je neprisposobivy, malo flexibilny, ale taka som v podstate aj ja. A moj mi vravi, ze sa nemozem na neho hnevat, ked je moja kopia. Ale jeduje ma, ze si vybera co s nim spavi otec, co ja....a jasne, babky to vecny problem, oni nevidia co potom s nim my doma musime riesit a napravat.....Preto som ani nechcela nikam na dovcu ist, lebo prideme domov a mesiac budeme napravat.......

danieli
31. dec 2014

@1inis1 juuuj to je presne ako u nas, aj u nas zdedene, len z druhej strany, nas zas miluje nové veci a miesta, ľudí to nie, len ked ho niekto zaujme, teda vie zabaviť, neviem si vobec predstaviť, ako bude reagovať na babatko, občas sa az bojím, uz teraz ma dost odmieta -teda akonáhle je niekto iný okrem mna k dispozícii, mama nie, mama ssss (ze mam byt ticho), to sa ťažko rieši, nahnevať sa nepomôže, este väčšie odmietnutie, tak len vysvetľujem dookola omielam, ze som smutná a takto sa ku mne správať nemôže, zatiaľ v tomto výsledky maaaaalilinke, mame doma náročné stvorenia 🙂

1inis1
autor
1. jan 2015

@danieli no veru si neviem predstavit babatko......drzim palce 🙂 🙂 Je to naozaj narocne, aj ked teda by si jeden povedal.......ze jedno dieta 😀 Ale nie je dieta ako dieta 😀 Uvidim ako vo februari ked nastupim do prace 😀 Teraz sme boli na dovolenke so sirsou rodinou, by som si myslela ze si oddychne......este horsie 😀 stale sa pytal domov.......totalne neprisposobivy....

timea7
3. jan 2015

naozaj je to len o dôslednosti, vaším deťom sa občas zadarí si krikom vydobiť to, čo chceli a už majú v rukách niečo, čím vás môžu vydierať. Trojročné dieťa už toto veľmi dobre vie. Chápem vás, večer je človek rád, že si konečne trochu oddýchne, povenuje sa trochu aj partnerovi, miesto toho nervy ako špagáty a pokazený celý večer. Na susedov sa vykašlite, okolie má vždy najviac rozumu, najmä ak takéto niečo nemuselo nikdy riešiť 😠 , maximálne ich upozornite, aký máte problém a poproste o zhovievavosť. Dieťaťu vysvetlite s kľudom, že jeho rev a opakovanie toho, čo chce, nič na veci nemení. Večer bude prebiehať takto - dohodnite sa spolu s ním na postupe, môžete to spolu aj nakresliť na kartičky a pridať k nim aj nakreslené hodiny, aby bolo jasné, v akom čase sa čo bude diať. Dieťa už tieto obrázky dokáže porovnať. A nepopustiť. Dieťa skúša, kto z koho. Tak, ako písala @bosoriak, nejde o to, dieťa zlomiť, ide o to naučiť ho, že sú veci, o ktorých rozhodujú len dospelí. Držím palce.

beech
19. jan 2015

@1inis1 tak akoby som o mojom malom čítala cez leto 2014 my konečne začal už spávať celú noc a aj po nástupe v septembri 2014 do škôlky a teraz počas Vianoc pýta v noci mlieko budí sa v noci ked som mala nočnú mojej mame v posteli vystrájal nevedel čo vlastne chce ani tam ani to taktiež som zúfalá že čo sa sním stalo lebo aj keď ideme do škôlky začal plakávať a to nerobil chodili sme krásne až som bola naňho pyšná a teraz neviem čo sa stalo!!!

1inis1
autor
19. jan 2015

@beech som objednaná k detskému psychologovi, dám vediť čo a ako. 🙂 Hlavu hore a hlavne veľa trpezlivosti, sama jej mám málo.......ale.........to je to naj asi.... 🙂

1inis1
autor
19. jan 2015

@timea7 Susedom sa chystáme už dlho.....s velikánskou bonbonierou.......Mladá je chápavá, lebo má syna staršieho od nášho malého.....Ale býva s maminou.....Sme objednaní k detskému psychologovi, tak sa uvidí....