Som zlá matka, keď dávam dieťa na víkend k starým rodičom?

michala11111
27. júl 2014

Ahojte rada by som sa zverila s mojimi pocitmi. Ide o to, že odkedy má moja dcérka 8 a pol mesiaca (teraz má 10mes.) stále ju dávam k mojej mame na víkend, zvyčajne v sobotu a prídeme pre ňu v nedelu poobede. S mužom si vždy urobíme vlastný program, ideme sa kúpať, večer von, alebo tak. Proste nám to vyhovuje byť bez nej sme len my dvaja všetko je jednoduchšie ideme kam chceme, prídeme kedy chceme...... Ale na druhej strane mám výčitky, že ju neustále takto odkladáme, totiž aj teraz pôjdeme na 5 dní na dovolenku bez nej a všetky mamičky s ktorými sa bavím ma nechápu idú s deťmi k moru, na dovolenky, ich deti nikdy neprespali u starých rodičov a tú sú aj o rok staršie ako naša. Pritom malú sme chceli s mužom sme boli spolu predtým 8 rokov, ja mám 27 on 33 čiže nie je to nečakané dieťa sme sa na ňu tešili, len nejak nás to s ňou moc nebaví....... Som hrozná.................

lienka1601
27. júl 2014

no silne slova ze ta to s tvojim dietatom nebavi.. ale ak uz nad tym premyslas tak ta to trapi.. nechaj si ju doma a skus ju dat kazdy druhy vykend k starym rodicom... a na dovolenku bez malej to by som si nevedela predstavit.. mam 4 rocneho chlapca a 6 mesacne dievcatko a boli sme s nimi sami 🙂 ved su to nase deti nemozeme si uzivat tak ako do teraz.. ja kojim takze bez nej ist nemozem a ani by som na dovcu nesla bo by som myslou bola stale pri nej.. syna sme ked bol vacsi nechali u nasich par krat a sli sme na vykend niekam sami v ramci cz a sk ale to bolo mozno tri krat a to mal uz dva roky.. myslim ze je to koli tvojej malej nefer a urcite citi ze ta to s nou nebavi... len aby sa ti to nevratilo ked bude starsia :/ co dodat.. musis si sama uvedomit ze mat deti je zodpovednost a neustala starostlivost lebo stari rodicia tu nebudu vecne..

maznacik007
27. júl 2014

je to vyvinove obdobie nevhodne na taketo odlucenia .. prave v tychto mesiacoch sa to lame ... neviem pre mna by to bolo neprijatelne ... nepoviem v pripade ze matka musi ist do prace .. {kvoli prezitiu rodiny} ze cez den opatrovat ale v noci by mala byt s dietatom ...

ist na veceru, zaplavat si a pod v pohode a babka nech postrazi a ulozi dieta v jeho znamom prostredi ..
a ist na dovolenku sama od tak maleho dietata ... ja by som ho zobrala .. so sebou

a s tym ze ta nebavi vlastne dieta ... 😖

zaira13
27. júl 2014

A to Vám vôbec malá nechýba cez tie víkendy bez nej? Ja pochopím ak niekto dá na víkend k starkým, ale nie každý víkend.. ved sa dá tolko roznych vecí podniknut aj s malou.

bubelko
27. júl 2014

@michala11111 je mala u starych rodicov spokojna? su stari rodicia v pohode a suhlasia s takymto postupom? venujes sa jej cez tyzden? ak na vsetky otazky dokazes odpovedat ano, tak potom na tom, ze je mala cez vikendy u starkych a vy sa venujete jeden druhemu nie je nic zle. a to, ze idete na dovolenku bez malej - poznam viacerych v mojom okoli, ktori to raz za cas takto spravia 😉 tiez si viem predstavit par dni bez deti - len ich nemam kam dat 🙂
a priznam sa, tiez ma to s detmi, ked boli babatka nebavilo. zacina ma to bavit az teraz, ked sa s nimi da zahrat spolocenska hra, karty, ist na turu, na vylety do muzea a mame z toho vsetci nieco 😉
takze dockaj casu, mala vyrastie, bude s nou väcsia zabava 🙂

pribinak
27. júl 2014

Ja si myslím, ze je to OK, ved ju nedávas k cudzím a je to dobrá psychohygiena, oddychnuta matka = kľudne a spokojne dieťa

