Slovná zásoba 17 mesačného dieťaťa

15. jún 2020

Ahojte mamičky potrebujem radu.Mám 17 mesačnú dcérku ktorá ešte nehovorí vie povedať mama, baba, kaka, a také blabotačky.Vie napodobniť koníka,kozu,vtáčika,prasiatko.Ked ide vysávač alebo práčka, alebo auto tak tam tiež používa ten istý svoj zvuk, že to hučí.Vie ukázať kde ma očko,hlavičku,nozky,bruško,uško.Vie robiť kolo mlynske, varila myšička kašiku,vie ukázať aká velká vyrastie.Ked ide pesnička ktorá sa jej páči tak sa snazí tanec napodobniť.Myslím si, že vie toho dosť, až na to rozprávanie.Problém je v tom že moji rodičia aj rodičia z manželovej strany na nej stále vidia niečo zle, hlavne to že vôbec nerozpráva.A dali mi chrobáka do hlavy či nemôže mať autizmus alebo či nemôže byť zaostala.Ale pekne reaguje na svoje meno, očný kontakt tam je, s detmi sa pekné hrá.Ak niečo nechce tak ukáže s hlavkou niee ale nepovie to, tak isto to máme aj pri áno.Hysterická velmi nieje iba sa jeduje ked ju prebalujeme alebo prezlekame ale to asi každé dieťa.Vaše deti vedia viac povedať? hovoria niečo?

pribinak
15. jún 2020

Na 17 mes. toho vie viac než dosť. Treba si dať pauzu so starými rodičmi a bude pokoj.

yanni
15. jún 2020

NEprehanaj. Uzemni babky: Tie uz asi zabudli, alo ich deti napredovali alebo nenapredovali. A ze autizmus. Umriem. Mam doma tiez 17 mesacne dieta (uz niekolke v poradi) a je to stale podobne pri kazdom dietati. Maloktore 1,5 rocne rozprava. To akoze co ma rozpravat? Prerozpravat celu rozpravku?

mogaa
15. jún 2020

Tak naša má skoro 2,5roka a tiež nerozpráva - teda na pár slov čo bežne používa - ahoj, nejde, nechce, papam,daj.....ale o nejakých vetách to nemôže byť ani reči, teda ano ale štýlom: bla-bla-bla-BUM -bla-bla-NENI(bla bla je tá jej hatlaninka....takouto vetou ti povie že jej niečo spadlo a nemá to....😉takže kľud, rozhovorí sa...veľa detí začne až okolo tretieho roku....sú deti čo sú šikovnejšie motoricky a iné rozumovo - ono okolo 3-4roku sa to aj tak vyrovná😉

h2
15. jún 2020

Tak ja mám na toto takú zlosť, že až! Sú deti, ktoré nerozprávajú do 2 rokov, alebo dokonca aj do 3 rokov poriadne nerozprávajú a je to v poriadku, nič to neznamená. Premúdrelé babky nech si svoje reči nechajú pre seba. Ako môže babka povedať na vnúčatko, že je zaostalé, lebo v 17 mesiacoch nerozpráva vo vetách?!

autor
15. jún 2020

Dievčatá stará rodičia nechcú celé vety ale napríklad nech povie svoje meno, alebo mama a ona presne vtedy to slovo mama nepovie, ale nech povie slovo havo ale to ani nevie povedať.Co sa týka slov tak vie iba mama,baba,... viac nič nepovie.

lila1988
15. jún 2020

Podľa mna je primeraná vývoji. Niektoré deti nerozprávajú do 3 rokov a ani to “mama” nepovedia, všetko sa časom deti naučia. Moje staršie je dosť šikovne a začalo rozprávať hole vety až okolo 2 rokov.

h2
15. jún 2020

Nič si z toho nerob, Tvoje dieťa je úplne v poriadku. Na reči, či nie je zaostalá, odporúčam reagovať: "Nie.", aj keď chápem, že to v Tebe vrie.

