Som dva týždne po pôrode, úplne nevyspatá a partnerovi rodičia chcú chodiť na návštevy

aylinn
11. jún 2020

Baby povedzte mi či je to normalne alebo som uplne mimo a preháňam? Mám 2 tyždňového syna. Vnoci sa takmer vždy zobudí o pol 1 a je hore aj do pol šiestej, neplače, iba sa proste mrví,pozerá,"mňauká"no ja ajtak nespím,stále ho kontrolujem. Nad ránom si ho zobere k sebe partner do postele aby som sa trosku vyspala ale ajtak spim iba tak tvrdo, aby som počula či dýcha takže skoro vôbec nikdy sme sa nejak extra nehadali a odkedy sa narodil malý sa vkuse hadame kvoli jeho rodičom. Oni proste nechápu že ja nemam naladu ani energiu na ich navštevy po prebdenej noci. Ja neviem ci uz to mam povedať mongolsky alebo ako. Skusaju veci, ze idu nakupit malemu oblecenie a volaju ze su pod domom ze doniesli malemu oblecenie len aby mohli ist hore lebo vsak neposlete ich preč spred brany... Proste mne moj zdravy rozum a ten kusok empatie ktory v sebe este mam hovori, ze ak je niekde novorodenec ktory nespi a snim aj rodicia, tak sa tam netrepem za kazdu cenu ale necham ich na pokoji a pockam kym nas pozvu sami.. ale kazdy sme nejaky neriešim, otom som ani nechcela.....dnes mame tichu domacnost, ze som si vobec dovolila byť unavena ja krava a odmietnut aby prisli už rano na navstevu..ved čo to je taka starostlivosť o novorodenca... vraj ze kludne som mohla maleho nechať v obyvacke s nimi a spať si v izbe. Lenze ja to nedokažem a neviem či su tieto pocity v poriadku alebo to naozaj prehaňam a som na hlavu. Ja neviem maleho nechať len tak niekomu a isť si s kludnym svedomim spať do vedlajšej izby.

jaskolka
11. jún 2020

A to chodia každý deň? 2 týždňové babo ani nepotrebuje časté návštevy, veď aj kvôli tomu, ze jednoducho vy si na seba zvykate, aj kvôli infekciám a podobne. Ok, prežijes jednu kavu a hádam nebudú ti zvoniť pod dverami večne. Teraz si len hľadáte režim, si v šestonedeli, tam je blbosť denne návštevy, to by mali pochopiť
A nie ze prídu ráno.🙈
A už vôbec nie, že nechám dieťa im na par hodín a idem spať, dieťa nie je "hračka pre babičku" nech už to akokoľvek dobre myslí. Bude plakať, chcieť mliečko, pocika sa a co? Aj tak len teba zobudia
Neviem, ja by som to raz prežila a potom slušne povedala, že určite denne návštevy si neprajes

sisa_s
11. jún 2020

Pridaj sa do skupiny Ach, tá svokra! (aj svokor, švagor, švagrina a pod.) 😉 Tam uvidis, coho su niektore svokry schopne

ska1991
11. jún 2020

Súhlasím úplne s komentárom nado mnou.
Hlavne nemaj výčitky a stoj si za svym...chápem že chceju byt s vnúčatom ale na to bude ešte príležitosti.
Držte sa 😉

aylinn
autor
11. jún 2020

@sisa_s som tam 👍😁

sisa_s
11. jún 2020

@aylinn ja deti este nemam, ale normalne som sokovana z toho, co tam citam 😁

aylinn
autor
11. jún 2020

@jaskolka no ved o to ani nejde ze hracka pre babicku ale ja neviem byt v klude ked ho nevidim a niesom prinom. Aj ked som v sprche tak furt kricim odtial na chlapa ci je vsetko ok 🤣tak neviem ci som chora alebo trafena

3petka
11. jún 2020

@aylinn akože ja som v tomto napr. iná. My sme zase boli s malým sami a svokrovci ani nechodili a ani nekočíkovali. Bola som celá bez seba keď prišli. A ani by som im to nikdy nezakazovala. Bola by som rada že javia záujem, je len na tvojej psychike či si dovolíš spať alebo nie. Ja som s malým chodila aj cez deň ak som sa cítila unavená. Ak som sa v noci precitla tak som si ho len skontrolovala a znova spala. A samozrejme mal kontrolu dychu... Podľa mňa to moc prežívaš... Normálne spi však je to zdravé bábetko...

