Ahojte. Doma mám 3 ročnú dcéru a som z nej už totalne vyhorena... Cez obed ešte spí... Spí samav posteli... Večer chodila spať o 19:30 posledné 3 mesiace zaspáva po 21godine a sama... Takto spáva sama od mala nechce spoločnosť... Uteká nam z posteke za nami do izby musíme ju za každým odprevadzat.aby si už konecne ľahla..ja som už z nej veľmi unavená nemám chvíľu času pre seba 😭 cez deň nezapnem nikdy telku tak som sa vždy tešila na večer a teraz z duše nenavidim večere od kedy tak zaspáva .... Najnovšie sa naucila pľuť neviem od kial to má 🥺keď príde k nám návšteva hned uteká do izby lebo sa hanbí a keď je pri návšteve výstraha .... Keď prídu státí rodičia hneď berie telefón a xhxe rozprávky ...nechce nič jesť a na večer vypije aj pol litra ieka. Prosím poraďte mi ako zvládať takéto dieťa 😭😭😭hlavne to večerné uspavanie lebo ja u neviem
Lebo som samozrejme z nej nervózna v kuse na ňu kričím keď to nejde po dobrom dostane aj na rit a taký mám amok že až omdlievam z nervov
@katarinka89 každý deň si poviem bude dobre a furt je zle.... Obdivujem ťa že máš 4 ja mám ešte jedno.malixke zatiaľ je anjelik a je čo okolo nich robot.cely deň sa nezastavim.🤦🏼♀️ Ale som vďačná že ich mám lebo predsa deti sú dar
Jaj a čo by si robila keby si mala tri ako ja. Jedno by ti revalo v postieľke, druhé by si musela zatiaľ sprchovať a už by revalo že chce aby si ho uspávala a tak pod. Je normálne že si unavena, ale ver tomu že sú aj oveľa horsie deti.
tiež nemám pocit, že máš až tak zlé dieťa... ja mám chalanov 5 rokov a 3 roky... chodia síce do škôlky, ale teraz sme už od začiatku marca všetci doma a ja mám od prvého dňa home office, čiže musím pri nich robiť... okrem toho denne varím polievku aj druhé, pečiem, lebo v kuse niečo chcú... cez deň nespí ani jeden, večer idú do postele 22:30 a pri mladšom ležím, kým nezaspí... sú totálne rozdielne povahy, takže spolu sa nezahrajú ani 2 minúty... áno, prídu chvíle nervozity, ale treba sa vydýchať a ísť ďalej 🙂
Je to štandardne sa správajúce 3 - ročné dieťa ... nie si v tom sama, tiež mám niekedy chuť na týždeň vypadnúť niekam na samotu ... a potom, keď vo svojom okolí vidím postihnuté detičky, nevládne, absolútne odkázané na pomoc iných ... vždy si spomeniem na to, čo hovoril môj nebohý otec, že "lepší vlkolak ako neborák" ... hlavu hore, bude lepšie ... za týždeň, mesiac, rok budeš s nostalgiou spomínať a priať si vrátiť späť ten čas, keď bola taká "nezvládnuteľná" 🙂
Nedavaj ju spat cez obed ked chces aby skoro zaspala vecer. Moja skoro 3 a polrocna bola taka ista a od kedy som jej zrusila obednajsi spanok, odpadne o siedmej do postele 🙂 Viem o com hovoris aj ja som mala nervy, hlavne ked sa mi narodili dalsie deti (okrem trojrocnej mam 20mesacnu a 4 mesacneho) ale snazim sa pozerat na veci z ich pohladu, oni vidia vsetko uplne inac ako my "zhora" oni vidia iba nase nohy a pocuju nase nervacenie. Samozrejme treba mat hranice ale nie vsetko je take zle ako sa zda. Mne sa najstarsia zacala pokakavat ked som prisla z porodnice s najmladsim a este to povytierala do steny proste na prasky som bola, vrestala po nej, a ona iba pozornost chcela. Teraz jej opakujem ako ju lubim, mojkam ju, rozpravam ako prisla z mojho bruska a ako sme sa na nu tesili (ten pribeh ma najradsej) a je to s nou ovela lepsie.... A jedlo si skuste pripravit spolu, mozno jej viac bude chutit 🙂