lenka2710
15. jún 2020

Prosím ta, moja sa rozhovorila presne v dvoch rokoch, dovtedy tiež len baba, havo, mama, a podobne slová! A potom to už šlo 😁 muž bol nešťastný, že vôbec nerozpráva! Teraz je celý šťastný, keď na chvíľu zavrie ústa 😂😂
Takéto reči zbožňujem, hlavne od druhých ľudí! Mne raz suseda hovorila, keď mala ešte sama nechodila, že jej syn chodil už v 9 mesiacoch 🤦‍♀️ a teraz akože co?? Sa mam zblázniť kvôli tomu??
Taketo reči si vôbec neber a nepočúvaj, lebo sa po čase zbláznis a budem strašne porovnávať aj s ostatnými deťmi! Každé dieťa je originál a ide si svojím tempom 😉

blah24
15. jún 2020

neblazni, nas maly bude mit 3 za chvilku a nemluvi skoro vubec, teprve ted se mu zacina rozvazovat jazycek a urcite si nemyslime ze je nejak nemocny.

gladys_07
15. jún 2020

moj brat do troch rokov nerozpraval, vsetci boli nestastni. V troch zacal..a bol nezastavitelny, vsetci boli nestastni z toho. Poznam 4rocneho co este nerozpraval (dvojjazycny), dnes normalne funguje. Jediny, od koho by som si v tomto dala poradit, je clovek s medicinskym diplomom. Ostatni nech si nevyziadane rady nechaju pre seba, inak sa moze stat ze sa dlho neuvidime....

eriksonka1234
15. jún 2020

Ach jaj... Už prosím prestaňte hľadať problém tam, kde nie je. Nech ta nič neznepokojuje. Tvoje dieťa je šikovné a zdravé. Trosku asertivity z tvojej strany a bude pokoj. Moje dieťa do 2,5 roka okrem 4 slov nepovedalo nič. Dnes je z neho nadpriemerne inteligentný gymnazista,umelecky nadaný, nič mu nechýba, dokonca rozpráva plynule troma jazykmi a štvrtým už tiež na dobrej úrovni. Tým sa nechvalim, iba poukazujem na to, že si treba vážiť, čo máš, zdravé dieťa. Každý má svoje tempo, starí rodičia by mali byť tiež radi, že majú vnucatko a užívať si ho.

lenuliatko84
15. jún 2020

Ja som sa vzdy riadila podla knizky mama a ja,ale moj bol nastastie vo vsetkom popredu

nyusika
15. jún 2020

zbytocne prehanas a mozno si spravanie rodicov zle vysvetlujes.
nemusis brat vsetko a vsetych tak vazne.
chapoem, ze zena na MD ma svet obmedzeny najma na dieta a pozorovanie, ale fakt sa snaz trochu o nadhlad a rodicom slusne povedz, ze je vsetko OK, uvidis, ze ked zmenis pritup ty, bude sa to kazdy problem zdat ovela menej vazny 🙂

makova333
15. jún 2020

Tvoje dieta nadherne komunikuje. Podla popisu tvoje dieta okolo autizmu a NKS ani len neutekalo. Akurat si neporodila cvicenu opicku (predpokladam, ze toto si ani nemala v plane 😀), tak starym rodicom vysvetli, ze dieta je v poriadku a geny darovali oni.

janickacrazy
15. jún 2020

asi by si mala obmedziť návštevy starých rodičov, moj najmladší do 3 rokov nepovedal ani jedno slovo, teraz má 4,5 roka a povie hocičo, aj dlhé komplikované súvetie, ale tiež som si svoje užila s babkami, prečo ešte nerozpráva, no lebo medved 😈

ladyvi
15. jún 2020

To mas tak. Ja ked sedim s babkami niekedy tak si vypocujem. Nase uz v 9 mesiacoch cikali aj kakali do nocnika. V 12tich mesiacoch citali inym detom v skolke (ano aj toto som pocula a ano veria v to, ze fakt😂), a v roku a pol uz posluchali na slovo a prehrali sa od rana do vecera.
Tvoje dieta vie viac ako mnoho od neho starsich deti. Je v poriadku. Starych rodicov jednym uchom dnu, druhym von.

