Spánky 5 mesačného dieťaťa

ls56
28. máj 2022

Ahojte, idem si po radu, lebo už som fakt zúfalá. Moja dcéra má 5 mesiacov a vydrží byť v bdelom stave tak 45min až maximalne 1 hodinu. Príde mi to, že nerobím nič iné len ju uspávam, aby nebola nervózna. Ráno vstane medzi 6-7 a potom začne kolotoč. Za deň máme aj 6-7 spánkov, lebo je stále unavená a jej spánky trvajú tak 40-45min (1 cyklus). Celý čas ležím pri nej a držím ju za ruku a aj tak sa zobudí. Kočík zbojkotovala a spí v ňom rovnako krátko. Ona by aj chcela spať viac, ale jednoducho sa zrazu začne budiť,pretierať si oči a už je po spánku. Douspať som ju tiež skúšala ale nejde to. Hneď ako sa zobudí tak mrnčí, lebo je nevyspatá… už som fakt bezradná, tak prosim Vas, ak viete o niečom, čo bude na ten môj štuplík platiť, tak sem s tým.

zuzanka.zuzu
28. máj 2022

a prečo furt len spite? vy sa už môžete hrať pod hrazdickou. ona už je asi nervná z toho že musí zase spat... čo vlastne okrem toho robíte? čítate si? obzerate predmety v byte? máš kontrastné kartičky? (na môjho nezabrali ale skús)

ls56
autor
28. máj 2022

@zuzanka.zuzu rozpravame sa, hrame sa pod hrazdou,ukazujem jej obrazky v knižke,je na brušku a hrá sa sama s hračkami,ideme na prechadzku vonku…. Veľa toho! To neznamená že keď chce spať, že sa zobudí a leží a ja čakám kedy bude chcieť zase spať! Tu ide o to že nech robime čokoľvek tak ona je realne unavená po 45minutách a šuchá si oči, trie si uši, má sklené oči. A pokiaľ ju neuložím do hodiny, tak je preúnavená a plače a plače. O večeri ani nehovorím, ak to prešvihnem, tak je preunavena a nemôźe zaspať!

zooeynka
28. máj 2022

@ls56 vynechat nejaky spanok a proste ju prezabavat? Moja ma presne 5 mesiacov dneska, a napr.dnes sme mali iba ranny asi hodinovy spanok a potom okolo obeda jeden ledva 40 minutovy...a teraz o 18:45 mi zaspala a to uz bude nas nocny spanok, zvykne potiahnut do rana do 6tej. Bola popoludni unavena, tiez si suchala oci ale uz proste nezaspala....tvoja spi zrejme prilis casto. V noci ako spi?

ls56
autor
28. máj 2022

@zooeynka skúšala som… ale ona je potom už taka preunavená, že ju musím uspať jedine hojdaním a aj to sa mi zobudí po 45minutách s plačom, lebo by chcela ešte spinkať a inak keď som to skúšala, tak nič ju nebavilo..hračky vyhadzovala,nechcela byť na brušku,stale zívala,mrnčala a nič sa jej jednoducho nepáčilo

ls56
autor
28. máj 2022

@zooeynka a noc mame taku,ze pokial spinka cez den dobre tak aj v noci. No ked sa snazim cez den jej natiahnut bdenie,tak vecer je to s uspavanim masaker a po polnoci sa potom budí kazdu polhodinu snad…

zuzanka.zuzu
28. máj 2022

nie je zvyknuta byt hore, musis ju to naucit. tie prechodne obdobia su na slucku, budes unavena, ale inak jej to asi nepojde.... a ano, ma len 5 mesiacov, v noci sa este cca 5 mesiacov nevyspis 😉 podla mna mas trosku nerealne ocakavania, je este prilis malicka. takze bojovy plan: cez den kráť spanky, menej dlho a menej casto, viac INYCH aktivit pocas bdeleho stavu aby sa nenudila (neverim ze nie je zvedava na tento svet) a na noc si kup dobru kavu bo vela z nas uspavalo hojdanim a nosenim a inymi carami 😀
PS: never babam v terminovkach alebo na ihrisku ako sa chvalia ze polozia do postielky, pohladkaju a 5mes deti spinkaju 12 hodin do rana 🙊

diamond007
28. máj 2022

@ls56 vyhov jej potrebam

zooeynka
28. máj 2022

@ls56 tak potom len verit ze je to len faza a prejde to same. Asi je dojcena, ci? Moja prvorodena bola dojcena a noci boli otras, kazdu chvilu sme boli hore....

