Spanie v posteli s novorodencom

8. jan 2022

Ahojte, tie čo spíte/ spali ste s novorodencami v posteli, dodržiavali ste nejaké bezpečnostné opatrenia ? Napríklad perinu ste normálne používali? Pripadne čomu sa vyvarovať?

bluemoon24
8. jan 2022

Pokud máte instagram, tak mrkněte na profil babiesandsleep do výběru společné spaní 🙂 má tam k tomu spoustu informací

mamina0078
8. jan 2022

Ja by som sa vyvarovala vo vseobecnosti spaniu s novorodencom a dietatom v jednej posteli... Ked uz kupit postielku, ktora sa da dat k manzelskej posteli (len s 3 zabranami) a mas dieta stale pri sebe

tosomja
8. jan 2022

Dávala som si deti k sebe do postele. A používala som normálne paplón. Dcérka spáva aj v hniezde, tak ju aj s tým dám na posteľ. Deti sú prikryté vlastnými perinkami

kate_cs
8. jan 2022

Ja som spala s novorodencom v posteli a neviem si to vynachváliť. Najskôr som mala predsudky, ale nepoznám jedinú ženu, ktora by to skúsila a povedala, že nie.
Mala som ho najskôr v hniezde, aby pod nim mohol mat monitor dychu, lebo po narodeni bol na JIS a odporúčali mi ten monitor (nič vážne mu nebolo, len infekcia, ale aj tak). V noci som hneď počula keď sa ešte len začal mrviť a prebúdzať a tak som ho v tej posteli rýchlo prebalila aj nadojčila ešte skôr ako sa úplne prebudil a tak sme o pár minút opäť obaja spali.
Normálne som používala pre seba paplon, podusku, všetko, veď novorodenec sa nepohybuje ešte.
Samozrejme neberiem žiadne lieky (môžu ťa utlmiť a v noci tak nevnímáš) a ani som nepila alkohol.
Keby si mala nejaké otázky, píš. Syn má 1 rok a stále spíme spolu a je to skvelé.

karhu
8. jan 2022

s novorodencom v jednej posteli urcite nie, dietatko je velmi male a krehke

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domka222
8. jan 2022

@kate_cs no tak ja som povedala, že nie. Kvôli tomu, že som sa vôbec nevyspala. Bála som sa, aby som ju náhodou nepriľahla. Takže spánok bol biedny. A celkovo potrebujem svoj priestor v posteli

patka06
8. jan 2022

jediné bezpečnostné opatrenie, ktoré som striktne dodržiavala, aby dieťatko od narodenia spalo vo svojej postieľke,´, pokojne a nerušene.

ankare
8. jan 2022

Spoločné spanie je najlepšie. Aj dojčenie to uľahčuje. Držím palce!

fiafia
8. jan 2022

Ja som tak nemohla spať. Podvedomie mi nedovolilo spat poriadne, bála som sa,že ju prilahnem alebo chlap buchne. Bol to len polospanok. A neskôr keď bola väčšia sa stalo pár x ,že spala s nami no ja som vždy skončila hlavou na nočnom stolíku, celá dokopana, takže u nás nie a nikdy viac 😁

amelie2017
8. jan 2022

Ja som bola ako tehotna zasadne proti spolocnemu spaniu s babatkom. Ale moja dcera inak nezaspala. Opatrenia ziadne, iba sme prirazili postielku uplne ku posteli, aby z nej nespadla. A teda je krasne, ze si mozes babo pobozkat kazdu minutu, ale pre mna to bolo utrpenie. Nemohla som sa ani pohnut, ked som sa otocila, hned bolo hore, bala som sa, ze jej ublizim. Ked uz bola vacsia, pastou do oka, kopanec do brucha..som stastna, ze syn spava v postielke.

citcat1
8. jan 2022

Spala som tak s dcerkou, synom a planujem aj s tretim. Spali sme dokonca ja, manzel a babatko. A potom obe deti. Ziadne speci bezpecnostne opatrenia sme nepouzivali, len zabranu sme mali na posteli, ked sa uz vedeli pohybovat. Za mna to bolo super, nakojila som v polospanku a spali sme vsetci dalej. Ziadne prebdene noci ani zlozite uspavanie.. Prislo nam to pekne a prirodzene.. Ale kazdy si musi najst to svoje co mu vyhovuje 😉

henka123123
8. jan 2022

Spali sme spolu normalne prikryty a za nim som mala taky tvrfg vankus aby ho chlap neprilahol

autor
8. jan 2022

Ja som práve chcela nech spi v postielke, ale v noci býva nepokojná a niekedy som ju aj 30x za noc z nej musela vyberať, a to ma už dosť unavuje .. preto mi spoločne spanie príde jednoduchšie, ale zároveň mám obavy aby sa niečo nestalo .. a celkovo je pokojnejšia keď je pri rodičoch ..