majamat
15. jún 2020

vacsina deti nerozprav pred 18m, dovtedy vedia len par slabik, pripadne len jednoduche slova, pripadne napodobnit zvieratka a pod.
dieta s nejakou poruchou autist. spektra ( PAD ) bude nezacne rozpravat vobec, alebo nezacne rozpravat pred 3r, cize mate more casu. kamosky syn ma PAD a pred 3r hovoril len to, co tvoja dcera.

moja dcera bola na tom rovnako, navyse niektore deti maju svoju hlavu a nechapu, preco by mali hovorit to co chce rodic. oni to budu hovorit, ked same chcu. moja dcera tiez malokedy, bola dost tvrdohlava. ked mala naladu, tak mi povedala, ako robia zvieratka a pod. a ked mala asi 18m, zrazu sme sa jedno rano zobudili a vsetko co som malej povedala, ona zopakovala. som sa na nej aj zabavala mi to bolo smiesne, lebo aj zlozite slova sa snazila zopakovat a samozrejme to skomolila. do 2r sa naucila hovorit vety. a prisli chvile, ked som bola rada, ze je ticho 😀 😀 😀

majamat
15. jún 2020

@ladyvi no moja svokra je tiez taka...
podla nej dcera ako novorodenec pila malo mlieka - pila 100ml. ked v 3r nechcela ani az svet basnicky ( mala vzdy tvrdu hlavu ), tak bolo zle, v 1r tiesila, ze preco nema vlasy, ci som sa pyatala dr 😀 a teraz cih am po zadok. ked mala mozno okolo 2r ( uz neviem rpesne ), pastelku drzala ako kolik a svokra vystrajala, ze ako to drzi a ked enpouzila farbu podla predlohy v pmalovanke, t bolo tiez zle. nutila ju, ked citala rozpravky by opakovala slova a mm to robil nasledne itez. co som nechapala, lebo aj z pocuvania sa clovek uci slova a takto jej narusali chapanie deja rozpravky.
ked mala 3t, ze preco jej nedavam ovocnu kvapku do ust, napr, citronovu kvapku. to sami rozum zastavoval. tiez, ze preco ju nekupem v harmanceku a kopec dalsich veci.

nikpa
15. jún 2020

Moj maly mi prvýkrát povedal mama keď mal 2 roky. A je v pohode. Tvoja dcéra je veľmi šikovná a babky s dedkovcami nech sa spamataju, naozaj niekedy vychovavali deti?! 🙄 Ked trepnu, ze dieťa ktoré toho toľko vie v 1,5 roku sa im javí ako autista alebo zaostale. Nestresuj a buď v kľude 😉😀

majamat
15. jún 2020

teraz pozeram, kolko preklepov som urobila. pouzivam rozne klavesnice, co ma pletie.

demetria
15. jún 2020

Ja som si raz u najstarsieho syna spisala vsetko, co hovori. Podla jednej mudrej logopedickej knihy som tam zaradila vsetko, co pomenuval nejakym ustalenym zvukom, slabikou... a sama som bola prekvapena, aku ma slovnu zasobu, kedze zrozumitelne hovoril brrrm, havo a mama.
Tvoje dieta komunikuje uplne primerane veku, neboj.

eternityz
20. aug 2022

Kde su tie casy, ked vedela nasa 4 slova a blabotala, teraz jej radsej ponukneme jedlo, aby bola 5s ticho, lebo tie deti vedia chrlit svoje vodopady myslienok na pockanie...

Toto samozrejme berte s velkym nadhladom 🙂

Rovnako aj babky, nevahala by som (po nefungujucich slusnych upozorneniach ci vysvetleniach) kludne daco aj odpapulovat. Mne pride, z toho, ako popisujete Vasu mladu, ze je uplne ok 🙂 Rodina moze mat niekedy neprimerane naroky, najma ta cast, ktora odchovala deturence este pred vznikom SR 🙃

Osvojte si trosku nadhlad, vypustanie podobnych podkopavajucich poznamok a vychovavajte nadalej svoje dietatko tak, ako doteraz. Podla popisu robite vsetko, co mozete a hlavne s laskou.