Spánková poradkyňa pre deti - skoré vstávanie

mapp
6. nov 2022

Dobry den, s ktorou spankovou poradkynou mate dobre skusenosti prosim? Mame ich tu viac. Rozmyslala som nad “lepsi spanok babatiek”, ale vraj uz ma toho vela a nie je taka dobra ako bola niekedy. Pomohla vam niektora? Aky program odporucate? Potrebujeme poradit so skorym vstavanim dietata (15m, vstavanie o 4:15 alebo skor). Dakujem za kazdu radu

zuzuliennka1
6. nov 2022

@mapp treba vydrzat. Syn sa tiez takto budil o 4:00 aj skor, ked mal okolo 1,5r. V podstate to trvalo zhruba do 2 rokov. U vas ale nemusi. Zvykla som si, a mala som do 8:00 uz aj obed navareny, upratane, pocas Vianoc napecene 🙂
Prejde to, treba vydrzat

mamamasama
6. nov 2022

@mapp lepší spanok babatiek absolutne neodporucam. Pani si zauctovala cez 200€ a nakoniec nam poslala copy/paste manual, dokonca bez toho, aby si v nom opravila mena deticiek. 🤦🏻‍♀️ V zivote sme tie vyplakavacie metody v praxi ani nevyuzili. Nemala som na to zaludok.

zuzuliennka1
6. nov 2022

@mapp tieto spankove poradkyne doslova zarabaju na zufalstve matiek. Ziadne treningy ti netreba, dieta na “normalny” spanok musi len dozriet. Tak, ako aj na to, kedy uz nebude na noc potrebovat plienku. Tu nenacvicis nic, treba vydrzat.

katkine_terapie
6. nov 2022

@mapp podla mna ziadna spankova poradkyna nepomoze. Proste dietatko je nastavene na taketo vsatvanie. Mozes posunut max nocny spanok o hodinku neskor, ale ani to nemusi pomoct. Kazdy clovek ma svoj biorytmus. Asi si pocula, ze existuju typy nocna sova/ranne vtaca. Moje 11 rocne dieta vstava o 5.30 ci je piatok ci sviatok, je vyspate. Je uplne jedno kedy ide spat. A ked bol mensi bolo to 4.30 h. dobre rano, ideme sa hrat 😀. Dalsia vec, deticky maju rozne spankove fazy a treba ich iba akceptovat. Casom sa to moze/nemusi zmenit presne podla toho, aky typ je dieta. Takze nevyhadzuj peniaze zbytocne, v moci ziadnej spankovej poradkyne nie je zmenit spanok dietata. Vseobecne veci na lepsi spanok si vies dohladat aj na nete.

viestta
6. nov 2022

Náš vstaval tiež skoro, mne, co milujem ranné vyslávanie to nebolo po vôli. Ale naučili sme sa s tým žiť. Dostal raňajky a šiel naspäť do postieľky aj s hračkami, ja som si za ten čas aspoň trošku zdriemla. Ale malo to jednu výhodu, najneskôr o ôsmej už spal, takže ja, nočná sova som mala čas dohnať co som cez deň nestihla alebo aj čas na sladké ničnerobenie.

ankare
6. nov 2022

@mapp kašli na spánkové poradkyne. Nenechaj dieťa plakať.
Jednoducho má taký režim. Neboj, ono sa to zmení, musíš len vydržať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jujala
6. nov 2022

@mapp moja dcera vstala tiez tak vstavala cca 3-4h rano a veru trvalo to vyse pol roka. a ano len vydrzat, zrazu to skonci. a ano bola som odpisana. Velakrat som ju proste nechala a popri placi som proste spala, co som nevladala.

mogaa
6. nov 2022

@mapp čo čakáš od spánkovej poradkyne? jediné čo ti za tie prachy poradí je prehodiť dieťaťu režim....teda denné spánky a dať dieťa neskôr spať a dúfať že ráno dlhšie spánok potiahne...dieťa je zjavne v tom čase vyspaté a stačí mu to.....kolegyni takto trojročný vstával denne o 4:30, pekne ráno za ňou prišiel že už je vyspinkaný a pekne sa musela s ním ísť hrať do 6:30kým budila staršieho do školy....naša malá okolo 7-8mesiacov tiež vstávala okolo 01-01:30(v noci) , mala vtedy 7-8mesiacov, skúšali všetko včetne prehadzovania režimu, dať ju spať neskôr, nedať ju spať vôbec, posunúť kúpanie, nepomáhalo nič.....bolo to obdobie kedy sa jednoducho zobudila a v postielke oči otvorené a džavotala si....

