Spánkový teror

bam11
7. apr 2018

Ahojte maminky. Maly ma 15 mesiacov . Pred týždňom sme boli na poslednej poradni. Lekárky sa veľmi boji, takže tam boli záchvaty plaču. Od toho dňa, aj keď neviem či to ma s tým súvis, sa budí v noci cca po hodinke, dvoch spánku. Ale to je neskutočný plač, ktorý sa nedá ani zastaviť. Ku mne na ruky ani nechce ísť, jedine ku manželovi ak to s nim musí stať a nemôže si s ním ani sadnúť ani nič. Zo začiatku ma ešte zatvorené oči. Trvá to aj 16minut dokým sa ukludni. Už sme zúfalí. Dočítala som sa na nete, že to môže byť spánkový teror, ale nejako som sa nedocitala viac, tak sa chcem opytat ci stým mate skúsenosti. Po hodinke keď sa ukludni znova zaspí a ráno sa zobudí s úsmevom a uteká hneď ku mne ako keby sa v noci nič nestalo.

eliska13
7. apr 2018

@bam11 to je bežné u detí taký nočný des.Ma sny, zážitky a tie tak prežíva, že spí a plače....kamoška mala dieťa, ktoré to takto malo do 4 rokov museli zasvietiť, dať piť, cikať a aj tak plakala kopala a ráno si nič nepamätala.potom prejde do hlbšieho spánku a už je dobre

bam11
autor
7. apr 2018

@bam11 takže nám neostáva nič iné len čakať kým to prejde .. Ďakujem za odpoveď 🙂

ikissedagirl
7. apr 2018

aj mne sa to javi ako "nocny des", aj ked s tym nemam osobne skusenosti, ani nie som odbornik. podla toho, co som sa docitala, sa s tym neda v tej chvili nic robit.

ciaobella
7. apr 2018

Náš malý mal niečo podobné...Len on to mal z bolesti bruška(kakanie) pocvicili sme nožičky ku brušku trochu pomasirovali a bolo dobre

erikac81
7. apr 2018

Dobry den, neviem ci vam to nieco pomoze ale skusit mozete. Nasa 4rocna dcerka ma spankovy terror uz viac ako 2 roky. Zacina sa to asi po 2 hodinach spanku. Strasne place, vrieska, lezie hore na vsetko utaka pred nami ale oci ma uplne az nasponovano otvorene ale spi. Odporucili nam any sme just zacali budit na pohar vody asi 1.50 min spanku, lenze nam to nepomohlo. Tiez nam odporucili nech neide spat unavena, AK treba nech ju dame spat aj skor. To nam tiez nepomohlo. Posledna lekarka nam vysvetlila, ze ona co sniva visit v realite. Ak nahodou sniva o bosorke tak ona nevidi mna (Matku) ale Tu bosorku, tiez ked rozpravam ona pocuje moj hlas zdeformovany k tej postave co vidi. Preto niekedy Isla Len Ku mne a niekedy Len k manzelovi. Podla sna, rano si nic nepamata. Tato Pani Dr-ka nam odporucila any sme just nechala robit co chce, Len nech je v bezpeci. Nedvihat ju nerozpravat na nu. Ze ju musime najprv neak upokojit a ona si musi uvedomila, ze sme to my jej rodicia a musi nam doverovat. Takze my sme ju stale nechali a Len tisko vravela ssssssss, ked uz si nasla miesto kde sme viseli, ze sa ukludnuje tak jej zacnem ja alebo manzel spievat stale tu istu pesnicku. Aj ja aj manzel mame jednu pesnicku, ktoru jej stale spievat ( su rozdielne ). Zatial totok nam pomaha, terory sice este mava ale uz nie tak casto a su max 5 minut dlhe. Zvykla ich may aj 30-40 min a niekedy aj 5-krat do tyzdna. Teraz mozno raz za 3 mesiace. Kym si zvykla na Tu pesnicku to trvalo asi 2-3 mesiace. Skuste nieco z tohto a velmi dufam, ze vam nieco pomoze. Moj manzel to ma v rodine takze dcerka to asi zdedila.

