Spánok kojených detí

zuzana9393
2. sep 2022

Baby dajte prosim tip ako si nenaucit dieta na celonocne kojenie. Starsi syn mi spaval celkom dobre prve mesiace. Lenze neskor sa zacal budit 3x, potok 5x... As sme.to uspesne dotiahli na kludne aj 15x za noc 🤦‍♀️. Teraz mam druheho syna a tiez zo zaciatku 2x, momentalne sme na 4x 😄 bojim sa aby to nedopadlo rovnako. V noci ked sa zobudi neplace, len ry hlo kruti hlavickou na jednu a druhu stranu, vydava divne krochkave zvuky a rozhadzuje rukami. Napapa sa, zaspi a o 2 hodinky je hore. Ako ho naucit spat dlhsie? Uspat radsej na rukach a nie na prse?

0silvia0
2. sep 2022

@zuzana9393 ked som mala male deti, nic nepomahalo, len s nimi spat. V noci sa uz obsluzili same a ja som rano ani nevedela ako casto sa nakojili...

sapetka
2. sep 2022

@zuzana9393 nepises kolko ma syn.. skor by som dbala na to aby ked je na prse aj pil nie spal alebo dudloval. Ked sa napapa mozno aj potiahne dlhsie. Zavisi aj od toho ake syte mlieko mas.osobne by som pri sebe v posteli dieta mat v noci nechcela, to by som sa uu vobec ja ani manzel nevyspala

siska53
2. sep 2022

@zuzana9393 to tazko asi.. nasich som nic neucila a maly spal.celu noc od 3.m., budil.sa fakt vynimocne.. mala sa budila len raz, ale ja som ju vzdy dojcila v posteli a obe sme vzdy zaspali, tak ani neviem, ci to pomohlo..kazdopadne budila sa raz v noci len do roka, potom uz aj ona prespala celu noc... Su vsak deti, ktorym to prosto nejde..

Ak ho nemavas, skus si ho dat k debe do postele.. iny tip ja nemam..

elizabet173
2. sep 2022

@zuzana9393 oddeľovala som kojenie a uspávanie, žiadne dudlovanie a driemanie na prsníku. Potom, keď prejde z hlbokého spánku do plytšieho, hľadá prsník, chce mať ten istý stav, ako keď zaspával. To nie je o jedle, ale o prostriedku na zaspanie. Na to som mala cumeľ. Nakojila som, odgrgnúť (u nás nevyhnutnosť), pomojkať, položiť do postieľky, cumel, hladkať, šepkať, držať za rúčku. Takto sme fungovali od narodenia, budenie bolo raz v noci iba prvý mesiac, potom už vôbec. Nepíšem to ako univerzálny recept, lebo to ani univerzálnym receptom nie je, len to možno niekomu pomôže

lasoli
2. sep 2022

viesco,tak nakoj a mechaj tak,nieze sa uspi dudlovanim.Ale budit sa bude aj tak podla mna,nieke to o jedeni ale o zuboch najskor,prva bola kojena a ta to iste ako ty so starsim aj horsie druhe ,som im odsavala mlieko a tiez najskor dobre soali a potom ako sli zuby tak sa budili ,ked siel aktualne zub tak ta jedna z dvojiciek aj 5x za noc som musela jej dat cumel a decku,co sa budila a to nebola kojena,toto slo tak do 3r a ako maju vsetky zuby tak uz naststie klop,klop je to len tak raz za moc ,bud cikanie alebo len ze sa prebudia.

ls56
2. sep 2022

Uspat radsej na rukach a nie na prse? Asi nevies co uspavanie na rukach je. Bud rada pane boze, ze si to mozes ulahcit prsnikom. Alebo chces drncovat dieta 2hodiny na fitlopte kym zaspi? Moja ma 8 mesiacov a niekedy sa na kojenie zobudi aj 10x a neriesim. Ved bud rada ze das prsnik a hned zaspi. Bola by si radsej keby si zobrala prsnik a nemohol by zaspat a musela by si ho trmacat hodinu v noci na fitlopte kym zaspi? Dobre si to premysli.

zuzana9393
autor
2. sep 2022

@ls56 pozri, nerozvasnuj sa prosim...ja som to pri prvom synovi napocitala 17x za noc. Chodila som ako matoha, mal rok. Kojit som ho kvoli tomu prestala. Mi nehovor, ze to dieta potrebuje kazdych 20 min prso v noci. On sa len naucil na tu blizkost. Tebe to moze vyhovovat, ja by som tomu rada predisla

zuzana9393
autor
2. sep 2022

@lasoli dakujem, ja som presne rozmyslala, ze by som skusala odsat a v noci davat len flasu. Moznk by to dalo par noci zabrat, ale snad by sa naucil