No a teraz si predstav, ze mas deti dve...starsi od dvoch rokov nespava poobede, ked nahodou pospal, vecer bol hore do pol jedenastej. A to prvykrat prespal celu noc, ked mal 3,5 roka...do toho sa narodila mensia, ta spavala kolkokrat pol hodiny za cely den, teraz pospi cez obed, ale to rychlo porobim, co treba alebo sa venujem starsiemu. Zaspavaju vecer o pol desiatej, teraz zasa malej idu zuby, nespi zasa ona cele noci. Takze v lepsom pripade po styroch hodinach prerusovaneho spanku som 13 hodin na nohach pri dvoch detoch....tiez sa citim unavena, vyhorena, nevyspata....stale si opakujem, ked nevladzem stat na nohach, ze hlavne, ze su zdrave, ze akosi to vydrzim....u Vas by pomohlo zrusit ten obedny spanok, skor by vecer zaspala a ty by si mala cas na seba a nie sa nervovat kazdy den
To si nejak skoro vyhorená a prakticky z ideálneho dieťaťa, respektíve z dieťaťa, ktoré je úplne normálne a nijakým spôsobom sa nevymyká normám. Moja dcéra vstávala ráno okolo 5, hodinu bola hore, potom ešte na hodinu zaspala. ja už nie. čiže ráno som bývala hore od 5. celé dni prerevala ako bábätko, ale aj neskôr bývala veľmi nervózna z nevyspatia. A nie, nezaspala len tak, ako iné deti, na gauči, v stoličke, na odrážadle... Proste ona robila (a dodnes robí) všetko preto, aby sa jej oči zatvorili čo najneskôr. Akoby o niečo prichádzala. A tak dni vyzerali tak, že som ju doslova nasilu uspala (doma) v kočiari, trepajúc s ním odušu, a to 1-2x do dňa a teraz dobre čítaj!!!! na 20 minút!!! za tých 20 minút som sa najedla, umyla, prípadne prezliekla z pyžama. Pretože urobiť niečo potom bolo takmer nemysliteľné. Sústavne sa po mne vešala, mohla som robiť aj nemožné, stále visela na mne... Takýto stav bol prakticky do cca 2 rokov. Ale aj potom bola veľmi náročná. A večerné zaspávanie? Od bábätka po ôsmej a od tých cca 3-4 rokov od 21:00. Čiže tento čas je podľa mňa u vás úplne OK, hlavne keď ti spí cez obed. Moje dieťa má 10 rokov a bežne funguje tak, že zaspí okolo 22:30 (do postele ide najneskôr o 21:00 - jednoducho leží, no nevie zaspať), no a ráno vstáva okolo 7:30. Cez deň nespí. Na ten vek si myslím, že ešte by mohla pospať dlhšie, ale už som si zvykla. Už sa aspoň po mne nevešia... Takže ďakuj nebesám za úplne pohodové dieťa.
Ty máš nervy na dranc ale nie z dieťaťa.musis hľadať príčinu hlbšie.
tak to som vazne nepochopila, z coho si vyhorela... podla toho, co pises, z dietata to zrejme nebude. skus sa skor pozriet na svoj partnersky zivot
Pozeram, mas este aj babatko? Myslim, ze si len unavena, hormony rozhadzane, a je toho proste vela, neboj, utrasie sa to. Zaspava sama, to je super, kasli na to ze o 9.
To si musíš ešte zvyknúť na fungovanie s 2 deťmi. Prvý rok je taký ťažší a potom bude lepšie. To rozchodis...
Toto mi pripomina moju neter.....to je tiez strela jak z dela. Doslova chodiace turbo. Tiez ma 3 roky.
Ja sam nie som rodic cize v tomto zrejme dobre poradit nebudem vediet, ale musim povedat, ze svagrina s bratom maju dceru dobre podchytenu kdejakymi somarinami aby ju uspali a tak.