jane1987
28. máj 2022

@ls56 vyuzi to pocasie, zoberte hrazdicku von alebo deku, nech sa jej zmeni pri tom hrani prostredie, pripadne nosic skus. Mne sa to moc nezda, si si uplne ista, ze to casto pouzivane slovo ,,preunavena" je naozaj, ze je preunavena? Lebo zaspavanie deti je tazke, aj ked su neni preunavene. Oci a usi si maly trie aj ked mu idu zuby a dokonca ma aj sklene oci....Skus hladat aj inu pricinu ako len preunavu, mozno prides na to, ze jej idu zuby (synovi sli od 4teho mesiaca a realne vysiel prvy v 6tom napr)

ls56
autor
28. máj 2022

@zooeynka ano zatiaľ je len dojčena… čo by mi tak nevadilo keby sa budila v noci na mlieko, ale keď sa zobudi a dam jej prsnik tak ho nechce, lebo neni hladná..ona ho ma len od hladu,ukludnenie u nas neplati..

ls56
autor
28. máj 2022

@zuzanka.zuzu ono ide o to ze byvali obdobia ked bola hore aj 2hod (sice nasilu ale boli) a celkom vydrzala… a teraz si to zase otocila na ten styl ze jednoducho nevydrzi ani hodinu…

ls56
autor
28. máj 2022

@jane1987 ja keď vidim na nej znamky unavy a polozim ju do spalne ze sa ide teda spinkat, tak ona sa normalne uklada na spinkanie,otoci hlavicku na bok s zachvilku zaspí,absolutne neprotestuje,spinka 40 min cca a zacne mrncat a znova si pretierat oci,zívat s tahat si usi… my napríklad sa len rano zobudíme po 12hodinovom spanku s ona uz po 10minutach zíva.. samozrejme neberiem ju vazne a neukladam ju spat po 10minutach co je hore.. tak ono myslim si ze je to preunava,lebo ked jej cez den vyhoviem a ukladam ju stale spinkat ako ona chce tak vecer je to zaspavanie jednoduche.. ale ako nahle sa jej to narusí tak vecer je to des… pred par dnami bol zrovna taky den a vecer to trvalo ju uspat 3,5hodiny! Ona neplakala ale zivala asi kazdych 5 sekund(nevymyslam si) a oci mala zatvorene a blabotala ale uz ked pochopila ze to spanie myslim vazne tak zacala mrncat lebo nemohla zaspat…ona uz bola fakt taka unavena ze nevladala mat ani oci otvorene ale jednoducho nemohla zaspat..no a ta noc potom aj tak vyzerala

kapanek1
28. máj 2022

Ja mám už vyše 5 mesačné dievčatko, za chvíľu 6 mesačné a donedávna bývala hore len 1,5 hodiny. Pomalinky som jej pridávala pár minút kým som ju uložila spať. Najprv 5 minúť ráno, poobede desať, pred večerným spánkom 5 minúť a tak. Ďaľší deň, ráno 10-15 a tak daľej. Teraz mi vydrží byť hore 2hodiny a niekedy až 2,5 hodiny. 🙂

S tým douspaním, má vhodne zvolené spánkové prostredie? Nepotrebuje s zaspatiu šum? Spí v perinke, spacom vaku...? Možno sa zobudí vlastným pohybom.

ls56
autor
28. máj 2022

@kapanek1 aha takže fungovalo posuvať jej čas bdenia o par minut?
A koľko spinka cez deň?
Áno všetko ma tak ako zaspavala,nič sa nezmení… býva v spacom vaku,perinku už odmietala..moorov reflex už nemá a budí sa tym ako si pretiera očká,ale to zmeniť neviem,ruky jej už viazať nemôžem do perinky to by mi uplne odmietla spať