0silvia0
11. jún 2020

@aylinn tak ja sa vyjadrím, lebo som niekde vekovo medzi .... starí rodičia zabudli čo je to novorodenec a mladá matka je taká nadopovaná materskými hormónmi, že nedokáže pustiť dieťa z očí. Ja som toto mala tiež, po pôrode nastúpili šialené hormóny matky-levice, chrániacej si svoje dieťa, trpela som vnútorne, keď sa niekto cudzí dotýkal mojho mláďata, nikomu som nedala kočíkovať... atď. Hormony s tebou pracujú, nie si trafená.
S odstupom času a po dávnom odznení hormónov a po prežitých rokoch s deťmi by som dnes túto ponuku (choď si ľahnúť my postrážime dieťa) s radosťou prijala. Ale vtedy by som to nedokázala tak ako ty....

simsalabim
11. jún 2020

Z pohladu zrelej matky si nemyslim, ze robia nieco velmi zle. Len t si porode trochu precitlivela. Super, ze maju zaujem. Otvorene sa s nimi porozpravaj, ze si chces najst svoj rezim, ze si ubolena...ze urcite si svokra spomina, ake to bolo po porode. Ze sa ich navsteve potesis vtedy a vtedy a ci by ti nemohla pomoct? Doniest navarene? Ozehlit? Pokocikovat?

dusankomoj
11. jún 2020

@aylinn si iba MAMA, skús sa porozprávať so svokrou.Povedz jej presne to isté čo si napísala tu, že sa potrebuješ s bábätkom zžiť a zvyknúť si na novú situáciu a nech ti doprajú trochu času.Ešte bude fúra času,aby si ho užili a ver, že im ho dáš viac ako ochotne🙂

zuzka1008
11. jún 2020

@aylinn tvoje pocity su uplne normalne. Vela zien to ma takto nastavene. Aj ja 🙂
Naucis sa s tym zit,neboj . ako bude babo rast 😉
K tym navstevam. Ja som razne povedala ze az po 600nedeli a bodka. Nikoho som doma nezniesla
Drzim palce

aylinn
autor
11. jún 2020

@zuzka1008 ano s tym ratam ze cim bude starsi budem kludnejšia. Len teraz je premna naozaj este skoro nechat ho niekomu.. asi by som ho ani vlastnej mame nenechala ☹

selest
11. jún 2020

Tvoje pocity su v poriadku. Na toto neexistuje nejaky uneverzalny vzorec. Proste su mamicky ktore su rady ked k nim niekto pride a ony si zatial pospia oddychnu atd. A potom su take co su nekludne aj nemaju babatko pri sebe. A potrebuju klud aspon tie prve tyzdne. Nasi to tiez dlho nevedeli pochopit a vlastne doteraz mi davaju navrhy ze vezmu maleho na cely den a ja si mam oddychnut. Neoddychla by som si ani sekundu 😂ale aspin to respektuju. Mali by trosku respektovat to ze si cerstva mamicka vytvarate si svoj rezim s babatkom a ozaj kazdodenne navstevy v sestonedeli pokial si to ty vyslovene neprajes su cez. Hlavne je predsa aby si ty bola v pohode babatko si uziju aj potom..Ja som po porode prve tyzdne chodila po byte polonaha a kazdu chvilu som tasila prso😂keby sa v tom case niekto ku nam snazil kazdy den nasackovat a nechapal by po dobrom ze si to nezelam tak by som ho kludne aj vypoklonkovala von. A mohla by to byt aj moja mama..

aylinn
autor
11. jún 2020

@selest ved presne toto!!! Nevies byt v klude.. a ja tiez som cele dni len podprsenka kratasy ...minule dosli cela rodina k nam tiez rano po zobudeni hned ja este v izbe hola iba v gatkach kojim maleho a svokra rozcapi dvere a hned na maleho nunununun papinkas moja laska.....

lucilaines
11. jún 2020

Hormony, to prejde. Tiez som taka bola, po porode, ked mala svokra maleho na rukach, islo ma rozdrapit vo vnutri. Po pol roku som ju uz vykukala z dveri s nastartovanym kocarom, nech len idu pekne na prechadzku a ja si pospim alebo vklude upracem. Dneska ked ma maly rok a pol mam pocit, ze keby mi sem prisla aj kazdy den aspon na dve hodiny a venovala sa mu, tak skacem od radosti 😀 nestresuj sa tym zbytocne, stresu mas dost a tvoje prehivanie a vnimanie je momentalne velmi skreslene. Ja som to robila tak, ze ked prisli bola som s nimi v izbe, spat som tiez nedokazala ist, ale lahla som si na gauc, vylozila nohy a driemala alebo oddychovala s mobilom alebo casopisom v ruke.