frantisska
8. jan 2022

Aj za mna úplne naj riešenie je postielka bezpečne prirazena k posteli, bez jednej bočnice. Dieťatko nie je medzi rodičmi, každý ma svoj priestor, je to bezpečne. A zároveň je úplne blízko, len som si ľahla bližšie k nemu na kojenie a keď zaspal otočila som sa spat na svoju posteľ. Čiže žiadne prekladanie z postieľky.

kiki68
8. jan 2022

Ziadne speci opatrenia, v nemocke tiez nic speci nedali. Svihli mi ho do postele a hotovo. Uz ma 1,5 roka , stale spi s nami a zatial prezil.

nikasmile
8. jan 2022

Ahoj keď som bola tehotná s prvým (2r). Povedala som, že určite nebude spať s nami. Maly vydržal v postielke 5 dni a potom neskutočné plakal. Ako spal s nami v posteli tak odvtedy sme lepšie spali všetci. Teraz máme malú a ani nebola myšlienka o tom žeby spala sama iba cez deň, večer je tam kde má byť, pri mame a keď sa zobudí na papanie tak sa iba nakloním napapá sa bez toho aby otvorila očká a spíme ďalej. Niekomu vyhovuje spať a mať vlastný priestor a vstávať k dieťaťu v noci, niekomu vyhovuje spať s dieťatkom v noci spolu. Ja patrím do tej druhej😊 v pôrodnici som mala tiež bábenko pri sebe. Mala som vytiahnuté mantinely a boli sme stále spolu🥰
A používam normálne paplón a spím aj s kojacim vankúšom pre pohodlie (už som si naň zvykla).

dr_smajlik
8. jan 2022

Dcéra spala medzi nami. Lebo inak som ju 7x za noc vyberala z postieľky co plakala. Keď mala 1,5 roka a narodil sa malý, prirazili sme 1 postieľku z jednej a druhu z druhej strany ale malý spal viac Pri mne a ako v postieľke. Pri obidvoch si to odniesla moja chrbtica. Keby mam tretie, neviem ci by to môj chrbát ešte prežil.

annm81
8. jan 2022

Ja som pred pôrodom bola určite za vlastnú postieľku. Ale jedno z mojich detí také riešenie odmietalo. Dokonca odmietalo spať na postieľke bez prednej steny, prisunutej k posteli. Ak som chcela aspoň chvíľu spať, muselo byť na rovnakom matraci ako ja. Odporúčania, ktoré sme dostali v nemocnici a u lekára boli jednoznačne vyhýbať sa spoločnému spánku. Ale nakoniec dodali že ak nič iné nefunguje...

Dodržiavali sme niekoľko základných pravidiel. Dieťa spalo na kraji postele medzi stenou (zábranou) a mnou, nie v strede medzi rodičmi. Nikdy sme predtým nepili alkohol, žiadne drogy, žiadne akokoľvek mierne utlmujúce lieky. Správam pod ľahkou prikrývkou a dieťa som ňou neprikrývala. Ja som si našla taký systém, že som sa na posteli vždy uložila nižšie, takže moja hlava bola na úrovni telíčka dieťaťa (vankúš som nepoužívala, takže si doň tváričku zaboriť nemohlo).

Niečo som si o tom aj študovala a riziko naozaj nie je vysoké, skôr naopak. Kultúry, kde matky spávajú s deťmi, v podstate nepoznajú syndróm náhleho úmrtia dojčiat. K priľahnutiu dieťaťa dochádza podľa výskumov vo vyspelých krajinách v zásade len vtedy, pokiaľ je rodič pod vplyvom nejakej omamnej látky, pokiaľ je rodič fajčiar, alebo pokiaľ je extrémne unavený. Na tú únavu si treba dať pozor. Ak si noc predtým nespala, radšej nech je dieťa samé v postieľke. Ak si unavená len v normálnej miere, malo by to byť v poriadku.

vilma7
8. jan 2022

Spala s obidvoma, spali pri mne, žiadne hniezda a iné zábrany. Zakrývala som sa úplne normálne a spí doteraz pri mne.