Napr. vecer ked vymyslala, ze nechce ist spat tak si na nu vymysleli kostolne zvony. Cez telefon pustili melodiu kostolnych zvonov. Ja som mal z toho uzasnu zabavu :D. Jak pocula melodiu, hned spozornela a sepotom mi vravi "...pocul si to? zvony biju". Vsetci hned zahlasili, ze je cas ist spat. Kupel, pyzamo, mliecko a davaj do postele.
Kazdy rodic ma ine paky na svoje deti cize podla mna je to skor vecou vymysliet si nieco na dieta co ho nauci akejsi rutine aby vedelo, ze pri konkretnom ukone nasleduje dalsi krok. Oni si proste dali kostolne zvony ako signal, ze je treba ist spat a funguje to.
Moja rada by bola vymysliet si akesi hry ktore deti naucia nielen zabave, ale aj povinnostiam. Neviem ci to pomoze, ale skus tie kostolne zvony, mozno vystrely motyka a bude to fungovat.
...prepac tvoje dieta problem nema, problem je v tebe ☹ Preco cakas ze sa tvoje dieta bude spravat ako si ty prajes? Co je programovatelny robot? Hadam sa to da zvladnut aj bez stresov, cim viac stresovana mama tym viac sa to prenasa na dieta. ja mam tri, kazde ine, kazde som uspavala, niekolko rokov. deti vymyslaju, skusaju,...cim su strasie tym viac to je svata pravda. Ked som dala syna spat sameho, aj 10 x prisiel co stale nieco, tak som si s nim lahla, chvilu poskrabkala, zaspievala pesnicku, do 5 minut spal. ked uz boli dvaja tak sme si vzdy pred spanim citali rozpravky, to ich utlmilo, dcera vzdy aspala este pri citani 🙂 syn sa potom len prevratil na druhu stranu a zaspal po chvili. Uz zaspavaju samozrejma davno sami, najmladsieho uspavam,prituli sa ku mne, poskrabkam ho, porozpravam rozpravku a spi. Na kazde plati nejaka finta. na mojho najmensieho plati ze na zemi je lava, nevie ani co to je, ale to znamena ze ked sa ulozime uz sa nevilieza 🙂 (To s tou lavou vymyslela dcera, oni sa tak hravaju, ze ked sa povie na zemi je lava tak kazdy musi rycho niekde vyliezt aby nestal na zemi 🙂) Takze moje tri nevedeli ani jedno zaspat same ked boli take male, tvoja spava od malinkata sama ved to je uplne perfektne 🙂 mas super dieta 🙂 Volny cas nemam uz 10 rokov, TV a gauc len tak nehrozi ale pride mi to normlane, vladzem normalne, fungujem normalne. To ze ty mas cas este vecer aj na TV je uplne parada, ale tak to ma byt treba si aj oddychnut 🙂
@niki368 inak toto je materstvo a rodicovstvo... Bezne zalezitosti, ktore stoja rodicov bezne obety. Cize unava, malo casu pre seba, pre odpocinok... Ty sama so svojim muzom si musite najst vlastny rodinny rezim, rodinny system, tie spravne priority, spravne vyvazenu vychovu.... Su zeny, ktore su s detmi same a musia zvladat. Vychova a rodicovstvo, manzelstvo su riadna makacka... Ak ti niekto niekedy tvrdil, ze je to prechadzka ruzovou zahradou, tak ta klamal...
Spravne pravidla, spravna vychova deti uz od utleho veku sa ti zuroci, ked budu deti v puberte a budes riesit zasa nieco ine. Vyliezanie dietaza z postele je uplny malicherny problemik, ktory ked nevies zvladnut teraz, ako budes zvladat problemy ineho razu? Nadych, vydych, pozri sa na vsetko co riesis s nadhladom, oddychni si hlavne a ver, ze kopa zien nema cely den cas pre seba, ani pre blbu telku. Ked deti vyrastu, casu budes mat dost, teraz si deti vyzaduju pozornost, tak im ju treba dat v primeranej forme.