Vela mamiciek nemá kde svoje dieťa "odložiť" ani na 5 minút, su unavene a vyflusnute, pokial to dcérka dobre zvláda, tak je to OK
Navyše treba si pestovať aj vzťah s mužom, aby ste nesklzli do roviny, treba kúpiť plienky a ísť zajtra kúpiť nove mlieko a hotovo niet sa o com ďalej baviť

martina28p
27. júl 2014

možno nie si hrozná,ale prvé čo ma napadlo,chúda dieťa...a kedy ťa to s ňou začne baviť? alebo čo povieš,ked budeš stará,chorá a dcéra ťa odloží do starobinca,alebo hospicu a povie,že ju to s tebou nebaví ☹ smutné....neosudzujem,je to len môj názor....dieťa nie je hračka,ktorá ťa prestane baviť a odložíš ju.....sem tam,nepoviem,ale nie každý víkend a tobôž nie 5 dní .... ja by som nedokázala

mamulienka30
27. júl 2014

@michala11111 - nemas nejaku skrytu poporodnu depresiu? Pre mna nepredstavitelne dat deti niekomu a odist si uzivat na dovolenku. Nieco ine si raz za cas (nie kazdy vikend) zajst vecer do kina ci na drink ci najest sa s kamaratmi, ked spia, je im to suma-fuk, ze nieco "prepasnu". Ale pravidelne "odsuvat" dieta niekomu inemu ako keby to bola vec, co ti v tom momente nevyhovuje je cudne. Jasne kazdy ma materske city trosku inak vyvinute, ale podla reakcii okolia vidis, ze to nie je normalne pri tak malickom dietatku.. hlavne dovolenku si mate uzit vsetci, clapkanie vo vode, tulkanie v plazovom stane, babranie sa v jedle v restike... ja mam na to NAJ spomienky.

Neviem, co cakas od diskusie, ci pritakavanie, ze si treba aj uzit a nie si len matka, ale aj zena.... alebo vycitky a hadky na konci, ze na co si dieta mala... neviem, asi bude jedno aj druhe.

dollynkaa
27. júl 2014

@michala11111 popravde ja na toto cakam.kedze este kojim nemozem malu nechat u mamy.podla mna je to normalne ved aj vy chcete spolocensky zivot,sukromny.treba sa odreagovat.nevidim na tom nic zle aspon si mala zvykne a nebude ti plakavat pri mensom odluceni.

tajka1986
27. júl 2014

@michala11111 no ja to teda nechapem, mozno mas taky pocit pretoze je este malicka, ked bude bezkat bude moct sa smatlosit s vami, na vylet,kupko a tak. S muzom si uzijete samotu po veceroch. Ja mam depku ked ju musim nechat samu s vlasnym ockom,mojim muzom. V piatok som si bola posediet u kolegyni oslavovala okruhle narodky a bola som cela nesvoja co asi robia ci je o nu dobre postarane. Pritom viem ze urcite vsetko ok,ale aj tak om visela na telefone ako diva. A to nevravim este ze starke neboli ani raz same kocikovat a nespala ani mimo domu. A dovolenka bez nej by nebola dovolenka. S nou si to vsak tiez este predstavit neviem a to ma uz 15 mesiacov pomaly. Ked bude vacsia a takto ju budete nechavat u starkych a vy chodit kade tade bude sa citit odstrcena a nechcena.

jana_eyre
27. júl 2014

no, uprimne, cita sa mi to velmi zvlastne.. odkedy sa moje deti narodili, patria ku mne, nedokazem si ani predstavit, ze by som mala program bez nich.. / pre niekoho je mozno toto extrem/ jednoducho sme rodina a patria ku nam, takze vsetok cas venujeme im a ak mam byt uprimna bavi ma to omnoho viac ako predtym.. cas pre seba mam teraz vecer a uplne mi to tak vyhovuje..

beriem, ze kazdemu vyhovuje nieco ine a nie kazdeho to bavi tak ako mna a potrebuje si volny cas vyplnit inak ako detmi.. 1OO ludi a 1OO chuti, ale vyjadrenie ze ta to s nou nebavi ma trocha sokovalo.. ale je to tvoj zivot, tvoje rozhodnutia..

je ale mozne, ze ak to nezmenite do buducna, mala vas nebude brat ako rodicov, bude viac naviazana na svojich starych rodicov..