halienka
11. jún 2020

škoda že sa už zabúda na pojem "šestonedelie", resp. v dnešnej dobe si pod tým predstavujú ľudia už len to, že sa nemá 6 týždňov po pôrode sexovať. Pritom to zahŕňalo kopu dôležitých a prospešných vecí pre matku a dieťa tých 6 týždňov po pôrode. Týh 6 týždňov je dôležitých nie len na dočistenie ženy zospodu, ale aj že sa žene za ten čas dávajú hormóny do rovnováhy, nabieha kojenie, dieťa sa chráni od okolia aby sa príliš skoro nenakazilo nejakou chorobou, tiež sa za ten čas naučí rytmus deň/noc, matka si takisto vytvára svoj denný režim s novorodencom a je dobré aby mala na to kľud a čas. Jednoducho šestonedelie, to bolo práve aj to, že vtedy dali všetci matke aj dieťaťu 6 týždňov pokoj, kým sa nezabehli do svojho režimu. Aj na návštevy sa chodilo až po šestonedelí. Presne viem o čom hovoríš, zažila som si to tiež a tiež som si povedala, ak budem mať druhé dieťa, nedovolím už návštevy až dokým nebudem sama cítiť, že je to už v pohode, bolo to peklo.

yollanda
11. jún 2020

@aylinn povedz jej nech ide kočíkovať a ty sa vyspi

aylinn
autor
11. jún 2020

@halienka no to ja som jej este ked som bola tehotna vravela že nebudem knim chodiť tak často počas šestonedelia že bohvie aky budem mat porod bohvie aky bude maly a ako to budem vsetko znasat.. že max raz za tyždeň a už bola urazena že "to akože my ked budeme chcieť vidiet maleho tak ty neprideš?" Ako by to bola moja povinnost skočiť keď oni pisknu že chcu vidieť maleho...

aylinn
autor
11. jún 2020

@yollanda nevyspala by som sa ak by som nemala maleho na očiach. Zomrela by som od strachu za tu hodinu. Este je nato velmi skoro premna aby som ho dala v podstate cudzej osobe. Ktorá mala babo v rukach naposledy 15 rokov dozadu.

bodkolienka81
11. jún 2020

@aylinn no teraz v spain by nik nevidel moje dieta velmi dlho, ci uz ste na svk? :D zrusila by som "navstevy" u nas doma a dala im vediet, ked sa budeme vonku kocikovat, pripadne sa dohodla, ze k nim raz tyzdenne/mesacne skocite na kavu..

daganov
11. jún 2020

@aylinn uz si tu svojich svokrovcov riesila, no bohuzial si im este ako tehotna ukazala, ze asertivna byt nedokazes a oni len pokracuju v tom, co robili doteraz. Este raz a naposledy by som im slusne povedala, ze by som bola rada, keby nas navstevovali maximalne dva krat tyzdenne po predchadzajucej dohode, potrebujes si oddychnut, zvyknut si s babatkom jeden na druheho. A robis chybu, ja by som im neotvorila a bolo by mi jedno, ako sa citia, ked im je jedno, ako sa citis ty. Ak to nenadstavis teraz, budes tu pisat aj o rok, o dva, o pat.

tenerifka
11. jún 2020

@aylinn to svokrovci ziju v Spain? Fakt nie je v tejto situacii vhodne, aby chodili tak casto na navstevy. Proste daj maleho manzelovi na ruky, posli ho do izby a ty si so svokrou sadni do kuchyne ku kave a normalne v klude jej vysvetli svoje pocity, spomeñ nedavny porod, hormony, coronu, unavu, obavy, spomeñ jej, ze aj ona bola kedysi cerstva mamina a urcite to prezivala podobne....povedz jej, ze sa to postupom casu zmeni, ale potrebujete si na seba zvyknut a nastolit nejaky rezim. Ak nie je vymleta,pochopi to

marsilea23
11. jún 2020

@aylinn si úplne normálna, si matka a máš právo prežívať toto obdobie, ako ho prežívaš. Všetko chce čas a ty potrebuješ empatiu okolia. Ide tu o teba a bábo. Vy si v prvom rade prechádzate svojim obdobím, prechodom....potom ocko a zvyšok rodiny je niekde na konci. Majú tvoje potreby rešpektovať. Ty teraz nemáš energiu chápať svoje okolie a prispôsobovať sa im....povedz im to po lopate bez kriku...držím palce!

tenerifka
11. jún 2020

@daganov asi im otvara manzel

daganov
11. jún 2020

@aylinn inak, ked si rano este nebola oblecena a oni sa dovalili, kto ich pustil? Ak muz, tak by som porobila poriadky s nim. Ak maju kluce, vymenit zamok a mozu sa zduvat, kolko chcu. Toto by som nezniesla.

