Spanie v izbe s dieťaťom (autizmus)

4. aug 2022

Ahojte. Tak by ma zaujimali Vase nazory, mozno skusenosti. Boli sme na neurologii so 4rocnym kedze riesime podozrenie na PAS, co potvrdil aj neurolog. Len by ma zaujimalo ked som hovorila ze aj v noci niekedy place, pytal sa ci zaspava so mnou a spime vv jednej izbe ja ze ano, a on ze to je zle a ze preco... Neviem nam to takto vyhovuje, kedze mam aj babatko a su v jednej izbe, nechce sa mi stale behat hore-dole, a manzela budime zas do prace. Prosim nerieste spolocny cas a muzom ten mame aj tak vecer, zaujima ma konkretna otazka ci to moze paradoxne zhorsovat uzkost a plac ? Ja som bola z toho zaskocena ani som sa ho nespytala preco je to zle...samozrejme neplanujem tak spavat navzdy, len kym nebude treba behat aj k babatku a myslela som ze tim praveze znizim tu uzkost co mava starsi aj vecer a v noci :/

katka533
4. aug 2022

Kým nehovorí , by som ho nechala. Moj spal tiez v spolocnej izbe, vo svojej posteli. Az ked vedel rozpravat, vedel povedat, ci je to ok alebo nie. Este aj teraz niekedy povie, ze chce spat s nami ( so mnou a babatkom). Ma 7rokov vfa.

majla87
4. aug 2022

Neviem poradit, ale mne to pride zvlastne. Aj nas s nami spava (2,5r) a tiez mava uzkosti a nocne desy, ale teda niekedy ked zisti ze som tam pri nom a zakrocim skor nez zacne nejaky, nazvime to “zachvat”, tak sa praveze ukludni..

coco1
4. aug 2022

Nechapem preco by to malo byt zle. Tiez mam chlapceka s PAS. Spaval 1 dobu sam, ale teraz je zas dlhodobe obdobie "s mamou alebo tatom" nerobim si z toho tazku hlavu.ma sice 6r. Ale tak navzdy to nebude. Naco ho stresovat. Opatrne pomaly navadzat na svoju izbu ale nie nasilu.vsetko ma svoj cas. Mozno Ta prave v tejto faze potrebuje

andrejka1974
4. aug 2022

Ja mám autistku ale tá musela mať vždy izbu sama ani by sme sa pri nej nevyspali alé do 10 rokov mala špeciálnu postieľku drevenú uzatvorenú aby mi nebehala po izbe teraz spáva na madracoch a zaspáva sama nikoho tam nechce ale nemyslím si že je nutné aby ti syn spal sám pokiaľ potrebuje teba tak spite spolu ak by to moja potrebovala robila by som to tak isto ako ty

autor
4. aug 2022

Dakujem baby...praveze rozprava velmi dobre (maju podozrenie na aspergera) a hovori mi ze chce spat pri mne, ze sa boji sam, pripadne v noci ked aj zaspim mimo detsku tak sa vie zobudit a prist s krikom pre mna ze ma zle sny nech ho drzim... Mne to vobec nevadi, ked ma v tomto obdobi potrebuje, a brala som to tak ze to skor pomoze zmiernit uzkost - aspon mne sa zda ze vecer sa mi aj zdoveri z coho ma strach a chce napr aby sme sa obimali kym zaspime,,, preto mi tiez prislo cudne preco povedal ze je to zle, ci to ma teda nejaky realny podklad, alebo to povedal iba kvoli tomu akoby sa malo dieta spravat.

letfenixa
4. aug 2022

Spite tak, ako to VAM vyhovuje, nie lekárovi.

majla87
4. aug 2022

Je to sice mimo tvoju otazku, ale moj som si vsimla ze lepsie spava, ked si vecer pred spanim zrekapitulujeme trosku den, snazim sa nechat rozpravat jeho, mozno niekedy z neho vyjde nieco co by si inak preniesol do snov, aj ked ja to nepokladam ani za dolezite ani ako negativnu emociu

autor
4. aug 2022

@letfenixa samozrejme, budem to robit dalej tak ako nam vyhovuje, ako mam z toho lepsi pocit ze to pomaha...len som bola zvedava ci to ma aj nejaky logicky podklad zeby to mohlo teda sposobit skodu, alebo ci to povedal iba preto ze ako sa ma akoze dieta spravat aby splnalo teda kriteria chapete

selest
4. aug 2022

Mame syna s pas v tom veku a tiez spi v spalni so mnou na manzelskej posteli. Ako vyrastol muz sa uz k nam nezmestil. Maval v noci hrozne stavy ale toto mu skor pomohlo, teraz pekne spinka ak sa nahodou budi hned ho uistim ze je vsetko ok a on spinka dalej. Casom ho chceme dat do izbicky a uvidime ako to bude zvladat, nemyslim si ze spolocne spanie by bolo pre akekolvek dieta neprospesne. Praveze sa dieta citi v bezpeci. Ved ja som dospela a kym sme nemali deti ak bol muz mimo v noci tak som nebola ok s tym ze som sama v miestnosti a co potom taky autista so svojimi strachmi.. robte ako to vam a dietatku vyhovuje.