0silvia0
2. sep 2022

@zuzana9393 a ma cumel? Ten nepomoze?
Moji cumle nikdy nemali, tak ja som nemala inu moznost, len s nimi spat, pre mna to bolo najpohodlnejsie.

zuzana9393
autor
3. sep 2022

@0silvia0
Cumel ma, lenze ked mu ho dam, chvilku podudluje a potom toci hlavou a cumel vypadne. Takto to ide dokola. On vydrzi spat aj do 3 ale potom do 6 sa zobudi aj 3x. Co nie je take zle, akurat by som bola narada keby sa takto zacal budit aj do 3, ked si moc zvykne na prso

zuzana9393
autor
3. sep 2022

@elizabet173 toto skusam. Len nie vzdy sa podari.

zuzana9393
autor
3. sep 2022

@siska53 toto nam par krat pomohlo, ale ja sa nevyspim ked je s nami 😄 prvy s nami spaval uplne v pohode a teraz nejak uz potrebujem svoju polohu a neviem s nim spat

lasoli
3. sep 2022

@zuzana9393 no ja som ti skor chcela napisat ze je jedno ci sa dieta koji alebo je na flaske s cumlom,ak je citlive na rast zubov bude sa budit na kojenie a a rovnako aj na cumel,vidis aj s cumlom mas tereoetie das a vypadne ked sa prebere nema cumel aj tak zreve az ked mi ten cumel nedas.Ak mas takw citlive deri na zuby tk rataj ze sa vam to nocne budenie zlepsi az po 2 r ked uz zuby vyrastu,aspon u nas to tak bolo.A to som mala kojenu a cumlovane a rovnake noci.

ls56
3. sep 2022

@zuzana9393 potom nevyplakavaj ked budes musiet hojdat na lopte namiesto toho hodinu a viac v noci🤷‍♀️

zuzana9393
autor
3. sep 2022

@ls56 pozri mam druhe dieta, tebe to mozno vyhovuje sa budit 15x, mozno mas taky spanok, ze ti to nevadi. Ja sa ale nevyspim a chcem tomu nejak predist to je cele...a neboj nebudem ti isto vyplakavat 😃

zuzana9393
autor
3. sep 2022

@lasoli neviem ci to ten prvy mal kvoli zubom, lebo ked mal rok som to s kojenim vzdala. A potom uz spaval celu noc.

elizabet173
3. sep 2022

@zuzana9393 nevadí, skúšaj ďalej, postupne to pôjde. Určite by som uspávanie na prsníku nenahrádzala uspávaním na rukách, s tým si veľmi nepomôžeš. Spánok dieťaťa veľmi neovplyvníš, niektoré má tvrdší spánok, iné je hore pri každom šuchnutí. Niektoré maminy si pochvaľujú, že dieťa spalo oveľa lepšie, keď ho dali spať do inej miestnosti. Vyskúšané to nemám, ale možno by to za pokus stálo.
@ls56 trmácanie v noci hodinu na fitlopte je len ďalším zlozvykom, na ktorý naučili dieťa matky, potom sa od neho ťažko odúča. Tiež kojiť v noci desať krát už nie je o jedle, ale o tom, že si dieťa z matky urobilo cumeľ, nespí dobre ani dieťa, ani matka.

lasoli
3. sep 2022

@zuzana9393 no tak to si mala dobre ,mozno teda len kojenie,u nas to nemalo ziaden efekt bolo jedno ci kojenie ci flaska cumel sa budili pokial im nebyrastli vserky 5a to poslednej az v 3r;)

lasoli
3. sep 2022

@zuzana9393 a ako pise elizabet isto nie uspavanie na rukach,ja som tk starsiu na rukach usoavala na denny poobedny spanok do 3,5r!;) To je tiez zlozvyk za zlozvyk.

stanislavicenka
3. sep 2022

@zuzana9393 vies autorka, ale ten prsnik nie je iba zdrojom jedla. Kedze mas druhe dietatko,snad to vies. Hlavne by si mala prestat pocitat zobudenia babatka v noci. Tym to sebe zhorsujes. Mne pri synovi pomohlo spolocne spanie. Inak by som sa zblaznila. Proste, mas babatko,ratala si s tym,ze nebudes v noci spavat🤷. A vzdy su to len obdobia. Vzdy to tak je.