@niki368 Mám pocit z tvojich sťažností, že si sa ráno zobudila a zistila si že máš deti a že sú ti vlastne len na obtiaž. Moja otázka: ked si plánovala rodinu, ani len si netušila že s deťmi sú aj starosti? Načo si vlastne mala deti, ked ťa len obťažujú? Tvoja dcérka je úplne normálne dieťa.. Každý deň ďakuj nebesám, že máš zdravé deti, keby si mala choré, tak len vtedy by si spoznala, čo to je starosť s deťmi. A neziap v kuse na tú malú, možno preto začala pluť, lebo to už nemôže zniesť tvoj vreskot. A možno by si mohla aj navštíviť odbornú pomoc, zrejme bude problém v tebe.
@niki368 prečo si berie mobil a chce pozerať rozprávky?unavená si, lebo máš 2 deti po sebe a žiadny čas pre seba chvíľu vypnúť.Nekric na ňu, nebi ju ja som na to alergická, keď ľudia bijú deti za to, že sú roztopasne.Zrus jej obednú spánok a čo najviac von nech sa vybeha.alebo si zapni telku, keď poobede spi.Stale je čo robiť, keď ľudia majú deti ja mám už velkaca a nezastavím sa😊málokedy pozerám TV to skôr tu na koníku si čítam, že všetci to majú ťažké😂vieš ono to bude len pribúdať vzdor, učenie s deťmi, práca stále variť, prať, robiť program to je rodina min na 10 r je o zábavu postarane
Normalne nechapem co riesis...Co ja by som dala za take zaspavanie... Pri mojej by si len sladko spominala na zaspavanie tvojej dcery... Co sa tyka ostatneho aj to poznám, a snazim sa to korigovat.
Začnem tým , že klobúk dolu. Všetky mamy máme podobne pocity. Ja obdivujem, že vám spinká sama. Môj 4,5 ročný syn spí s nami a zaspáva so mnou. Ono všetko sa raz zmení. Vydržať vydržať a vydržať.to že ste z toho na prášky je prirodzené. Aj vy ste len človek.
Ďakujem všetkým za odpovede.... Možno to budú hormóny a možno aj stres pretože za mesiac popri tomu všetkému statnixujem 😭 a neviem si nájsť hodinu NATO aby som sa mohla učiť... Zvykla som sa učiť medi zaspala,ale teraz som taká unavená že niekedy zapim skôr ja ako ona 🤣... Verím že keď úspešne dokoncim školu,že ten stres pominie ... Ona spí sama od malička a keď zaspavala aj hodinu nikdy bevykiezla von z postele teraz v kuse... Človek by si k nej aj ľahol no zaspáva ešte dlhšie. Rozprávky jej čítame pred spaním tak vypije mlieko a ide spať.
A čo sa tyka toho obedneho spánku... Sú dni kedy nespí na obed no zaspí večer len o pol hodinu skôr čiže u nej to nemá zmysel... A môže sa vyakakat na trampolíne behať koľko chce .... Neviem či to bude tým,že vonku je teraz tak dlho vidno
Myslím si, že máš celkom ok dieťa. Neviem, čo riešiš. Buď rada, že ste zdraví....
@niki368 To tu už bolo.. Kričí matka, dieťa je zlé, horšie a ešte horšie.. Mama už nevládze...kričí, kričí a nič.. Nič sa nedeje.. Dieťa horšie a horšie. Čo robiť??? Už ani po zadku capnúť nezaberá..asi vytiahnem varechu...alebo remeň? Ja revem, vrieskam, som od nervov v kýbli a to dieťa si robí čo chce... Poómoóc...
Prepáč Niki, musela som..si takto rypnúť..naozaj neber to osobne..len ti chcem nastaviť zrkadlo. Skús sa zamyslieť nad svojim správaním.. Samozrejme aj ja pokričím po synovi, ale po prečítaní tvojho úvodného príspevku zas a znovu nadobúdam pocit, že to aj ty preháňaš s "jačaním".
Mna napadlo,ci ju brusko vecer neboli-pol litra mlieka je strasne vela,nerobi jej to zle?
@niki368 to sú deti- ja mám 4 a všetky vymýšľajú....budú väčšie a budu ešte horšie. Uzi si to teraz, kým nezačne vymýšľať ešte viac