marzuz89
6. nov 2022

@mapp spanok sa da velmi pekne ovplyvnit a bez vyplakavania. Musis tomu mechanizmu len rozumiet. Lepsi spanok babatiek ma zadarmo skvele clanky, staci si precitat a zorientovat sa. Skore ranne vstavanie moze byt z preunavy, aky mate rezim dna? Kedy chodi na denny spanok, kedy ukladas na noc?
Co robis, ked sa o 4 zobudi? To je tiez dolezite.
Pripadne ma denny spanok velmi skoro doobeda a telicko je zvyknute vstavat skoro rano, lebo ma tak nastaveny rezim, ze napriklad o 9 ide uz znova spinkat a je to neskoro.
Ale ak niekto chce "len vydrzat", nech drzi aj 3 roky. Pri tom staci naozaj malo a dietatu pomozes spinkat ovela kvalitnejsie a lepsie.

marzuz89
6. nov 2022

@mogaa prechadzala spankovou regresiou, pre ktoru je typicke vstavanie medzi 1 az 3 v noci. Vtedy sa nemaju robit take zmeny, ake vtedy ste robili vy, lebo to len predzujes. Regresia je prirodzena. Navyse, kazdu jednotlivu zmenu musis drzat aspon tyzden, tak sa necudujem, ze nic nezaberalo. Spanok ma naozaj krasny mechanizmus. U oboch deti pocas regresie a vstavania v noci o tej 1 pomohlo iba byt ticho, v tme, v klude, neoslovovat, nehrat sa, nezazinat svetlo. Len to v tichosti preckat a mas po 4, 5 dnoch klud a dieta spinka. Cim viac zasahov pocas regresie, tym horsie. A jasne, ze sa odporuca zmena rezimu, pretoze prave rezim je najdolezitejsi, aby sa dietatko dobre a kvalitne vyspalo. Mame rezim s oboma detmi, nastaveny od zaciatku, a nie je nic lepsie ako o 20 mat spinkajuce obe deti a priestor sama pre seba, s tym, ze deti si kvalitne odpocinu.

kaca222
6. nov 2022

Uf, neviem si to ani predstaviť a netesim sa čo ma čaká 😃 Zatiaľ máme zásadu, že pred 8 sa z postele nevstáva. Takže nech si džavoce, pozerá z okna, mrnčí (vtedy utisujem), ale ležíme a hotovo. Je to síce taký polospánok, každú chvíľu šupa do nosa, ale skôr ma z postele nedostane 😄

oli18
6. nov 2022

Kde sa študuje odbor spánková poradkyňa? Žeby na tej istej škole, čo veštica? A takýmto niekto platí za rady?

zorkahorka
6. nov 2022

O ktorej chodi spat?

marzuz89
6. nov 2022

@oli18 nastavenie spanku predpoklada znalosti z neurologie, psychologie a biologie. Ocividne ani okrajovo netusis, na zaklade akych procesov spanok funguje, ale vysmievat sa mozeme 😉

mapp
autor
6. nov 2022

@zorkahorka zaspava medzi 19:30-20:00

oli18
6. nov 2022

@marzuz89 ok, v poriadku. Ale neodovedala si mi na otazku, co ma mat vystudovane.

zuzuliennka1
6. nov 2022

@mapp a ako v noci spi? a cez den?

catherinah
6. nov 2022

Nas tak vstaval a potom asi po hodine sme si opat spolu lahli a spali.

simca06022011
6. nov 2022

😂

zorkahorka
6. nov 2022

@mapp ja by som si ho vzala k sebe, chytila za ruku a spala dalej. Moj syn zvycajne zaspal so mnou

evica17
6. nov 2022

Kašli na "spánkové poradkyne" ,tu ti poradia tak ako aj ona by ti možno. A ušetris 200 euro Môj v Tom veku sa tiež budil,v postieľke nezaspal,vzala som ho k sebe vtedy a buď zaspal alebo sa prehadzoval a ja som spala aspoň tak polovicato.

evica17
6. nov 2022

@marzuz89 o Tom pochybujem že spqnkova poradkyňa na dačo vyštudovanú,q už vôbec nie dačo z toho čo si popísala. Proste aj ja si postudijem články z netu,knižky čo nájdem a môžem radiť, tam to není žiadna veda.

aliaray1
8. nov 2022

@mapp odporucam knihu Prosim pospinkej, mna uplne ukludnilo uz v tehu, ze manual ci vysoavacie taktiky sy vymysel nasej doby... drz sa a nech nenarazis na dajakych vydriduchov ci jezibaby na vyplakavanie 🤞
Btw...pises v case splnu, na deti mava obrovsky vplyv nov, spln... na nasu od narodenia a uz vieme ked ide spln, ze bude tazsie zaspavanie a podrazdenost par dni a sme na to pripraveni (vyspime sa predtym).

https://www.prosimspinkej.cz/knihy/

mapp
autor
10. nov 2022

Dakujem krasne vsetkym. Nekontaktovala som teda ziadnu spankovu poradkynu. Pomohlo nam, ze sme maleho dali do jeho izby a my spime v spalni (samozrejme pestunka, kamera zapnuta). Spava o cca 2h dlhsie. Zrejme sme sa v spalni spolocne vsetci nejako navzajom budili 🙂