Sladenie príkrmov

malymyis
16. jún 2017

Ahojte, synček bude mať teraz V nedeľu pol roka, chcem sa spýtať či je niečo čím by som mu mohla osladiť prikrmy. Konkrétne ovocný, niekedy sa zadarí že je kyslejší tak či je niečo vhodné pre tak malé dieťa 🙂 Ďakujem dievčence 🙂

anjelicek26
16. jún 2017

@malymyis kup sladsie ovocie ;) Alebo sa vzdy da do akejkolvek ovocnej kombi pridat kus bananu, potom je to sladucke...

anabeth
16. jún 2017

@malymyis žiadne sladidlo ( ani med) nie je pre deti vhodné, nechaj ho, nech si zvyká na všetky chute
na sladkú chuť si zvykne a iné ti nebude potom chcieť, sladká chuť je návyková, čím dlhšie ho od sladidiel udržíš, tým lepšie

gondyo
16. jún 2017

určite nie,naučíte ho veľmi rýchlo a skoro na sladké chute a nič iné nebude chcieť...začať by ste mali so zeleninkou a postupne prejsť na ovocie,čo najmenej sladké...náš syn má 4 roky a nedávam mu cukor ani do čajíku,pečiem bez cukru,pár krát ochutnal agave sirup alebo medík,ale myslite hlavne na jeho zdravé budúce zúbky!

candii
16. jún 2017

Urcite nie, cim neskor zavedies cukor tym lepsie. Dieta si ma zvykat na prirodzenu chut a pol rocnemu to je veeelmi skoro a tiez si myslim ze by si mala zacat naskor zeleninou a po prestriedani zeleniny by si mala na desiatu zacat davat ovocie aby ti potom neodmietal zeleninu 😉

sense
16. jún 2017

Ja som nikdy ziaden prikrm nesladila...dietatu trochu kyselsi prikrmnevadi...prip.dajtrchu bananu

malymyis
autor
16. jún 2017

@anjelicek26 z bananu ho zapeka, tomu sa chcem už vyhýbať.

@gondyo zeleninu už papa. Je na UM tak s prikrmmy sme už začali skôr 🙂 len niekedy sa proste zadarí že to ovocie nieje také dobré. No nič. Aj som čakala že nieje nič také vhodné 🙂
Baby a čo jahody ? Sú vhodné pre tak malé dieťa ? Niekde čítam že nedavat kôli alergiam ale aj mama vraví že ona dávala tak ako je to ?

candii
16. jún 2017

@malymyis az po roku nakolko je to alergen..

mimik79
16. jún 2017

@malymyis jahody nie. mozu sposobovat alergie, s jahodkami pomalicky aj po roku ma cas, kludne aj neskor, najskor skusit opatrne...a ovocie si ty vyberas, tak kupuj dozrete, makucke, sladke

anjelicek26
16. jún 2017

@malymyis banan sam o sebe zapeka, ale v kombinacii s jablckom to mas odlahcene... ale zaklad je asi pozhanat sladke ovocie, alebo pridat trosku materskeho mlieka ci instantnej kase na dosladenie...ale fakt to neni potrebne, detom to chuti aj tak... no a jahody by som polrocnemu nedala, ani sezonne... su to alergeny, nemusi zareagovat hned, ale pri druhom-tretom raze potom riadna reakcia, citas to tu na konovi casto... date buduci rok alebo zavar do vyziviek na zimu tieto cerstve sezonne.

sense
16. jún 2017

Ak banan zapeka, daj janlko,hrusku, broskyne,nektarinky, melon teraz je vela moznosti, s jahodami by som pockala

yanni
16. jún 2017

hm, to som este nepocula, sladit prikrm. A 6 mesacne este ani ovocie. Zacat zeleninou, pridavat mäso, ryby atd. Az potom, ked ti uz bude jest kompletny prikrm na obe, pridat dalsi prikrm. Ovocie je sladkejsie, kyslejsie atd. od prirody. Dieta si ma zvykat na rozne prirodne chute.
My mame deti od takmer 2 roky po 11 a rocne neminieme ani 1 kg cukru. Vsetko je bez cukru, recepty na kolace som prisposobila a podla toho aky, davam ovela menej cukru az ziadny. Varim kazdy rok vlastny lekvar, tiez s minimom cukru. Nekupujeme sladke vody, vynimocne strci babka na vylete. Sladkosti maju, ano, radsej raz za cas povolit v minimalnom mnozstve ako by si to mali kupovat potajomky a napchavat sa tym.
Najmladsia sladke ai nema rada. Radsej si vypyta olivu😂