autor
4. aug 2022

@selest no presne toto aj mna napadlo, ze ja sama nemam rada ked mam spat sama,,, a nie este dieta ktore ma este aj nejake uzkosti navyse, vsak to asi sama poznate, kolkokrat vecer rozmysla nad vecami ktorych sa boji, neviem si predstavit zeby som dieta odbila a nechala ho aj s jeho uzkostou .... Tiez niekedy v noci sa zobudi s pistanim ze nie uplne zachvat aj ked aj to byva, a stihnem este upokojit tim ze som blizko rychlo.pohladam obimem ze vsetko je v poriadku je to len zly sen napr a vyhneme sa aj scene uprostred noci

panelacikova
4. aug 2022

nemám dieťa s touto poruchou, ale úplne súhlasím s
@letfenixa

katus226
4. aug 2022

Nie nema to logicky zaklad, pretože nenajdes 2 deti s PAS, ktoré by mali rovnaké prejavy a potreby. Neda sa skatulkovat.

svetlonos
4. aug 2022

Ahoj, vobec dr neries. Je premudrely a empatiu ma nulovu. Podla neho by bol asi najlepsie hned ho supnut do inej izby. Nas nema ziadne diagnozy, spava s nami v spalni a este nejaky ten piatok bude. Uz “rozprava” ale keby sa vnici uobudi a place, usto mi nepovie preco, maximalne by mi povedal mama prec. Tak si z toho nerob tazku hlavu, ty poznas chivanie svojho dietata lepsie ako on (aj ked on si isto mysly opak). Prajem vam vsetko dobre 🙂

thereisabear
4. aug 2022

Vôbec to nerieš, lekári nejedli všetkú múdrosť sveta. Určite ani nerodil a ani nemá doma 4-ročného autistu. Rob tak, ako vám vyhovuje.

dagmarovita
4. aug 2022

Aj to odovodnil ten neurolog, ci si to z paty vytiahol? Su ludia co od narosenia nemaju dieta pri sebe ale v druhej izbe a su ludia co spavaju v jednej izbe s dietatom. Ten lekar mozno to má doma ako povedal Tebe že dieta mal od babatka mimo spálne.
Ty vieš ako matka najlepsie..

mikadooo
4. aug 2022

Netuším čo je na tom zlé. Jediné čo ma napadá, že bábätko ho môže v noci budiť. Ináč vidím len pozitíva. Známa, čo má dieťa s PAS, s ním zaspáva doteraz, síce ho potom necháva spať samého, ale veľmi často sa v noci zobudí a príde k nim dospať, chlapec má už 8 rokov. Neriešia to. Neviem o tom, že by im niekto niečo do toho kecal. Chlapec by bez nej by nezaspal, vyslovene si ju žiada a pri zaspávaní ju stíska a drží za ruku, atď. Má aj svojho plyšáka, ten je tiež mega dôležitý, musí ho mať so sebou keď prespáva mimo domu (paradoxne, vie prespať aj bez matky, napríklad u babky, ale je to také, že proste zatne zuby, žiadne že "hurá prespávačka"). U nás tiež raz spal, v dobrej viere sme naplánovali prespávačku, sú s deťmi od malička kamaráti, v noci však 3 alebo 4x potichu plakal. Naozaj si nemyslím, že mu spoločné spanie môže uškodiť. Ale na tvojom mieste by som sa na to priamo opýtala lekára pri ďalšej návšteve.

zuzkaa1991
4. aug 2022

Moja ma 4.5r a tiež spime spolu. Mne to vyhovuje spala.polroka sa.a ako 3rocna a to som vkuse behala nevyspata.mam krehky spanok muz rano skoro ma budil....tak spime spolu doteraz aj ked som si povedala ze ide do svojej izby opat ale to tiez budem uspavat tam....tak som zvedavá ako si zvykne ale stale hovori ze nechce ist tam....my spime v hosťovskej izbe

autor
4. aug 2022

@zuzkaa1991 drzim palce...my sme napriklad.v detskej , aj ona aj babatko - dostal novu peknu postel to sa tesil vsetko, len samozrejme nie bez maminky...mne osobne to nevadi vobec, nechce sa mi po pravde tiez behat stale hore dole bud jeden alebo druhy sa budi, a jasne ze to tak nebude navzdy, ale kym ma potrebuju...muz je tiez spokojny, predtym led sme boli vsetci v spalni chodil on spat prec kedze to sa niekedy neda ked sa budia na striedacku a rano ma stavat skoro do prace

autor
4. aug 2022

@mikadooo skoro nikdy sa nestalo zeby ho babatko v noci zobudilo 😂 to skor naopak 🙈 ale poslednu sa mi dari ukludnit ho skor ako pride taky stav ze zobudi babatko...a s babatkom mame system ze ked zacne plakat zoberiem ho a idem pre um do kuchyne, tam si ho vypije a lahne spi dalej, nastastie nestalo sa zeby sa starsi nato vobec prebral

elizabet173
5. aug 2022

nechápem, prečo by si mala spať ty v inej miestnosti, keď vám to všetkým vyhovuje. Keď príde čas, že bude jedno z detí alebo obidve chcieť spať v inej izbe, budeš to riešiť potom. Nič by som nemenila