Ahojte maminky mam synceka ktorý má 3,5 roka chodi do školky len do 12h zo zdravotných dovodov (často byvame chorý a tento prvy rok adaptacie horor) . Na obed idem po neho a do 13h ide spinkat doma, a obycajne aj spi uz o 13h na spanok sa velmi teši aj rad spinka on je od malička strašný spachtoš. No a podla mna by mu stacilo spat max 2h -tak ako v skolke deti spinkaju ale on sa neda zobudit spi tak tvrdo ze ho neviem zobudit a niekedy potiahne aj do 17h spanok napriek snaham budenia, uz som skusala rozne druhy budenia( svetlo v izbe, vysavanie vo vedl.izbe, zapnutie TV, ...) a ked ho zobudim na silu je hodinu taky protivny ze až po tom to prejde ved zase kto by bol prívetivý ked by nas vytrhli z najlepsie spanku. Potom sa este hrame a este chodime aj von aby sa unavil , ale z tým nemame problem, v pohode ale o 20h sme uz v posteli bez problemov pozreme jedneho Macka uška a ide sa spinkat, niekedy mu dlhsie trva zaspavanie co sa necudujem ked potiahne poobedie🙂 ale do 21.30h spi nemame ani protesty ze by nechcel ist spinkat ved je tam nepomer casu od zobenia poobede po vecer líhanie. Prosim Vás o rady ako mam docielit aby poobed.spanok trval kratsie aby som ho nemusela nasilu budit . A rano ho budim o 7h ked sa ide do školy, tažko velmi zase vstava. Uz som skusala ze ho nedam poobede spinkat ale dozaduje sa ze chce ist spinkat ze je unaveny, a ked ho nedam je schopny zaspat aj o 18.30h a spi do rano jedine vtedy rano vsatne v pohode a niekedy aj sam. Myslite ze by som mu mala zrušit poobedne spanie? ja sa s tym dako neviem stotožnit v jeho veku aspon 1,5h poobede by sa mu este zislo ale......
A napr. cez vikendy ked sme doma ho nechavam spat dlhsie spi aj do 10h vtedy ho uz budime spal by aj viac iste ale vtedy uz poobede nejde spat ani sa nedozaduje spinkania a vecer potom v pohode zaspi o 20h.
Ja som stale nepochopila co riesis - sama pises, ze je spachtos, pospi si poobede, nema problem zaspat vecer, noc prespi....ine matky by skakali meter dvadsat, ze maju cas na seba aj na domacnost a ty sa stazujes? 😅 Kazde dieta je ine, netreba porovnavat, niekomu netreba spat v tomto veku cez den, ine pospi aj vyse 3 hodin. Ak to malemu vyhovuje tak ako to je, naco mu to menit ?
Ja mam dceru v tom veku a za tyzden spava cez obed asi len 2x, no vtedy da aj 2-3 hod., dalsie dni jej netreba spat vobec cez den. Moja najstarsia od 3 rokov uz nespala cez obed a nechybalo jej to.
Fúúúú, tak keby môj poobede spal do 17-tej, tak ho večer nedostanem do postele ani do polnoci. Jemu stačí taká hodinka, hodinka a pol...mne sa to zdá dosť veľa... a nespomínala si to doktorke?
a co skusit doktorke na odber ci mu nechybaju dake vitaminy, moja dcera je uplny opak od narodenia. ako babo spavala 4h v noci 3 cez den od 2 rokov mi poobede nespi a chodi spavat medzi 20-21 a vstava ako hodinky o 6 rano cize uplne ciperna, spava len v skolke alebo len lezi ako mi hovoria ucitelky, ona by len behala, plavala a teraz sa pyta stale ze che lyzovat 🙂
@caspino
ahoj, ja by som to ani neriesila. ak v noci spi dobre, tak ten poobedny spanok zrejme potrebuje. spi presne tolko kolko potrebuje. a skolka vie deti riadne unavit.
a inak - ked je hore - je "zivy"? - ak nepozorujes u neho nejaku apatickost ci ine, tak je to naozaj len o tom, ze spi presne tolko, kolko potrebuje.
ps - co by som ja za to dala - drobec stava o siestej (co je uz super, ked spaval poobede, aj to len 35 min, tak staval o 4,30), spat chodi cca o osmej, a pre nas neskutocne. 😉
@caspino
tak potom by to malo byt v poriadku. inak naopak, moj starsi - ten si zase rad pospal vo veku tvojho - vstaval o deviatej, o 15tej zaspal do 18tej, a o deviatej vecer uz zasa spal 😉 akurat to mas trochu nevyhodu v tom, ze takto ti prakticky cely cas co ste spolu prespi, a si jeden druheho malo "uzijete".
poznam take dievcatko...rano vstava o 9.00 a o 11.00 sa uz opat pyta do postele...a spi aj do tretej a o 18.00 by isla spat opat...co by ine mamy za to dali, ked ti vecer v pohode zaspi, tak neries...snad bude moje druhe taky spachtos 😉
@majka777 ak to dievcatko, co spominas, ma uz 3 roky, tak by som hladala pricinu prilisnej spavosti...to nie je absolutne na zavidenie, ze tak stare dieta vydrzi hore ledva 2 hodiny. to sa hodi tak na par mesacne babatka... 😕 Tam je na 100% nejaky problem. Ja teda rozhodne netuzim po dietati, co vacsinu dna prespi ...