Takze @malymyis nic neprisladzaj. Uplna zbytocnost.

yanni
16. jún 2017

@malymyis baby ti dobre radia. Jahody polrocnemu este nie, ale ak nemate vy ako rodicia alergie a ani predispozicie, mozes skusit aj skor ako v roku. Akurat, ze to uz nebude sezona a tie zo sklenikov by som nekupovala. Tak kludne pockaj to buducorocnej sezony.
Ono v dnesnej dobe je takmer vsetko alergen a nema sa. Paradajky, citrusy, mlieko atd.
Nas prvy a posledna su julovciatka, jahody mali sezonne prvy krat ako 10 mesacni a nic sa im nestalo. Ani z paradajok, ani z oliv, ani z mlieka, ani z citrusov. Vsetko pomalicky rad za radom skusat a pozorovat.
Ale treba brat do uvahy aj rodinnu anamnezu. Ak z oboch stran nie su nejake alergie, tak pri dietati zistis len tak, ked skusis.

malymyis
autor
16. jún 2017

@sense a melón ako dávať ? Tiež uvariť rozmixovat ? Alebo iba tak rozmixovat a podávať ?

Super baby Ďakujem vám 🙂

adriannasvk
16. jún 2017

Ja som mala problem so zavadzanim prikrmov,zacali sme opacne,najskor ovocie,nakolko zeleninu nie a nie dostat do nrho. Robila som mu ale iba doma vsetko,pripadne ak bolo kyslejsie,moje dieta miluje kyslejsie,moc to neriesi ale obcas som pridala trosku kase napr nutrilon do ovocia.potom sme pridavali do jablcka mrkvu cim dalej tym viac potom som dala mrkvu a do nej zemiak atd a postupne zacal papat vsetko,ono cim bude starsi bude zvedavejsi a bude chciet ochutnavat a chute sa mu budu menit🙂ale zbytocne urcite nedavaj cukor,med atd....

yanni
16. jún 2017

@malymyis ja som davala zlty melon. Rozmixovala a normalne lyzickou ako vyzivu. Cerveny nie, to mi ostala len voda. To je o nicom. Len ak by si ho zmiesala s inym pevnejsim menej vodavym ovocim a urobila ovocny mix.
neskor, ked uz jedli kusicky, tak som nakrajala na kusky a obsluzili sa same.

dai
16. jún 2017

@malymyis ahoj - tak malicke duetatko nema chute ako dospely - ja som do 3och rokoch pri dcere a pri synovi do roka ( to mi zial dcerka yz kazila🙂) nesladila... deti v pohode presli od zeleniny k ovociu - pritom aktualne su ich chute diametralne odlisne - obaja miluju kysle, dcera ale aj sladke; syn hlavne masa...

malymyis
autor
16. jún 2017

@dai Ahoj, len dnes mi to nechcel moc, najprv papal pekne a potom také ksichty a už nechcel.
Preto ma napadlo či je niečo na osladenie takýchto príkrmov.
Nekupujem presnidavky. Vždy mu robím čerstvé

dai
16. jún 2017

@malymyis hm... mojim chutili niekedy viac tie kupovane ako domace ... ja som s tym nemala problem - su viac testovane ako ovocie ktore kupim v obchode...
Ksichtiky deti robia casto a tie prikrmy potrebuju cas - niekedy 1 potravina aj tyzden, dva pokial si dieta zvykne - a niektore jednoducho chutit nebudu😉 dietatko je este malicke a potrebuje si zvykat

yanni
16. jún 2017

@dai fakt su deti rozne. Nasi kupovane nechceli. Ani sladke ani obedy. Mala to dokonca plula velkym oblukom. Ja som vsetko robila sama. Na dovolenkach som musela pohariky kamuflovat. Vzdy som tam nieco popucila z mojho taniera, inak velka drama.
Chute ludi sa casom menia, ale v urcitom veku sa to ustali. My mame len jedneho sladkeho, najstarsi a najmladsia sa javia ako dvojicky, ci uz v jedeni, spani atd. Skor mäsovi. Mala ale o level vyssie, kedze ona (zatial) spraska vsetko.
Od roka s nou absolutne nemame problem. Vela cestujeme a poje vzdy vsetko, co dostane na tanier.
Ale u nej som sa poucila a uz nerobila nejake caviky. Hned od zaciatku vsetko pomalicky postupne. A musim povedat, toto dieta je zazracne. haha

lorela
16. jún 2017

@malymyis Ahoj.
Tak maličkému dieťatku určite neprisládzaj, a to ešte veeeľmi dlho!
Rovnako si nemyslím, že už je čas na ovocie. Pár týždňov si ešte mohla počkať. Zatiaľ by malo papať zeleninové príkrmy, potom zeleninovo-mäsové s kvapkou extra panenského oleja na obed. Neskôr nemliečne kašičky na večeru a na olovrant ovocie. Ovocie prevárať nemusíš. Surové si zachová všetky vitamíny a minerály, ktoré sú pre dieťatko veľmi dôležité. Rozpuč vidličkou alebo najemno nastrúhaj najlepšie na umelohmotných nie kovových strúhadlách.

