Ahojte. Syn mal teraz 20 mesiacov. Som pred porodom, rada by som ho naucila aspon cez den sa pytat. Lebo bude to hard pre mna s prebalovanim aj teraz je ked sa sponuje a natahuje casto schytam aj do bruska.
Ale z neuveritelneho vresku uz aspon posedi, pohrame sa, citame knizku.
Pri malej asi skusim zacat skor. 🙈 Mate osvedcene rady? Lebo okrem to mas cas alebo to si zaspala na vavrinoch a utokov na seba som moc niecoho pouzitelneho nenasla.
Tak môžeš ho učit s hračkami. Dáš mu prekvapenie a bude sa tešiť
Snazila som sa uz na 18 m obe moje deti ucit... Nic som nevyriesila a odplienkovala som syna na 2, 5 roka a dceru na 2 roky a 3 mesiace. Obom zacalo byt neprijemne, ze su mokri alebo pokakani. Trvalo to 2 dni a od vtedy ziadna nehoda. Po tyzdni nemali plienku na poobedny spanok a po mesiaci ani nocnu plienku.
Podla mna pockat, dieta sa odplienkuje, ked bude pripravene a potom to je "zo dna na den", pre mna je az usmevne, ked mi niektora kamoska povedala, ze ich je davno odplienkovany (nas vtedy este nebol) ale musi ho 15x za den posadit na nocnik, zabavat ho tam a na noc ma plienku a na obedny spanok pre istotu tiez 🙂 chapem tvoju motivaciu, len chcenie a potreba nas mam obcas nestaci, ked dieta nie je pripravene.
Pre mna osobne nocnik nie je na hranie, do nocnika sa vykonava potreba a dieta to ma jasne vediet aspon touto cestou na rady mudrych hlav, co to mali za sebou, sme sli my s malym
Dieťa sa to nemá učiť podľa môjho názoru , malo by na to dozrieť a pochopiť čo to vlastne robí … mám odskúšané na dcere , tiež som ju to chcela naučiť - neúspech, pocikavanie, neustále napomínanie, zbytočná frustrácia … nechala som to na ňu , sledovala som ju , a sledovala som signály (povedala že nechce plienku, cez obedny spanok mala suchu plienku a po nočnom spánku tiež ..) sama chcela a pochopila keď mala 2r4m , bez problémov sme sa plienok zbavili za týždeň a to rovno aj na noc a s kakanim tiež žiaden problém , predtým keď som skúšala odučať ja ,tak bola len v strese a nechcela potom kakať vôbec a prestala aj cikat a takto so stresom som to nechcela …
Ulachci zivot sebe aj malemu a pockajte. Fakt. Skor nez sa začne bat nocnika a nesadne tam just.
Toto je vec, co kazde dieta inokedy ma, musi mu dozriet mozog na to. A to zacina kolo 18-20 mes este len. Ale je velmi velmi malo deti v tomto veku, ktore to dakazu ovedomit si a aj este ovladat. To nenatrenujes ako psa na povel. Fakt to chce cas.
Zvladli aj ine mamy viacerych deti, zvladnete aj vy
Robis to zle
Nieje pripraveny, taketo sedenie sa neodporuca, koledujes si o to, ze bude mat dieta potom problem s udrzanim stolice
Daj mu cas a netlac na neho lebo tebe to je pohodlnejsie, kup len pants plienky prebaluj postojacky
Ja som si kupila knizku od Andrey Olson - The tiny potty training book. Pri prvej dcerke som sa totiz odplienkovania bala, velmi som s tym otalala. Ked som jej plienky konecne zobrala, bola uz "prezreta", ze prakticky hned pochopila co od nech chcem a sli sme bez nehod.
Pri druhej som vdaka tomu podrobnemu manualu zacala skor a sme spokojni. Nocnik sa vdaka knizke naucila pouzivat takmer hned, ze chapala co tam ma spravit, dokazala sa uvolnit a vycikat, ked sme napr spolu po spanku, sli pred vonkom,... na wc.
Zrelost v zmysle, ze dieta si same uvedomi, ze potrebuje cikat, pride k nocniku/wc a spravi don potrebu - to ozaj musi prist same, ako pisali mamicky a neda sa to naucit.
Ale teda my sme bez plienok fungovali uz pred tymto "docvaknutim", v knizke su aj presne (laskave, respektujuce...) odporucania.
Samozrejme ak dieta (ako aj to moje) nebolo v tomto ohlade uplne dozrete, nezaobide sa to sem tam bez nejakeho utierania mlacok. Mne osobne to nevadilo obcas nieco oprat. Proste chcela som uz dietatu dopriat komfort bez plienky. Tak som chcela len trosku iny pohlad sem vniest 🙂 chapem uplne, aj ked chce niekto pockat cim dlhsie (ved ja som to tak pri prvej spravila tiez 🙂 )
Ja nechcem rypat iba moj osobny nazor ze nebojis sa potom skor toho ze musis dieta vyzliect, cakat kym vykona potrebu, tak ci tak ho musis utriet, potom zas obliekat, potom kym si ruky umyje….a najviac by som sa obavala ze ked pribudne surodenec tak to bude krok naspat a ze sa zas prestane pytat.
A hlavne teraz v zime? Naobliekany vonku.
