Spánok 2,5 mesačného bábätka

nanka3
27. okt 2014

Ahojte mamicky, chcela som sa opytat, ako zaspavali vase deti, moja dcera ma 2,5 mesiaca a spat chodi vyslovene s placom... ci cez den alebo v noci, obcas sa stane, ze je to bez placu, ale vacsinou je tam stale plac..... nas rezim je takyto: ked dcerka vstane, napapa sa (kojim ju), pri papani vacsinou kaka, takze po papani ju necham odgrgnut, potom prebalim, toto nam trva asi 25-30 minut, potom sa trosku hrame, zvycajne je vo vybracnom kresielku, alebo na hracej deke (tiez asi pol hodiny az 45 minut), ked vidim, ze zacina byt nepokojna, trosku sa vrti, ale zacne mrnkat, tak ju polozim do postielky, zapnem kolotoc a snazim sa ju uspat.... niekedy pekne zaspinka, ale vacsinou pusti strasny rev... myslim, ze boliet ju neboli nic.... skusala som ju dat spat aj skor, ked na nej nebadat znamky unavy, ale to sa tiez pusti do placu, lebo jednoducho nechce este lezat... snazim sa ju uspat aj na prsniku, ale to sa mi podarilo mozno 5x, hra sa, ja jej davam prsnik do pusi ona 2x potiahne a potom von, potom zasa dnu a zasa von... a toto je schopna robit donekonecne, preto som zaviedla cumel (aj ked povodne som bola proti). Uz som fakt unavena z jej vecneho placu... hlavne ked pocuvam naokolo, ako deti inych mamiciek neplacu, len sa usmievaju (co by som teda chcela vidiet lebo velmi tomu nemozem uverit)... vtedy mam uz uplnu depku ☹, ako ste to mali vy? robim niekde chybu? Inac, ked sa mi ju uz podari uspat, spi vacsinou hodinu a potom zasa kolotoc odznova.... dlhsie pospi len vonku v kociku, doteraz nebol problem, ale ked zacne tuha zima, uz sa nebude dat chodit 3 hodinu vonku. Budem rada za akukolvek radu, ci postreh 🙂 .

uhnakova
27. okt 2014

Ty si optimista, ked polozis take malinke babo do postielky a myslis, ze zabuva 🙂. Nasu doma uspavam na malom vankusi hojdanim na rukach, uz je na to pomerne zvyknuta, takze uciti hojdanie a zaspava. Horsie to byva len vecer, pocas sestonedelia zvykla plakat cca 15 - 20 minut aj na rukach, potom bol asi tri tyzdne klud, zaspala prakticky bez problemov len po par zamrncaniach a teraz cca tyzden je zase vecer velmi nervozna. No neriesim to nejak, babo sa skratka musi navyknut, ze vecer musi zaspat. Ale v tomto veku proste u nas nehrozi, ze zaspi v postielke. Tam ju prekladam az ked mi tuho zaspi na rukach. Neboj sa, nepotrva to vecne, starsieho som cca 5-6 mesacneho postupne naucila zaspavat s cumlom pri hladkani a aj dcerku tak planujem. Ale este musi podrast, aby to zvladla.

luba41
27. okt 2014

zrušiť cumel a naučiť zase zaspávať na prsníku..po ležiačky, neprekladať do postielky..v noci spať spolu, dojčiť po ležiačky / nebudiť, nesvietiť zbytočne/....dieťa potrebuje náruč maminy a nie kolotoče, postielky, kočíky,hracie dečky..tie prídu na radu omnoho neskoršie, a možno vôbec..tomu dieťaťu to nič neprináša v jeho rozvoji..takéto maličké dieťaťko potrebuje neustály blízky fyzický kontakt s matkou ...priberá dobre? papá pokojne? neodtrha sa? dojčíš na požiadanie? nosíte sa ?a tie druhé detičky, čo Ty vieš, ako s nimi maminy "zaobchádzajú"-cumlíky, postielky, odddelené niekde v izbičke, vyplakávacie metody...-potom tie detičky rezignujú..tak sú aj výnimky..ale prirodzené pre detičky je byť neustále s maminou.. 😉