benit
8. jan 2022

Dcera spala s nami v posteli, ona celkovo zle spala a ked sme sa aspon trochu chceli vyspat, toto bolo riesenie. Ked som cakala syyna som si hovorila, ze nie, uz bude spat v postielke.vsetko som tip top nachystala a uz v porodnici spal pri mne. On bol refluxak, tak som aj bola rsda ze som ho mala pri sebe. Ked sa zscali mrvit stacilo pomojkat, chytit rucicku a spali dalej. Kebyvsom mala dalsie, tak asi skonci zasa vo velkej posteli😊

betkaulicna
8. jan 2022

Môj vankúš bol podložený, aby sme boli mierne naklonení (reflux). Syn spal vedľa mňa 🙂 spala som naboku a rukami som ho mala ovinutého. Jediné "opatrenie" bolo, že sme okolo seba nemali hračky. Myslím takých tých mojkáčikov 🙂 dcéra spala najprv v hniezde medzi nami, aby mohla mať pripnutý monitor dychu na plienky 🙂
Za nás úžasné. Všetkým sa nám tak spalo dobre. Fakt, keď boli v našej posteli a ja alebo manžel a nimi, mohlo sa dookola búrať, vŕtať, kričať. Naši spali spokojne. 🙂

ailiba
8. jan 2022

Náš syn spal počas šestonedelia s nami v posteli. A určite by som tak urobila znovu. Podľa týchto skúsenosti môžem odporucit: lepšie, keď spinka vedľa mamky zkraja a nie v strede. Najlepšie v perinke, alebo zavinovačka, nepeikryvaka som ho kojou perinou. Zo začiatku tak spal naozaj najkludnejsie. Najlepšie mat monitor dychu na plienke (my sme mali pod lôžkový, ale keďže sme spali spolu, tak nefungoval tak, ako mal (našťastie nás syn nemal problém, ale ak by mal, monitor dychu by to nezachytil).
Po šestonedelia, sme syna presunuli do postieľky, ktorá bola prísunu ta k našej posteli a po 3 mesiacoch sme jeho postieľku trosku odsunuli.
Takže odvtedy nemá problém spinkať sám. Osobne nie som za to, aby deti spinkali s rodičmi do neviem kedy... Každý by mal mať súkromie.

elizabet173
8. jan 2022

@kate_cs ja som žena, ktorá skúsila spať s novorodencom v posteli a po pár nociach som ho presunula do postieľky prisunutej k našej posteli. Nevyspali sme sa ani ja ani on. Dojčila som, ale bola som hore sto krát, spala som po pár minútach, dieťa mrnčalo, lebo sa sem tam stalo, že som ho podvedome prikryla, alebo pritúlila k sebe, čo neznášal. Spal rád rozvalený, nezavinutý a neprikrytý. Tak začal spávať v postieľke, od štyroch týždňov spal celú noc, od asi 22,00 do 5,00-6,00, plne dojčený. Po príchode z pôrodnice som ho dala do postieľky, mrnčal, budil sa, tak som ho zobrala k sebe do postele, pokračovalo to tak. ako som opísala a potom som pochopila, že neznáša zavinovačku a potrebuje na spánok svoj priestor. Od vtedy, ako som ho vrátila do postieľky a vyhodila zavinovačku, paráda. Každé dieťa je iné.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
8. jan 2022

Nerobili sme žiadne speci podmienky.Spala v perinke a nám to vyhovovalo.Asi v 3 m išla do postieľky, ktorá bola bez bočnice a narazena k posteli potom neskôr spala medzi nami na dovolenke a po návrate sa zase naučila byť s nami v posteli.A spala tam do 5 r🙂ale máme väčšiu posteľ ako bežný rozmer.Ja si chválim hneď som nakojika ani muž nezistil, že bola v noci viac x hore či pohladkala...určite by som zrušila malé podusky len klasickú na ktorej máš hlavu.Mne povedala pediatricka, že materinský pud nedovolí prilahnut dieťa aj chlapi zrazu spia slušnejšie nerozvaluju sa neprevaluju 🙂

majlo1234
8. jan 2022

Nas tiez spi v posteli, a kedze muz sa rozhodol spat v inej izbe, vyspime sa paradne. Ja som sa budila, ked sme spali vsetci traja spolu, lebo som sa bala, ze ho ja alebo muz prilahne. Takto maly spi na jednej posteli, ja na druhej, obaja prikryti vlastnym paplonom bez vankusov. V noci ho len nakojim a spime dalej.

janka1011
8. jan 2022

Áno, spávali sme spolu a bolo to super. Žiadne opatrenia som nerobila. Položila som ho vedľa seba a bolo. Pokiaľ kojíš, je to neskutočná výhoda, nemusíš nikam vyskakovať z teplej postele ☺

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivinkapink
8. jan 2022

Moja skusenost: mam dve deti, prva nedojcena, spavala vo vlastnej postielke, v noci som sa strhavala zo spanku, ci som ju neprilahla (bolbost ved s nami nikdy nespavala), druha dcerka od zaciatku spala so mnou, dojcena, nikdy som sa nezobudila so strachom ze som ju privalila tak ako pri prvej, spanok som mala lahky a hned ako sa pomrvila som ju kontrolovala, napriek tomu som bola lepsie vyspata ako pri prvej, lebo vstat a ist zarobit mlieko, pockat kym ho vypije a vsetko umyt..ma totalne prebralo...