Neboj, detičky nemajú ešte zhumpľované chuťové poháriky prílišnou konzumáciou slaných a sladkých jedál, a preto cítia chute oveľa intenzívnejšie ako dospelí. Sladká je per nich aj paprika, mrkva, či karfiol, hrášok atď. a nieto ešte ovocie... Nepokaz mu chute, vážne 😉.

sense
16. jún 2017

@malymyis len rozmixuj al popuc urcite nie varit

evitka83
16. jún 2017

@malymyis osobne som sladila steviou

malymyis
autor
16. jún 2017

@lorela Ahoj, ja už mu dávam doobeda ovocie a poobede zeleninu. Samozrejme 3x má mliečko. ( raňajky, obed, večera )
Spapá mi všetko, chutí mu . A nepríde mi žeby to malo nejaké následky.
Všetko čo mu teraz dávam som najprv po jednom skúšala ( jednu surovinu 3-4 dni) miešať som začala asi pred dvoma-troma týždňami.
A ovocie nevarit?
Všade čítam uvarit/naparit.

siska53
16. jún 2017

@malymyis naco? Ovocie je dost sladke,ma poznat prirodzenu chut potravin. Zbytocne ho zle naucis a moze ti zacat odmietat aj zeleninu.
Ja som davala ovocie surove,tak kazala doktorka. Ale my sme zacali s prikrmami az ukoncenym 6.m.,cize k ovociu sa dostal az ako 6,5mesacny..

A napr.krpatucka ovocie nemala rada,ta radsej zeleninku a to veelmi dlho.. Az teraz po 4.roku uz zje aj viac druhov ovocia...

siska53
16. jún 2017

@malymyis ja som nesladila ani jogurt. Normalne ho jedli taky neochuteny,obycko biely smotanovy..
Oni este nemaju take rozmaznane alebo deformovane? Chutove pohariky ako my,cim neskor naucis na sladke,tym.lepsie.

janickacrazy
16. jún 2017

@malymyis ovocie netreba variť/pariť, uvaríš všetky vitamíny, to sa robí len na začiatku prikrmovania, pokiaľ dieťa má problém so surovým, ja som nikdy neparila/nevarila ovocie, vždy len surové od začiatku a melon som dala kus do rúčky a dieťa si hryzkalo/žužlalo už od 6mes.

malymyis
autor
16. jún 2017

A čo ovsené vločky a pohankove vločky ? Doteraz som to varila všetko spolu. To mu môžem tiež len tak sypnut do prikrmy a rozmixovat ?

lorela
16. jún 2017

@malymyis Tak čítaš asi staré zdroje. Ovocie variť už drvivá väčšina pediatrov niekoľko rokov neodporúča.
Ešte nemá 6. mesiacov. Ovsené ani pohánkové vločky nedávaj. Kam sa ponáhľaš?!

1988majka
16. jún 2017

@malymyis zatial zacni ryzou alebo natural ryzou a postupne medzi 7-9mes. pridavaj ine bezlepkove a lepkove obilniny /niektore satci zaliat vodou a niektore sa musia aj dlhsie povarit/. Zavisi od toho ci je to instantna kasa vlocky alebo zrna. Ryza, kukurica a pseno su bezlepkove a ostatne su lepkove / najmenej ma ovos potom jacmen splda raz...atd a najviac asi tritikal/.

ikissedagirl
16. jún 2017

@malymyis
Nase mamy a babky si mohli dovolit divokejsie zachadzanie s detmi ako my (zavadzanie alergenov,ochrana pred slnkom,pouzivanie kozmetiky) nakolko prostredie bolo zdravsie. Dnes je vsetko rizikovejsie a mali by sme byt opatrnejsi.
A za dalsie,to ze nase mamy nieco nejak robili bez nasledkov, neznamena ze to je spravne a mozme to opakovat. Nas napriklad vozili v aute bez sedacky,bez pasov,spiace dieta v kociku kufri combika....
;)