matkahelka
28. máj 2022

@ls56 asi len vydrzat. a necitat premudrele rady, ze dieta treba zabavat a hrat sa s nim, aby nezaspalo 🤦‍♀️ 5-mesacne nutit nezaspat 🤦‍♀️
tiez mam 5-mesacnu a tiez vela spi. ja ked tu citam, ze take babo vydrzi byt hore 2-2.5 hodiny, len pulim oci. moja toto od narodenia este nedokazala ani raz. max 1.5 hodiny vydrzi bdiet a je tuha. a ak by som mala pokus - ako tu radia - zabavat a neulozit - vrestala by tak, ze by ju bolo pocut az do vedlajsieho okresu.ved to ma 5 mesiacov, nie 5 rokov. ja ani nemam ambiciu nastavovat jej nejaky rezim, pretoze uz mam starsiu a ta spavala rovnako a rezim bol mozny cca v roku, ked uz mala 2 stabilne denne spanky. len teda, u nas to je o poznanie lepsie, lebo moja zaspi sama, vo vnutri spat nechce, tak prespi cele dni na balkone, ale max zapnem raketku, ktora ju chvilu pohojda a do 5 minut je tuha.

ls56
autor
28. máj 2022

@matkahelka neberiem tie rady k uvahe. Maximalne sa pokusim predlzovat jej bdenie po par minutach,ale rozhodne nie zajst do extremu,viem kedy je to na nu az vela. A ano,presne.. preunava=vrestanie kym nezaspi.. moja minule poobede absolutne nechcela zaspat lebo uz bola moc hyperaktivna a prestimulovana,tak nevedela zaspat,nechala som to tak a doslo to do takeho extremu ze o par desiatok minut vrestala tak strasne na rukach ze sa len budila a vrestala a zase sa zobudila a zase plakala.. no strasne. Takze vobec neberiem do uvahy rady o tom ako ju mam podrzat byt hore a ze to bude tazke a mam si zaobstarat kamion kavy🙈

zooeynka
28. máj 2022

@zuzanka.zuzu nerada ti kazim iluzie ale moja naozaj prespi od cca 3 a pol mesiaca celu noc....ok, teraz ma 5 mesiacov a moze sa to zmenit zo dna na den, ale teda uzivam si to kym to trva. (Ale ja som si to odsrala pri prvej, ktora bola dojcena a v noci 10x hore....)

zuzanka.zuzu
28. máj 2022

@zooeynka super, vždy sa nájde výnimka... len moja skúsenosť hovorí, že na koňovi akonáhle jedna začne a pochváli sa niečím, asi 90% osadenstva sa pridá, že aj ich dieťa 😀 a veru neverím, že tu sú samí géniovia, spáči celú noc pomaly od narodenia, ženy menštruujúce s pravidelným cyklom od 1-2. mesiaca po pôrode a podobné perličky 🙄

slavuska1506
28. máj 2022

@ls56 my sme mali to iste, ale moja spala len 20-30 minut. Nonstop nervozna, uplakana. Zlepsilo sa to az po roku, ked som prisla na to, ze jej robi zle vitamin D, nemohla z toho spat a nechutilo jej potom ani jest (3 znacky sme mali). Nasadila som si ho ja, nech ho ma aspon v mlieku a zase som ja nemohla spat a tiez som ani hlad nepocitovala. Tak som Dcko vysadila a bol konecne klud. A dost nam pomohol aj biely sum, bola velmi citliva na zvuky. Zobudilo ju aj to, ked som prehltla slinu... Drzim palce

miskamicha
28. máj 2022

@ls56 no asi potrebuje viac spanku resp.ak by potiahla hodinu s pol mozno by bola dlhsie hore. Nieco jej mozno vadi a treba prist na pricinu ze co..tiez sa mi niekedy zobudi po 30 min ale vezmem na ruky, pohojdam a spinka.
Nie kazde dieta je rovnake a musi byt presne podla kniziek. Moja vydrzi tak 2 max 3 hodiny ale to uz je vela... ma 5 mes a 1 tyzden. Ale rano vacsinou zaspi po hodine od zobudenia, je to rozne. Ale ak chce spat tiez je riadne nervozna. Drzim palce

zorkahorka
28. máj 2022

Nemoze mat malo železa, ak je stale unavena?

marussska
24. jún 2023

U nás presne to iste :( Každú 1,5h sa pýta spat a spinka len 30-40min, v tom rozdrapí oči akoby ju niečo vyľakalo a je po spaní. Ona sa vlastne už budí unavená. Nedokážem ju uspať viac, je umrnčaná a spánok jej chyba no nevie spat dlhšie ako pol hodinu. Vidím že príspevok bol písaný v máji, zmenilo sa odvtedy niečo? Alebo pomohlo vám niečo tie spánky zlepšiť? 🙏🏻