@caspino moj takmer 4rocny nespava poobede vobec. A to teda pred 21:30 ani nezaspi.rani vstava medzi 7-8.
on,je zas opacne na tom. Vynimocne ho to zlomi a zaspi skor alebo, nedajboze, poobede.
tak bud vydrzis tu hodinu mrzutosti,ak ho zobudis skor,alebo ho nechas spinkat.asu malu tiez musim budit,lebo by bola schopna do 22 ci 23 byt hore,kebyze ju necham spat do 16.
aj tak zaspava az medzi 21-21:30.
ale ja ju zvyknem budit tak,ze otvorim dvere a s malym sa hrame viac nahlas,prip. Ju budim pesnickou a necham jej cas na prebratie vacsinou v mojom naruci.
@caspino Ahoj, spanok lieci. Syncek potrebuje spanok. V skolke sa deti najedia a okolo 12.30 uz spia, aspon u nas. No a kedze prvi zacinaju vstavat uz okolo 14 hod, este potichu, kym vstanu posledni, vsetci sa postupne pobudia... Takze nikto dlhsie ako do 15 hod nespi (iba ti najmladsi). Vecer chodia spat uz o 19 hod, aby spali vkuse 12 hodin napr. do 7.. Skus to posunut aj ty, napr. vecerny spanok, ked sa vyspi poriadne v noci, nebude taky unaveny, a potom poobede nechaj spat, s tym, ze pred 15 hod normalne fungujte, radio, pomaly ho preber, nechaj polezat... nie ze hned musi vstat. U nas aj 4 rocne deti by spali aj 3 hodiny poobede 🙂 A pritom doma spia v noci aj 12 hodin...
A ako radaia aj ine mamicky, nechaj urobit krvny obraz, ci nie je anemicky. Ale to by bol podla mna unaveny aj pocas dna.
A nerus poobednajsi spanok, ako ti radia. Bude unaveny, mrzuty, prejde to do hyperaktivity a neskor to bude este horsie, lebo bude permanentne unaveny. S tym mame nejednu skusenost, dokonca sme davali spat aj 5r dietatko, lebo to nezvladalo. Skor ako o 22 nezaspalo, rano pred 8 budili a dievcatko vkuse unavene alebo totalne ako duracelka. Nastavil sa iny rezim, do 20 spat, rano vstavala sama pred 8 a poobede hodinka - hodinka a pol spanok a dietatko ako vymenene a asi po pol roku, ked mala 5,5 sama si posunula spanie, zaspavala pred pol 8, rano do pol 8 a poobednajsi spanok sme uz vynechali, lebo len lezala ale nespala. Proste na to dozrela 🙂 Ale sama. A je rozdiel, nechcem, lebo nepotrebujem uz spanok, vyspim sa v noci ako ked dieta nechce spat, lebo trucuje. A nech sa na mna nikto nehneva, aby 4r dieta spalo v noci len 9-10 hodin a cez den nic, je malo... ani nie po roku sa to prejavi na spravani.
@matozazzo len moj je nespavy od babatka. Vzdy spal menej,nez jeho kamosi. A mala som co robit,abyvsom ho uspala poobede uz od jeho 16 mesiacov. A skusala som vselico. A to som uz bola,tehotna s mladsou. Dakedy zaspal,az po hodine uspavania a boli dni,kedy sa to nepodarilo vobec. Aj,ja som bola,ten typ. Ale poobede som aspon,lezala a to musi aj,maly.
sesternica nespavala poobede tiez velmi skoro a do polnoci hore a o 6cula. Je hyperaktivna i teraz a to,uz je dospela. Jej tetke stacia 4hodiny spanku (a nie je to,ziadna starenka). Takze kazdy clovek,potrebuje inu dlzku spanku.
jej maly asi viac. Aj ked,je sledovany,spytala,by som sa,ci ma zelezo a ine,hodnoty ok.pre istotu. A mozno,len,potrebuje viac spat a casom sa to upravi.
ja som aj,teraz malu zobudila.jemne pohladkala licko,nechala,otvorene dcere a rozpravali sme sa s malym. A je hore,tak ideme pokracovat v hrani.
Mat take dieta tak som stastna.A ked ti prespi celu noc tak to je super a este aj chodi tak skoro vecer spat.Prvykrat pocujem o takom dietati.Mozno druhe take nebude a bude ti to chybat tak ho nechaj spat.Moja 20 mesacna dcera spi poobede hodinu a pol a to by som bola rada keby aspon o tu polhodinku dlhsie.
@caspino ahoj moj ma 3 a pol tiez do skolky esye nechodime lebo sme sa prestahovali poobede mi uz nespava asi 5mesiacou ale pametam si ked este spinkaval tak bol po zobudeni strasne nervozny vecer zaspi o 22:00hod niekedy zaspi aj poobede no velmi mala a tiez potom spi sj 3hodky no to treba postupne odvikat od poobedneho spanku pametam fi ze ked sme dakam isli v case poobed.spanku bol nervozny a unaveny ale teraz mi uz nechce spat