Spánok 10 mesačného bábätka

kaja153
27. apr 2021

Ahojte maminy, mám prve babatko a mám trošku chaos v jeho spánku a teda celkovo v spánku babatiek.

Režim máme celkom pekný, aspoň mne teda vyhovuje:
Ráno vstava o 6:00
prvý spánok od 9:10 do 10:10
druhý spánok 13:30 do 15:00
nočný spánok 19:00 do 6:00
V noci sa budí 2x

takto to vyzerá uplne super, problem je ale ten že na mlieko sa budi o pol noci a o 4. A o tej 4 už nezaspi inak ako v hojdacom kresle...ktore hupem ja. Viete mi poradit kde v tom režime može byt chyba?

Tak isto kedy mu treba zmeniť režim, dlžky bdenia, dlžky spaánkov atd... alebo si ho začne meniť sam?

Ďakujem vam

denden77
27. apr 2021

@kaja153 moja ma 7m, az na par minut hore dole, ma na vlas rovnaky rezim.. v noci mlieko nema asi mesiac.. a do bdelosti sa prebudi len vtedy, ak dlho place (nestihneme dobehnut a podat cumel vcas, v pripade napr. zleho sna - asi 🤷‍♀️😁 to sa stalo zatial raz)

mima1
27. apr 2021

To ze sa budi dva krat by este asi problem nebol. Problem by som ja videla to hupacie kreslo ktore by som musela hupat.
Keby si skusila v noci jeden krat dat len vodicku? Nepomohlo by.
Ja napr v noci zasadne nesvietim ked idem pre mlieko a to ho beriem do kuchyne kym zarobim mlieko. Ohrejem vodu za 20sekund vylejem do flase nasypem mlieko po ceste zatrasiem rychlo prebalim zas po tme a kym si vypije mlieko tak znova spi.

kaja153
autor
27. apr 2021

@mima1 to že sa budi 2x nevadi ani mne. Len ked ho o tej 4 nedám do kresla tak nespi. Hra sa v postielke, smeje sa a blaboce si a tak

mabenn
27. apr 2021

Ja problém v režime nevidím, v tomto veku je normálne, že sa dieťa v noci prebudí viac a má problém zaspať. Niektoré deti sa preberú a sú hodiny hore. Myslím, že časom sa to upraví. Syn bude mať 3 roky a vždy nad ránom sa už preberá, niekedy sa mi ho už uspať nepodarí a vstane skoro. V tom veku sa mi stávalo že o 5tej sa preberal, s tým že chodil večer spať neskôr a teda to bolo posunuté oproti vám. Ja by som to nazvala že už je dieťa "prespaté" nad ránom a už ten spánok je ľahký.

mabenn
27. apr 2021

Plus to môže súvisieť aj s tým, že sa v noci budí "len" 2x. Môj keď sa budil 10x + tak niekedy proste ešte sám od seba tvrdo zaspal ráno. Proste to dieťa ešte nevie spať celú noc komplet tvrdým spánkom a zväčša sa to tam nad ránom takto prejavuje...

siska53
27. apr 2021

@kaja153 a ked si ho vezmes k sebe do postele, ani tak nezaspi?

anile12
27. apr 2021

@kaja153 a aj ho prebalujes? Nemôže mu niečo ten spánok prerušiť? Lebo moja aj keď začne len šušťať rukami (prebúdzať sa na hlad) rýchlo strcim cicku a ona vlastne papa ešte v spánku. Ona sa vôbec nebudí na jedenie. Čiže len sa na papa v spánku a pekne pokračuje potom. Nebudem ju ani na prebaľovanie ani na nič.

kaja153
autor
27. apr 2021

@siska53 nie, zaspi iba v tom sprostom kresle. Ked si ho vezmem k sebe tak sa len prevaluje cezomna a cestuje po celej posteli

kaja153
autor
27. apr 2021

@anile12 o tej polnoci prebalujem, o 4 nie.

ivangeline
27. apr 2021

prestan hupat...lebo zly navyk robis... ano..pd tej cca 4tej sa nad ranom tazsie zaspava..aj mojej to niekedy trva...

danieladugard
27. apr 2021

Keď sa hrá v postieľke a len blaboce, tak by som nechala... A išla spať. Uvidíš, či zaspí, alebo bude hore dve hodky. Ale pokiaľ nie je rev a narek, tak by som neuspavala, fakt hojdanie je nie dobrý návyk.

andreatytler
28. apr 2021

@kaja153 Rezim mate presne taky ako sme mali v tom veku my. Vacsina deticiek ma velmi lahky spanok po 4:00 rano. Aj u nas bolo velakrat tak ze ak sa zobudi o 4:00 alebo o 5:00 tak je velka sanca ze uz nezaspi alebo len vtedy ak ho drzime v naruci sediac v kresle. Neda sa prelozit do postielky, lebo sa okamzite zobudi.
Ja by som vynechala krmenie o 4:00 rano. Lebo tvojim cielom je aby sa budil o 4:00 co najmenej a ak mu davas jedlo, tak sa na to nauci a bude sa budit nadalej. Nas syn sa zobudi niekedy aj 5x za noc ale mliecko dostane len 1x okolo 2:00 rano. Inokedy dostane len cumel.
Tiez by som skusila ho nechat v postielke nech sa hra a ja by som sa tvarila ze spim (alebo aj naozaj spala ako sa poznam).