nanka3
autor
27. okt 2014

@luba41 prvych 6 tyzdnov ziaden cumel nemala a na prsniku napriek tomu zaspat nechcela... neviem, preco, uz som mala doma 2x laktacnu poradkynu, prisatie je spravne, ale zial neviem kojit poleziacky, nie je vtedy dobre prisata, cize ju kojim posediacky, jedine tak sa dobre prisaje, laktacna p. mi ukazovala ako kojit poleziaky, ale to pochybujem ze niektora takto koji.... kym sa totiz dostala k leziacej polohe, tak kliky nad dietatom robila.... no skusala som to, ale mne to vobec tak neslo, tak sme si s malou lahli obe na bok a len tak prisunula, za chrbatik som jej zrolovala deku, ako prve sa snazim zaborit bradu do prsnika, ale mala stale sklana hlavu dole a nie, a nie otvorit pusu poriadne a tym padom sa prisaje zle a mna to boli, navyse sa nahlce vzduchu a boli ju brusko, uz som to skusala x-krat.... inak spava v postielke len cez den a vecer po kupani, vtedy zaspi krasne, napapa sa, trosku ju pohojdam na rukach a dam do postielky a zaspinka uplne sama, v noci, ked sa zobudi na papanie, uz ju do postielky nedavam, spi s nami v posteli, a snazim sa ju kojit poleziacky, ale niekedy je to nemozne, a predsa si s nou musim sadnut, kym sa poriadne naje... potom prebalit, ale za tym uz nechce vobec spat, ked sa ju snazim dat lahnut, ci uz do postele alebo do leziacej poholy na rukach... pusti strasny rev, akonahle zmenim polohu, vezmem si ju pred seba (mala, akoby sedela), tak plac prejde...... uz som fakt zufala... a psychicky unavena.... co sa tyka satky, skusala som, ale neosvedcila sa nam.... mam aj nosic manducu, ale dcera v nom nechce byt za nic na svete, strasne v nom place.... mile rada by som ju nosila, ale nechce to... naopak v kresielku je spokojna, tam sa jej paci, ja si zvycajne sadnem ku nej na zem a prihovaram sa jej, hrame sa s hrackou....

uhnakova
27. okt 2014

@nanka3 este dodam, ze netreba pocuvat, ake uzasne su deti inych mamiciek, treba sa cim skor zmierit s tym, ake je tvoje vlastne babo. Moj prvy syncek bol velmi narocne dietatko, tiez som sa napocuvala hovadin, ale robila som si po svojom, snazila som sa, aby plakal co najmenej a spal co najviac 🙂. Dcerka je oproti nemu hotovy anjelik, ked je vyspata a napapana, tak sa len usmieva a recni. A hlavne dokaze cez den pospat viac nez 30 minut 🙂.

luba41
27. okt 2014

@nanka3 skús uspať už večer vo vašej posteli a nechať u vás..pri dojčení bábo leží a Ty sa musíš nasmerovať podla jeho potreby..ak budeš dojčiť po sediačky: v noci ked precitne malá-svietiť len malé svetlo, nerozprávať zbytočne, nemanipulovať zbytočne--prebaliť, nadojčiť a nechať zaspať na prsníku..potom položiť..ja som tiež dojčila do polroka posediačky, potom až po ležiačky a ľutovala som, že som nezačala skôr..inak za tú dobu sa mi stalo max 2x, že dieťa úplne precitlo a nechcelo dlhšie spať..inak to fungovalo v pohode..a nato nosenie si určite zvykne, len treba čas a skúšať to..ale teda musíš sa pri nosení pohybovať, najlepšie na prechádzky a pod.

kofoluska
27. okt 2014

@nanka3 V prvom rade je Tvoja dcerka na svoj vek podla mna premotivovana. Vibracne kresielko, hracia deka, kolotoc v postielke. Neustale nejake vnemy, nema si kedy chuda oddychnut. Pre tak male dietatko je narocne aj udrzanie ocneho kontaktu a unavi ho to pomerne rychlo. Mala by si trosku ubrat. Ja viem, ze to vsetko pomoze "zabavit" dieta, mat chvilu cas co i len si umyt zuby. Ale dieta nepotrebuje taketo nahradne predmety, ktore ho len vycerpavaju. Ono potrebuje mamu a kontakt s nou. Prve styri mesiace bol moj syn 80% bdeleho casu na rukach. Narocne, ale mala som doma pokojne dieta, ktore sa naozaj usmievalo. 🙂
Dalsia vec - ked raz dieta nechas spat u seba v posteli, zmier sa s tym, ze tam bude spavat stale. Nie je pre tak malicke babatko nic matucejsie ako fakt, ze niekedy moze spat v posteli pri maminke a citit jej vonu (a citit sa bezpecne) a niekedy nie. Takze sa rozhodni - bud postel alebo postielka, ale nestriedaj to. Moze to byt dovod, preco je problem ju v noci uspat. Jednoducho automaticky ocakava, ze bude polozena sama do postielky a brani sa tomu.
K uspavaniu. Syna som asi do jeho desiatich mesiacov uspavala na rukach. Tak mi zaspinkal vzdy pokojne, bez placu a pomerne rychlo. Potom si to sam zmenil a doteraz zaspava tak, ze lezi na boku alebo na brusku, drzim ho za jednu ruku a on mna druhou ruckou okolo krku.
Prve mesiace som sa snazila ukladat ho do postielky, aby spaval tam. A to bola niekedy cista katastrofa. Potom som prestala pocuvat zarucene dobre rady starych mam a mamiciek, ktore su zastankynami "studeneho odchovu" a syn spi odvtedy so mnou. A poviem Ti, odkedy je to takto, obaja sme spokojni a vyspati. 🙂
Pevne nervy a hlavu hore. 🙂