Aby kvoli tomu ze ste sa rozhodli mat dalsie dieta teraz na to starsi nedoplacal ze ho tlacite do niecoho naco nie je pripraveny lebo z tvojho prispevku mi to proste krici ze ty to chces takto bez ohladu na vyspelost dietata.
@viestta skor nie ze zabavne atd. vadi mu plienka dava ju dole ale nevykaka sa tam ako by sa bal, radsej je az fialovy 🙆♀️
@taktotedanie moje tornado sa neda po stojacky absolutne
@barusa29 ja na to netlacim ale rada by som s tym zacala a pekne jemne nenasilne
@ella1234 nemyslim si, bude to cele jednoduchsie jemu to aj vadi a chce to ale akoby sa boji a neviem preco, kedze sme na neho netlacili ani nic a aj vzdy napodobnuje nas 🤷♀️
@paty277 presne aj my 🙂 mám 2r dcéru s absolútne neriešim
Ono to fakt nasilu nejde… mne sa podarilo syna v 19 mesiacoch odplienkovať (cez deň), ale on ihneď pochopil, o čo ide - prvý raz, čo sedel na nočníku (ktorý som kúpila bez akýchkoľvek očakávaní, len nech ho skrátka už máme doma), sa tam okamžite aj vycikal. A v ten istý deň ďalšie 3 razy. Po 2 dňoch sa tam prvý raz vykakal. Nevedel sa vypýtať, no vedel vydržať dosť dlho, takže pri posádzaní cca raz za hodinu sme boli väčšinou už bez nehôd. A teraz (po mesiaci) sa už vie aj vypýtať, no zas máme občas nehody, keď sa pozabudne. Čiže… išlo to, ale nebolo to také jednoduché ako u starších detí. No a tvoj, keď veľmi nespolupracuje, tak za mňa treba určite ešte počkať, nech nemá blok.
My sme na jar/leto ho nechali vonku behať holého, takto sa naučil vnímať, že sa niečo deje. Na nočník sme ho posadili tiež, buď sme tam čítali knižku alebo sa hrali, a ak sa podarilo, pochválili sme ho, aby vedel, že sa to robí a spoločne sme to dali do záchoda, ktorý mohol spláchnuť. Vôbec som to nesílila, ak chcel, chcel. Ak nie, nenútili sme. To mal skoro 1.5 roka.
Teraz bude mať 2 a hneď ráno, po obednom a pred večerným spánkom sa vždy pýta sám od seba. Inak cez deň kedy ako.
Ale odplienkovať (teda úmyselne) ho plánujem na jar/leto, keďže je to najjednoduchšie, hlavne čo sa obliekania týka (som lenivá 😂).
@timea301196 ja to hrotit nejdem ale rada ho ucim nove vidim, ze on chce ale nerozumie este a potom je nestastny
@vkatush pekne ja sa tiez snazim ho vychvalit ked tam pusti bobek a na leto aj mna rodicia tak naucili, tak to chcem aplikovat 🙈
Skús namiesto nočníka použiť taký nástavec na záchodovú dosku. Keď vidí vás ako rodičov na veľkom záchode, možno mu na ňom bude lepšie ako na tom nočníku. Dcéra používala oboje. Keď si chcela pripadať "normálne" alebo ako "veľkáčka" , tak si iba prisunula schodík k záchodu a sadla si... Bez našej asistencie 🤷🏼♀️👍🏼
Neboj, zvládneš to, aj s bábätkom. On len do toho potrebuje dozrieť. A možno keď príde bábätko, budeš mu môcť vysvetliť, že on už nie je taký maličký, že taký veľkáč už chodí na nočník a bude sa mu to páčiť.
(netuším, napadlo mi 😁 kamoška tak odplienkovala jej malú, lebo malá chcela pomáhať prebaľovať sestričku, tak jej povedali, že to dieťa s plienkou nemôže. Rýchlo ju zahodila 😁)
Ja som prvé dve deti oducila na 1 rok a 9 mes. - bez ohľadu na pohlavie. Teda 21mesiacov. U tretieho dieťaťa som začala na 22 mesiacov a už bolo neskoro. Nechcela tam sedieť, vrtela sa. Ale nie žeby tomu nechápala. Najprv som si myslela, že tomu nechápe, no ona už tomu chápala a využívala ľahšiu situáciu - cikanie do plienky. Potom ma to už nahnevalo. Plienka šla dole, tri dni sa pocikavala hore dole po dome. Vždy keď šla mimo nocnika, dostala po zadku. Vždy keď šla na nočník, pochvala. Po týždni žiadna nehoda. Plienky už má len na noc pre istotu prípadne keď vypije mlieko (lebo počas spánku naliata pol litrom to asi nedá..). Čiže určite by som to neodkladala na neskôr. Inak s tým môžeš mať väčšie problémy oducit.
Výdrž týždeň a uvidíte ako to pôjde. 🙂 držím palce.
Je uplne zbytocne dieta ucit na nocnik. Na nocnik musi dieta dozriet, musi si uvedomovat, ze piška, kaka. Potom si bude uvedomovat aj to, ze bude piškat, kakat. Vysedavanie na nocniku moze byt zabavne, ale je uplne nezmyselne. Na nocniku sa nehra, necita, nespieva, na nocniku sa vykonava potreba a travi sa na nom len nevyhnutne nutny cas.