erikac81
7. apr 2018

Dufam, ze to pochopite, nakolko moj Mobil upravuje vsetky slova😄

jumama
7. apr 2018

Nasa mavala taketo nocne desy, asi do hodiny dvoch po zaspani sa totalne spotena a s krikom , placom, zobudila, mala otvorene oci, ale nevnimala. Nikdy si rano nepamatala, co sa jej snivalo, alebo ze v noci plakala a pod. Obcas mavala velmi cervene ocka a cervene flaky na ruckach, tvari, krku.... nevedela som urcit, ci od toho, ze je otlacena zo spanku alebo co. U nas zabral tiez taky ritual, ze som si ju posadila na kolena a ukoliskala ju kym sa ukludnila, vzala ju za ruku na vecko, prezliekla jej pri tom spotene pyzamo, ucicikala a spala uz potom bez problemov. Stavalo sa to v zime, ked sa kurilo a ked mala virozy, asi 3 roky po sebe, v lete nikdy nie. Ona ma velke nosne mandle, tak sa jej to vo vykurovacej sezone zhorsilo, pochrapkavala celu noc... Ja uz som potom upodozrievala vincentku, ze ked som jej vystriekala vecer nos, ze sa to stavalo, lebo ziadne ine okolnosti som nedokazala urcit, co by jejmohli vadit. Doktor nam na tie flaky povedal, ze to sa jej moze vyplavovat histamin . Ako telo zaspi a uvolni sa, rozsiria sa zilky, a vhups dostane sa zrazu vela histaminu do tela. Davali sme teda pozor hlavne na kupanie v moc teplej vode vecer - lebo od teplej vody obcas zvykla mavat take cervene bodocky , fliacky po sebe. Plus som vypozorovala, ze ak ma pyzamo co i len malicku primes elastanu - ze vtedy sa zvykla prehrievat a strasne spotit, tak davam pozor pri vybere, aby bolo 100% bavlna. A radsej jej kolkokrat dam tricko s kratkym rukavom, aj v zime, aj paplon ma len tenucky. U nas to vzdy suviselo s tym prehriatim - lebo vzdy to bolo sprevadzane tym, ze bola strasne spotena.

ivuska027
7. apr 2018

Treba dieťa hneď zobudiť. Aspoň u nás to tak robíme, že zobudiť do plného vedomia, prestane hneď plakať. Potom zaspí opäť a v pohode.

juliet86
8. apr 2018

Niekto radi fuknut do tvare. Niekto radi ochladit tvar a krk vodou. Niekto radi uplnu tmu v izbe pripadne silnejsie svetlo. Vyslusat na co reaguje lepsie. Pripadne jej spustit zvuky bieleho sumu. Upravit stravu a nocny ritual. Treba hladat. Pripadne zrusit telku tablet mobil drzim palce

kittykat22
8. apr 2018

@bam11 mozno by pomohlo nechat zapnute nocne svetielko na celu noc, kym to neprejde. U nas to bolo tak, ze syn bol nepricetny a potom ked pootvoril oci, zistil ze je v izbe a ze nie je tma a ukludnoval sa postupne sam. Preslo to za par tyzdnov, svetielko sme par krat zabudli zapnut a ked bol krik, tak sme nechavali, potom sme zabudali a krik nebol az to uplne preslo. 2x sme mali ten isty problem v 4 rokoch.

larosabigi
8. apr 2018

Môj syn má tri roky, tiež sme to mali niekedy pár x do týždňa, niekedy za pár x do mesiaca, teraz len občas, u nás pomôže občas že si s mm lahnu na gauč v obývačke, ale ako je starší je to menej často, treba len vydržať časom to prejde.

bam11
autor
10. apr 2018

Ďakujem pekne za všetky príspevky. Možno sa budete smiať, ale dostali sme lapač snov a zavesili nad malého. Od vtedy prespal celú noc a nezobudil sa ani len na mlieko. Sú to už 4 prespate noci za sebou 🙂 aj keď neviem ci to je náhoda, alebo to naozaj pomáha :D