elizabet173
3. sep 2022

@lasoli tak by som nerobila ani náhodou, svoje dieťa som milovala, ale nemienila som mu robiť otroka. Jasné, že boli noci, ktoré som s ním v náručí prepochodovala, lebo sme mali aj zdravotné problémy, operáciu, ale tých bolo pár. Asi si si to mohla dovoliť, keby si mala dvojčatá vo veku 3,5 roka, plus novorodenca k tomu, tak by zaspávali pekne krásne samé

lasoli
3. sep 2022

@elizabet173 praveze ja sim mala dvojcata a aj starsiu na rukach co sa uspavala,do 3,5 co baby mali 1,5r;)A aj baby ma vytrapili uspavanim,oc boli dvojicky tiez ruky,potom cele mesiace hacky v kuse hopkanie a nakoniec neustale kocikovanie,u nas bol problem ten,ze mali tie 20' prerusenia kde sa budili a uz bez pomoci nevedeli zaspat.
Viem ze som to takto nie moc dobre robila ale ked som potreboavala mat vserky 3 vysoate ina cesta nebola,lebo nevyspate deti-urevane a osice sa deti. skusali sme uz ori dvojkach aj samousoavanie aj stale ukladanie do postielok ale ani to nebolo dobre pretoze aj tak ta jedna bud nezaspala v tej postielke alebo ak zasoala sa zibudila po 20'--a zsa uz len na rukach bola.

elizabet173
3. sep 2022

@lasoli fúú, tak to ťa obdivujem, máme v rodine dvojčatá, ale od narodenia položiť do postieľky a spať. Mamina si k nim sadla, chytila za rúčky, niekedy poplakali, ale nevyberala ich, naučili sa. Na rukách by ich pri svojich 44kg uspávať teda nemohla.

lasoli
3. sep 2022

@elizabet173 no my sme potom nastastie kupili tu hacku a tak vydrzali 3m a potom kocarik ale kocar bol tak ze sa musel hybat a k tomu ta mala 2r a kedze som potrebovala aby aj ona spala tak mi bolo jedno ze na rukach,len niekedy bol problem to skombinovat ;)
A inak tiez smw si myslei ze budu ine ako starsia lebo boli v inkubatore 1m a tak spali same,ale po 3tyz doma sa to zhorsilo s tym spanim.No kazda mama sa musi vytrapit,nastastie su to len 1-3roky a potom je uz stale lepsie a lepsie;)

elizabet173
4. sep 2022

@lasoli tak ja by som dvojročnú neuspávala, aj keď chápem, že si nechcela, aby budila dvojčatá, ale ja by som vydržala. Každá mamina si ale urobí tak, ako jej to vyhovuje

zuzana9393
autor
4. sep 2022

@stanislavicenka ano, ked chces mat dieta musis ratat so vsetkym. Ja ratam aj s tym, ze v puberte bude fajcit/ pit... Ale budem sa rovnako ako pri kojeni tomu snazit predist. Su deti ktore kojene niesu vobec a zvladnu to bez ujmi na psychike.

stanislavicenka
4. sep 2022

@zuzana9393 ved nic take som nespominala. Neviem, kde si to vzala. Iba tolko, ze chapem, ake to je, sama som to zazivala viac ako 5 rokov. A ze najlepsia rada je, prestat pocitat, kolkokrat sa dieta zobudi🤷

lasoli
4. sep 2022

@elizabet173 no ona by potom vobec nezaspala a to bolo horsie,ako ked som ju tych 20'udpavala na rukach,som si zvilila mensie zlo,potom uz v 3,5r nepotrebovala soat a bolo lepsie. Ine je kebyze sa jej venujem,vtedy ok lenze ja som cely cas bola v podstate pri 2jkach a to nebolo dobre ak by bola nevyspata a nemam na nu cas,vies ze bola viacej urevana,robila sceny,jednak z nespatia a jednak zo ziarlivosti a potom aj povahu mala taku horsiu.
Ja si myslim ze kazdy si robi tak ako najlepsie vie zvladnut.

zuzana9393
autor
4. sep 2022

@stanislavicenka to bola reakcia na to, ze ked mam druhe babo, mala by som ratat s tym, ze sa nevyspim. Pri detoch musis ratat samozrejme aj s daleko horsimi vecami ako len tym. To je najmenej. A neviem teda ci mi prestat pocitat nejak realne pomoze 😃 skusala som ho teraz len zobrat k sebe ale nekojit, kedze musel byt napapany a zabralo. Zaspinkal. Tak budeme to skusat dalej. Pripadne dam asi len cajik neskor. Skor som tu chcela vediet co babam pomohlo. Aj napriklad s tym spanim v inej izbe by mi to nenapadlo. Mozno vyskusame ak by to bolo moc zle