moja mladsia dcera ma teraz 9mesiacov a neviem si predstavit, ze by sa mi o nu staral niekto iny ako ja, ci jej tato.. len ked si spomeniem na jej rucky, ako sa ku mne natahuje, ako ma potrebuje mat blizko, ako sa uprimne tesi a smeje, ked ma vidi, naozaj si neviem predstavit, ze by bola u niekoho ineho.. moje deti su jednoducho kus zomna a bude praveze premna velmi tazke, ked sa zacnu odomna odlucovat.. zatial si tu ich blizkost uzivam ako najviac sa da..

sammy
27. júl 2014

Si taka matka, na aku sa citis. Ak ti to takto vyhovuje a malej nic nechyba, preco nie? Zbytocne ti tu budeme pisat, ze ano si zla matka, ked malu odkladas alebo nie, si ok, mas narok na oddych, kazda matka to inak citi a ore kazdu je norma nieco ine. Jedna ide po par mesiacoch od babatka do roboty, ina kojila len par dni, dalsia ma strach pustit uz skolopovinne dieta do skoly v prirode, ze bude bez nej...Neda sa ani na jednu povedat, ze je zla matka, ak je dieta spokojne a nenutia ho byt niekde alebo s niekym, kde sa neciti prijemne.
Ja osobne mam 3 deti a za tych 7 rokov, co sa narodila prva sme spolu s manzelom boli sami bez deti asi 2x v kine a 2x v meste na kavu, lebo jednak s nikym nechceli byt ako babatka a teraz vsetky tri nam ich ani nema kto postrazit. Ale aj keby sme niekoho mali, neviem si predstavit ist na dovolenku bez nich - obrat ich o spolocne zazitky, na ktore sa tesia. A to ti mozem povedat, ze mi uz pekne idu na nervy a pomerne casto, no vravim si, ze bude aj lepsie a teraz su na nas naviazane, ale ked budu starsie, budu od nas utekat. Vidim to na najstarsej dcere, ktora uz ked moze, dava prednost kamaratom pred rodinnym vyletom.

rondicka
27. júl 2014

@mamulienka30 ja mám deti 6,9 rokov a neviem si doteraz predstaviť,že by som šla sama niekam ,čo i len na jednu noc..a s takým maličkým uff absolútne ne 😨 ☹ ☹ ☹

emmilly
27. júl 2014

ahoj. tak ja mam nato vlastny nazor. jasne pochopim ak chces ist len tak s muzom von. to by sa aj nam zislo, ale mne nema kto dieta postrazit a ani by mi to nedalo. proste ja mam syna vsade so sebou. niesom typ ktory "odlozi" dita a ide si uzivat. a co sa tyka dovolenky, to mi ani na um nenapadne ist bez maleho. ja proste nechcem. ja aj manzel chceme maleho mat pri sebe. tesime sa z neho a 10mes. dieta ti uz prinasa nove veci, vie sa uz smiat, blabota, a proste nie. u mna dovolenka bez dietata nehrozi. neviem si to predstavit, furt by som bola myslou inde. ani vikend momentalne v jeho veku urcite nie.

chrumka84
27. júl 2014

Ja sa tiez tesim, ked mozem byt par hodin sama. S dietatom to je zabava, milujem ju len tak pozorovat alebo sa salit. Kedze som s nou ale nonstop, tak niekedy tiez uz nemam naladu a chcela by som pokoj svaty 😀.
Ale na noc ju nedam (ani sa neda, dojcim) a pol dna staci, aby som si psychicky oddychla. Ma 2 roky.
Inak my sme s malou radi objavovali nove veci, chodili ja vylety a tak. Ved je to zabava, ziadna nuda. Jasne, vyrivku asi nedas, ale kupat sa mozes.

huginko
27. júl 2014

no ja si to predstaviť neviem.mne už po dvoch hodinách malý chýba.... 😉 a čudujem sa aj Vašej mame, že je ochotná strážiť dieťa každý víkend.moja mama by to nerobila, určite by mi povedala, máš dieťa, tak sa staraj... 🙂

katarinamarkova
27. júl 2014

@michala11111
ak to vyhovuje
- tebe ( oddychnes si)
- tvojmu manzelovi ( okrem matky ma doma aj manzelku)
- babke ( malu si pyta a je s nou rada)
- mala je spokojna
......tak to neries......
ak si nespokojna a mas vycitky, tak ju babke davaj napr. kazdy druhy vikend, ak ste vsetci spokojni a vyhovuje vam to takto, nazory ostatnych neries. ved je najhlavnejsie aby ste boli vy ako rodina stastni( ty, manzel, mala, a samozrejme aj babka ked sa o malu stara)
ked ta bude nejaka zavistliva mamicka kritizovat, tak sa jej kludne spytaj: kedy si sa naposledy riadne vyspala, bola s manzelom na rande, oddychla si.......kludne vsetkym vysvetli ze byt dobrou matkou a zenou zaroven sa nevylucuje 🙂