marsilea23
11. jún 2020

@daganov zjavne manžel nechápe situáciu a nevie svojim povedať nie....nebudú 3 krát rešpektujúci iných a on radšej zvozil autorku a z nej urobil tú zlú...

mibie
11. jún 2020

@aylinn si uplne v poriadku, ostatnym to mozno pripada divne, ale hormony po porode robia svoje. Najma manzelovi by som vysvetlila, ze to proste takto citis a nemozes si pomoct, ze si ubolena a unavena a chces travit cas len s babatkom a s nim. Zaujem svokrovcov ocenujes a rada budes, ked sa k vam napriklad pridaju pri kocikovani. Nech drzi s tebou, to bolo pre mna najdolezitejsie, ze som vedela,ze muz je na mojej strane. Neboj, to prejde...druhe dieta som dala svokre do kocika na 3 hodiny ako nic, ale pri prvom boli zachvaty placu, ked ho niekto mal pridlho na rukach :D

jaskolka
11. jún 2020

@aylinn dva týždne po pôrode je zrejme kazda žena taka, hlavne prvorodicka, pochybujem, že budem ina😃. Jednoducho je to čas, keď aj ty sa "hľadáš ako mama". Nehovorim, že pár mesačne dieťa nedať svokre, nech postrazi, kočíkuje a podobne... Ale skutočne nie novorodenca, aký má 2 týždne, to každý človek pochopi. Ja by som ani sa netrepala dakde, kde je malinke bábätko, alebo slušne zavolám, či môžem prísť na chvíľu, a neurazím sa, ak ma odmietnu, aj keď je to svokra.

marsilea23
11. jún 2020

@aylinn porozprávajte sa o tom, že musíte držať spolu. Milujem ťa...bla bla bla cítim sa zle keď.....potrebujem aby...Verím, že to chápeš a budeš podľa toho konať. Sme predsa tím. Lúbim ťa....

ckatka
11. jún 2020

Mňa to ešte len čaká...uvidíme.ci sa vo mne prebudí inštinkt matky Levice...alebo proste zvíťazí únava 😂
Mojej mamine aj svokre dôverujem...viem ze na vnučatko dajú väčší pozor ako možno ja sama. A sú mi to blízke osoby nemám problém byt pred nimi polonaha alebo kojit...ved bože...sú mi to mamy....
Obe žijú od nás 150km takže budem len rada keď prídu a navaria mi upracu a kľudne nech aj pokocikuju kým ja pôjdem do sprchy / pospať si.
Podla mňa takýmto tempom ti z toho šibne. Vyčerpáš sa. Spať sa musí...aj ty. Teraz si nadopovana hormonmi...to je normálne...
Trosku zvolni...bábätko je navždy tvoje...A nikto ti ho nevezme...A tatinko je rovnako plnohodnotný rodič ako ty...daj mu priestor aj na prebalovanie aj kúpanie. Môj zvláda absolútne všetko...aj keď občas oblečie kraviny ale nevadí...daj mu priestor a nebuzeruj ho...zíde sa ti to...prizmur oko keď da body naopak...A pošli ho prebaliť keď babo preserie zle danú plienku 🤦‍♀️😂

Dva týždne po pôrode pre niekoho môže byť naozaj skoro na návštevu.. Ale rodičia /svokrovci pre mňa nie sú úplne návšteva...Proste im povedz ako to cítiš a popros ich ci by ti nemohli pomôcť nejako inak. Oni potrebujú citit ze sú potrebni...
Ja keď mám problém.s tým že sa mi niekto mieša do čoho nechcem...proste tých ľudí zaukolujem podľa toho čo potrebujem urobit...milo..."prosím ťa spravíš pre mňa to a to...zbehnes mi kúpiť to a to....alebonteraz by mi strašne pomohlo keby si....mam strašnú chuť na tvoje pirohy/polievku...bla bla"
tiež im to je lepšie ako rozmýšľať co majú robiť a kde by pomohli.
Poviem.ti...maly mal par mesiacov...A akonáhle prišli k nám rodicia/svokrovci...my sme im ho nechali a zdrhli von, do kina....kamkoľvek. A s nimi spal celu noc. 😊 Je super navyknuty...v roku a pol zvládol týždňové prázdniny u babky...A teraz tam chodí pravidelne na týždeň sam. A som za to strašne vďačná...lebo mam čas aj žiť...A nemusím sa báť že bude hystercit keď budem teraz týždeň v pôrodnici...
Drz sa a prajem veeela pokoja a mentálnej sily. Tvojmu dieťaťu naozaj neuškodí keď ho bude hodinku strazit/kolísať/kočíkovat niekto iný ako ty. Ono vie se TY si mama ❤️