To ze je cas na zmenu rezimu spoznas tak, ze budes mat problem ho uspat pocas dna a aj vecer. Budes musiet casy bdenia stale predlzovat aby bola dostatocne unavena na zaspatie a potom vam bude vychadzat vecierka okolo 21:00 a to uz nie je dobre. My sme presli na 1 spanok okolo 13 mesiaca ale bol to dlhy prces, kedy sme miesali da a jeden spanok, podla toho ako sa rano zobudil.

kaja153
autor
28. apr 2021

@andreatytler pýtam sa preto na ten režim lebo mi len tak napadlo že či ho nedávam o tej 18:30 spať skoro že je o 4 vyspaný respektive že nezaspi sam. Ale ked ho uhojdam tak spi do 6 uplne v pohode. No a sameho zaspat ho nenechavam preto lebo by bol hore aj hodinu a pol a potom by zaspal a tým padom by už nevychádzali tie spánky.

Ja už sa teším ked bude mat len jeden spanok, nebudem musit nič menit

ledgerka
28. apr 2021

@kaja153 moj ma 11 mesiacov. Vstava okolo 7:30. Prvy spanok o cca 10, spi len polhodinu, potom ho budim inak ma problem zaspat poobede. Druhy spanok ma okolo 13:00 a spi maximalne 3 hodiny, potom ho budim. Vecer zaspava okolo 19:00, niekedy aj pred 19:00. V noci sa sem tam zobudi, vela krat je to medzi 5-6 rano. Dostane mlieko a ide spat do postielky, niekedy pocujem ze sa aj pol hodinu prehadzuje ale potom este zaspi a spi do pol 8. Uz je v izbe trochu svetlo o tomto case a spal celu noc tak uz nezaspi tak rychlo a myslim ze je to normalne. Na tvojom mieste nehojdam, necham tak v postielke, polozi a zaspi.

marzuz89
28. apr 2021

@kaja153 kreslo vyhod, vážne, hneď teraz. Nauč ho zaspinkať znova po prebudení samého, pohladkaj ho, bud pri nom, nerozprávaj na neho ani nezazinaj svetlo.

Na čo si ho naučíš, na to bude reagovať. Keď budeš pri zaspávani používať fitloptu, bude ju vyžadovať. Keď budeš hupat v kresielku, nedokáže zaspať nijako inak. Keď budeš v noci jazdiť kočíkom po celom byte, zaspí ti iba tak. Normálne mu ukaz, že sa dá spinkat v postieľke, za pár noci sa to naučí. Nie je na škodu že sa prevaluje, ved si hľadá polohu a snaží sa zaspinkať. Nechaj ho, dôveruj mu. Uisti sa ze nie je hladný ani precikany, bud pri nom, ale žiadne negatívne zásahy mu nerob a nepodporuj ho v nich.

Pomozu aj zatemnovacie závesy, keď ráno začne svitat skoro, detičky sa zvyknú budiť so svitanim 🙂

kaja153
autor
28. apr 2021

@marzuz89 cez den spi bez kresla, aj v noci ked sa zobudi okolo 23 alebo pol noci alebo 1-2. Ale akonáhle sa zobudi o tej prekliatej 4 hodine tak už nezaspi. Teda v postielke nezaspi. Zaspal by po hodine, hodine a pol lenže to by sa posunul celý režim. Neskor by vstal, nevychadzali by spánky ani večierka.

Ja som si myslela že má veľa spánku a že preto sa mi budi o tej 4 a už sam nezaspi (v kresle zaspi do 5 minut) a neviem teda či chceš spat kedže zaspi takmer hned, alebo nechce kedže sam nezaspi. Vobec nerozumiem babatkam :D cez den spi 2-2,5 hodiny a v noci 10 s kreslom 11,11 a pol tak neviem či je to vela alebo malo alebo akurat