zita19
27. júl 2014

@michala11111 urcite nie si zla matka. Ale tu ta urcite ukamenuju po tomto priznani 😉

emma181
27. júl 2014

Ja by som to asi nedokazala kazdy vikend dat svojho syna (ma 9,5m) k rodicom, ale neodsudzujem ta, rob tak ako to citis/citite a ked ste vsetci stastny tak to je dobre a podstatne.

gilmorka
27. júl 2014

Uz ste rodina, ste traja a zivotny styl by ste tomu mali prisposobit a robit si cez vikend spolocny program. Aby ste sa s malou zblizili, cez vikend sa jej mozete plne venovat obaja, ist na vylety, do detskej kaviarne, do zoo. Jasne, ze to je obmedzujuce kvoli rezimu dietatka, a kym je take male, nie je s nim tolko "srandy", ale uz zacne cupitat, stale to bude lepsie a lepsie. Urcite je fajn raz za cas dat postrazit babke a zajst si na veceru ci do kina a venovat sa len jeden druhemu, ale kazdy vikend "odlozit" dieta babke a zit si zivot akoby ste boli len dvaja, mi pride voci dietatku nefer. Ja by som to tak nerobila a nevedela. Na dovolenku na niekolko dni uz vobec nie od takeho maleho. A vlastne ani od vacsieho, ani si neviem predstavit ze teraz necham nasim dve deti a ideme dvaja na tyzden k moru. Chcem aby moje deti mali zazitky so mnou, ved to robime vsetko pre ne, aj o tom je mat rodinu.

zukuvi
27. júl 2014

ano matke treba oddych a odreagovanie sa, ale take male babo?? ☹ , ved to treba vydrzat si myslim,deti rastu rychlo. ja si to neviem predstavit. ak mas vycitky tak ju tam davaj menej, lebo odreagovanie s vycitkami nie je to prave. neviem :-/

sissy27
27. júl 2014

@michala11111 nie je na tom nič zlé, len tu na koňovi sa to "nenosí", tu treba byť absolútne odovzdaná svojmu dieťaťu a po pôrode treba byť už len matkou, žiadna manželka, partnerka, milenka, žena, nedajboh náhodou pracovať skôr ako tri roky po pôrode, ešte tak max kuchárka a upratovačka môžeš doma byť, a plakať, ako nezvládaš a si na všetko sama... teraz bude také obdobie prečo nemôže byť dieťa bez teba, potom také, potom makové, a vlastne už nikdy nič... nečítala som ostatné komenty, ale asi ani nemusím, čo si to za človeka, že ti nie je smutno a dokážeš sa zabaviť bez dieťaťa, ako to, že ťa baví niečo iné ako plienky a mlieko... 😝
nie, pôrodom sa život nekončí, starí rodičia tiež zohrávajú podstatnú úlohu v živote dieťaťa, ak to vám tak v rodine funguje, tak nerieš, čo na to ostatní... a hlavne nie tu... ja napr. aj tú dovolenku úplne chápem - s 8mesačným je to presne to isté čo doma, len výhľad z okna je iný... tiež nemôžeš byť na pláži koľko chceš, zaspať na lehátku, poznávačka s takým drobcom tiež nehrozí,musíš sa podriadiť režimu dieťaťa, niekto sa v tom vyžíva a niekto nie... ja som z podobnej kategórie ako ty 🙂 áno, bola som na dovolenkách bez dcéry, áno, dala som ju k rodičom, keď som si išla vyhodiť z kopýtka, áno, vrátila som sa do roboty po materskej a neostala som na rodičáku, a hádaj čo - no nič zlé sa nestalo 🙂 dcéra má onedlho 11 rokov, je to jedna inteligentná, samostatná, úžasná bytosť, som pre ňu č.1, ona pre mňa tiež, ale rešpektujeme si vzájomne aj nejaký ten osobný priestor 🙂