andreatytler
28. apr 2021

@kaja153 To si nic nerob... aj ja mam presne taky pocit ze babatkam nerozumiem ale ospanku som si toho dost studovala a naucila sa pokusom a omylom.
Priemer je tusim 14 hodin spanku pocas 24 hodin na ten vek. +- 1-2 hodiny hore a dole.
Takze nemyslim ze ma privela spanku. To ze nevie zaspat o 4:00 rano, je len prirodzeny spankovy rezim. Hladina melatoninu klesa a hladina cortizolu stupa a o 4 rano su uz obe hladiny vyrovnane, takze je dost tazke zaspat ak sa nahodou zobudi a preto potrebuje pomoc s tym kreslom. Je to naucena asociacia.
Ak by si ho vzala hore o 4:00 rano, tak by musel mat prvy spanok okolo 6:00 a nielenze by sa vsetko poposuvalo, ale zarucene by povazoval ten ranny spanok za pokracovanie nocneho spanku (preto by vydrzal byt hore max. 2 hodiny) a cely rezim dna a noci by bol naruseny. Okrem toho by sa este viac naucil na vstavanie o 4:00 a zacal to robit pravidelne.
Ja by som sa vsemozne snazila aby sa nezobudil medzi tou 4:00 a 6:00.
Ja napriklad ani na WC nejdem v tom case aj ked mi ide mechur prasknut.🙂
Dbaj aby mu nebolo zima, lebo v tom case je najchladnejsie a chlad ho moze zobudit.
Skus vynechat krmenie o 4:00. Bud daj len vodu alebo nic.
Ide leto a svetlo bude velmi skoro a tak kup zatemnovacie zavesy aby bola v izbe velka tma.
Urcite mu daj mliecko o tej polnoci aby sa nebudil na hlad.
A ak sa uz zobudi, tak sa snaz uspat, ale postupne znizuj to hupanie.

Inac kolkokrat do tyzdna/mesiaca sa zobudi pred tou 6:00? Nas syn sa budieval asi tak 2-3x do tyzdna do prveho roku zivota a potom sa to zlepsilo a budi sa tak 3-4x za mesiac.

andreatytler
28. apr 2021

@kaja153 Ako som vravela podla mna ma akurat dost spanku ale je mozne ze on je dieta ktore potrebuje extra malo spanku, alebo extra vela.
Kludne skus par noci potiahnut do 19:30-20:00 a uvidis co sa stane. Alebo naopak nema dost spanku a potrebuje 15 hodin. Neskusala si predlzit denne spanky? Mozno pridaj polhodinku k obom spankom. Nas syn mal dni ked spal aj 4 hodinny (2+2) cez den.
Treba skusat.

kaja153
autor
28. apr 2021

@andreatytler takto sa budi napríklad jeden týždeň v mesiaci a potom je klud a potom zase. Vcera a predvčerom sa zobudil prvy krat az o 4.15 čiže som mu mlieko musela dat. Tak isto muz vstava o 4.20 do prace takze suchoce ked sa chystá a tak ďalej

andreatytler
28. apr 2021

@kaja153 Aha... takze on ma take tyzdnovky skoreho vstavania. A nebadas ze sa to aspon trochu casom zlepsuje? Je to stale take iste.
To ano, ak sa zobudi prvy krat o tej 4:00 tak jasne ze mliecko trba... a nezaspal ani vtedy?
To s tym muzovym vstavanim, to je tazke.... spanok deticiek v tom case je velmi jemnucky a kazdy suchot ich zobudi. Mozno ak by si muz nachystal veci v obyvacke a rano z izby iba odisiel a potom sa vychystal v obyvacke.

kaja153
autor
29. apr 2021

@andreatytler on sa nechystá v izbe. Chystá sa v kúpeľni,oblieka na chodbe,ale máme dlhú chodbu a z nej sa ide do izieb a je to počuť. Bývame v byte čiže susedia tiež búchajú a tak 🙈🤦

andreatytler
29. apr 2021

@kaja153 joj tazke to mate, chapem.... my chodime po spickach uz rok a vieme presne kde drevena dlazka vrzga a mame prekazkovu drahu co sa snazime tie miesta prekrocit.😀

danieladugard
29. apr 2021

@kaja153 white noise? Neviem, ako sa to prekladá do slovenčiny.. Dcéra to mala pustene pár mesiacov, keď mala ľahší spánok, blokuje to ostatné zvuky.

kaja153
autor
29. apr 2021

@danieladugard biely šum, ano pustam to malemu

bobo2433
29. apr 2021

@kaja153 odveci ti napíšem 🙄🙈už ste presťahovaní? 😮🙃🙃🙃

kaja153
autor
29. apr 2021

@bobo2433 ahooooooooj, ano 🙂

bobo2433
29. apr 2021

@kaja153 jeeeej woow 👏👏super , ale sľúbila si nam foto ,lebo že ste vybrali úplne iní ako sme radili 🙈🤣🤣a nič 🤣🤣🤣tak nech sa len dobre býva ,nech ste spokojný ♥️