michala11111
autor
27. júl 2014

Sama neviem čo od tejto diskusie očakávam, možno niekoho kto má podobnú skúsenosť ako ja, alebo nevieeem........ jasné čakala som reakcie tipu že nikdy by som to neurobila........
Čo sa týka malej ona je u mojej mamy rada, je tam malá sestra, ktorá sa s nou hrá, bývajú na dome, my v malom byte, takže tam vidí sliepočky, psíka, zaspí tam v pohode, nič jej nechýba.......
Viem že asi 99% matiek chodí všade s deťmi, neviem prečo to tak cítim že bez nej je to lahšie, ona stále za niečo mrnčí, človek sa jej musí stále venovať, nie je kludné dieťa. Čo sa týka týždňa tak som stále s ňou, ked dojde muž z práce tak ideme spolu von. Inak s malou som chodila na baby plávanie len teraz skončilo, na baby salsu, na fitlopty, chodím s nou do parku......... A neviem možno som zaspala v starom pohodlnom živote bez dieťaťa a nejak sa stále neviem preorientovať..........

uglybetty1234
27. júl 2014

Ahoj, nevidím na tom nič zlé.My tiež takto chodíme, aj na 5 dní sme boli bez malého, a bolo to fajn. Síce na neho stále myslíš, ale ked vieš, že je v dobrých rukách a má všetko čo potrebuje, tak sme si aj voľno užili. S dieťatkom si 5 dní v týždni, prečo by si sa mala cítiť zle, keď ho dáš na deň - dva mimo k straým rodičom? ak to zvládajú aj oni, aj dieťatko, tak si myslím, že je to v poriadku.
Keď sa moj maly narodil, tak som bola ešte na výške, chcela som ju dokončiť, bio sa na nás vykašlal a kedže som musela pokračovať ako denný študent, tak mi malého strážila mamina aj tri dni. Občas to bolo ľahké, občas ťažké, ale zvládli sme to. Teraz mám super chlapa, vychovávame malého spolu, a na výlety, svadby, návštevy chodíme buď s malým, alebo bez. Závisí od okolností. Ak chceme, ale potrebujeme ísť bez malého, tak ho dáme k mojej mamine a hurá vyrážame. MOžno je to zvláštne, ale necítim vôbec výčitky.

michala11111
autor
27. júl 2014

@sissy27 veľmi sa mi páčil tvoj koment 🙂 🙂 trošku úľava, že nie som jediná..........

mamulienka30
27. júl 2014

@sissy27 - nie necitala si komenty, takze ten tvoj je trosku mimo 😝 Nikto tu nepisal o tom, ze sa ma obetovat, ze ma byt len kucharkou, upratovackou a behat s rozpustenymi vlasmi a v ogrcanom tricku... najhorsia je totiz ta jej posledna veta - nejako nas to s nou nebavi... ako ked sa rozhodne zadovazit si psa a uvedomi si, ze to nie je len pekny modny doplnok, ale ma aj povinnosti. Psa by dali do utulku, holt dieta k babke.

slniecko154
27. júl 2014

si uplne normalna zenska, ktorej zivot sa nekruti len a len okolo dietata, ale ktora ma aj muza!!! ja na tom nevidim vobec nic zle, prave naopak, treba sa starat aj o vztah s muzom, potom tie mamicky ktore ta nechapu ze "odkladas" dieta budu o par rokov vyplakavat tu na fore, ze ich chlap si nasiel inu...

patricia
27. júl 2014

Moj nazor: Ak niekoho milujes, tak chces byt s nim. Ak s nim nie si, tak ti chyba. Howk.

nikawero12
27. júl 2014

@michala11111 pokiaľ to vyhovuje aj tvojej mame a neberie to ako využívanie z vašej strany, tak je to v poriadku.

zuzka4444
27. júl 2014

Mna velmi trapilo, ze moja matka, ani svokra nemali o moje deti zaujem, nepomohli mi ani minutu... musela som to riesit opatrovatelkou. Teraz sa uz tesim, az raz pridu na svet vnucatka, ze ja ich budem varovat a doprajem dceram oddych, je to potrebne... takze ziadne vycitky a tes sa, ze mas rodicov takych, akych mas a ze si mozete s muzom uzit par chvil aj sami so sebou, to je tiez dolezite...

jana_eyre
27. júl 2014

@michala11111 podla mna ta to zacne viac bavit, ked bude mala starsia.. dolezite je, ze ju lubis a ze jej venujes cas cez tyzden.. ked to nevadi tvojej mame, ze sa o nu stara, tak je to zrejme v poriadku, hoci ja si to predstavit neviem...